推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

49 12
發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-9-29 12:50 PM 發表

現實中好多富豪,都對自己第二代不太信任,例如:李先生,長子澤鉅成四十年歲幾仔,但都冇把權力完全下放比兒子!
所以佢地仲係集團副主席,不是主席!其實老天尊擔心個仔唔得的話,可以俾佢做副教主,逐步逐步嚟,一旦傳了位,就應該學老邪神咁,不理教中事務(雖然暗地裡火雲邪神都要向老豆請示),好過讓讓事都幫個仔決定。

引用:
原帖由 failong 於 2006-9-29 01:39 PM 發表

我覺得佢一直都係"搵戲"做...一直咁拉長條"屎橋"
以龍虎門世界觀來看,黃生毋須拖慢故事,因為故事有好多發揮機會,起碼有機會看到羅剎大戰通天教,或者白蓮智鬥元始門,閒閒地可以寫多幾百期,別忘記,還有幽冥會、主宰會這些組織還未登場,以及終極角色--老祖宗,看老祖宗大戰火雲邪神、白蓮聖上、天帝,肯定好看百倍(不過,到時小虎等人要企埋一邊,因為佢地唔夠班應戰!)

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-9-30 05:48 PM 發表

絕對同意!!!
當時睇出四小將一個個死,真的差D接受不來,但又好感人!
獨眼龍同四眼明死個陣,真係唔開心幾日!
宜家只會覺得,又死一個,但唔會有任何感覺。
我都係!可惜而家都冇邊本港產漫畫可以感動到我了...

今期劇情講老天尊無心捉老邪神,廢老邪神武功是白骨,唔關佢事,但老天尊以前話過白骨精明能幹,而白骨又覺得自己做事有分寸,唔似文殊天尊年少氣盛,似乎白骨性格有點自相矛盾,既然老天尊都知道捉老邪神會破壞兩教關係,又話紙包唔住火,以白骨的智慧,無理由做出咁不智既事?

仲有,老邪神送咗把震乾坤俾老天尊,條件是兩教互不侵犯(唔知主編,編劇仲記得嗎?),白骨作為丞相,冇理由唔知,既然是盟友,當日白骨唔需要偷偷摸摸,索性表明身份,救走老邪神未得囉?而家攪到老天尊要同老邪say sorry。由此可見,這段情節極多漏洞,不合理,唔該編劇,主編下次度故事時認真些啦!

既然通天教有野心消滅羅剎教,白骨當日倒不如殺掉老邪神,等聖上食左這隻死貓,火雲邪神知道老豆死左,唔駛投鼠忌器,總動員消滅白蓮教,通天教樂得隔岸觀火,漁人得利,是否更有著數呢?

引用:
原帖由 KING546 於 2006-10-10 09:50 AM 發表

講開又好似係喎....
佢地之前係叫做結左盟架喎.
如果當日白骨救左老邪,間接可以加深兩教的友好關係.
除非白骨當日係有心要令兩教關係惡化,所以捉走左老邪.
如果之前交代白骨被人奪相,起謀反之心.之前情節就合情合理了。

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-10-10 01:16 PM 發表

其實我到現在,成件事都未清楚是捉人定救人?老天尊究竟知幾多?白骨丞相有冇自把自為?
另外所謂的盟友,都是騙人而已的,黑社會那有道義可言,就算白骨表明身份,老邪神也不會咁容易跟他走!
黑社會當然沒道義可言,但以當時形勢,去通天教尚有一線生機(恃著與老天尊有深厚交情及震乾坤協議),總好過落在東方無敵手上。

引用:
原帖由 冰河 於 2006-10-12 06:45 PM 發表
今期最頂唔順係信箱條擦鞋仔竟然說劇情精彩明快!

精彩免強還可以;但係明快就……
自己員工寫俾老細,實要咁樣讚!

比起早幾期,今期明顯拖慢,無癮!最不滿是構圖大大格,一頁得兩,三格,最離譜是寫蚩尤追百足王入蛇窟,用了一頁半篇幅介紹個蛇窟,雖然助理畫得幾靚,但對劇情有什麼幫助?我只知道主編這樣做,慳番一頁紙,唔駛點諗如何圈圖,難為了班助理辛辛苦苦去畫實景呢!

我估下期蚩尤同星宿老仙都是點到即止,唔慌打得好耐!

新著故事經常受批評,最主要是有前無後,開了伏線,新人物,之後放在一旁,又另開新角色,新情節,攪到讀者對角色毫無感情,對情節一頭霧水,前言不對後語的情況非常嚴重。

例如:
1當日媚娘知道銀聖老是聖上假扮,東方無敵起了殺機,為何最後手下留情無殺到媚娘?
2通天教百年大典半年後舉行,但澳門之戰、日本擂台戰、白蓮風雲,不經不覺已經過了半年,難通大典爛尾收場?
3果時劇情講通天白蓮已經結盟,互惠互利,後來老天尊應承與羅刹教合作,在通天百年大典邀請聖上出席,到時合力對付東方無敵,現在火雲邪神與元始門合作,請問編劇如何處理?
4金鵬如何從劍妖手上走甩?
5.劍魔生死如何?
6.小龍契娘厲貞為何同聖上有血海深仇?
7.東方凌宵為何與陳奪反目?
8.南宮一指為何非殺西門不可?
9.鐵三郎幾時出使白蓮?

剛剛翻閱聖上出場果期,旁白話佢四十幾歲,究竟佢係四十多歲,定係五十幾歲,有冇人可以解答這個問題?

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-10-14 11:40 PM 發表

2.我唸點都唔會爛尾,我的直覺話比我知,百年大典可能會在新年孖寶裝有得睇!
3.除非編劇可以寫到羅刹,通天最後冰釋前嫌,和好如初!咁先有機會出現合力對付東方無敵!
4. 應該靠把口呃佢!
5. 肯定未死, ...
聖上為何要奪九陰真經?

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-10-15 09:20 AM 發表

唔係失憶,係唔識計數。
編劇應該mark低d時間,同埋得閒翻睇(雖然翻睇可能會一把火,咁編都得?),保持記性,唔好前言不對後語!

大家覺不覺得新著太早為奸角例如火雲邪神、東方無敵設定武功級數已經去到最頂峰,無機會讓他們更上一層樓?

因為黃生太鍾意火雲邪神,所以一定要佢英明神武,唔可以輸蝕俾其他人,攪到新著蚩尤成個跟班咁。

講得正確!以前的仲正過而家!
引用:
原帖由 Mika 於 2006-10-20 06:23 PM 發表

萬友既..................太激; 而家果個連李高年代嘅都比唔上啦!!

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2006-10-26 11:08 PM 發表
之前通天百年大典都未到,又無神神去講陳奪及五大世家仲乜9:bird:??
編劇編到咁撚樣:bird:,遲早好快玩完
因為編劇果時唔記得有這條伏線!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2006-10-26 11:00 PM 發表

佢唔係咁離譜啩!依家先農曆九月頭,差不多十六期書俾佢寫,咁都寫唔到百年大典!
我諗大家肯定會失望,黃生在專欄講過話火雲邪神要在百年大典前,救出老豆,而蚩尤話要在兩個月內,即通天教百年大典前,聯同星宿派奪取泰國南部地盤,以現時編寫進度,可能新春孖寶版仲未講到通天教百年大典都未定!

我想請教龍虎門編劇,星宿老仙毒功如何從白骨丞相兩隻機械義肢走入體內,攪到白骨丞相懶勁要震爆兩隻手?老仙d毒識得鑽入死物咁勁?!

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-4-19 23:08 發表

舊龍既毒王子就可以,因為佢用既係比老祖宗既萬毒心經更高層次既"生毒",有蛆蟲,會郁個隻...但現在無講老仙既用毒層次,有D講唔通咁。講真,寫玩毒呢家野,無人醒得過萬有。
最弊是白骨隻手是鐵造,d毒點入去電子零件,再輸入體內?還有如何將功力由手臂輸出去啊?簡直唔合邏輯!!

烈火老祖走去踢館,做o靚既為何不事前視察場地,簡直失職啦!

今期老烈火臨死前摮大兩隻眼,好似死不瞑目,但是,上期小鷹不是插盲他的右眼嗎?

49 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。