推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

65 123
發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 francc 於 2006-8-23 09:06 AM 發表
各位,小弟應該中左梅毒,想問我應該做d咩....而家個心好慌..
francc兄, 你自己點解覺得中左梅毒呀, 你應該先去做檢查, 可以去皮膚專科看看, 或者去政府社會科, 但要等三個星期, 簡直難耐.

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-8-23 11:59 AM 發表
hello

好耐無見, 我係伙記, 舊名用唔到, 只可以用新名, 你點呀, 而家仲有無事???
伙記兄, 你好呀! 近排比較忙, 所以遲左覆, sorry! 我現在ok喇, 三至四星期覆診一次, 但有時都擔心遲d會點, 希望快d一年後可安心d喇!  你呢? 應該過左半年有多, 可放下心頭大石喇, 何醫生仲有咩同你講呀!

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-8-25 11:50 AM 發表
hello howtodoa

doctor ho 話我應該無問題, 差唔多半年無事, 希望真無係事啦, 係啦, 你點呀?? 仲有無用3m藥??
伙記兄, 放心喇, 何醫生都話無事. 我都有用3m呀, 因為醫生話一個療程16個星期, 但係我每次都係擦好少, 因為我都唔知擦邊.

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-9-5 10:53 PM 發表
dear tony

唔好太勞氣啦, 有d人我地唔駛理佢, 人地喜歡睇, 由得佢睇, 我唔想答就唔答, 如果有d人玩野我一定奉陪, 我地支持你
完全同意伙記兄說法, 在這裡最重要是可舒發一下內心的感受, 如果沒有這地方, 我想很多兄弟都不知點算好, 我覺得cd-rom 只是得到一些資訊, 但完全不能舒發內心, 幫不了自己.

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-9-6 09:51 PM 發表
dear 伙記,tony,bkandwh

dr.ho話都冇辨法,只有佢出個時就做冷凍(因為問題唔係唔甩,而係甩),我打算下星期看一看tony話的黃醫生(不過我都唔知轉唔轉好,因為如果我去第二個醫生度又做泠凍之類的話我驚情況差唔多 ...
kurtlau 兄, 情況未有好轉呀? 如果你一直都是用冷凍的話, 不如試下其他方法, 例如:擦藥水.  另外醫生話3m主要是減低覆發機會, 如果用於治療的話要比較長時間, 大約4個月.  所以一般做法先治療, 後再用3m. 有無記得小肉多菜, 多水果, 不抽煙.

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-9-6 02:33 PM 發表
stanley 大哥

我年底結婚啦, 希望真係無事啦, 你情況點呀?? 你要小心身體啦, 老朋友, 記得我點同你講嗎??? 為自己將來想o下啦, 希望大家都好啦
伙記兄, 恭喜你快做新郎哥呀, 記得以後多多愛護啊嫂, 不要再出去玩, 如果唔係, 好似我後悔莫及就遲喇!

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-9-7 12:14 PM 發表

其實我現在已好了很多,現在覆發也只是一小點同埋生得好慢,我3M是做完冷凍先擦
kurtlau兄, 這是好現象呀! 証明以開始受控制喇, 只是要多點時間, 其實之前我都講過當覆發時間相差越長, 就快受控制. 放心喇, 努力呀!

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-9-11 12:23 PM 發表
stanley sex and tony

我都快一年啦, 唔經唔覺差唔多一年, 時間過得好快
伙記兄, 又過一個月喇, 點呀, 現在還是一個月覆診一次?

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-9-13 02:01 AM 發表
DEAR HOWTODOA

超過半年都無事, 我都係1個月找doctor ho check 1-2次啦, 你呢? 情況如何???
doctor ho 話應該無事, 希望ok啦
我也差不多, 一個月一次覆診, 不知道是否用3m的原因, 老是有點痕, 之前只做梅毒同愛芝測試, 我想做其他檢查, 你有無做呀?

引用:
原帖由 Tony1 於 2006-9-14 12:55 PM 發表
stanleysex兄 :小弟又有疣了.醫生說應該是復發,因與一年前的位置差不多.但我自己覺得與再出去玩有關.
Tony 兄, 點解呀?  上次至今相差幾遠呀?  其間有無出去玩呢?  希望你今次最後一次覆發喇!

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-9-17 10:33 AM 發表
其實每個doctor都有拖症,好似我看林謂新,佢一次冷凍連一星期藥$2140,過左二星期打比我話我知o的藥係冇用(包皮炎),叫我番去睇,跟住我看過潭紹棠明明有疣佢話冇(重流血),望左二眼話冇事,二分鐘出番去同政府差唔多,跟 ...
kurtlau兄, 恭喜你呀! 這証明醫生所講的沒錯, 不抽煙, 多食水果蔬菜, 充足睡眠是有用的. 也就說醫生話兩年無就好是無錯, 各兄弟, 努力呀!

各大哥, 我想請問龜頭炎是什樣的, 我都是用3m, 發覺有點痕同紅, 不知是幅作用還是其他原因, 如果是龜頭炎, 可否遲d醫等疣好才醫呢?

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-9-20 10:31 PM 發表
dear tony and stanley

tony 唔好upset, 有你幫o左好多兄弟, 其實人氣多少唔緊要, 最重要係有心, 好似我同stanleysex, 一直支持你都現在, 我地已經係朋友, 你唔會唔理我地2個老朋友??其他人唔見o左, 可能好返, ...
係呀, 其實這裡最重要係給大家一個舒發內心和提供資訊的地方, 只要有人在, 就有它存在價值. 不要理會其他人吧!

引用:
原帖由 stanleysex 於 2006-9-21 04:11 PM 發表
howtodoa & Kurtlau你好翻哂未呀? 伙記唔洗問你啦醫生話無事你就好翻了. 其他兄弟又點呀? Tony唔好咁啦你係依度大佬黎架.
現在好翻既兄弟心情可能好翻哂唔洗再輔度和分享呢 倒不如唔好去另外既地方post,  ...
stanleysex兄, 你好, 我未敢說自己好翻哂, 都未夠時間, 但興幸都三個月喇, 下星期再去覆診, 希望又過一關喇!  你呢? 覆診後情況點呀!  其實我覺得也不用去其他地方post, 在這裡大家互相問候下, 就算以好翻的兄弟也可在這裡傾下, 讓新來的兄弟知道有好多兄弟都好翻哂, 使他們有更多信心.

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-9-22 11:42 AM 發表
hello howtodoa

你而家仲有無用3m?? 你3個月無事就好啦, 又多一位兄弟好返, 係啦, 你是否無用3m, 3個月都無返發????
唔係, 我擦藥水兩三次後就一直有用3m, 因醫生話最好用16個星期. 我都有問醫生是從那日開始計算無返發, 是停藥後計還什樣? 他說從除去最後一粒後開始計.

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-9-25 11:48 AM 發表

好細粒同埋剛剛出,ok
kurtlau 兄, 其間你有否用3m呀?

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-9-28 01:14 PM 發表

我都出左成四個月,dr.ho同你講的和我一樣,我前二個月是很犀利的,之後我戒煙,食得有營養o的同埋用3M,之後都出左二個月,但明顯是少了和細粒了,現在我差不多一個月冇事了,不要擔心,要來的就會來..記住!!!一定 ...
恭喜你再行前一大步!!

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-10-3 11:51 AM 發表
dear kurtlau

有呀, 我一個月都有2-3次見doctor ho, 而家7個月都無事, 希望無事啦, 你呢?? 情況如何?
伙記兄, 你好, 你現在還要看得這麼密, 是醫生叫的嗎?

kurtlau兄, 你最近情況點呀? 看來心情平伏很多, 應該情況受到控制了.

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-10-4 08:08 AM 發表
dear howtodoa

唔係醫生叫, 只係自己怕睇錯, 不過醫生都話OK無問題, 應該唔會再有. 你呢 情況如何??
伙記兄, 雖然dr.ho的收費不算貴, 但也可省一,兩次用來買靈芝食嗎, 哈哈!  我也是差不多, 隔日用3M, 一星期三次, 一個月覆診一次.  應該擦完這個月就夠16週, 雖然不是連續擦, 有時損左要停個多星期, 但總算完成喇.  希望大家, 各兄弟快些痊癒.

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-10-4 11:52 AM 發表

今日去了覆診,一個月多小小冇事,但仍有發炎同埋我已經一個多月冇做冷凍唔知點重有小小腫

發炎同損可能是用3M所以差小小
我都有呀, 少少紅, 醫生話係發炎, 但他說是小問題, 只要停用3m一段時間就好, 不理它啦, 最緊要係先醫好疣先, 同意嗎?

引用:
原帖由 伙記1 於 2006-10-4 12:17 PM 發表
dear howtodoa

我都知道一個月睇2-3次比較多, 可能我比較細膽啦, 不過最重要係可以claim錢. 靈芝我無食啦, 我轉食冬蟲夏草, 可能好d, 你呢, 最近點呀
嘩! 有得claim? 那間保險呀?  我都想呀!

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 stanleysex 於 2006-10-9 06:50 PM 發表
終於最後一粒都無了, 聽日去揸多次藥水保障一下, 希望真係ok啦
stanley兄, 放心喇, 雨過天晴就無事.  最緊要保持心境平靜.

引用:
原帖由 Willbefine 於 2006-10-8 03:31 PM 發表
I'm not sure if  揸藥水 is useful now ?
I'm having many 粒 now. Some looks different with 疣, but some do look like 疣, but i'm not sure.
what should I do now.
After揸藥水 my 龜頭 al ...
你有無看醫生呀?, 唔好自己估估下, 一般醫生都可用經驗分辨出, 或用試劑.  其實不同case會用不同方法, 揸藥水都是其中一個有效方法, 如果醫生覺無用就會轉用其他, 放心喇! 至於擦完藥水是會紅同小小損, 正常的.

引用:
原帖由 BALABALA 於 2006-10-11 03:35 PM 發表
Once infected, warts would come back after months or years
Balabala, 我都唔明你噤做對你有咩好處, 是否要每位病者覺得絕望, 要跳樓死你就開心, 可能你會覺得我們都是自己攞"泥", 但我就從來無話自己以前是對的, 亦無叫人放心出去玩, tony 哥在這裡也只是提供一個給大家舒發心情, 交換意見, 正確面對這個病的地方. 而且這個病正如好多醫生講, 就算美國fda也說這個病沒什麼大不了, 只是比較煩, 因為沒有方法証明病毒有沒有, 只可用時間去証明, 如果一至兩年無返發就算好. 請你以後不要再無聊!

65 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。