推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

[疑難] 大陸生仔

引用:
原帖由 anakin 於 2007-3-1 19:57 發表
一定要有!一般政府醫院順產既話,生完住3-4日,連產前檢查,3k-5k就可以,醫院會發出生醫學証明。
BB出世之後,會跟媽媽户籍,直至BB既單程証批出。
係呀!准生證係必須及一定要。不單響合法醫院(太多假醫院,所以要咁講)分娩時必須有,小孩上戶口(一日未黎香港一日都要有個身份!一來又唔係唔見光,二來要申請黎香港必須有戶口),連未生之前媽媽亦需要攜帶准生證!

有d媽媽即使係第一胎、持有准生證,但因為留咗響老家,落街買嘢時俾如狼似虎的計生打胎隊見到,出示唔到准生證都一律當佢係無證黑胎,捉返去監生打胎/引產!即使七、八個月都一樣!

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-5 09:54 發表
明白晒! 唔該甘多位大佬指點. 睇黎最實際都係搵錢搞掂佢, 一了百了.
話時話, 個村官要求既香港街道辦證明, 居然係要證明我呢個麻甩佬未生個仔!
真係俾佢吹脹! 完全唔make sense, 你話點證明一個大男人無生過仔呢?
可以試吓去民政處宣誓並無在港生育。呢樣嘢應該work,因為識人咁搞,掂咗。

公務員心理全世界一樣,大陸d芝麻綠豆官一樣驚做錯揩嘢,尤其係涉外婚姻,如果當地少有呢d項目真係唔識搞,怕咗你,係要搵返個對口官府share佢個鑊至安心。

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-5 09:54 發表
睇黎最實際都係搵錢搞掂佢, 一了百了.
唔好咁做呀!香港人成日都有誤解,以為個個大陸官都貪,其實非也。如果遇著個牛逼的官,以為你睇小佢,玩嘢起黎分分鐘監都有得你坐!

尤其而家d官有大把正路(但灰色)方法搵大錢,財大氣粗,駛貪你d一千幾百!

(本人響大陸辦事從來唔花一個仙黑錢,從未耽誤任何正事。)

引用:
原帖由 Butt 於 2007-3-12 15:02 發表

最正路手法:買樓。不少商品房係包埋入戶口的。
唔知其他省市仲有冇,但係深圳、東莞都好似冇呢支歌仔唱好耐囉。

九十年代中後期或者仲有。

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-12 21:48 發表
但依家要買樓入戶,以依家樓市,沒有一百萬,根本不可行
星仔,你唔好玩我啦,你要買幾大間同邊度買呀,「沒有一百萬,根本不可行」!你要對正皇崗口岸四房三廳就梗係啦!

引用:
原帖由 中式食肆有座位 於 2007-3-12 23:49 發表

唔知其他省市仲有冇,但係深圳、東莞都好似冇呢支歌仔唱好耐囉。

九十年代中後期或者仲有。
東莞公安局關於購樓入戶的網頁
2003年之後,東莞都已經冇呢支歌仔唱啦。

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2007-3-13 18:22 發表
你咁有米
不如去澳門買樓等你老婆做投資移民
大陸方面
買樓入戶不如考慮中山, 順德....
樓價都平 D , 環境比東莞好得多
順德碧桂園都成四五十個一間,但係隔涉好多同埋出入水腳貴呀。

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-13 11:33 發表
買戶口,
一了百了!
=罰款入戶?

咁都未嘗不可,反正交錢之後一了百了,細路可以堂堂正正出嚟見人。

引用:
原帖由 ee311 於 2007-3-13 15:03 發表
还是到香港生,现在麻烦,但以后能避免很多问题。
呢句真。

引用:
原帖由 Butt 於 2007-3-14 01:54 發表
但係依家仲有人係咁在東莞入戶喎。
咁就真係要洗耳恭聽,請不吝賜教。

引用:
原帖由 bigball_hunter2 於 2007-3-26 13:57 發表

you should try your best to let your baby be borne in Hong Kong.  Finally you will find that the cost is cheaper than let your baby borne in mainland...

in my point of view, it is unfair to  ...
有鬼用,平機會只會幫女人。
汎用人形決戦兵器人造人間エヴァンゲリオン

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。