推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-5-10 04:30 發表

個專科話冷凍會連d皮膚都凍死.
變左白色(一世).
我以前都中左珍珠疣,都係做過冷凍,是淡了小小色。覺唔覺就真係靠個女仔了。

我覺得你都係去比其他醫生Check下好D。

祝早日康復

SHAME on myself
I feel GUILTy
I am so SORRY to my future gf/wife.....

終於可以有小小時間兼付近唔會有人,可以靜靜地一個人用部腦了。

由於工作在大陸,所以很小上來呢度。

就借小小時間與空間,跟大家分享一下經歷。幾年前都中了疣,醫左好耐。依家已經無事,暫未再有返發情況。是可以治好的。請大家努力,唔好灰心。放鬆一點。既來之、則安之 (呢句係林醫生同我講既)。

記得果時中了招後,心是很失落又內疚。六神無主。又唔識野,怕去看皮膚專科比屈/dum証,On居居就去左看政府。。。。。。

過程就不用講了,不如比我講下D醫生同護士啦~ 看政府是每天不同的醫生註診,我果期係:
林渭新、蘇志慰、何正剛、馮貽邦同一個女醫生,不過唔記得名。

林渭新:
我看他最多, 之前話每5-7天去搽藥水, 因為我只有星期一先可以有最多機會同時間鼠出來覆診。所以好多時都係星期一去覆診。 慢慢就好像變了主診醫生「錦」。當時個心想,這也好,每次他自己看番份file 都係他自己跟開。好個次次唔同醫生。林醫生個人都幾好,有兩句傾下。由於果時我搽左好耐都未好,他還跟我話搽左錦耐都重未好~我話都唔太關你事,只是我體質較差姐。他就話他自已都覺得唔好意思;就同我轉冷凍。冷凍真的是快D好!

蘇志慰:
印象很差!不知是不是我是給他看第一次診斷還是什麼原因,總之就是差。之後都無去看他了。

何正剛、馮貽邦:
覆過幾次診,兩人都唔錯,幾細心,兩個都有連C 眼付近都看埋。有計傾。

女醫生:
只看個一次,唔想看女醫生。之後都無再找呢日覆診。所以無印象。

在覆期間,有三個護士(男)令我印象深刻。2個好,一個極差。先講個差先。

每次見到他都木口木面,好次死人錦。有種好看不起我地呢種病人。對!我衰左!中左招! 但都唔駛用D「被視」眼光掛。問醫生多句就答爹話醫生好忙,唔好再問「錦」。關你能事咩,又唔係問你。如果我有肺癌,你咪又「被視」我?因為我食煙。。。

好護士有兩個,好似一個姓王、一個姓黃。搽藥/冷凍時問問題有問有答,態度又好,又安慰下我、鼓勵我。在此祝他們兩人步步高升!

總之就大家唔好灰心。一定可以好番架!多注意身體。做下運動,多菜。可以的話唔好食刺激的食物。早D睡、多休息。唔好用有香味/剌激的香皂沖涼。用清水沖下JJ就OK(醫生話架)。介煙酒。心情好D不要太已人憂天(我知好難盡量啦)。順其自然啦!

重有,唔好再出黎玩(盡忍啦我都知幾辛苦下),帶套呀!(我有帶,但都中左)。我個人來說已經好少出來玩,應酬除外。但每次只是有得看,無得食。同埋同自己講無謂害人(因為怕復發,自己又唔知)。做完就傳左比人就唔好啦。

祝早日康覆。

相關搜索目錄: 運動
I am so SORRY to my future gf/wife.....

引用:
原帖由 kong1688 於 2008-5-10 20:02 發表
ShameGuiltSorry兄...
你又係帶左dom中根部?
係啊,帶左都中。 中的唔係底部,是J的約中間同頭對落約1/3到。

引用:
原帖由 hktony 於 2008-5-11 00:20 發表
ShameGuiltSorry 大哥,

咁即係咪你由發現 花 到 醫好 都係 響 政府到醫呀?..前後共醫左幾耐呀?
我自己經驗,我第一次都係去油記, 唔知係d 醫護人員見慣左呀,定係本身對病者有點兒不太友善/禮貌... 我真係 ...
hktony兄
係呀!一直都係政府度醫。大慨用左10個月左右。因為一直搽左好耐藥水都未好,後來先轉冷凍。你地看私家醫生同做冷凍,應該會快D好番架。加油啊!
p.s. 我係看灣仔果邊。

相關搜索目錄: 醫護人員

引用:
原帖由 小肥t 於 2008-5-11 00:16 發表

我一 年都係咁
過了5個月又有一粒疑似
星期二就知是否係...............
成個假期唔開心
小肥t兄
我果時醫醫下時都有新出的粒粒。。。。
你的心情我都明白。唔好唔開心,盡量唔好想住呢件事。想下D正面野。希望可以減低心情低落,不比情緒影晌。可以快D好番。借用醫生一句話:既來之、則安之。
祝早日康復

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-6-19 13:56 發表

所以我之前就話不好去睇政府社會衛生科...
就係怕容易比人check到.(有底)
買不到保險都算.
比人知就大撚獲...
下?甘我咪仆街左?我之前一直都係政府度。。。。

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 ISaidNeverAgain 於 2008-6-20 18:48 發表

恭喜!

我個hpv dna報告都出左...
無事...
鬆晒∼
師兄:
無事就恭喜晒呀~~~

引用:
原帖由 stanleysex 於 2008-6-20 22:26 發表

me too la. 最攪笑係我腳都試過真係有, 而且好大啦

最痛苦係袋度d油脂同疣真係好難分, 成日形住係定唔係醫生會唔會睇錯, 因為袋有咁多油脂粒, 所以真係快癲
我都有同樣問題,所以一有懷疑就去見醫生。依加無事,大家努力keep好個身體。

回復 5487# 的帖子

其實有d野不記得問...
好似珍珠疣同椰仔既分別.

呢條問題我都唔記得問。希望有師兄記得問啦~
呢兩日係香港,上黎見到Black Sarena好翻,真心替你高興!
早排工作壓力大,又煩,又要去應酬,小不了煙酒。(二手煙最多,酒就可避就避)。以為D疣翻發。去左15樓check下。醫生話好翻甘耐,理論上應無事。醫生同我用藥水檢查,好彩無事。成個人即時鬆晒。好彩好彩!
大家唔好灰心,一定會好架!

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-10-20 21:06 發表

我都未100%康復.
只係現階段病情樂觀.
我都要keep到醫生所講到既時間都無事先放心.
有時不洗咁擔心.
做足自己可以做到既野.(不煙, 不酒, 不去玩, 多休息.)
有病徵個時真係不好攪住.
野到個女人真係死得. ...
相信離100%康復不遠, 加油啊!
絕對同意做足應做的野,這對病情有很大的幫助。另外有空的時候,做小小運動也有點幫助。散下步、慢跑都OK。出下汗,排下毒。一段時間後,個人都好D。
有病時當然唔攪啦~ 唔想害人。
我去應酬,次次都內心爭扎,唔出街。有得目弟,無得食!有時都幾無夸。不過,我每次都同自己講唔好害人(因唔知有無復發,自己唔知),又同自己講一玩可能又出事。所以次次食齋~~~ 唉! 鬼叫自己衰過咩。
頂唔住,唯有去找五姑娘。。。
我盡量保持健康 (無計,要應酬-有時要煙要酒。但會盡避或扮野食煙甘啦),留翻比將來個女友/老婆,唔好害人。因為一世架!
我果時醫左約十/十一個月。好翻到依家都有三幾年了。
所以,請大家堅持,一定會好的。加油啊!

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-10-21 23:43 發表

你好返3年幾?
有無生BB?
介不介意講下同自已女人做有無戴袋(吹同做)?
係呀~ 我算係早期病人吧!
我中招時重味有呢個post。 如果唔係我可能會好D。 起碼知道有務實的醫生丫。唔使甘on9去目弟正苦。 唉~不過算啦,已經過左去囉。
唔介意。自從好翻後,我一直都無溝女。有女暗示/主動我都唔多比反應人/理人。無法,目前心裡重有“音”影。驚會翻發。 因為我有油脂粒,望落有D好似又翻發甘。而且工作上又要煙又酒要應酬,雖然都會飲小D,避得就避過隻。自己就住甘啦。雖然好翻,但怕!唔想有任何機會傳比個女仔。特別係D正經女仔。呢個心理關口我自己重未過到。
我的性生活簡直係。。。。。 唉~~~
我都有問過醫生,都係果句:帶套做。
如果有左, 最好開肚生BB。
Sorry,答唔到你的問題添。

目弟開十五樓的朋友請注意

我無目弟之前的posts,如重覆,請勿見怪。

目弟開十五樓的朋友請注意!

醫生將於8月12號-8月17號放假。8月18號照常應診。

唉~

珍珠疣又來了。。。。。。

既來之、則安之。既然來了,希望是覆發,不是又給傳染啦! (又0甘口岩,0甘斜?) 因為起碼不是囡囡的問題(少一個人有事嘛)。

早排係大陸要同d東北人應酬, 唔夠班友仔0黎。喝得太多了,又加上好耐無做過,又比細佬控制左大腦,最後出左街。唉~~~~~ 真的有點兒那過!

不過我估是覆發。因為呢排我都覺得身體差左,又睡得不好。都好番左5、6年左右先翻發,都無mud怨言囉。期間我一直都無mud行差踏錯架。次次應酬都唔出街! 平時有需要的話,都係用手。 但估唔到d會係0甘!  又有帶domdom(香港買的杜記)。真係內疚!!! 無野講!

心情還可以。

我係大陸多,如返港,都好小入0黎。只想係度講下姐。 希望好番的朋友唔好覆發或學我0甘又玩翻! 未好的快d好番啦! 加油啊!

引用:
原帖由 ScaryBoy 於 2009-7-29 19:16 發表
珍珠疣係點先算好返? 可能師兄身體弱左自返發. 希望師兄快d好返.
Thanks. 我覺得今次會快d好,因為一0黎就做冷凍,唔同"正苦"只係查TCAA。有排都唔好!而且今次d粒粒較細,剛剛nut左d焦,目弟落好似無左0甘,幾平下。當然,最後要由醫生決定啦~

引用:
原帖由 ScaryBoy 於 2009-7-29 19:21 發表
今日報告出左, 冇梅毒, 泡疹同愛滋. 安心好多.
恭喜0西!

引用:
原帖由 sadsadlife 於 2009-7-29 21:49 發表

師兄唔好敢 down la    人人都有性需要  你下次到 d 邊緣位米諗住如做左會復發ga 一復發起馬攪年幾好麻煩! 敢諗會好d   e +  收拾心情就醫 la     

係woo 你好番左 5 , 6 年 ga 拿  係今次把磁唔住先再 ...
多謝你。我都唔係好down,可能之前有d經歷吧。當然唔開心就實有一點點架啦~ 但比初初中招時好好多。我每次都唔出街架,點正都唔去馬, 有時會辦野飲醉酒,唔惦呀,要睡呀等等借口。又同自己講唔好害人同唔好比人傳染。不過今次就。。。。。。。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。