推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[原創] For English only speaking people

引用:
原帖由 mysyu 於 2008-6-20 12:14 發表

I hate to criticize, but if people would prefer writing English, try to write it properly.

The tilte should be written as "For English speaking people only", and the message should ...
I hate to criticize, but it should be
"if people would prefer writing IN English, try to write it "

引用:
原帖由 kingkong 於 2008-6-20 12:31 發表
各位大大:

香港是一個華洋雜處的國際城市,今天的教育政策都要重新釐定英文科目,但是一些喜歡以講外文寫雞腸的人仕往往說得一口唔鹹唔淡的外文就自命高人一等。能夠講得一口流利外語,寫得一編通順及言之有物 ...
english speaking people 才對

speaking english people (這是中文)

相關搜索目錄: 外語

引用:
原帖由 kingkong 於 2008-6-20 12:59 發表
THIS FORUM ONLY FOR WRITE AND SPEAK ENGLISH PEOPLE

本論壇祗限 讀/寫 英語的人仕進行瀏覽或發言

因為不是 ” 進行式 ” 所以不應加 ” ing ”

咁樣寫是不是更好一些
有 ing 唔係 一定係 "進行式"
english speaking and writing 的 ing 唔係表示 tense, 所以同 "進行式" 無關

"THIS FORUM ONLY FOR WRITE AND SPEAK ENGLISH PEOPLE"
係完全錯文法的,所以無可能係好一些

引用:
原帖由 Marco+Ng 於 2008-6-25 11:23 發表
Language is a tool, not for showing off, but communication.
呢d 就係香港人中英文水準都下降到不知所謂地步的原因同藉口
錯誤的文法,就係錯誤
錯誤,係有礙溝通的
用o岩的語法,唔係 show off
o岩就係o岩,錯就係錯,無 show off 唔 show off
呢個係 forum,在 forum 內,有人咁好,會提其他人改善英文,指出別人的錯誤,咁健康,你竟然話人 show off?!

language is a tool for communication, but if u are not writing or speaking correctly, how could u communciate well?!!

自欺欺人!

引用:
原帖由 Marco+Ng 於 2008-6-26 00:39 發表

Yes you are right, we should write or speak correct english in order to communicate better.  So in your case, I would prefer writing as :-

Language is a tool for communication, but how c ...
呢個態度咪好好多囉,所有人都係咁先有進步嘛,努力啦香港人!

引用:
原帖由 Marco+Ng 於 2008-6-26 14:18 發表

係囉,努力啦師兄,其實你D英文已不錯,用來溝通已綽綽有餘的了.

另一方面亦請你明白,我說語言不是用來炫耀,而是用作溝通的是出於善意,只是發表個人意見,不針對任何人,目的是希望大家不要再花時間 ...
forum 係用來討論嘛,只要有理性地討論就好啦
你先提出 showing off,我只係反對呢點姐
無扣你帽子,只係講出呢個fact,所以更無關乎我有無對號入座囉

真好笑,呢個版變得好學術 !

相關搜索目錄: 語言

引用:
原帖由 Marco+Ng 於 2008-6-26 21:47 發表

請容許我跟你理性地討論一下,只對事不對人,那句子重點在communication,非showing off,如在這裡要向師兄你再說一次,我會改為

Language is a tool for communication, not for showing off

如你覺得 ...
當你先覺得人地係同你討論唔係同你爭拗,咁咪唔會覺得人地挑戰你囉,咁咪無咩對號入座,無咩酸溜溜,無咩挑戰囉。大家出post 好多時都無語氣,你要點演繹人的說話,咪覺得咩囉。大家討論姐,唔好拗落去啦,呢度唔係講呢d 架,惹人煩嫌架,完啦!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。