推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

第一次中招(新版開始)

我今天去了灣仔政府到睇, 原來真係中左招(軟疣), 而家個心好實好唔舒服
今日去登記, 個姑娘好大聲咁問我係睇性病定係皮膚, 個心真係唔好受.
然後就係等, 去4號房接見..問下問題...再出去等....
跟住就入房, 個醫生用放大鏡睇完, 又叫我出去等...
跟住就返返去接見室到, 個醫生同我講有軟疣, 5-6粒, 白白地色, 有少少反光.....個心突然好似係世界未日咁...真係諗過想死....問佢問題又唔係好答我咁...好似好趕時間..
之後又係等...抽血...搞左10分鐘都抽唔到...個心又實一實...
跟住又等...到叫名就去搽藥......

而家真係好唔開心, 好想搵個人傾下...我睇過舊post話如果半年都唔發..就好了大半...2-2.5年病毒就會自然消失....係咪真呢? 同埋我想睇一睇私人醫生, 有冇過內人可以介紹一下, pm一下資料比我同埋收費...唔應大家...

活在恐懼中的chris_87

多謝mochilo跟Tony兄的回覆, 我己經決定聽日就搵doctor ho, 想問下如果我今日去政府到塗左藥(佢係'點'係粒粒上面, 有少少'那'', 咁係咪要等幾日先好去睇dr ho? 還是明天就可以找人心他?

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2007-2-26 19:20 發表

等幾日,o個藥塗左要二三日先甩哂
明白, 心情好差, 我唔開心因為我無出去玩, 應該係我個ex傳比我, 好唔開心...真係唔知點同而家女友講好, 點解會咁.....

真係想快d知個驗血結果, 但係又要等3個星期, 跟住又要再等多2個月去驗多次(因為有開窗期)好驚...唔想搞到我女友都中招....真係想死.

本來想明日一早就去搵dr ho但係聽有師兄又話要過2,3日先(因為我今日先係政府到confirm中招, 弟一次'點'藥水, 真係好煩.....

可唔可以有人答我一個問題, 我係舊的thread到睇到有人出話, 好似係tony兄的文章, 說如果沒返發,過2-2.5年個病毒就會消失, 係咪真的?
謝謝

引用:
原帖由 mochilo 於 2007-2-26 19:31 發表

見議你聽日去搵doctor ho,越早清除越好.減少野開同復發機會.啲疣係好易清除,但煩就煩在易野開同易復發.而且政府醫生末必很詳細同你檢查,可能有漏網之魚.
係呀,佢地真係好’求其’,佢睇都無睇過,就咁問我係邊到,邊幾點,跟住就要我走啦,我問佢洗唔洗睇清楚d,因為有時我怕我無經驗,有d會睇唔到,但佢只係問我邊到,然後就無理我,就要我走...

真係好唔開心,咁搞法就真係永遠都搞唔好

引用:
原帖由 kurtlau2005 於 2007-2-26 19:20 發表

等幾日,o個藥塗左要二三日先甩哂
我明白妳既意思,但係個心就係咁,等2,3日真係唔易,所以我都係決定聽朝一早就搵Dr Ho睇下,而家壓力真係好大好大

引用:
原帖由 minghin 於 2007-2-26 22:19 發表

早醫早著..唔好再拖.
越野越多就手尾長
而家我眼睇就有6-7粒,咁算唔算嚴重?同埋要醫幾耐?

引用:
原帖由 伙記1 於 2007-2-26 21:18 發表
dear chris_87

唔好想太多, 我剛剛知道有軟疣心情好差, 我都立即去做手術, 一共做o左3次(2次激光, 一次冷凍), 到而家一年無返發, 我上2星期去dr ho check, 佢話應該好少機會再發, 一般3個月無事就應該ok, 如果 ...
我今日有問過佢,佢話無乜野,好正常(我仲未同佢講我有事),如果我驗血無事,但係佢又無發,咁帶佢去睇醫生又有冇用?定係一定要等到發左出黎先可以醫?

想問下Tony, 伙記1同埋kurtlau2005 兄一個問題

我睇過舊thread,想問下妳地而家情況點?女友又有冇事?妳地幾時先開始返正常性生活?同埋妳地醫左幾耐?
sorry太多問題,希望大家可以明白我既心情,個心好辛苦

今日睇完dr ho, 果然人係好nice, 好有心機同我講解.
一共有7粒,但係dr ho話有6粒就好sure唔係,只係手’狼’發炎,有一粒就有機會係,所以今日做左個小手術,割左粒野送去化驗,今個星期會有結果,雖然唔可以話係100%無事,但係睇完之後個心都舒服返好多,多謝各位師兄的幫助,遲d有結果我會再出post, 多謝

引用:
原帖由 伙記1 於 2007-2-27 20:22 發表
dear chris

割左粒野送去化驗?? o甘有可能唔係疣, doctor ho 有無用藥水同你test??

放心啦, 有可能唔係, 假如係, 只有一粒, 好快會好
其實最大原因係我,因為我接受唔到我會中招(因為我真係無出去玩過),所以我先同Dr Ho話做化驗(係送去lab做test o個種,所以要幾日)

佢都有講過可以用藥水check,但係佢話就唔係100%sure,所以我決定都係用多少少錢,如果係prove到我係清白,咁多多錢都係值得.

其實Dr ho都無唔sure o個一粒係唔係,但係只係我堅持要check真佢,佢都有講過有一種方法係用藥水check,但係佢就話唔準,所以我就忍痛割左少少出黎去化驗. 希望下次dr ho打黎係個好消息.

p.s. 頭先用左麻醉,之後我'touch'下面,真係無感覺的...到今晚食完飯..開始有少少痛.但係係忍到o個隻

引用:
原帖由 Tony1 於 2007-2-27 21:24 發表
小弟第一天開這題目已說私家好過政府(隨便一個醫生也比政府好),而已當時就因為冷涷與藥水這兩種療法開罵戰,即是分成私家與政府兩方人,現在這裡已沒有當時這麼大分別。私家或政府較好,一看便知道。
嗯,雖然其他私家醫生我未睇過所以我唔知,但係Dr Ho就一定好過政府好多,佢起碼會尊重妳同埋好有耐性咁同我講所以的可能性同埋所有可以做的治療方法,今日我有一刻’由而’唔知做唔做化驗好,佢就好好人咁同我講可以出去先諗諗(雖然我知道當然係因為佢有好多clients,但係佢起碼照顧到妳心理上的壓力同需要)所以...一千幾百係物有所值.

引用:
原帖由 mochilo 於 2007-2-27 22:11 發表
Chris 兄,
如果Dr HO都有懷疑好大可能唔係疣.我第一次去看Dr HO,佢一睇粒野就話係疣.所以你可放心,多數冇事.如果咁唔好彩真係嘅話,都會好快好.
多謝,我都希望唔係,而家唯有等結果,但係anyway,心情真係好左好多.

今日收到電話,化驗結果o個粒係珍珠疣,雖然都係疣,但係比濕疣好...無咁難根治,Dr ho話通常冷凍一至兩次就可以斷尾,而返發機會都唔大,所以..而家決定會搵返dr ho醫,我想問下大家,係咪冷凍只收一次錢?如果再要做係咪不用再比?thanks

報告一下近況, 自從上次證實左係軟疣之後, 唔知係咪心理作用...見到好似有好多都好似係, 用了藥膏都有一個星期了, 有幾粒好左, 有一粒就好似發炎咁, 之後捐左...留左少少血..有少少驚..

所以. 星期六約左dr ho..應該會做冷凍...仲有..近排係'歸'頭個邊到...好似生左一排肉芽咁...唔知係我以前一向都有...定係又有事....真係好煩好擔心..

我想問下....疣定0....哩隻藥有冇師兄用過? 用黎冷凍之後做輔助...係咪會好d?

又睇完, 終於都做左冷凍, 有一點點痛, 但還可以接受, 但係今日就開始有d痕, 唔知各位有冇咩方法可以止痕, 因為而家就係痕醒.....

唉...可能己經無人記得我啦...

我由4月係dr ho到做完次凍後都無返發....點知近2個星期...係根部又走左一粒出黎....尋日..又發現有弟二粒....

因為我短期內都唔會返香港..所以..唉..又要搵過弟二個醫生...都3-4個月...仲以為無事....點知都係返發...好灰

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。