推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-13 12:14 AM 發表
請問各位師兄仲記唔記得.摩士公園(有船果個)則邊有個石場呢..

個石場係幫人做墓碑的.就好似和合石果D..

果度有條路好似係通去老虎岩的.唔之有冇記錯...

如果有相睇下就好了....
石場前行可以去黃大仙,東頭村,退後可以去老虎岩..橫頭磡..
果度好多一舊舊長方型大麻石
大麻石亦係製練玻璃線土法工場

我地會選擇d綠色汽水瓶中爛佢(果度成地都係玻璃)
然後混合膠水再線轆過線轆(中間有一分鐘風乾時間)
整個過程起碼需要個幾鐘完成
最後就成為見血封喉界斷無數紙搖既玻璃線

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-10 06:04 PM 發表
當然有去過,我哥和我好辛苦有零用錢買左架雙星模型船,佢我大家要自己砌,弄好都幾日,第一次去摩士放,就有管理員竟然話這裡不能放船的,話充公我地的船。
真係給佢取走左,好大架,唔便宜的,可憐我地細路仔唔敢 ...
你既經歷同我一模一樣
不過買船仔既錢我唔太難塭
剩係楂住個水袋照水渠底都執唔小

損失既係砌模型花費既心血冇哂
講衰人都唔止呢d管理員
好耐以前九龍仔泳池d管理員直頭偷錢
游完水收返個衣物架可以冇左件衫&拖鞋都夠膽死

相關搜索目錄: 模型

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-15 12:04 AM 發表

石場是否近彿教醫院?定近東頭邨,是否在山上?
若冇記錯石場係佛教醫院斜路底
界乎鳳舞街與杏林街交界地方
石場係平地,中間留條泥路方便出入,兩側都係大麻石,堆到十呎高
石場出馬路行去橫頭磡要上一段小斜坡
若去黃大仙/東頭村要落石級

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-15 07:47 PM 發表

謝謝各位觧釋,已知悉位置了,應是杏林街中間位置近佛教醫院傍,亦即網球場邊,有一小路但這小路應通往華人永遠墳塲,佔地只有半個網球場大,不知對不對,小時不知有這地方,但對摩士及東頭邨對面織布 ...
石場就是你所講的地方
剛剛睇返79年版九龍地圖
石場屬於摩士公園一部分
面積足足有六棟徙置大厦咁大

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-16 07:15 PM 發表

面積有六棟徙置大厦那么大? 不是大半個網球場大少?
我感覺石場好大,由頭行到尾要四,五分鐘(條路有d U字形)
由老虎岩21座對面有路行去東頭村6,7座附近
通常去九龍城寨會行呢條路

#496 幅圖空白地方冇標明係摩士公園
但我張79年地圖就有標明

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-17 01:08 AM 發表

師兄你好..我仲記得有個阿叔賣綠豆沙.我同阿哥就最鐘意食...

咦..我地可能交過手喎..

我就用光管D玻璃.貪佢容易碎D...
光管我都用過
雖然快靚正
但微粒幼
同綠色汽水樽玻璃線隔過劍
光管線敗下陣來

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-17 01:17 AM 發表

我覺得條路平時都好小人行.有時大風吹起D沙塵.仲好有武俠feel....
石場果d大麻石應該供應隔籬墓地用
除左開工d工人
大人可能覺得邪好小行呢條路
我地靚仔話之你大風吹到沙塵滾滾
最緊要玩得happy

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-18 01:01 AM 發表

唔怪得之有時唔夠人介啦.原來遇到高手...
累你追紙搖追上獅子山公園,真唔好意思

靚仔時代唔知點解,為左隻斷紙搖唔理交通橫衝直撞
周不時追幾個山頭都照追

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-19 12:53 AM 發表

師兄..小意思呢.

不過有時真係好危險.執得番都還好.有時就搵都搵唔到...
此情可待成追憶,只是當時已惘然....

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-21 05:19 PM 發表

如無意外,這相應顯示到石埸位置,其實,我本人對這地完全無印象,但發覺大家對這地非常熟悉,並且有不少童年回憶,希望這相幫到大家好好懷念,如我有些事做得不好,亦請諒.
石場其實無乜好玩,落雨天通地水氹,地濕難行
秋涼就慢天風沙,除左夏天貪佢有d大麻石方便祕制玻璃線
睇唔到有乜咁好玩,你腦海中無印象不藉得可惜

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-12-23 11:06 AM 發表
祝各位c兄聖誕節快樂.....
祝各位大哥大姐聖誕快樂
股票快上

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。