推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

Lawry's Prime Rib

Lawry's Prime Rib

有無人食過, o係us好出名, 而家開到黎hk,
打去訂位又話要2星期後先有位

目標~~意大利~~1個月

引用:
原帖由 可愛老頑童 於 2007-1-10 07:18 發表

There are a few comments posted on OpenRice, they are generally positive.

You may want to check it out.

Last edited by  可愛老頑童 at 2007-1-10 07:28 AM ]
我睇左先o係呢度出post咖

引用:
原帖由 金銀潤 於 2007-1-11 18:12 發表

又係美心集團
美心有股份咁勁??

引用:
原帖由 可愛老頑童 於 2007-1-11 12:55 發表

In my humble opinion, Lawry’s is better value than say Morton’s and definitely Ruth’s Chris, while quality is comparable or better (than Ruth’s Chris) as far as Prime Rib is concern.  Wheth ...
thank you very much....
我bf都話以前o係ocean果間San Francisco Steak House 真係唔錯,
不過我就未試過, 但係Time Sq Shooter’s 52我去食過一次, 就真係麻麻地, 果晚好似係d節日黎咖, 好多人, 但係果餐飯都食得幾唔開心, 出餐好似好趕, 而且塊prime rib 好乾柴皮咁呀, 我叫5成都係咁, 都真係幾失望.....自果次之後都無去食過!! 不過都成4-5年前lu!!
因為本身我唔好牛肉, 但係我睇到open-rice都有d唔好牛o既人去食過都話好, 所以想去Lawry’s一試!!

引用:
原帖由 可愛老頑童 於 2007-1-12 13:19 發表

美心集團的 top-end restaurants  are quite respectable now.  

I quite like 中環歷山大廈北京樓, 與和記大廈的紫玉蘭.  (But other 北京樓 elsewhere are not so good, both in food quality and ser ...
自從歷山大廈間北京樓裝修左之後, 好水準好似差左...
但係我又食過一間o係cwb怡和街某大廈o既<老北京>真係唔錯咖,
幾有風味, 因為我bf佢媽咪係天津人, 她成日都話hk好難食翻一間有傳統北京風味o既餐館, 但我bf帶佢屋企人去食過之後, 好like, 話有以前個老工人o既水準喎, 唔知真唔真, 不過老北京都真係幾好食, 同有驚喜!!

紫玉蘭好多年前都同boss去食過, 但係都唔記得過次咩, 因為都無咩特別~

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 可愛老頑童 於 2007-1-12 13:39 發表

I would love to hear your comments after your visit to Lawry's.  

For Prime Ribs, try ordering medium-rare. The risks of contacting germs are quite low. Unlike hamburger steaks where the cho ...
好, 我試完一定會post下我食後感

引用:
原帖由 可愛老頑童 於 2007-1-16 22:20 發表

I'll give 老北京 a try soon.  Any "must order" dishes you'd recommend?
可以試下佢o既醬牛肉同酥 炸 小 黃 魚 (8條 配 家 常 餅 1份 )
不過佢真係正宗北京口味,所以同平時係香港食開既北京菜係有分別

引用:
原帖由 FeiJai 於 2007-2-16 09:21 發表

呢間o野真係好一般﹐名過其實。係Lawry's食 Prime Ribs 並唔係好特別o既一件事﹐除非曾經係LA Lawry's 試過又有情意結... 個人覺得 Morton Chicago 或 Chris Ruth 都正好多。
下??係呀....我仲未去食呀, 都就唔o岩時間
你講o既Chris Ruth 而真係幾好食
上次o係Chris Ruth 食o既扒係燒(我唔識形容), 同Lawry's 做法唔同...
不過我都想去一試

引用:
原帖由 可愛老頑童 於 2007-2-16 08:18 發表

I'd doubt 老北京 is a tourist's place.   What do 小丫環 think ?
我想問下點定義係tourist's place??

食風味菜我會揀d多當地人去食o既餐廳,
果d先係o岩味(我覺得)
前幾日我bf又帶我去一間食韓國野,
間野full晒, 都係得我地一枱hk人(可能咁o岩啦)
不過真係食翻o係韓國食o既味道

ah...前日團年先同我bf又去食老北京, 我bf屋企人真係食得好開心,
因為佢媽咪話真係好食到o係北京o既味道!!

引用:
原帖由 peninsula 於 2007-2-19 16:35 發表

Peking Restaurant at Jordan
嘩...呢間野個frd話好食帶我去食....垃圾到不堪....
唔駛旨意有下次

引用:
原帖由 FeiJai 於 2007-2-20 15:18 發表

Chris Ruth o既扒係切好一塊塊後 grill﹐即係用明火燒兩邊。 D 扒係grill之前每一塊會先用保鮮紙包住﹐係10度左右的溫度下放大約兩日﹐名為 aging﹐等D肉質變得較為鬆。Grill會先用猛火燒塊扒兩遍﹐等表明d肉 ...
係呀....就你所講o既分別thanks

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。