推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

44 12
發新話題

第一次中招(新版開始)

只係想同brother分享下, 匆考慮葉榮X醫生
我已經同佢講Dr. Chan已診斷係椰菜花, 做左一次冷凍, 好翻, 不過e家復發, 佢又話未必一定, 可能只係無咁嚴重的軟疣, 跟住建議我做test, 驗下係物先醫我, 又俾我睇好多ugly photo, 又話我好多地方都有, 講到好似絕症咁, 無經驗, 俾佢嚇倒, 最慘驗尿道取樣本, 又cap水又痛一餐, 之後上網先知佢係PK, 第二次去睇report, 話我尿道可能有點不潔, 話要醫好尿道打針先再醫椰菜花, 我話考慮下, 跟住去原本睇開的Dr.度, 佢都笑笑口話佢"好得意", Dr.睇過report, 話係懷疑尿道有小問題,食抗生素就OK, 同埋只係一度有野, 冷凍, 走人。 第二次去見條PK果時, 佢clinic有兩三個brother, 希望佢地有睇我地的Topic la。

引用:
原帖由 bigjer 於 2006-11-26 12:28 AM 發表

想問DR.HO會点診断你們是棷菜花,点藥水,割出來化驗,驗血定肉眼判断,今日佢見我jj頭有粒可疑点点約0.5-1mm大小,之後点了些藥水後等左約30秒,佢話顏色冇變唔係疣,問他準唔準,他說準(各 bro準嗎)
另 ...
我都係肉眼判定, 扁平尖疣

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-11-27 07:49 PM 發表
小弟今天發現又生了二粒,我現在用o個隻GEL搽
我已經keep得好好,但依然復發
小弟自從得到這個病之後都好大壓力,好緊張
但小弟發覺就算keep得幾好同轉醫生,要來的都要來,根本係冇辦法
我相信我是這裡復發得最多 ...
kurtlau,
我同你case差唔多,我5月染病,可能一時三刻身體未適應到,俾d時間,終會把它壓下來

brothers,
小弟半年內冷凍左5次了, 全部係差不多原來位置, 我問Dr.有無其他方法, 佢話嚴重的可食藥或打針(9支)去干擾d尤, 但係just for 比較嚴重者, 佢唔suggest我做, 大家繼續努力

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2006-12-23 04:34 PM 發表

食什麼藥???
我都問過doctor,佢話interferon usually 用係face wart
都唔可以ensure一定得
Brother,
Sorry,我無詳細問

引用:
原帖由 minghin 於 2006-12-23 07:34 PM 發表
請問怎樣知道自己感染的疣是什么類型.
是否要做測試化驗, 如果要,
是否每個位置都要做呢?
Dr 話肉眼不能分辨,
有些類型在女性會容易變作子宮頸癌,
brother,
以我所知有2種方法, 可知是高/低危的類型:
1.抽組織去化驗
2.復發的時侯醫生用綿棒high擦d尤, 跟住化驗枝綿棒
我係PK葉X根度做左2,其實我都話唔想做,絛PK死都話要我做,攪左我5K.
brother,我因為果時無經驗俾佢嚇倒,其實驗來沒意思, 驗倒high risk心驚驚, 驗倒low risk又如何, 當然, 你有其他原因除外, just sharing.

一波未平一波又起
上星期一做的冷凍還未復完, 冷凍位置旁邊又起, 有冇brother有經驗?

Thanks, brother, will see Dr. tmr.........have to win this battle

引用:
原帖由 kariyui 於 2006-12-27 12:18 PM 發表
如果在冷凍位置附近再出的話, 我相信你比 d 心機同快 d 醫就會好, 因為証明 d 細菌冇擴散去其他地方
我已做了冷凍, 大家努力

伙記兄,
祝身體健康, 新婚愉怏!!!

引用:
原帖由 mochilo 於 2007-1-7 04:48 PM 發表

Dr話𪊲腺體係正常冇事但有時都會增大.如果大粒�W而我又覺得唔自在賫話都可以用冷凍除去.有兩粒大粒�W咁咪用冷凍除去.
mochilo兄,
腺體的型狀係咪好似水泡圓圓地? 我上2個星期做冷凍的粒粒不像以往的扁平尖疣。
傷口都未好哂,旁邊又起左,由5月起已是第7,8次...................

Tony1 and Mochilo,

和你說的是一樣, 圓圓地但又有少少橢圓形, 但係Dr無話係線體, 我懷疑新起的也是腺體。
咁你地睇開的Dr話腺體點醫?
點解會有呢?

mochilo,
今次唔敢肯定, 比較似疣, 但係上次肯定係腺體,d粒粒橢圓形,佢越來越大,始終都要殺它死。
我諗又要睇Dr了.................

mochilo and kurtlau2005,
今次應該係疣,在上次冷凍位置旁邊,今日殺它死

Tony1 and Mochilo,
腺體係正常,沒有問題的,但若果太大粒就可以用冷凍去殺它死, 亦可用其他方法。

kurtlau2005,
人地洛奇都係6集, 我7個月拍左8集

mochilo,
可能Dr見我奏哂眉, 都落力鼓勵我......positive thinking, 俾d耐性, 一定會好,......
因我多次係上次冷凍位置旁邊起,佢suggest盡量減少交叉感染(A位置感染B位置)的機會.
水泡爆, must早晚清潔傷口.
盡量保持傷口干爽.
希望大家真係可以息影

相關搜索目錄: 清潔

Kurtlau,
呢度好多brother都同病魔片緊, 雖然我都好多次復發, 但係我信Dr................"我一定會好翻, 但係要俾d時間自已去適應" touch wood, 我唔會祈望永不復發, 但我會盡力keep health(不過有時會偷雞飲少少酒, i'm just a human being)
一切保守樂觀咁面對佢

kurtlau2005 and minghin,
我上次setback後開始食多蟲夏草丸,so far so good, 可以試下, 抵抗力強左。

44 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。