推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

40 12
發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2007-1-18 07:35 AM 發表
對於今期蚩尤同白無堐原來真係怕子彈我真係好震驚, 白無堐未露過一手我唔知佢咩功力, 但蚩尤對過邪神都係僅敗, 點差都有小龍咁上下掛, 小龍可以一掌打斷條橋, 你話用指彈要射幾多鎗至打得斷條橋? 或者有人會反駁攻 ...
冇錯!!

上期尾仲以為今期會見倒白無崖用伏羲問天錄抵擋或避開子彈。

點知…竟然見倒白無崖個驚慌擘大口樣……

如果武俠漫畫D一線高手怕子彈,咁就好無癮,練功根本無意義。

引用:
原帖由 風中之神 於 2007-1-18 11:58 AM 發表

剛看了劇情簡介,蠻青龍的武功是神罡氣、天罡掌,戎朱雀的武功是神鳥四絕,夷白虎的武功是鐵虎戰拳,狄魯狂最遜,不但沒介紹他的武功還被黑龍打!
其中一個族長竟然同黑龍有「超強武者感應」!!!

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-3-5 12:32 發表
唔知大家有無咩印象龍虎門、羅殺教、白蓮教班友,究景有無邊個有讀過書同埋讀過大學呢,東方無敵同火雲邪神(西城勇)未做教主前都應該返過學掛,靚仔聰明屋企又有錢,尤其係火雲邪神咁識與時並進同高科技,我諗佢地 ...
佢地D打扮同時代脫晒節

好難信佢地有讀過大學囉…

今期龍虎門又係令人好矢望!

1原來王伏虎的八陽頂級都會燒傷,而且燒傷情況和沒有練火系武學的韋陀、王小鷹一樣!

2燒傷原來係用繃帶扎!!!!????
日本醫院不是連專覆蓋燒傷傷口的敷料都沒有吧??那麼燒傷用的壓力衣呢?

3日本仔仲未修改和平憲法,所以係沒有軍隊的!也沒有軍部!
只有自衛隊,最近升格為自衛省!那麼怎麼會有「軍部」醫院??

4咬舌不會即刻死人的!死是因為流血不止,失血過多才死。胡琴咬完舌後,劍妖大把時間點佢穴幫佢止血,根本不可能死。

5青天死沒有所謂,只是他死得一點也不勁。之前又沒有鋪排過。他的死不能令人有感覺。

6烈火祖師點解又有番隻眼?火爆點走??好似沒有用畫面交帶過??

7風雷收到胡琴死訊後,對石鐵說:「我們到園外走走」。但係得風雷一個行出去,頂!應該係:我「想」到園外走走!才對吧!
竟然係這種位才有手民之誤??

唉!
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 精品文章 2007-6-1 15:35
  • 冰河 威望 +20 精品文章 2007-6-1 15:35

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-6-2 16:18 發表

個時月聖使用九陽神劍,打到酒精殘廢,跟住隔一排,無里頭乜事都冇,會行會走!

三皇之中,小虎比較理智點,小龍同黑龍較感情用事!
朋友,小虎都算理智嗎?

果日,在泰國,佢無端端自己口賤話人凶閻王是「瘋子」,仲要係接二連三話人,其實小虎應該都見過唔少呢D傻佬,至少凶閻王都唔癲得過劍妖。

但係小虎偏偏要講埋出口!!??果陣凶閻王打緊元始門D友,理智的人只會在心內說,有咩理由講出口???

小虎或者是個十分理智的弱智人士吧……

今期

當馬小靈話養起王小虎一刻,

王小虎就正式成為世紀軟飯王……

唉…

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-7-13 00:36 發表

都可能係,但陳傲雲現在仲係傻小子一名,就算寫佢由忠變奸,再變大奸,也要一段時間,使唔使咁快整死藍浪啊!
藍浪就咁瓜,好浪費!

其實就算陳傲雲出場,都可以繼續保留藍浪

因為而家龍虎門最缺乏「年輕」、武功不高的「智慧型」角色。

如果第日寫呢兩個美形惡伇大鬥法,會好過癮!

金羅漢打贏金如來,再收服佢會好睇好多!

因為成本書其中一個描寫最好的人物就是金羅漢!

如果又比個一出場的角色收拾,係一種浪費!

不過,龍記班編劇都剩係識寫公式情節:怕且金羅漢都要輸…唉……

另外

而家王小虎佢地本來去搵羅剎教犯罪証據

點知搵唔倒証據,自己就先殺人、嚴重傷人、擅闖私人地方。

羅剎教有晒錄影帶証明!

王小虎佢地都應該要坐監喇
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 kincs 於 2007-8-10 13:49 發表

無事o既~
金羅漢重要參加<惡佛會>
點都走得甩
不過,《新龍》好興今期最後一頁威威的角色,

下期第一至三頁就會扑直……

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2007-8-11 08:07 發表

金如來竟能盤腿升空,單憑這招就勁過金羅漢了.
大家點睇呢以下呢個意見?

金如來一贏

金羅漢就必死,因為金如來已經講鱄n批佢個頭落薄I

而且金羅漢輸的話

咁下期就唔應該叫「羅剎終戰」篇,而係「白蓮滅亡」篇!因為白蓮已經冇人。

除非羅剎終戰的意思是羅剎教終止世上所有鬥爭,成為唯一霸主!

另外,

今期真係好睇!

好睇在金羅漢

佢明明係一個賤人,但係又唔想佢輸,其實輪造型,金羅漢好過金如來好多倍!前胸加背部的紋身,真係好型!

講武功,金鐘罩出來的效果係最好睇的!金鐘勁亦最特別!

不想看離火玄冰功,因為又重覆了冰火七重天,火同冰太多喇

講人物描述,金羅漢有幾百期,性格立體,金如來嗎?對佢冇咩感情囉。

十分期待金羅漢收服金如來,大聲吐出一口嗚氣!!

再利用金如來的離火玄冰功,解去冰火極樂丸之毒,甚至練成十一關!!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-8-11 17:01 發表
呢D疑團包括:

1. 火雲邪神絕對唔係白痴仔,即使未見到劍魔前,佢由細到大點解可以無留意到自己既頭髮顏色係紫色,而老邪同佢阿媽既頭髮在未變白前係黑色呢個非常唔合理既大矛盾呢???

2. "火雲" ...
第一個問題其實涉及一個更嚴重的問題

劍魔是在得倒「干將」之後,在前代白蓮教主指點下,才知道「干將」劍柄收藏了紫電神功的秘笈。

跟住,劍魔是練了紫電神功之後,才令頭髮由黑變紫!!!

而劍魔強姦老邪太太的時候,根本未有「干將」,亦未練紫電神功!!!
頭髮的顏色也是正常的!!(這是新龍百幾二百期前講的)

所以,劍魔根本不可能遺傳紫色頭髮基因給西城勇!!!

而且,更更更加嚴重的問題又再引爆!

那個戰前上海的故事背景,引發了邪神年紀之謎!!

現在故事肯定了邪神是三十歲。

而新龍故事年份大概應在2000-2007之間(已經係好寬容的理解)

那麼三十年前,就是1970-1977

那時中國已是共產黨統治,文化大革命時期,雖說1976年文革隨毛主席之死而完結,但是當時中國仍然混亂。

日本的黑幫,有濃厚軍國主義的財團不可能於這段期間去中國開黑幫。
中國政府不會容許!!

唯一合理時間應是二戰之前,不過,這樣的話,
火雲邪神就至少六十多歲……唉

這是《新龍》照搬舊著背景而一直沒有解決的大BUG!!!

其實成年前都有講過
http://forum.timway.com/f/viewthread.php?tid=356&extra=page%3D&page=35

至於子彈的事,反而不是問題。

因為《新龍》中小虎在攻打東條重工時,他的速度都快到可以避開機關槍掃射的子彈!(即是小虎至少有音速兩倍的速度。)

畢竟武功呢樣野有幾勁,真係任作,問題係絕對不可以自相矛盾!

既然小虎已經快到避得開子彈,下次就不可以寫他速度太慢避不開!

現實邏輯可以打破,但是故事自己定的邏輯絕對不可以違反!

新龍最大的問題,就是經常自打咀巴!!!

相關搜索目錄: 收藏

引用:
原帖由 kuwabolo 於 2007-8-17 07:10 發表

文革係67年開始,而蘇聯係1957年已經射左第一顆人造衛星上天(今期老祖宗見到果枚人造衛星就有蘇聯國旗)
問題應該係

一個日本黑幫有沒有可能在七十年代的中國開黑社會組織

唔駛老祖宗,毛主席的紅衛兵都解決了老邪啦…

仲有中國人民解放軍……

另外

有冇人知華九公背脊的鐵鏈何時除下來的?

因為之前說過因為連住脊骨,所以不能除下。

還有,為何王小龍會不殺青元老?

反正黑龍都殺了戰狂和東條。

都係果句:又話搵羅剎教犯罪証據,結果只係純粹殺人。

引用:
原帖由 火雲邪神西城勇 於 2007-8-19 10:35 發表
無記錯的話...干將係前任白蓮教主東方無懼賜給劍魔
劍魔遇東方無懼時,已有干將

無懼只是告訴劍魔,干將劍柄中有紫電神功秘笈而已。

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-11-16 02:42 發表
折磨就好難避免,死就可能唔使咁快死既! 
正路來說

白鷲應該會挑斷晒小虎佢地D手筋腳筋

又或者斬晒佢地D手腳

至少都會搵星宿老仙吸晒佢地所有功力,再打爆佢地個丹田!

其實而家個《大反攻》

係羅剎教大反攻

正式開始剿滅龍虎門咁解。

而且
今期黑龍放走天姬傳話根本就戇居!

留紙仔或者鶺薽蚰斐X隻大字就得!

話咩唔想白仇冇鰴齯野媦迣ㄚY廢話!

小虎黑龍你地今時今日的智力可以推斷倒白仇鴾狨釩均H

萬一白仇知你地放髐悎V嬲你地咁點呀?

根本應該即係捉天姬,整盲佢對眼,再拎佢俾白仇玩禁室培育先係王道!!!

而家又無端端放走個敵人,為敵人保存戰力!!!
咪忘記天姬對眼連九宵九章功力都頂唔住!!

放走天姬只係愚蠢麊穛{!

另外,今期只係話王伏虎幫小苦擴大經脈容量至八陽,並唔係過八陽功力俾佢。
問題只係,摰蟪陘@個低能仔,有咩作用?
小苦怪自己領導無方,佢根本就冇領導過!

40 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。