推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

台灣是香港民主典範?

引用:
原帖由 sheepstreet 於 2006-11-13 22:14 發表
如果有人因為一次食嘢唔小心鯁親,而以後唔食嘢,我地可以話佢「因噎廢食」。

咁如果有人因為見到隔離枱的人食嘢唔小心鯁親,而以後唔食嘢,我地可以點話佢呢?
------------------------------------------------------------
雞泡魚美味,但要懂得如何處理,早兩日有單新聞,幾個中國漁民捕獲雞泡魚後,將雞泡魚滾湯,結果中毒。有d野,唔係見到人做得,自己又得,如果見到有人食雞泡魚中毒而以後唔食雞泡魚,呢d叫明智之舉。
食雞泡魚要講食者之素質,我批死中國漁民十年來冇能力處理雞泡魚。
香港式民主,無論攪手或支持者如果全心為民主當然好,但九成為自己,一成為公,最終慘澹收場。

引用:
原帖由 sheepstreet 於 2006-11-14 09:54 發表
兩位都係假設食物本身有問題/有毒,並不是單純鯁親。

亦即,(港式/美式/日式/英式/印度式/台式?)各式民主本身的缺憾比所帶來的好處為大。唔食唔死,一食即死?

莫非大海之內,就只有雞泡魚/死蟹?

兩位 ...
雞泡魚本身有冇問題视乎點處理,唔同死蟹,死蟹一定臭,冇能力處理雞泡魚的人,一食即死,就算唔死都殘廢。
香港需要的係自由同經濟繁榮,如果民主本身的缺憾比所帶來的好處為大,咁就最好50年不變。

引用:
原帖由 sheepstreet 於 2006-11-14 11:15 發表民主制度(包括普選的權利)早己不是新鮮事,發展到今日,在選舉期間攻擊,抺黑對手亦很正常,只要選民懂得理性思考(當然,選民亦有權不理性思考/不思考),真正的普選至少可以選出符合大多數人意願的候選人。

除非我們自認永遠比其他民族/人種低能,又或者自認個人永遠比自己民族/人種高能,而其他人(例如其他香港人)永遠低能,否則無理由不以爭取更民主的制度為政制目標。

真正的普選至少可以選出符合大多數人意願的候選人。<<<<<<<<<
三個候選人,一個取40%選票,另兩個人各取30%選票,四成人是否大多數人意願呢?
呢個係前一次台灣選總统之實例,當時60%人失望。

爭取更民主的制度為政制目標,<<<<<<<
你認為香港冇民主?
我認為香港民主已more than enough,
對經濟已構成沉重的負擔。

引用:
原帖由 sheepstreet 於 2006-11-14 17:08 發表

哦。

但仍不脫「隔離枱有人食嘢鯁親,而驚到自己唔敢食嘢」之喻。

其實我相信你亦知道,有些選舉的投票制度,若第一次未有人過半數當選,就將得票最低一名候選人除名,再進行下一輪投 ...
請你check check 陳水扁如何贏連戰及宋楚瑜,當時有幾多成人失望。

引用:
原帖由 Obi-Shady 於 2006-11-16 17:27 發表

咁陳馮富珍當選又令幾多人失望?符合你個預期就選舉好,唔符合就鬼乜咁聲,你係咪人格分裂呀?
你有冇閱讀障礙,你看清楚我的post才回我,好嗎?

引用:
原帖由 Obi-Shady 於 2006-11-16 21:34 發表

冇睇錯、係你喎...咪住...唔通我睇錯ivanon99係你...係你喇...係你喇...你喺2006年11月16日下午1:40pm #20回過"上班族"嘅ost如下 :

QUOTE:
原帖由 上班族 於 2006-11-15 14:58 發 ...
你從我認同"上班族"一段說話就聯想
""咁陳馮富珍當選又令幾多人失望?符合你個預期就選舉好,唔符合就鬼乜咁聲,你係咪人格分裂呀?"

你不單有閱讀障礙,可能還有妄想症。
我一向反對"普"選,我係一個中國香港人,陳馮富珍代表中國香港勝出,我係高興,不是符合,陳馮富珍當選又令幾多人失望與我無關。
我最認同你講"據我有限嘅中文水平...",因為人貴自知。

引用:
原帖由 Obi-Shady 於 2006-11-16 23:12 發表

人貴自知?我知喎!但係有啲人有奴性而不自知...你就好喇...奴才你估易做...妒忌...妒忌...啊中國香港人...我識啲北京、上海嘅朋友,問佢係咩人佢地只係答北京人呀、上海人呀咁,從來冇話咩 ...
你連中國香港都唔識,認識多些中文,你中文程度真係有限。
中國香港代表中國藉香港人,因有英國藉香港人。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。