推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-2 07:35 PM 發表

講開韋陀,我唸D編劇都唔記得佢咯,因為上(前?)期小虎心忖給洪東upgrad左既風雷係龍記中功力最高,但應該仲有個教主級韋陀啊! 成班龍記班友都唔記得仲有韋陀這個兄弟了...
唔好以為韋陀好勁
0係第2xx期(韋陀打完銀鷹之後), 老黃話韋陀雖然有第9章, 但係同金欏柚仲有一段距離

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-1-4 06:40 PM 發表

邪神後尾唔係用白級震開佢地咩? 原來只用藍級? 如果只用藍級就震開兩人,咁九霄八章就真係唔及藍級咯...八章真係好屎...
小弟冇記錯既話, 邪神係用白級震開佢地

各位, 不好意思
小弟有感而發, 想講下功力設定......

而家d功力設定真係好亂, 特別係風雷(小弟係超級風雷迷)~ 我唔反對王海蛟既7重天勁過風雷既7重天, 但係風雷既7重天點都應該勁過王海蛟既6重天掛!當日王海蛟用6重天都可以同無敵過百招喎!而家又寫到風雷7重天都咁不濟!

引用:
原帖由 kincs 於 2007-2-1 19:20 發表

小虎得6陽, 功力唔及8關好正常.
贊成!
6陽得7關, 好耐之前講過!

引用:
原帖由 小小力 於 2007-2-2 09:32 發表

照睇,金羅漢功力高過蚩尤好多喎,同意嗎?
依照近幾期黎睇, 應該係金羅漢勁d
但係之前邪神都係小勝蚩尤(論功力)
真係令人覺得好矛盾

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2007-3-2 11:08 發表
老天尊同豬油成功開波, 但佢地呢種一人打出一招o既比鬥方式其實就無乜睇頭, 除左唔能夠充分表現雙方的真正實力, 作為觀眾睇落去都覺得有 d 單調同沉悶.

老天尊當年都已經去到 29 層天功力, 今時今日去到咩野  ...
老天尊係起碼33層天, 佢之前教老邪神果時用過33層天

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-3-22 21:56 發表

但佢好似又講過9 章初階不及金羅漢的第十關!
係呀, 佢大致上係咁講︰

"韋陀雖然到達9章初階, 但同金羅漢當然仲有一段距離啦"

引用:
原帖由 小小力 於 2007-4-5 20:48 發表

但當時邪神之輕鬆,比今日老天尊更甚!! 覺嗎??
其實計番條數,
邪神當時對蚩尤用白級都應該夠!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-7 22:36 發表

我睇番老天尊同邪神鬥內力個期,兩人基本上好認真,冇乜留力,鬥到勢均力敵,而且論收放自如,老天尊還勝一籌,邪神的功力就已經見底,但如果老天尊未練到軒轅驚天訣的最高境界的話,三大神功會在易筋,九陽之上!
小弟認為三大神功同九陽、易筋同level
而《道經》就勁過晒佢地
洗髓經就勁過《道經》少少

月聖 vs 烈火

小弟好期待 月聖 vs 烈火
論功力, 應該係烈火勁少少;
但係月聖有九陽五絕(except大霹靂), 相信有力小勝, 因為必要時可用小霹靂同烈火硬拼"火"招

引用:
原帖由 kincs 於 2007-4-13 01:32 發表
我......我收到粗口pm.........................
o岩o岩o係discuss度講佢d衰野出黎
佢就即刻比封pm我........
兄台您唔駛感到無奈
我冇講過佢
佢都有send粗口pm俾我

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2007-4-19 16:33 發表

其實點解我會對洪東o既實力存有猜疑,係因為之前曾經有讀者問過老黃,問洪東有無資格同無敵打。老黃就話要洪東同無敵過兩招都仲得,但打落去洪東就實輸硬。

That's why 我睇到今期話洪東仲勁過白無涯,我先 ...
依小弟推斷
32層天只是大約 = 10關 (39層天 = 黑級頂峰)
所以,
洪東勁過白無涯, 但遠不及東方無敵
這是很合理的

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-19 17:39 發表

老天尊勁過白無涯,白無涯只是32,老天尊起碼35!
我認為白無涯只係講出「事實」,沒有自謙,洪東功力的確超過32層天,但可能又未到東方無敵個級數!
小弟相信老天尊39
即使冇, 都應該38
因為老邪神話當年佢地打成平手
老邪神黑級頂峰喎....

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2007-4-21 12:44 發表
轉貼:香港討論區 鳴謝: 「滿城盡帶周潤發」兄

下面的数据只是内功的等级~~~~~~各自特定的属性不包括在内。比如金钟重防,九阳重攻什么的~~

实际&# ...
小弟估計, 泰國3大神功at most同易筋一樣
因為有一期話道經稍勝易筋經
而道經一定勁過泰國3大神功
所以得此結論

引用:
原帖由 5554212 於 2007-5-14 21:39 發表
軒轅驚天訣第幾重天=易筋黑級?
以前老邪黑級同老天尊都係平手?咁即係而家老天尊三十五重天或以上咪勁過黑級?仲吾收火雲邪神皮?
有無大佬知道洗髓經係唔係勁過易筋?
老兄
小弟認為39重天先 = 黑級
另外, 洗髓經 > 道經 > 易筋

引用:
原帖由 火雲邪神西城勇 於 2007-5-16 15:28 發表
但蚩尤二十八層天只係輸邪神黑級初階少少...估計三十六層天已等於黑級頂峯

如果話三十九層天弱於或先等於黑級頂峯,絕對講唔通

當然好似起初話火爆有老烈火八成功力,如果真係有,火爆坐低都有九關 ...
當日蚩尤二十八層天輸少少, 根本就係老黃既定位錯誤
二十八層天連10關金鐘罩都冇....

睇左今期...
老黃話王伏虎被收回9陽, 得番8陽, 所以用唔到小霹靂喎....
月聖當日對蔘聖好似都係用8陽功力出小霹靂 =.=

引用:
原帖由 王風雷 於 2007-5-31 22:58 發表
風雷下期應該可以做低劍妖啦
憤怒下應該打高1-2班啦
仲有劍妖係勁,但係冇劍係手好大有限啦
白蓮一戰果陣佢冇劍係手都打唔死鐵聖老啦
風雷絕對夠班做低佢,佢都話都可以谷到去王海絞個級數
係啦, 如果真係谷到就正!
當日既王海蛟一定抽得贏劍妖!
超鍾意風雷呀!希望佢型番次!

今期好正呀!
好開心風雷勁番
今期表現起碼有10關以上呀

回復 #6836 天下無敵老祖宗 的帖子

這是我的意見, 大家認為如何?

可以贏金羅漢既人︰
1. 邪神
2. 東方無敵
3. 老天尊
4. 金聖老
5. 金如來
6. 洪東
7. 普羅法王
8. 刀仙
9. 飛仙
10. 蚩尤

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-10-16 20:38 發表

直頭爭半條街!!
贊成!
如果大家記得既話
刀仙(>白級)話洪東功力高過佢
白無涯(33層天..我估同白級差唔多)都話自己同洪東比自己"恐怕不止一籌"
月聖得8陽, 俾盡都係白級, 所以應該有ok大既距離!
我估如果洪東vs金如來, 應該唔止5 5波
洪東應該贏6:4

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-10-17 14:18 發表
今期勇哥又再擔正,演出水準簡直係“我最喜愛男主角”肯定人選,佢同玉兒鱀art幾好O,同洪東打鼮鶪S係精彩,洪東功力原來已到等同黑級初階,谷盡時面上仲有頂級強者先有嚝埢鴃A係就係有D驚喜,但又帶出另 ...
小弟有點意見
洪東同勇哥拼內力雖然受了點內傷
但起碼0係個過程冇被壓下去, 可以在表面上拼個不相伯仲

引用:
原帖由 nicknicky 於 2008-10-18 02:05 發表
其實編劇最初應該冇諗住將洪東set成黑級(初階)的級數,最多高於白級。
大家諗下當日洪東單挑電王同醉魔等角色時都唔係完全佔優勢。
但相比有腦患的老邪神,人家仲可以單拖戰聖上,金聖老,王伏虎,三皇,以及一眾嘍 ...
我都覺得有時班編劇係按劇情需要黎調整
好似0係王小龍傳裡面
小龍(9陰7章)用掌擋住邪神黑級霸腿
呢個比洪東個case更不合理

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。