推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-9-29 10:54 AM 發表

老實講,除了畫功萬有尚未達到頂級水準外,他講故仔能力好過老黃很多。在"舊龍"中,自五大世家出場後就由萬有全面執筆,佢筆下好多個角色給寫得很生動,令人印象深刻。

例如陳傲雲,一個細媽所生 ...
佢諗的故仔真係超正,我係由新出嗰隻old龍虎門先睇到點解龍虎門可以成為經典。
由王小虎同石黑龍打死火雲邪神,去到Thailand,人物的情感、故事的張力描寫得好好,我最深刻的是四小將突然去到Thailand幫手(各自都真係有作為,唔會好似新著咁得個講),响王小虎逃跑時突然殺出黎,戲情超級緊湊!到四小將一個一個咁比人殺死,真係睇到超傷心,到銀玲比老祖宗生生咁抽出嗰紫何車,從王小虎、黑龍佢地的眼神真係感受到佢地的傷心悲忿!唔似現在的只係用文字係咁講點點點,一點都感覺唔到,睇完一次就算~~
一開始去到thailand到老祖宗出黎無幾耐,呢段真係講好好好睇!

引用:
原帖由 Mika 於 2006-9-30 12:17 AM 發表

仲有佢畫嘅拳拳到肉,腳腳到肺.......要到到蚩尤,老天尊級數至偶然有一兩下隔空拳勁......邊會好似而家咁個個識波動WOR!!!
蔩生要神化晒d武功,同埋要"加強"氣勢,所以就招招都係"狂龍亂舞"同"大patpat",如果要好似以前咁拳拳到肉,佢就要用多d格要得,但係咁樣就騙唔到我地d $~~

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-9-30 05:27 PM 發表

同感!! 獨眼龍臨死時,要求兄弟們幫佢火葬,因為佢發現佢老豆既棺材有抓痕,原來佢老豆當年其實未斷氣就比人埋葬...呢種臨死劇情,萬有寫來一D都唔煽情,但又好touch到個種悲傷氣氛。四眼明死時,小虎黑龍既悲 ...
嗰時我係日日放學去睇有無得買(我嗰時買二手書的,要等有人賣先得),真係好睇到不得了!
我之後同嗰friend講好好睇(佢未睇過新同old的龍記),佢半信半疑,咁我就借咗old嗰d比佢睇(小龍之死開始),佢居然睇到銀玲比老祖宗抽咗嗰紫河車出黎睇到喊(男仔)!我嗰時都睇到毛管都榭起晒!
嗰時所帶出黎的感情真係好感受到的!
睇完之後我立即買返第一期重出嗰d,好想再睇吓仲有無d咁好睇的情節!

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-9-30 05:48 PM 發表

絕對同意!!!
當時睇出四小將一個個死,真的差D接受不來,但又好感人!
獨眼龍同四眼明死個陣,真係唔開心幾日!
宜家只會覺得,又死一個,但唔會有任何感覺。
我覺得佢d戲情po排得好好,由突然出黎help小虎佢地(仲要出返以往的情節),再一個一個咁死,死得令睇的人會係覺得好唔想,但係又會睇下去,好想睇!
以加的可能死咗都唔記得....

引用:
原帖由 tangoho 於 2006-10-1 09:34 AM 發表

絕對有同感
我都係睇番合訂本開始睇
睇黑白
睇到四小將係王小虎同黑龍走難個陣突然係馬路遇到.仲要話未見到個樣但大家都有一個好熟識既感覺.之後再攬埋一舊,我自己都睇到好感動.好似自己都係佢地既朋友.&quo ...
獨眼龍死,真係慘!小虎明知唔夠打都頂硬上!用怒火同鬥志令到文殊走人,之後佢地講嗰d嘢都好感人,真係如果係由第一期開始睇的朋友,睇到小龍死,四小將又一個一個咁死,我覺得感受會仲深!

引用:
原帖由 tangoho 於 2006-10-1 09:36 AM 發表

講到拳拳到肉
我真係好鍾意睇蚩尤對龍貫天同埋對文殊
有人話無咩招式.但我覺得好有氣勢
我鐘意蚩尤鬥老天尊,明顯唔夠打都用超級鬥志頂住,會令人覺得好自然,唔似家下嗰d王小虎咁cheap都可以同老邪打過!

引用:
原帖由 a1771550 於 2006-10-1 10:00 AM 發表

抽紫河車只算第二名恐佈,老祖宗用"誅神一式--拆骨破"幫兇星拆骨,個D畫面保證令普通人如我者終生難忘...
拆骨破真係好恐佈,居然可以响漫畫見到,嗰時都嚇咗一跳。

引用:
原帖由 tangoho 於 2006-10-1 12:54 PM 發表

盤古天極震既雷霆擊鼓...
有無記錯.he

拳牶到肉!

引用:
原帖由 tangoho 於 2006-10-1 10:33 PM 發表

真係數經典有排數...
重睇都唔覺悶
而家個d?我去書屋唔會重睇.係重睇都睇舊著
之前睇黑白.而家睇彩色
而家買都係因為買開同情義結,新著到以家我覺得最好睇都係打大龍頭,邪拳七重天都好好睇,但係比王生正死咗,不單正死王海蛟,最重要係成個故事都死晒.....其實覺得新著都有嘢好,就係王海蛟同金羅漢都勁咗好多同型咗,由其是王海蛟,真係好鐘意佢嗰個冰火七重天,型到不得了!硬破日聖"大law二"!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-10-2 12:02 AM 發表

當日金羅漢的第九關都未必夠佢打!

七重天去到十一關到

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-10-2 12:04 AM 發表

文殊同鐵三郎亦都算死得慘和恐佈!
文殊比老祖宗玩死....
當時的鐡家兄弟個個都獨當一面,新著的到以家感覺唔到,hope佢地生生性性嗱...

引用:
原帖由 tangoho 於 2006-10-1 10:33 PM 發表

真係數經典有排數...
重睇都唔覺悶
而家個d?我去書屋唔會重睇.係重睇都睇舊著
之前睇黑白.而家睇彩色
大家有無睇醉拳?我無睇過,我想知醉拳同龍虎門內的老祖宗有乜唔同?(指性格、功力、响戲入面的發揮)
thx~

引用:
原帖由 fisher_cg 於 2007-1-6 10:52 PM 發表
小龙说自己可以与蚩尤一战
我觉得更多的是他自己的想法,而不一定是真实的情况

老黄只不过在描绘小龙的心态罢了
就好像小虎Ŧ ...
咁就真係好睇囉

今期見到飛妖玩弄翼龍,之前都只係用文字形容,加上同一d低佢幾班(响輕功方面)的人鬥,睇唔到d乜,今次同一個輕功都係數一數二的翼龍比較,終於見識到飛妖真正輕功的威力嗱!
翼龍係快,但只係快,靈巧不足~~

引用:
原帖由 風中之神 於 2007-3-4 04:17 發表
突來的靈感,飛妖的輕功不如命名為"冰奇步",乃取日本歌手"濱崎步"的諧音。
真係好名呀~
佢的輕功真係一流

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。