推介:| 政府職位 | 求職資訊 | 兼職 | 履歷 | 暑期工 | 搵工貼士 | 勞工處 |

發新話題

[原創] 很難搵工

我都係
搵0左一個月, send 0左2x 份出去,搵business analyst (fresh grad) , 無回音

引用:
原帖由 郭政鴻 於 2008-6-1 17:06 發表

Saxontse,記得你2005年話過你好識用SAS,見好多research assistant 無回音
第一份做政府工

最近點呀你?

我係Van Nistelrooy
0岩0岩degree 畢業, 做0左兩份政府工, 都係用SAS
而家諗住轉環境再0黎過, 但一個月都無任何回音, 同 05 年一樣

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-6-2 23:29 發表

我都係做business analyst (不過在澳洲做).
以我經驗, 唔係好多公司會積極地聘請呢種人才, 尤其係中小型企業.
反而大型企業或者政府機會多D.
如果你唔介意做大公司的話, 搵佢地可能機會仲好D添.
Good luck  ...
最慘既係我全部send 俾d 大公司
我係0係求職網站見到我先apply send d resume 俾佢地,我已經係搵0個d 只雖0--2年經驗位, 但無回音....

引用:
原帖由 saxontse 於 2008-6-3 03:08 發表

最慘既係我全部send 俾d 大公司
我係0係求職網站見到我先apply send d resume 俾佢地,我已經係搵0個d 只雖0--2年經驗位, 但無回音....
今日終於有一間 R 字頭好出名既光學公司叫我去見ba, 我希望可以一擊即中la

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-6-4 12:13 發表

祝你好運!

其實你有冇經recruiter搵工呢?
我有一次搵工, 係要經 recruiter, 佢地死纏爛打, 幾大都要你同佢地嘅client簽約. 無他, 有 commission 收嘛.
果班友仔早兩日仲喺度打電話問我幾時想轉 ...
有呀,星期一見0左 manpowxx 個agency, 佢即刻彈一份planning coordinator -system support 俾我, 又要做system implementation, 又要做UAT test, 又要做data analysis. 我都覺得ok 既, 話曬間公司又係大公司 (p 記既物流)。 佢都pass 0左我個profile 去佢地度,睇0下會唔會叫我interview。

但我走0左後又諗,如果第時轉工同人講我做尼個post, 我都唔知可以轉咩工...

相關搜索目錄: 物流

引用:
原帖由 郭政鴻 於 2008-6-4 00:15 發表

saxontse  兄

你好似係讀stat,係咪?
degree 唔係stat, 係BIS

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-6-4 12:22 發表

對客.
雖然有好多大公司同政府部門係對內多D.
business analyst 呢個詞好廣, 通常係一間公司/部門發現有數據管理問題, 就要搵有 stats 訓練嘅專人嚟幫佢地將管理程序擺番上軌道.
或可以係一種幫 ...
我就係唔係做technical 既工, 第時好難轉, 我搵 BA 就係想將來做多d business 0個邊既野。
R 記好似無SAS 用,佢地應該都係用excel 做analysis。
我個degree title 係Business Information Systems, 其實主要係讀 MIS 既野

而且我d stat 其實好屎........

probability 都計唔掂

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-6-4 22:14 發表

唔奇丫, 好多公司都冇 SAS 或者 SPSS 用.
不過要諗一諗喎 - 點解間公司出得呢個 position, 但係又冇似樣嘅數據分析軟件呢?
是否因為呢間公司唔覺得有需要做詳盡, 準確嘅 analysis 呢?
呢個唔係大 ...
所以如果真係入0左我就睇真d 佢究竟想做幾深入既analysis la

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-6-5 11:55 發表

咁都好難做喎. 如果你入到去先至發現份工係完全冇挑戰性呢?

我都明 - 唔入去做又點知呢?

幾時見工呀?
我視前途重要過挑戰性,雖然有時我做既野同第時有機會轉工/升職係有關係

11號,真係等等等.....
要起曬間公司個底同係咁刨佢

Planning coordinator - System support 做得過嗎?
係另一間p 記物流,佢只要求dimploma or above,而且叫有個system support 好似無乜前途咁

Responsibilities:

Perform UAT on in-house system implementation project

Consolidate data analysis for management report

Provide system training for internal and external users

Provide daily system support and maintenance

Participate in ad hoc operation and compliance project

-------------------
另R 記公司個BA 原來係要幫手做一d analysis, 佢地將會開一個新既section, 個BA 要跟個sales 去見d 大客, 去解釋返d sales 唔識解釋既內容。 6成係出街, 4成0係office

0個日見0左三個鐘

同個marketing and sales 個head 傾0左唔夠一個鐘,之後個written test 又做0左兩個鐘,仲要等安排second in 去見HR manager.......

-----------------------

我擔心如果p 記係請既話我仲點second in r 記, 定係我直情應該reject p 記呢?

相關搜索目錄: 物流

引用:
原帖由 mynameishoi 於 2008-6-12 11:52 發表
System support 唔係我嘅強項, 所以呢份工好唔好, 唔到我講.

但係你所謂「前途」, 係話喺間公司內部嘅晉升機會? 抑或係出去跳槽討價還價嘅條件?

如果係前者, 你最好睇下你嘅 ...
其實如果用R 記同P 記既工作性質比, 我相比P 記係比R 記多野學.

但一0黎R 記個名真係叫BA, 而且都會見客. 而P 記個名有system support 好似好低級, 而且就真係對system, 做UAT, system development, 要間唔中返大陸. 感覺好似R 記有前途d 呀

以我所知P 記將佢個IT department 俾0左Oracle 幫佢做, 所以如果要有前途真係跳槽咋

而R 記個marketing & sales manager 問過我我想幾年後既career path 係點, 我答佢我係想0係business 方面發展。

我個心當然想做 R 記la, 但如果我0係R  記無升遷既機會而要去跳槽, 我0係R 記做既野相信同其他公司所要求既BA 有差別囉( 如 有solid experience in SAP), 咁好似兩個choice 都唔好咁.....

騎牛搵馬好似真係唔多好, 萬一P 記請0左我唔夠一個月我就走好似唔係咁好咁.
但我返0左P 記就無機會去R 記度second in la......
真係好煩惱.......

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。