推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

41 12
發新話題

第一次中招(新版開始)

2)如果斷尾後可以飲酒嗎?正常來說如 ...

我答你lee條問題,如果已經變成慢性非淋,咁就連專科醫生都唔肯定要幾多年至可以好返,有可能跟你一世,即係一世都唔可以飲酒!我便是人版,今年就黎第六個寒暑!真係唔係講玩,如果你中左非淋,千萬唔好好飲酒,因為我都係因為係醫好左無耐﹙好似一個月後﹚再飲酒就變左做慢性非淋!就攪到而家咁.....................

所以唔好怕,即刻去搵專科醫生醫,同埋聽從佢既指示,如果你仲係只係急性非淋,咁我恭喜你,因為咁仲有機會清得到d箘,但即使係咁,你醫好左我建議你都係唔好飲酒﹙起碼幾年﹚。

這是我既肺腑之言,有冇brother都係lee個病可以發表多d。
引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-20 05:13 PM 發表

謝謝的你回覆兄弟
公喜你康復了,你的康復令我打了一支強心針
我想問一下以下的問題
1)可否pm給我dr ho 的地址及電話另外可否說給我聽整個療程大慨多少錢
2)如果斷尾後可以飲酒嗎?正常來說如 ...

你好yuppies

你係o係dr.ho到睇?咁你有冇問dr關於飲酒既事?

唉!我為左唔飲得酒lee樣野,真係好頭痛。大佬出黎做野,應酬真係少不免,不算唔計工作,就連我最好既兄弟結婚,都唔可以同佢舉杯暢飲,唉!真係無哂人生樂趣...................
引用:
原帖由 yuppies 於 2007-1-20 03:26 PM 發表
sorry jacky late repaly to you !
我好返, 同已經戒了出去玩半年有多,
唔知係心理作用定係傷左前列線,
自覺好似弱左, 已經好少提槍上陣,
唉 ! 自怪輕視治療的重要, 誤了最佳時機,
另外dr. 是對的 我是連服 ...

相關搜索目錄: 結婚

我既病歷是如下:

5年前中左急性非淋
搵左個普通家庭醫生睇
開左兩個星期抗生素比我就醫好左
但佢無同我講唔飲得酒
四個星期後同朋友劈酒
第二日即刻返發變左做慢性非淋
其後食左半年抗生素至好返
好返後同完全無事個陣差唔多
係感覺上差左少少
我問個家庭醫生幾時至可以飲酒
佢話一年後應該無問題
咁等夠佢兩年
兩年後有一次同朋友落吧飲左一支diamond
第二日即刻返發
之後食左足足兩年抗生素
醫好左但仲係好似好唔舒服
咪去dr. ho到睇
其間麥都驗過咁制
超聲波無物理性變化,無碎石
驗尿﹙DNA﹚都係話衣原體係NEGATIVE
但仲係好唔舒服
DR.HO話我有慢性前列腺既徵狀
同埋應該係比D 衣原體以外既箘好似大腸桿菌離埋左係前列腺到
所以而家驗埋D精,睇下究竟係咩箘,咁再睇下要食咩抗生素
LEE個MOMENT我仲等緊結果...............

係我既病歷度可以睇到兩樣野
1. 唔好睇普通家庭醫生,要睇就一定要睇專科醫生
2. 對於飲酒LEE樣野,大家要小心正視呢樣野..........因為後果可以好嚴重

你不如講講你而家既情況
或者你可以pm我都得
大家傾下
睇下我有咩可以幫到你
雖然我唔係醫生
但起碼可以將我知道既野話你知
引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-20 11:03 PM 發表

謝謝你的寶貴意見

希望你早日離開這果論壇

點呀rosa
仲有冇食煙同飲酒呀?
引用:
原帖由 rosa 於 2007-1-21 12:54 AM 發表
To: everyone

你地都幾好嗎,,
可能你地已經唔記得我...因為我好耐都無上黎

因為係我人生中又發生了一d好唔開心既事
雖然我唔係一個咩人,,幫唔到你地d乜...

但係我希望各位唔好咁易失望....因為當初我未 ...

其實我都係因為黎左lee個forum先知道邊度有得睇專科醫生
所以都唔係睇左dr. ho好耐
因為之前都只係幫襯我那個家庭醫生多
所以都只係睇左dr. ho兩次
因我既情況同你地有少少唔同
我其實而家衣原體已經清左
因為驗尿DNA﹙被譽為測試衣原體最準確﹚的TEST都只NEGATIVE
所以應該係其他細菌影響緊我

而你地就係仲係受衣原體感染
所以如果你地由病發至今
如果唔係好耐時間
我建議你地即刻去睇專科會好D
如果係急性非淋既話
食左醫生開既抗生素應該唔駛幾日就可以回復正常一樣
但如果食左兩個星期之後停藥無食既話又復發既話
咁好可能已經係入左前列腺
咁到時一般治療既時間會由四個月至半月不等
治療既方法一般都只能夠靠食抗生素多

而最重要都係...................唔好飲酒

你睇那個賴醫生係中醫黎架?
我諗我會相信香港既專科醫生多一點................
引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-21 07:23 PM 發表

我上星期一去了佐敦看賴醫生,點解佢呢因我唔知邊個醫生好.她在網上很易找

這五天她給我細路灌藥,及吃她的藥
但好似無乜效,病情好似重了

我明天都係搵dr ho

我想問兄弟你在dr ho 睇了多久

還有他 ...

to kk79

皮膚及性病專科名單有 dr 的名字的
http://www.mchk.org.hk/doctor/spec/derma15_h.htm

藥袋帶埋無壞
因為可以知道之前醫生開過咩抗生素比你
如果有做過什麼test既結果
帶埋仲好

但其實你之前已經睇開李醫生?
我的家庭醫生也介紹我看他
他說他醫非淋有一手
但最終我都無去睇佢
因為聽lee度d brother講佢態度麻麻
可能係行醫太多年既原因呱

其實你食左三個月抗生素仲未好返係正常
因為一般慢性非淋都要醫四個月至半年不等﹙唔計復發﹚
我反而有以下建議
1. 切勿飲酒及食煙﹙飲作係高危﹚
2. 作適定時
3. 做適量運動
4. 注意飲食﹙我個人經驗:海鮮、汽水、紅茶、奶茶應盡量避免﹚
至於轉唔轉醫生
it is up to u
引用:
原帖由 kk79 於 2007-1-21 11:16 PM 發表
TONY 兄, 我明天應該會去 dr ho 那邊看看. 請問是否專科 性病 的呢? 因為我在專科網頁看不到他的名字。
但相信一定是很好吧, 各位兄弟們的推介.. 謝謝各位.. 我會努力的了..
還有我要不要帶一些吃過的藥袋給dr. ...

相關搜索目錄: 飲食 運動

引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-22 09:43 AM 發表
kelvincant 兄
我想問醫好左之後對性能力有無影響
憑經驗講,我食完半年抗生素後好返個一次
基本上同之前無麥分別
除左柯尿個陣好似要等多一陣至有得去
基本上無麥大分別
性功能就同以前一樣強健...............哈哈哈

引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-22 09:43 AM 發表
kelvincant 兄
我想問醫好左之後對性能力有無影響
但心理上真係好少差左少少既

其實有咩問題即管問醫生啦
你比錢買佢既服務佢都有收你consultation fees........
所以唔駛怕醜
我每次臨去都記低要問醫生什麼事

引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-22 12:43 PM 發表
這真是一個很好的論壇,令人行了很少寃枉路.

如果我好了一定向大家報告希望對大家有幫助吧

kk97兄 你的情況同我一樣吧希望妳的女友無事吧因我的女友來m所以不能作檢查.

如果她無事我想和她分手. 不 ...
你咁叫斬腳指避沙虫喎
唔通你成世唔識女仔
成世唔結婚咩
其實唔需要去到lee一步既
你地都過到七年啦
我覺得反而最重要係你唔好呃佢囉
照事實原原本本話佢知由佢決定囉
雖然係殘酷
但起碼大家無悔無憾囉

放心啦
過左這一關無事架
到時又係另一片晴天啦

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 kk79 於 2007-1-22 03:49 PM 發表
yuppies  兄,

請問 test form 是, 注明: 非淋 還是 衣原體?
因為小弟那天做 尿尿test 是 有2項 衣原體 positive.
而且李醫一直都沒有告知是非淋還是衣原體, 但在網頁上看到的都說,
非淋, 主要原因就是 衣原 ...
這種病係叫非淋性尿道炎...........主要係因為受到衣原體感染而引起
所以前者係疾病的學名,後者係病原體既學名
唔知咁講o岩唔o岩..............

引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-24 04:09 PM 發表
今日心情好d, 因我開始接受了我的病
還有我的女朋友她接受了我. 我真係對佢唔住.
她叫我唔好離開佢,我聽到之後我d眼淚忍唔住流下來.

我希望各有有女友千其唔好出去玩,如果唔係一定後悔
jacky兄

聽到你女友同你講lee句說話
我都有d感同身受
你女友對你實在太好
對你不離不棄
你好返之後真係要好好咁對佢

你睇左dr. ho未呀?
係急性定已經變左慢性呀?

引用:
原帖由 jackylai 於 2007-1-25 09:36 AM 發表
to kevincant 兄

我仲未睇我吃了藥要等7日後才去.

我想知急性同慢性d病徵有乜分別

謝謝各位的關心
你仲未去既意思係你仲未走睇dr. ho?
唔好拖呀.............
快d轉去睇專科醫生
之前睇個個黃綠佢開d藥咪鬼食啦
真係皇帝唔急太監急呀

急性只係食幾日藥就基本上好似回復無病既時候咁架啦
我估醫生一般都會開兩個星期抗生素你食
如果你食左兩個星期後
一停藥就即刻復發
咁即係已經變左慢性
如果無復發
咁就恭喜你,應該只係急性!可以完全清到d衣原體

但如果你問要係復藥期間分別得出係急性定慢性其實好困難
真係最等停藥既時候先知急定慢................

引用:
原帖由 kk79 於 2007-1-25 06:07 PM 發表
兄弟們, 我約了 dr.ho 啦,, 但很奇怪. 打去時... 她問我想看那個醫生= ="?
乜有好多個醫生既咩..XD

好緊張添.. 希望沒事啦... 我吃了 DR.LI D 藥. 咁耐,, 現在還好鬼 尿急 ...
但有時就會 沒咩感覺.. 但 ...
kk79兄

你講得o岩
佢個到好多唔同既專科醫生的
門口有個counter會有姑娘幫你登記
我覺得個到d姑娘唔多友善
但醫生是好的
放心放心

引用:
原帖由 kk79 於 2007-1-29 14:12 發表

大哥們, 我看完啦!!
很開心, 醫生給我一種很安全的感覺, 而且很細心!!
各位兄弟們, 果然沒有介紹錯呀..

dr.ho 說 問題應該不太大, 只是 些衣原體未清晒而已,
他也替我檢查過"前列線","高 ...
恭喜恭喜
咁你問左醫生究竟係急性定慢性未?

唔知另外一位brother亞jackylai點呢?

引用:
原帖由 yuppies 於 2007-1-29 11:38 發表
DR. HO o個度個4眼護士眼神好凌厲下,
我交尿液樣本時同counter護士低頭私語時,
仲難頂(不過可能是自己心虛)
第2次已經無感覺了!
低頭私語真係至難頂....................

41 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。