推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

在大陸你敢唔敢出夜街

我住過上海, 杭州, 大連, 瀋陽.  係瀋陽有d地方比較恐怖之外, 冇一個地方夜晚會唔敢單人出街.

廣東省另算....日光日白都有地方唔敢去, 帶十幾人都唔敢去, 因為治安真係好差....

怕一些不喜歡打工的"外勞".  被耗子咬大不了有病毒死了就算.  有些人比任何動物昆蟲還可怕.

引用:
原帖由 54592969 於 2007-6-17 23:23 發表
这里有大陆的人来给大家解答,根本没那回事,总是会有很偏激的人来说一些P话,每个地方都不是十全十美,这个不得不承认, ...
我將你打扮成個香港人, 到深圳到廣州一帶的任何一個二奶村, 到村口再明顯放幾千塊到你口袋然後讓你單獨一個人遊走.  你2-3個小時後還沒死再跟我說這些話吧.  大陸有很多地方治安不錯(像杭州, 大連, 等...), 但是人手嚴重不足.  有些地方跟本不是外地人能去的.  內蒙的包頭市是一個好例子, 那裡跟本就沒有治安.  本地人對本地人都當畜生, 更何況外地來的遊客?

引用:
原帖由 rickychk 於 2007-6-19 20:59 發表

全世界,邊個地方冇治安黑點呀
唔通香港就度度太平囉喎
囉來講.  又唔係講緊有同冇既問題...係有幾多高危地方同問題有幾嚴重.

唔好咁黑白好唔好.  依家電視有彩色架喇...

引用:
原帖由 rickychk 於 2007-6-21 14:25 發表
都費事同你講~~~多余啦
你自己囉來.  呢度係國內旅遊forum, 唔通我開始講新宿有幾唔安全咩.  再講, 我又冇話其他地方一定安全.  睇清楚d再做回應啦, 快槍手.

相關搜索目錄: 旅遊

3年.  2年杭州定安東苑 1年大連虎灘新區.  凈係閙杭州的市民都有排講. 成班食腦輕鬆食壞腦既自大狂. (當然, 有少量唔錯既人, 但少之極少)

一次過少過一星期唔算在內, 如果加埋多加一年.  上海,哈爾濱,廣州,等等...

點呀, 夠唔夠班同你講野呀?  諗唔到講乜就得番d叫人地哂quali既rebuttal....  好無聊.  *yawn*

識英文就唔係中國人呀.  係你自己硬要比, 唔係我.  我只係有果句講果句, 你問我就答.  你玩針對都唔好挑骨頭來講...  

深廣治安係唔好, 其他地方有好.  有乜唔啱呀大佬?  係你硬要講d鬼唔知阿媽係女人既字句我先回應.  呢度係大陸版你又硬要話全世界都有黑點問題.  我解釋話係多少既問題你又當耳邊風唔回應.  你問我有幾明白中國, 咁我咪講我喺大陸有住過, 你又自己硬要答自己問題, 當正好似係我審緊你咁.  唔好咁打橫來好唔好.  有事慢慢講.

"全中國d大城市我都差唔多去晒啦
咁夠唔夠你講呀,聰明仔"

你講哂佢啦, 人地意見只有唔啱你聽就當人冇到.  大家遭遇唔同.  唔係凈得你一個人講國內情況先係最準.

"全世界,邊個地方冇治安黑點呀
唔通香港就度度太平囉喎"

"我都係係度答緊人咋"

你呢句係有心答人就唔洗引用我個po啦...  

"唔係我出呢個貼架"

如果你講樓主個post, 我都話咗"你硬要講d鬼唔知阿媽係女人..."既說話架啦.

你d反駁好悶呀, 又九唔答八...  自己完問人有乜料...

咁你又係大陸住左幾多日呀
聰明仔

...又話冇問過, 又當係我反問.  我跟本冇理過你有乜quali, 你自己又話...

全中國d大城市我都差唔多去晒啦
咁夠唔夠你講呀,聰明仔

你係乜水唔關我事喎, 係你先問, 我覺得答咗冇問題先講我國內住過.  你究竟想點呀大佬?  得句"聰明仔"前"聰明仔"後.  攪句新d既來聽下好唔好?

搵唔到藉口就開始鬧人.  eq好高咁喎.

你每句話同我自己講既我都解釋得一清二楚.
反而你自己有冇一個post係有邏輯咁理論?

同埋, 多謝你咁關心我其他post.  我都冇時間去留意下你其他post添...

廣州係比較上危險, 唔係一定死硬.  但比我博我令願去中東戰區.  死都死得心服d.

我以前都有成日上去做野, 自己都冇發生任何事, 但係見打人(唔係打架)同扒手就見得多.... 所以覺得唔安全, 然後加上成日聽好多消息, 又見過識得既人因為廣州出事而入醫院...  點都覺得恐怖.

引用:
原帖由 320602005656 於 2007-7-12 15:06 發表
大陆的治安是很好的 如果共產黨如此不堪,禍國殃民,那中國應該處處動亂,處處有軍隊,為什麼仍如此太平?
反問你一句:  為什麼差不多所有在這討論區國內同胞改名都是亂寫?  是自己心裡有鬼, 怕給人知道自己是誰, 還是為了可以說話不算數?

如是連上網都害怕用一個明確的稱號, 還能說治安好嗎?  誰相信呀?

我寫乜又到你管?  無聊.

再講, 就算係一個網上討論區, 講出來既野都應該有番d理由同可信性.  一個30624700出來講野, 叫邊個去信?  你最少都會用個似名既匿稱, 只不過比較無理取鬧.  你不如問下點解佢地唔敢用個可信性高d既, 有多過10個非"謝謝大大"post既用戶來理論?

如果我咁都算針對大陸, politics入面果班咪直頭係搞緊革命?  點解針對我一個人來講?  同你自己喺其他區又有咩貢獻可言?  又冇貢獻, 又無理取鬧, 問完人野又扮失憶... 你自我檢討完先話人啦.

引用:
原帖由 FeiJai 於 2007-7-13 15:23 發表

係大陸唔係度度都係成街武警﹐亦唔係成日打死人。

係廣東以外0既地方﹐我常常出夜街﹐覺得頗安全。

唔安全0既﹐係廣東南部0既小城鎮…

北京﹐上海﹐杭州﹐大連﹐西安﹐天津﹐青島﹐昆明﹐烏魯木齊 ...
就係囉...我一開始都只係講

"我住過上海, 杭州, 大連, 瀋陽.  係瀋陽有d地方比較恐怖之外, 冇一個地方夜晚會唔敢單人出街.

廣東省另算....日光日白都有地方唔敢去, 帶十幾人都唔敢去, 因為治安真係好差.... "

大陸我知道既最危險算係二線一部份地區同內蒙既包頭.

但係有d人鍾意打橫來講都冇法架...

引用:
原帖由 AbCd1243 於 2007-7-25 03:26 發表

kaka...广州你看得出边个是香港人?成街人穿着都差不多,你认得出省外和本地人就不错了.
至于二奶村,广州成本高,二奶都去东莞,新瑭啦.
你无论扮成么野人,拿住一大堆钱周围挥舞,去边度都被人点相啦.
你自己認不出不要以為賊就跟你一樣不會分.  本地人跟香港人衣著明顯有別, 你去東門一看就知道街上誰是上深圳嫖的香港人.

眼有問題早說嘛...我說的是 "深圳到廣州一帶的任何一個二奶村" ...
深廣一帶因外省人大量涌入變成治安非常惡劣是事實.

在國內, 有些地方(像青島,大連)還是比較安全.  只是深廣一帶的文明又給一堆人毀了.

引用:
原帖由 AbCd1243 於 2007-7-25 03:31 發表

个个城市都会有问题啦.好似话你夜晚走到粉岭试下?一样啦.
城市危险都要看边个区域的.
纽约的皇后区够& ...
不要說粉岭, 晚上油尖旺一些地方我也不會去, 天天打架.

三藩市旁邊有個地方叫North Richmond.  比二線恐怖多了.  一個只有一個進出口的地區, 70年代進駐了大量墨西哥幫會成員, 8-90年代更是對白人(不包括意大利人)是一個有進沒出的地方.

但是

這裡是"祖國生活版", 當然茅頭是對國內一些地方.  你要到"外地版
"寫同樣的問題我也會跟你說溫哥華一些地區有多壞, 馬來西亞那裡不要去, 加州那些城市的區對韓國人有看到就打的口號(當然, 他們分不清韓國人和中國人所以都一齊打就是了).

還是同一句話.
引用:
為什麼差不多所有在這討論區國內同胞改名都是亂寫?  是自己心裡有鬼, 怕給人知道自己是誰, 還是為了可以說話不算數?

如是連上網都害怕用一個明確的稱號, 還能說治安好嗎?  誰相信呀?

回了#66再說吧.  還是挑一句當中的頭半來說, 後半當沒看到.  用abcd代稱...跟你說cutting你也不會明吧.

一話放下了man-purse(男裝女人手袋)再聊?  XDDDDDD

對不起, 我不是你的老友.  我從未說過我熱愛香港.  我對近年的香港非常不看好.  你看看眼科吧. 反駁也找對事情反駁.  是你自己太愛廣州而看不出廣州比國內其他大城市是比較多治安問題吧?  還是"比較多治安問題" = 地獄?  難道在你眼中的世界只有天堂跟地獄之分?

這裡是"祖國生活版".  要寫多少次你才會懂?

abcd, 你這麼喜歡幫廣州說話, 對這些做個回應吧.  還是你本來只會針對人而不會針對事?  那跟rickyhk有什麼分別?

http://forum.timway.com/f/thread-116356-1-1.html

http://forum.timway.com/f/thread-116754-1-1.html

http://forum.timway.com/f/thread-104182-1-1.html

引用:
原帖由 AbCd1243 於 2007-7-28 00:41 發表

1,全世界每时刻都有罪案发生,是不是代表从明天开始所有人都不好出街?
2,广州的罪案多?其他地方报道不敢讲罢了.广州媒体现在比较活Ū ...
答非所問.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。