推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

龍虎門討論區

1) 睇極都唔明,點解小虎破左大獅吼,白獅會真氣一窒受傷?
2)第12頁,小虎大喊「小孩也不放過...」,說話氣勢迫人,但畫出嚟的小虎完全比唔到我,呢種感覺!
3) 除非陳傲雲有什麼特別奇遇,否則以佢資質,我看不出佢有什麼作為!
4)小虎雖然連挫雙獅,看以輕鬆,但雙獅早已受傷不輕,沒能真正顯示小虎現在應有的勢力!
5) 覺得畫僧唔會死住
6) 小龍救的是老妖,殺的當然是金如來,「降龍十八掌」大戰「天佛掌」,看看誰是天下第一掌.
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 a1771550 於 2008-8-17 10:48 發表

球兄,雖然我都想睇小龍大戰金如來攞吓威,但照計小龍功力應該唔及金如來,即使掌法兩人可能不相伯仲,但功力有差距,照正路睇根本係無得打果隻,除非老屈小龍有"九陰匯金童"之助,突破七章功力而到 ...
我依家搏金如來,食滯左(舍利子),發揮唔到應有實力,被小龍有可乘之機!
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

如果唔知,我真的有D懷疑小虎是羅剎教嘅人,佢殺氣騰騰,大大聲咁,要殺白獅,為那個小女孩報仇,但小虎竟然係咁意一腳「電光初現」踢左白獅落水就算數,好像比個機會白獅逃跑!

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-8-18 09:56 發表
金如來功力超越金鐘十關,以小龍而家既九陰七章,重爭好遠,

同埋金童寶典又要同玉女心經合拼先有威力....
「虎躍龍門」話小龍武功又有進步,如果舍利子真的影響金如來,在此消彼長,加上小龍不要命的打法,戰情可能又唔同!
同埋寫得出舍利子令金如來失算,一定有D玄機!

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-8-21 00:02 發表

打斷多次橋唔知得唔得?
唔知會唔會一掌把「雷音寺」轟個稀巴爛!

今期內容
1)原來是金如來自己放風,老妖被困雷音寺,而谷次神把這消息,在電話中告知小龍,素喜獨斷獨行的小龍,不等其他兄弟,便自己救人

2)王伏虎對小龍這種,任性的行為大為不滿,反對黑龍,飛妖去幫小龍認為佢死是活該的,但如果任黑龍二人去支援小龍,而因此累及二人,伏虎認為自己是無義之人

3)伏虎說洪東,韋陀,小鷹去拜訪東照宮未回,媚娘話call 佢地返嚟  

4)黑龍雖明白伏虎苦心,但他始終不能不理,兄弟生死,所以自己諗住一個人去雷音寺,而途中飛妖趕上,二人一同去救人

5)小龍輕易挫敗愁羅漢,威迫睡羅漢領路找老妖,而小龍亦向睡羅漢,查問舍利子一事,原來小龍是想躲在一旁的,北海蛟龍和大水牛父子,幫手打舍利子念頭

6)略略提回北海蛟龍和大水牛的往事

7) 小龍遭怒羅漢,瘋癲羅漢阻攔,小龍兩三下便殺掉二人

8) 愁羅漢裝死,借機逃走,趕往向金如來告急

9) 此時小虎坐陳傲雲車趕至雷音寺,發現黑龍所駕摩托車,但不見他們二人,相信是去了救人

10)小虎叫傲雲不要牽連在,龍虎門和羅剎教之間,傲雲亦覺有理,所以離開,臨走時答允小虎,想辦法取斷續膏

11) 講番之前,小虎一口拒絕南宮一指,一指沒辦法,只能放西門簫離去

12) 金如來正在吸收舍利子靈能,愁羅漢趕來報訊,北海蛟龍父子跟蹤到來,躲在暗處,不敢輕舉妄動,而金如來發現有人,不知是發現蛟龍父子,還是其他人

13) 琴僧想以琴音救畫僧,反而弄巧成拙,令老妖狂性大發,把畫僧分屍

下期「三皇初會天佛掌」!

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-8-21 20:39 發表

他妈的王小虎,连亲大哥的生死都想不顾,有冇人性ge?
你试吓换转角色,小龙会点做?
鬼唔望佢早日步四小将后尘~~~~~~终 ...
你鬧錯人啦,小虎去左南宮一指度,到媚娘電聯佢,佢已經即刻坐傲雲架「法拉利」趕去!

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-8-22 09:42 發表

係噃!原来係老虎!閙错人!

死老虎,睇住個仔有危险仲叫D人唔好理,點做人老豆ge?
细仔冇事冇干都传功过佢,大仔有事又唔理,仲話由得佢死?
偏心偏到出 ...
在「公」他不想其他人為兒子冒險,都可以理解,因為事前準備部署不足(最少都要查清人地有多少高手,實力如何)貿然闖雷音寺是十分危險,在「私」,可能有讀者問點解,老虎唔自己靜靜雞走去救人啊?我猜,因為如果伏虎咁做,佢同小龍根本沒分別,一樣會害到兄弟為自己冒險.但編劇寫呢段,我覺得唔夠好,既然媚娘已經立即聯絡出了外眾人回來,咁伏虎其實可以,問谷次郎取現有的情報,儘量作出適當部署吧,咁當大家歸隊時,便可以即刻去救人啦!

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-8-22 09:28 發表 [url=http://

金如來有乜法寶,一人獨戰三皇,咁有信心?? 
現在我地知道的雷音寺高手只有金如來,日尊者(琴僧自身難保,所以唔計),唔計其他趕來的兄弟,正派有三皇,北海蛟龍,大水牛.蛟龍廢了一隻手,功力可能不如前,但他加上兒子,最少應該可以跟日尊者周旋,咁三皇就可以圍剿金如來了,龍兄虎弟進步了,但金如來本身可能會比飛仙高少少,最大關鍵在舍利子,究竟舍利子是對金如來有利?還是有害呢?

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2008-8-22 12:33 發表
三皇大戰金如來太過大路...
我反而想睇大水牛戰金如來...雖然大水牛係弱智...
究竟《至尊魔功》打唔打得過《離火玄冰功》?
我諗變回正常功力的大水牛,打唔過擁有超越十關實力的金如來!

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-8-23 08:56 發表

金如來就算再強,都應該打唔贏功力已升級既龍兄虎弟,

更何況仲有個爛打既石黑龍??  
所以我說關鍵在舍利子,不知它是金如來的助力,還是阻力!

引用:
原帖由 enos 於 2008-8-24 12:24 發表
可能吸不了舍利子,还给黑龙抢了,之后练成十关,准备石黑龙传!
講過金鐘罩呢門武功,只可靠自己苦練,不可走捷徑或靠外力幫助!

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-8-24 18:20 發表

咁雷音寺會唔會仲有其他高手呢??   
唔計d旦散,出過場的,最勁是日尊者!

引用:
原帖由 enos 於 2008-8-25 10:28 發表 話
请问什么时候講過金鐘罩呢門武功,只可靠自己苦練,不可走捷徑或靠外力幫助?
旧著龙虎门中黑龙也不知被外力帮過多少次(有老天尊、老祖宗、慈云、什么药,后 ...
是專欄「虎躍龍門」講既,佢大約話小虎,小龍因有人傳功或奇遇,所以把黑龍拋離,本應要將黑龍實力提升,奈何黑龍練的金鐘罩,這門武功完全要靠自己苦練,冇得偷雞,雖然是辛苦些,但如練得成,成就感比其他人大!

想下其實都有少少道理,金仔個時在羅剎教最得寵時,都沒請求邪神父子相助練第九關,十關,照計金羅漢肯開口,老邪咁識收買人心,應該唔會拒絕,最後,金羅漢亦是靠自己練成呢兩關,咁睇練金鐘罩,真的要看自己了!

引用:
原帖由 enos 於 2008-8-25 19:32 發表
老实说是太过份了,老是不给黑龙上九关,所以要出个黑龙传,给黑龙一个练上十关,十一关的机会啊!
依家決定左出「石黑龍傳」「馬小靈傳」未?

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-8-25 23:56 發表
有個問題.....

小苦係南宮一指屋企果度見到西門蕭,就話以前見過西門蕭,咁之前係幾時見過既呢?
洪東搞掂醉魔個次!

引用:
原帖由 enos 於 2008-8-26 10:57 發表
“「虎躍龍門」講既,佢大約話小虎,小龍因有人傳功或奇遇,所以把黑龍拋離,本應要將黑龍實力提升,雖然是辛苦些,但如練得成,成就感比其他人大!”这句我是记得的,但是“奈何黑龍練的金鐘罩,這門武功《完全》 ...
我不是電腦,我唔可能將所有字眼,記得一清二楚,我都是講番大約意思!

414期「虎躍龍門」原文節錄如下:
黑龍自小,父親失蹤了.黑龍的一身好功夫,非得自祖傳,他學過中國功夫,日本柔道,棍法是自創的.曾經教導黑龍練武的師父都不算得上是甚麼高手,可是黑龍活學活用,青出於藍,全憑自己一雙手打出了名堂.

有天份也得講求際遇,自從黑龍幸運地得到少林金鍾罩神功後便沒有甚麼奇遇了,他沒有得到高人指點,也沒有得到異人傳予功力,一點一滴的功力全靠自己練上去,也許這是命運吧.金鍾罩神功基本上是一套非常難練的武功,每一部亦得按部就班,欲速不達.黑龍靠自己把金鍾罩一關又一關的練上去,將來的成就最值得驕傲.

另外依家龍虎門中各人(風雷唔計), 有邊個有空檔,好似金羅漢咁,有半年時間乜都唔使做,剩係閉關練功啊! 我諗黑龍都好羨慕金仔.

相關搜索目錄: 電腦 柔道

引用:
原帖由 kincs 於 2008-8-26 17:46 發表
黑龍6.5關o個時係靠阿柴幫佢升
當時原本算是按部就班地練,阿柴是用互轟方式來幫黑龍升關,但一個月後,已互撼幾千擊,效果都未如理想,黑龍更差點走火入魔,在情況下,阿柴只有博一博,用內力直接相肋,幸好終能成功,不過從中可以看到,傳功唔係練金鍾罩最正路的方法,因為如果一定行得通,佢地唔使搞到要搞到互轟幾千擊咁辛苦,阿柴用內力協助,都係迫不得已!

仲有究竟第八關秘笈,是在邊度得到? 個時講已經被華九公毀左,黑龍仲係度愁緊,冇第八關練?

引用:
原帖由 天魔 於 2008-8-26 18:48 發表
有一次佢王小鷹,王風雷,鐵青天去羅殺教o的賭場踢館,打底霹靂金剛,之後比谷次郎撘左,再之後話迫霹靂金剛講出第八關心法.......
唔該哂,記番起啦!

引用:
原帖由 enos 於 2008-8-27 10:37 發表
喜歡足球的確有责任感!原文也写下,辛苦了,是我之前言词不太好!其实我只是为黑龙不值呢!其中“沒有甚麼奇遇了,他沒有得到高人指點,也沒有得到異人傳予功力”不就是说明 ...
遲D當黑龍升關時,你唯有這樣想吧,黑龍的功力,全靠自己練回來,比起龍兄虎弟要靠父蔭或靠人傳功,光采得多,個兩兄弟如果冇人幫,功力肯定低過黑龍,所以証明黑龍天份比佢地高,唔忍使靠人!

彩虹百變,如神仙,變又變又變!!!

呢個金如來,老闆(邪神)已經落左ORDER,老妖唔殺得,佢都夠膽當耳邊風!
勇哥!你要好好咁教訓佢,等佢知道乜野叫「庄」,「閒」!!

我對呢一戰的分析:
上次三皇聯手的對手是飛仙,那時小龍搞到要攬住飛仙跳崖,顯然是小龍對自己三個沒信心,預計久戰之下,三皇好有可能要全軍覆沒,才出此下策,咁即係當時的三皇在飛仙之下,就算現在小虎,小龍進步了,三皇極其量,只能同飛仙半斤八兩.
而金如來又在飛仙之上,咁三皇是一定唔夠打,不過佢地有幫手-雙妖,大水牛,北海蛟龍,這四個高手,點計都應該可以填補,三皇跟金如來之間的差距有餘,但是金如來有舍利子之助,功力大大增強,狀態顛峰,正派又變得不樂觀了,幸好舍利子落在大水牛手上,情況又不同了!

此戰其實有很多變數
1)金如來能否阻止,大水牛破壞佢的舍利子,阻止到,優勢又會落回金如來身上
2)雷音寺內,還有多少有分量的他高手?
3)羅剎教有沒增援?
4)洪東,韋陀等人幾時趕到?

引用:
原帖由 a1771550 於 2008-8-29 22:50 發表

周兄唔記得依家韋陀係新龍既超級"secure"咩? 保護老弱婦儒係九霄九章傳人既宿命黎架,陰公!!
不過如果用踢足球角度來看,有個出色的守門員(韋陀), 來守住龍門(保護老弱婦儒)那麼其他球員便冇後顧之憂了!

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-8-30 12:09 發表

王風雷傳中,王風雷話自己係龍虎門"big4"(四大)

龍虎門內最有機會big4既人有,小苦,黑龍,小龍,風雷,韋陀

若論人氣,最有機會剔除既真係韋陀...........h:" />h:" />
有奇想,如果李中興玩野,將金羅漢加入龍虎門,到時big4排名有排爭了!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。