推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 boot_boot 於 2012-7-25 15:07 發表

知己唔太難揾, 但健康係冇價寶.   

我會首選健康.   
當然冇健康乜都冇,乜嘢功名利祿,金銀財寶,父母夫婦,叔伯兄弟,親朋戚友,乜都冇用。人嘅一生有喜、怒、哀、樂,無論成功或者失敗,最好係有人分享或分担,所以,人生得一真正知己死而無憾!
山旮旯

引用:
原帖由 858991 於 2012-7-25 12:34 發表
好耐冇上來喇!心情不好時又冇人可以傾訴,想到之前每次看完仲惠哥哥的文采心情都會好轉,所以又來了...
認真高興再見到閣下在這裡,再一次謝謝閣下誇讚,這裡好文采之人多如過江之鰂,閣下亦是在其中。歡迎閣下隨時到來,海闊天空,天南地北無所不談。

山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2012-7-26 14:30 發表

認同中的認同
承蒙閣下抬舉,有飄飄然之感,亦不期然帶來誠惶誠恐之意,實感愧對列位有識之士。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2012-7-26 11:21 發表

非常認同,仲惠兄字字珠璣,得益不淺  
閣下使唔使咁大頂高帽笠過嚟呀,在下實在受之有愧,更無地自容。
山旮旯

兵同勇點分

唔知各位睇古裝清朝劇,裡面啲軍服,有啲用個(勇)字有啲就用個(兵)字,知唔知點解?請待下次話你/妳知。

相關搜索目錄: 軍服
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-8-9 05:27 發表
唔知各位睇古裝清朝劇,裡面啲軍服,有啲用個(勇)字有啲就用個(兵)字,知唔知點解?請待下次話你/妳知。
在下而家話俾大家聽,清兵嘅制服點解有啲用 (兵)字,有啲用個 (勇)字。努爾哈赤帶佢嘅(八旗)滿族子弟兵入關,佢地嘅軍服就用個(兵)字,後來子弟兵唔够用,要就地取材,命曾國藩組織起各地鄉勇,維持地方治安,佢哋嘅制服就用個(勇)字嚟分別 (八旗兵)同漢人嘅鄉勇。

相關搜索目錄: 軍服
山旮旯

我國皇帝平均嵗數

由夏朝開始直到清末,經四千年,六十七個朝,共四百四十六個皇帝,大家估吓,果啲皇帝嘅平均壽命有幾歲?估中冇獎,下回開估。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-8-26 04:32 發表
由夏朝開始直到清末,經四千年,六十七個朝,共四百四十六個皇帝,大家估吓,果啲皇帝嘅平均壽命有幾歲?估中冇獎,下回開估。
而家開估俾大家,果啲皇帝佢地嘅平均歲數,衹係得四十二歲幾,同而家嘅人比,減少咗成 50%。
山旮旯

讀書破萬卷,下筆如有神。是詩人杜甫所寫。

一生人可唔可以讀破萬卷書呢?萬卷書究竟係幾多?下次大家傾吓。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-9-12 08:50 發表
一生人可唔可以讀破萬卷書呢?萬卷書究竟係幾多?下次大家傾吓。
東漢時代蔡倫發明造紙之前,書寫文字在竹簡上面,最初用刀刻後來就筆寫。一卷書大約有20-30片竹簡,用繩連結,每片大概可以寫30-50字,要看字嘅大細而定,計算方法;一卷書算佢30片X每片40個字 (30X40=1,200個字一卷,一萬卷=12,000,000個竹簡字)。而家多數書都係每頁(前後計算一頁)約32行,每行約25字,一本書大約229頁(32X25X229=183,200字一本書)
用12,000,000字嘅一萬卷書去除183,200字嘅一本印刷書(12,000,000÷183,200=65.5印刷書)假如我哋每月讀一本,大約用五年半嘅日子就讀完萬卷書。

相關搜索目錄: 印刷
山旮旯

退避三舍

好多時都聽過人講, 我真係怕咗佢,我見倒佢就 (退避三舍) , 噉唔知三舍有幾遠?退幾多至啱?下次就知。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-9-22 08:36 發表
好多時都聽過人講, 我真係怕咗佢,我見倒佢就 (退避三舍) , 噉唔知三舍有幾遠?退幾多至啱?下次就知。
古時啲軍人行走,佢哋用三十里作為一舍,三舍即是九十里。
山旮旯

買啲乜嘢?

有日宋代學者朱熹,在市集碰見一位朋友提着一個籃,他問那位友人;想買何物?那人想也不想便答;買些東西。朱熹問他,東西究竟是什麽?為何不買南北?東西是什麼?下次再談。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-10-4 02:33 發表
有日宋代學者朱熹,在市集碰見一位朋友提着一個籃,他問那位友人;想買何物?那人想也不想便答;買些東西。朱熹問他,東西究竟是什麽?為何不買南北?東西是什麼?下次再談。
我哋嘅五行方向,東、西、南、北 、中所屬係,金 、木 、水 、火、 土。朋友個籃淨係可以儎金屬同埋木造嘅用品,唔可以儎南北嘅水同火,古時啲土隨地都有唔使買。從果時之後[買嘢]就叫做買東西。
山旮旯

拜祭先人果陣,幾有趣嘅對話。

事情係噉嘅,有日我哋啲人,帶齊燒豬生果酒水去拜先人,同時隔离有幾個西人,帶住幾朿鮮花去拜佢哋啲人,其中有個西人問;[咁多食物,你哋底下嘅人幾時會上嚟食嘢呀?] 一個中國人答佢;[你哋啲親友上嚟欣賞你嘅鮮花果陣,我哋嘅人就會上嚟食嘢兼賞花!]
山旮旯

都係有趣嘅對話

事情係咁樣嘅,一對美國嘅夫婦,去宗教城市----耶路撒冷旅遊,不幸佢老婆於途中去世。當地殯儀館老板問;遺體下葬喺呢道或者運返美國?本地葬嘅費用US$3,000--如果運返美國則要US$35,000--,丈夫答;運返美國,老板覺得奇怪就問;點解貴成十倍你都要運返美國葬?丈夫答;我聽見有人講過,曾經有人葬喺呢道,三日後佢就會復活!

各位知唔知咁貴都將佢老婆運返美國?而唔就地埋葬?

相關搜索目錄: 旅遊
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-10-18 01:01 發表
事情係咁樣嘅,一對美國嘅夫婦,去宗教城市----耶路撒冷旅遊,不幸佢老婆於途中去世。當地殯儀館老板問;遺體下葬喺呢道或者運返美國?本地葬嘅費用US$3,000--如果運返美國則要US$35,000--, ...
靜靜地話比大家聽,佢老公唔想佢葬果道,原因係耶穌葬咗落果道(耶路撤冷)三日後就番生。噉各位應該明白架啦!

相關搜索目錄: 旅遊
山旮旯

點解介紹老婆個老豆比人識稱佢為(岳父)?

社交上介紹老婆個老豆比人識,一般都唔會講佢係我老婆,或者我女人,又或者係內人,賤內嘅父親,爸爸或者老豆。廣州或香港話,大多數發音都會講,呢個係我嘅(外府)岳父,岳父呢兩個字點嚟嘅呢?下次再噏。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-11-4 04:59 發表
社交上介紹老婆個老豆比人識,一般都唔會講佢係我老婆,或者我女人,又或者係內人,賤內嘅父親,爸爸或者老豆。廣州或香港話,大多數發音都會講,呢個係我嘅(外府)岳父,岳父呢兩個字點嚟嘅 ...
(岳父) 呢個稱呼係由舊時皇帝祭天(封禪)果陣,(封禪)嘅儀式係要喺山頂舉行,東岳泰山係五岳之首,皇帝多數選泰山嚟做(封禪)之地。話說唐玄宗李隆基指派佢個高官做呢個位高權重嘅 (封禪使),由於當時得令,佢張自己個女婿,由九品官提升到五品,皇帝發覺當面質問,旁邊啲同事笑佢 (呢啲就係泰山嘅力喇)。件事傳咗出去,啲人就叫九品官個老婆嘅老豆做 (泰山),又因為泰山係五嶽之首,噉換句話即係山岳之父 (岳父)。
山旮旯

唔知啲人去咗邊

唔知呢棑啲人去哂邊?去咗開實發達?
山旮旯

睇吓各位能够揾倒幾多個 ' F '喺裡面

看看各位能找出下面有幾多個 'F' 字;
FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS.......。

HOW MANY  ' F ' s

星期六開估。
山旮旯

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-11-21 05:21 發表
看看各位能找出下面有幾多個 'F' 字;
FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS.......。

HOW MANY  ' F ' s

星期六開估。
'F' 字嘅正確答案係...............6個
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing 於 2012-11-28 01:33 發表

古學維基
老兄,唔見咗好耐,好嘛?想定必事事如意。嘩!一返嚟就咁大頂帽笠過嚟,好莘苦呀。
山旮旯

同大家嗡吓

在數目字中1、2...........9、0十個字裡面有奇數 (單) 偶數 (雙),噉 0 (零)究竟算係單數抑或係雙數?
山旮旯

引用:
原帖由 kamsanhk 於 2012-12-27 18:29 發表
傳說中既自問自答 ?
歡迎閣下光臨,在下不學無術,尤其是數理方面。原由是從報章中得知,某城市為環保,汽車行走要按車牌尾數字,分雙日與單日行駛,而該市車牌尾數是零字者,不論是單日或雙日均在市面行駛,執法人員也沒有按雙單開罰票。在下一時好奇而已,並沒有閣下所言; (傳說中既自問自答)敬請明察。

相關搜索目錄: 汽車
山旮旯

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。