推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

好耐唔見

引用:
原帖由 ryu12345 於 2012-12-29 03:07 發表
無言的第三條+博學多聞
歡迎大駕光臨,頓使篷篳生輝。什麼博學多聞在下不敢領受,不過這裡博學多聞之人確不乏,閣下已在其中。祈希閣下常臨聊天,預祝閣下新年 CCUE(諧音事事如意)。
山旮旯

引用:
原帖由 beautiful 於 2012-12-30 02:19 發表
祝仲惠師兄&各版友新年快樂﹗

非常感謝閣下那份心意,愧在下電腦技術低微,無能製咭回應,衹能在此預祝閣下與各網友新年C C U E。

相關搜索目錄: 電腦
山旮旯

數字5好奇怪

唔要個5,用12346789嚟分單數雙數兩組;1379一組,2468另一組,單數組互相加起和係20,雙數組互相加起嚟又係20。

山旮旯

數字真奇妙

37 x  3 = 111
37 =  6 = 222
37 x  9 = 333
37 x 12 = 444
37 x 15 = 555
37 x 18 =  666
37 x 21 = 777
37 x 24 = 888
37 x 27 = 999

9 x  1 =  9 得出積數係  9         
9 x  2 =18 得積數係18, 1 + 8 = 9
9 x  3 =27 得積數係27, 2 + 7 = 9
9 x  4 =36 得積數係36, 3 + 6 = 9
9 x  5 =45 餘下類推4+5,5+4,6+3,7+2,8+1 全部都係 9。
9 x  6 =54
9 x  7 =63
9 x  8 =72
9 x  9 =81

山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing 於 2013-1-26 00:22 發表

我淨係知37係質數。
其實在下對數學一竅不通,竟然班門弄斧,罪過罪過,偶然見到抄下而已。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing 於 2013-1-26 23:37 發表

37 x  3 x 1 = 111 x 1
37 x  6 = 222 = 37 x 3 x 2 = 111 x 2
37 x  9 = 333 = 37 x 3 x 3 = 111 x 3
37 x 12 = 444 = 37 x 3 x 4 = 111 x 4
37 x 15 = 555 = 37 x 3 x 5 = 111 x 5 ...
高人!令在下茅塞頓開,在下拋磚果然可以引玉。再謝!
山旮旯

引用:
原帖由 41676423 於 2013-1-31 23:35 發表
系呀,好耐冇见距啦
認真歡迎你嚟,以後得閑多啲上嚟傾吓。
山旮旯

引用:
原帖由 saisai666 於 2013-2-6 02:56 發表
哈~
歡迎,歡迎!我亦好高慶認識你,希望你經常到呢道聊天。
山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2013-2-7 16:30 發表

你抛磚,我試下抛生藕先

....或者可以引死人
對唔住,生藕唔可以用嚟引死人,係可以用嚟趙嘅。引死人果啲叫做放路溪錢((揭後語;放路溪錢---引死人),來自故人出殯果陣,工作人員喺送葬時,行在棺材前大洒一条条白色嘅溪錢引導亡魂。
山旮旯

引用:
原帖由 藍蝶 於 2013-2-9 17:49 發表
抛書包會掟傷人,抛蕉皮又會跣親人,都係唔好亂抛嘢。
拋錢紙都會掟傷人。今日新聞廣東惠州一家工厰老板,刁難討薪嘅民工,用十一萬兌換成1,100,000張面值十仙(一毫)嘅紙幣發欠薪,仲打傷個討薪工人。

喺呢道又同大家拜個新年;恭喜各位事事如意!
山旮旯

拉埋天窗一般人嘅費用(中產)

在下呢邊有一間調查機構,調查而家啲人由拍拖到結婚果段時間,假定第一年拍拖,第二年訂/結婚,呢兩年所花費嘅錢大約係HK$340,000。
條數大約係噉計;第一年約出街拍拖(餐飲、娛樂、買嘢) 約HK$55,000。
第二年訂婚(拍拖費用、訂婚派對、訂婚戒指、)約HK$75,000。
最後結婚(印請帖、婚紗、影相、酒席、渡蜜月)約HK$210.000。
好彩呢邊住嘅問題唔係咁大,500---600呎嘅樓,租金HK$9,000之內連一個車位包水電。

相關搜索目錄: 結婚 娛樂
山旮旯

好似計唔返條數

有日, A、B、C三人食完埋單,盛惠$30,佢地每人科$10俾個伙記。後來個收銀嘅發覺計多咗$5,攞五個$1大餅,叫個伙記俾返客人,個伙記貪心攞起咗两個剩返三個大餅俾返客。 A、B、C每人分返一個,噉佢哋三個人每人出嘅錢係十鈫減返一鈫($10-$1=$9),果日佢哋三人合共用咗3X$9=$27,再加伙記攞起果$2加起嚟都係$29鈫並非$30,少咗一鈫點解?
山旮旯

神奇數字; 142857

相傳是從埃及金字塔內發現。

142857X2=285714
142857X3=425871
142857X4=571428
142857X5=714285
142857X6=857142

142857X2至6嘅積數,都離唔開原來果六個數字(142857),不過佢地棑列嘅次序前後倒亂咗。
142857X7=999999。   142857X8=1142856攞出積數第一個(1)同第七個(6)噉個積數就變成14285,將攞出嚟個1同6加埋變成7,擺番落14285後面變番成142857。
14+28+57=99。 142+857=999。

142857X142857=20408122449。 用前面十一個位嘅積數分成五個位(20408)同六個位(122449),之後兩數加埋就係 20408+122449=142857。
山旮旯

引用:
原帖由 chigor 於 2013-3-20 00:06 發表
對. 大家都身體健康快樂
歡迎閣下大駕光臨,更祝到來聊天的朋友身體健康快樂。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2013-3-20 17:58 發表
無事忙一餐,遲來了!
閣下貴人事忙,百忙中撥宂前來幸甚。希望閣下有空常來,彼此聊個天南地北不亦樂乎。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2013-3-21 03:05 發表

我係二打六,有幾忙啦,打個三更鐘先。
二打六都好過在下半桶水吖!
山旮旯

引用:
原帖由 hgp8668 於 2013-3-21 17:32 發表
講年紀我可能大過妳添,但我只是一個不學無術既市井之徒、井底之蛙,同仲惠比差好遠呢
[/quote]

歡迎大駕光臨,閣下無須自謙,學海之浩無邊無際。到這裡之網友都以聊天者眾,少有學術討論。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2013-3-22 18:57 發表

春天黎啦,你果處有無種野?
係呀!春天嚟咗兩日啦,呢邊依然春寒料峭,氣溫加風凍效應零下六度(-6)。香港啲地下同埋牆出水未呀?抽濕機開未?

在下冇種嘢,舍妹就有,收成最多係番茄。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2013-3-23 18:27 發表

估唔到仲咁凍,仲駛唔駛開heat?
要呀!廾四小時都開住部Heat,須然呢兩日依道冇乜大雪落過,但係早排落過大雪,而家都未溶哂,溶雪會吸熱,唔開 HEAT頂唔順。
山旮旯

引用:
原帖由 何處不相逢 於 2013-3-24 20:50 發表

賢兄近況可好?
今年冬天特別長特別冷,雖然已經三月尾, 但係我呢度o既氣溫仲係徘徊o係零度左右, 名符其實o既"遲來的春天"!
往年呢個時候好多櫻花樹已經開o左, 今年就仲未見影, 的的確確仲係春寒料峭!
在下呢道個名係 (好耐唔見),閣下第一次嚟,距離而家都有兩年多,真係可以用得上[好耐唔見]。

廢話少講,歡迎大駕重臨,未知閣下近况如何?在下近年除咗出外旅遊,幾乎日日都有上嚟聊天,希望閣下多啲上嚟。

未知閣下寶居何處? BC or Europe?三月尾氣温重係零度。

相關搜索目錄: 旅遊
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2013-3-26 00:30 發表

聽到都驚驚,不過你果樹,果汁鮮奶都平,又好吸引啊!
係呀!呢邊牛奶、可樂、牛肉、橙、士多啤梨、藍莓都比香港平,榴槤、芒果、龍眼熱帶生果就貴。魚與熊掌,上天好公道。
山旮旯

引用:
原帖由 何處不相逢 於 2013-3-28 03:50 發表

賢兄言重, 大家有緣相聚, 邊有"大駕" "小駕"之分?
其實自己都少o左好多時間上網, 有時成個星期都唔開部腦一次, 所以先會咁遲回覆, 望為見諒!
不過少上網都有好處, 可以多返d 時間做其他o既o野,以前自己都幾沉 ...
上網聊天多是因這裡地方廣大,和香港有很大分別,天氣寒冷,冬天非必要不會上街,在家除着書報外,多數會上網聊天。今年這裡天氣還好,沒有特大寒冷,大雪也不多。

十幾年前西歐數國如;英、法、德、意、荷、比、瑞等國走馬看花算是到過,那時東歐旅遊尚未完善。不多寫有空請多上來。正所謂天涯何處不相逢,相逢何必曾相識?相隔兩年多彼此再相逢。

相關搜索目錄: 旅遊
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2013-3-28 08:42 發表

冬東夏西,食晒兩邊最好ge野。春秋,香港無左好耐lu。
人嘅欲望係唔停,俗語有句;(得上牀就想冚被)兩邊大小通吃。
山旮旯

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2013-3-28 17:06 發表

比你講中左我隻狗仔,佢話上床唔冚被,不過要同佢挖痕。
在下有時想在香港做狗好過做人,起碼有地方住食就更加唔使講,養得起狗嘅香港人起碼唔會住劏房,有時狗主重係年青貌美嘅小姐嚟添,佢又抱又錫有時重一齊訓添,幾多麻甩佬求神拜佛都想唔倒。有時間去九龍勝利通睇吓就知,果通幾乎成條街都係為狗服務,其實做閣下隻狗好都唔錯。

山旮旯

引用:
原帖由 何處不相逢 於 2013-3-28 21:51 發表

其實外國生活真係好悶, 夏天時d外國人一係坐露天茶座飲啤酒咖啡, 一係就o係沙灘曬太陽, 對佢地o黎講已經係一種享受!
但係對我地呢d香港o黎o既人而言, 就會好單調乏味!
記得o黎度呢度o既第一個聖誕, 你都知外國假 ...
在下呢邊嘅情形同閣下所講嘅幾乎一樣。

相關搜索目錄: 咖啡 啤酒
山旮旯

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。