推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

藍蝶人

本主題被作者加入到個人文集中
睇緊阿飛正傳~~~
要留意對白……

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-30 22:05 發表
你認真的談過多少次戀愛
認真的定義,是什麼?
是曾經打算要共度一生嗎?
是曾經認為自己付出很多嗎?
是曾經到很親密的關係嗎?
是曾經覺得自己可以為了他放棄理想嗎?
不認真的戀愛, 注定無疾而終;
認真的戀愛,卻也不一定開花結果。

在那輕狂的歲月 反叛又何須理由

「我聽人講呢個世界有種雀仔冇腳嘅,佢只可以一直咁飛呀飛,飛到攰嗰陣就喺風入面瞓覺,呢種雀仔一世只可以落地一次,嗰次就係佢死嘅時候。」

人生以時間為載體 電影是時光的雕刻

阿飛,自以為什麼反叛、不羈、無根,什麼也不在乎。
拒絕所有人,甚至那個可能是自己的摯愛。
其實只因為害怕給別人拒絕,給別人傷害,就算是自己的母親。
但卻在臨死那一刻才醒覺:「以前,以為有種雀仔一開始飛就會飛到死嗰日先至落地。其實佢邊度都冇去過,隻雀仔一開始就已經死咗!」

塵世間感情總是充滿著遺憾,要不是給別人拒絕,就是因為時間不對而錯過了。
其實很多時候我們不是在拒絕,而是在錯失。
拒絕的發生,或者是因為我更有自主性,或者是因為她更有自主性,反正是兩個人中的某一位所呈現的東西不符合另一個人的欲望或念頭,而錯失不然,錯失的原因只能怪罪時間、地點或者……還有命運。

本帖最近評分記錄
  • Orange+Fai 體力 +20 精品文章 2008-3-30 23:47
  • Orange+Fai 威望 +20 精品文章 2008-3-30 23:47

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-30 23:45 發表
終於做完....
我的看後感得一句:
劉嘉玲的身栽一流
看來你都係看重外表(劉嘉玲的身栽)多於內涵(阿飛正傳的意寓)

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-30 23:58 發表
我剛剛睇緊利物浦場波, 都無理到阿飛講埋
王家衛的戲不是陰陰暗便是濕漉漉(下著雨),你可以不看畫面,卻一定要留意對白,否則一定悶到你嘔泡

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2008-3-30 23:48 發表
好文
好戲 (如果你欣賞的話)

好了,又係時候講
喇﹗各位早抖﹗

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-3-31 17:04 發表
唔係粉絲咩! 
唔係蕃薯,唔係粉絲的話,就多數係"煩"   

引用:
原帖由 一塌糊涂 於 2008-3-31 10:17 發表
就冲你这句话为你顶一下
唔知你係頂心定頂肺呢﹗

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2008-3-31 16:32 發表
**** 本內容被作者隱藏 *****
天師~我唔係好明添﹗

引用:
原帖由 唔易做 於 2008-3-31 08:58 發表
天氣涼番, 你同姊姊轉薄毯
可能佢就係想我會感"凍"而不是感"動",呀哈哈

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-3-31 16:57 發表
有冇入錯區? 
或者錯有錯著呢﹗

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-31 21:53 發表
姊姊, 我想問你點樣可以上載 YOUTUBE 到這板
呢到有得教:http://forum.timway.com/f/thread-85480-1-1.html

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-31 22:06 發表
嚇死....
我一入到尼個網, 聽到有水聲....
仲以為唔小心開到D 有味電影出尼....
好似係得你自己提過水字咋喎﹗
咁都嚇親自己,唔係化?

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-31 22:14 發表
你無睇電視咩?
睇緊tvb囉﹗

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-31 22:33 發表
剛剛回來, 看金石良緣 姚子玲真係好可愛
之前重播的《酒店風雲》裡,當時的姚子羚演奸角都演得幾好,尤其比起官恩娜演得好多了,當時的官恩娜演得有點木納。

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-31 23:09 發表
E! 文化人, TVB 做緊香港筆跡,
我諗你會追尼睇!
睇緊~~~有d舞台劇我都有去睇過。

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-31 23:01 發表

依家 tvb 夜晚會做d咩
依家重播的是《        賭場風雲》

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-3-31 23:30 發表

以前, 都係學校要交功課, 先要去睇過一次.

紅燈籠, 你有無睇過
呢個無睇過喎﹗
我多數睇中英劇團的演出,間中看別的。

相關搜索目錄: 功課

我死去
早抖

心情日記

很多時候,心情會受到不好天氣有所影響,尤其是在濕漉漉的陰暗天氣。

我們不可改變天氣,卻可改變心情。

但在過去八個月的日子裡,無論天氣是晴是陰,是暖是寒,心情總跌到谷底裡去。

我們未能改變別人的咀臉,卻可以展現自己的笑容。

應該要正面一點去面對日後的生活和人生的方向,也不排除仍會有情緒化的作祟,但願讓自己每天活得愜意一點、快樂一些吧﹗

很相信負面的能量會影響到身體的健康,當面對健康出現問題時,就會知道沒有什麼會比自己的健康更為珍貴﹗

人生總有起落,記著箇中喜樂,豈有不樂之理﹗

引用:
原帖由 唔易做 於 2008-4-1 23:24 發表

心事時間   ........................................
放下心事,貼上費話﹗

引用:
原帖由 唔易做 於 2008-4-1 23:53 發表
但費話都會令人感動的
咁會唔會流埋涕?

又到了一日的完結,要去睡了,晚安﹗

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。