推介:| 汽槍 | 軍服 | 直升機 | War Game | 軍用品 | 軍事模型 |

141 123456
發新話題

希特拉的媽打

希特拉的媽打

希特拉

佢老母

不過而家唔係講佢老母,係講佢既媽打 ------- Marder ,即係佢既 "黃鼠狼" 履帶反坦戰車,有人又叫呢 d 野做 "坦克殲擊車",不過點都好啦,總之媽打出現既初衷就係用黎打坦克而唔係打飛機既,大家記住呢點就 ok 勒.

媽打分別有三個型號,就係媽打一媽打二同媽打三,後兩個又再細分多個不同衍生型號.下面先黎睇睇佢地既大名同佢地既番號先 :

媽打一  (Marder I) ,就只得一千零一款,用法國佬三種不同坦克底盤.番號就叫 Sdkfz 135 .

媽打二  
(Marder II),下分兩大款,都係用德國二號坦克底盤.番號分別係 Sdkfz 131 同 132 .

媽打三 (
(Marder III),下分三大款,全部用捷克既 38 式坦克底盤.番號分別係 Sdkfz 138 Ausf M ; 138 Ausf H ; 同 139 .

另外三種媽打除左用上唔同底盤之外,車上面條炮仔就分別用左德國佬自己既 75mm Pak 40 反坦炮,之外就用由大鼻佬手上搶過黎既 76mm F-22 M1936 野戰炮,不過呢 d 76mm 炮就經過加工炮瞠改為 75mm ,等佢地都可以用番自己既炮彈.即係話唔理乜野媽打同車上有咩野炮,其實都係 75mm 口徑.

媽打炮仔之一 : 德國 75mm Pak 40 反坦炮.

媽打炮仔之二 : 大鼻佬既 76mm F-22 M1936 野戰炮.

另外我好懷疑安排大陸 d 手機號碼字頭既主事人係咪都係二戰迷!

相關搜索目錄: 手機 野戰

好,而家就由媽打一講起,不如先整張公仔 look look 先.其實有時我會鐘意睇模型多 dd ,因為可以更清楚睇到一 d 細節地方.

相關搜索目錄: 模型

我地一開頭已經講過,媽打既出現係為左打坦克.當德國佬打瓜左法國佬之後,三爬兩撥咁又搞掂埋北歐同其他低地國,跟住黎就係打大英帝國,不過果度隔住一個海又唔係好似開頭想像咁易食,於是就心思思話你知要搵大鼻佬黎開餐,而媽打就因化而應運而生勒.

媽打一既組合好簡單,就係用搶過黎既法國履帶拖拉機或者坦克,首先拆 q 左底盤以上既林審野.再裝支德國自家既 75mm Pak 40 反坦炮.

上面張公仔同而家呢張實照都係同一款媽打一,佢既底盤其實只係當時法國佬既一款軍用履帶拖拉機,叫做 Lorraine 37L

法國佬既軍用履帶拖拉機 Lorraine 37L 原先係用黎拉彈藥同其他軍需品既.本來係咁差樣既 :

呢架 Lorraine 37L 又同上面既唔同,因為佢係短陣既,大家睇下佢每邊只有兩擔路輪.

用 Lorraine 37L 做底盤既媽打一好易認,唔使認住呢隻鷹,而係望下佢既倒丁字避震就 ok .

其實德國佬係幫呢款媽打一起左個番號叫 :"Marder I", 7.5cm Pak auf Gw Lorraine (fr.).

呢架又係 "Marder I", 7.5cm Pak auf Gw Lorraine (fr.)

呢款 Lorraine 媽打一除左有支 75mm Pak 40 反坦炮外 (備彈 40 發) ,跟車重有一支 7.92mm MG 34 機槍 (備彈 600 發) ,不過我睇過都唔見佢既戰鬥部三邊,都係冇有機槍口既,所以我估呢支 MG 34 係冇 FIT 死.而係俾班車友用黎傍身.

[img]http://www.missing-lynx.com/gallery/german/p7hg_img_18/fullsize/marderilorraineaj_11_fs.jpg[/img

呢個模型可以睇到 Lorraine 媽打一既車上炮彈架.

相關搜索目錄: 模型

Lorraine 媽打一吐圖做左 170 架.

引用:
原帖由 dealerboy 於 2013-6-6 23:30 發表
個駕駛倉係邊度

咪靜係掛住睇女至得架!睇下車頭個四方窗啦, wiki 既圖片說明係 "Marder I with driver visible" ,不過講真我都唔係睇得好清楚,但呢度就肯定係駕駛倉.

引用:
原帖由 dealerboy 於 2013-6-6 23:30 發表
個駕駛倉係邊度
响呢度,亞王!

Lorraine 媽打一 :

Lorraine 媽打一 :

One more!

呢幾張 Lorraine 媽打一比較少見,大家 see see :

呢架真係打到脾甩勒!

呢架媽打一 37L 同上面第 19 樓既係同一架車.

引用:
個駕駛倉係邊度

下便有好多媽打一 37L 既公仔.

141 123456
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。