推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

舊式港版蝙蝠俠漫畫

佢叫做東方庸, 佢叫做東方庸
引用:
原帖由 carsl 於 2010-10-30 00:41 發表
請問在六, 七十年代, 香港曾經有漫畫家推出港產蝙蝠俠漫畫呢....

但畫功好似有唔同
引用:
原帖由 antoine90 於 2010-11-22 21:00 發表
東方庸亦即莫均岳,後期筆名為上官玉郎。

大把乜乜俠比佢加埋入去
閃電俠, 神行太保(超人), 飛天蠄老(蜘蛛俠), 黑蝙蝠(蝙蝠俠), 咸旦超人,
引用:
原帖由 antoine90 於 2010-11-25 17:19 發表
當時最搞野係連馬騮精都加埋入去,例如有本叫「羣魔鬥第一」,入面要乜有乜!

都係多得東方庸
引用:
原帖由 keve0223 於 2010-12-19 21:38 發表
我仲睇過一本蝙蝠俠大戰鐵甲人(日本仔獅身人面像個件),蝙蝠俠仲一拳俾鐵甲人打到嘔血!

我都係
但係我係借人地黎睇
一個復活節睇左百幾本....
故事同畫功正到呢
所以到而家都無人拍得成電影
引用:
原帖由 36D 於 2011-1-7 09:55 發表
我就狂迷--望月三起也-----七金剛

ja 咪又係望月三起也...
我係七金剛迷
引用:
原帖由 billchan 於 2011-1-6 01:47 發表

「超人之子」是王玉郎的作品,對嗎?

我當年完全不看王玉郎的東西的,嗯,想起來也有點奇怪! 大概是某種孩童審美眼光起了作用吧!

「財叔」「飛俠黑蝙蝠」等之後,我進入了文字的世界,旁線是 007  ...

呢位師兄如果有齊原版日文七金剛又齊的話
想信都花左唔少時間同埋錢

透明人間呢.....好似少少過左火位, 唔多岩小朋友睇

另外我當年有追開係男組, 男大空,
引用:
原帖由 billchan 於 2011-1-7 21:18 發表
   呵呵,原來有咁多 望月三起也 粉絲,我都係呀!   到而家我都仲保全有整套未獲授權的原始港版七金鋼,藏在家中某紙皮箱內,不見天日多年!    日文正版呢? 身邊剛巧放著這套  ……  ...

相關搜索目錄: 日文

以前我有好多東方庸的漫畫書
但比人話公仔書無益加埋搬屋或者執屋
小朋友年代無力反抗
引用:
原帖由 慈雲六十六人 於 2011-1-8 01:09 發表
東方庸的Batman

相關搜索目錄: 搬屋

其實香港有無透明人間的無格仔版本
我試過畫番幾頁
但太多頁填唔到咁多
又試過比人知我睇透明人間
個個都話要借
攪到下落不明
當中仲要有男有女添
引用:
原帖由 36D 於 2011-1-9 09:33 發表
實驗人型米重唔岩小朋友

初出矛爐係尖沙咀番工
日日同個係智源女仔一齊搭地鐵
個樣包包地
但係幾靚下
引用:
原帖由 billchan 於 2011-1-11 14:33 發表

題材新穎(當年),想像力豐富,畫工出色,岩心智早熟的青少朋友,又岩長不大的大朋友,哈哈!

當年阿標在康怡吉之島漫畫部隨手就可執齊一套日文版,唔使到智源訂,當時香港還未有此類中文 ...

上過去一次
志在睇下有咩書買
點知全部都係日文
引用:
原帖由 billchan 於 2011-1-12 02:14 發表

咁有無養成上智源買書或租碟既好習慣呀?

唔係
係塊面豬仔包咁
漲漲地
幾趣緻架
引用:
原帖由 suewong 於 2011-1-12 16:27 發表

唔明?

而家既審美觀念, 包包地, 就話豬扒...

無..
果陣好專注番夜校
如果你都係果個年代去智源
都應該見到同一條女
我都見左佢好多年
最後都見佢有條仔接放工
引用:
原帖由 billchan 於 2011-1-13 13:32 發表
  朝朝在地鐵相逢,純情電影情節一樣!  是否有默契地在同一車廂內呢? 後來有無發展呀?

我就由82開始直落幾年係果頭番工
神愛世人果度附近
咁係咪應該同一個女仔呢
引用:
原帖由 36D 於 2011-1-13 16:35 發表
小弟果時差不多個個禮拜都上智源!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。