推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

喜愛紅酒,35歲以上,不論男女皆可!

很久巳沒開懷暢飲了。
很偶爾地喝上一兩杯已不勝酒量,唯嘆時不予我了。

父母親曾開過餐館,而餐館的酒簿是我安排和向酒商入酒,對法國紅酒有很皮毛的認識。

在香港喝紅酒的選擇較為廣泛,除了法國的,還有來自意大利、西班牙、阿根廷、智利、南非、美國和澳洲的。

近年有改喝第三世界出產的紅酒,主要是相對法國酒以相同的價錢,可以買來一瓶挺不錯的智利或意大利酒,個人選擇較偏向智利和意大利的紅酒。

我會以母親煲的靚湯來形容法國紅酒;情人煲的靚湯來形容其他地方出產的紅酒。你會嫌棄母親長氣和喋喋不休,你會貪情人帶來的新鮮和甜蜜感,但久遠留長的味道和揮之不去的感覺,一定是母親的靚湯。

相關搜索目錄: 紅酒

原來家裡仍有十數支紅酒,自己喝不了一瓶,多是友人們到家裡來開餐才開來喝,但每每友人們來開餐又會帶來紅酒,長飲長開長有。

[hide][/hide]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-6 01:49 發表
哇!巧多存貨,我只有幾支,不過成日心思思想去買。上次你講果D酒,我跟注去搵左2間都無貨牙。
街舖唔會有貣,我係幫某酒商訂貨,佢地直接入口來貨自銷,會pm 該酒商網址給你。
你可以打電話去,講你個人喜好嘅紅酒,叫佢地介紹d啱你budget 和 口味的紅酒,訂貨滿HK$1500可免費送貨。
幾年前幫公司搞咗個幾百人嘅 Wine Tasting Party﹐入咗十幾款紅白酒,佢地仲主動比 bulk discount。
有一次又搞咗個數十人嘅 BBQ Party, budget 要唔過HK$100一支同埋要 fruity 易入口,佢地介紹咗隻澳洲酒六十幾蚊支,大家飲過都話啱晒飲。
間中自己會私下揀幾款 mix 埋12 支,deal 開果個sale 又會送一支比我免費試飲,佢地批發比d酒店同埋餐廳,一定會比街舖平好多。

相關搜索目錄: BBQ 紅白酒 酒店 紅酒 白酒 Wine

引用:
原帖由 81tkhk 於 2012-4-6 04:32 發表

其實飲酒又好食嘢又好過尤不及,適可而止。唔知閣下有冇用西班牙嘅 Prosciutto嚟下酒呢,在下以為佢係最適合配紅酒嘅食物。
飲酒同賭錢都一樣,少賭可以怡情,飲少少酒都幾有情趣,但飲多會痛風,想多飲都唔得。
一般配紅酒是芝士,我就無乜所謂,不會空肚喝便是。

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-12 02:28 發表
哇,你好識野,甘多酒,好似好飲得,好堅!記得以前係何東,朋友叫杯Cocktail叫環遊世界比我飲,好快醉,十多年前係迷城,飲左杯(林寶堅利)10秒即飄,全身輕晒,太勁啦,呢D試過就算,我驚丫。
記得曾經在銅鑼灣某酒吧餐廳 (已結業) ,"林寶堅利" 的飲法是一個賣點,在餐廳吧檯前放了一張類似上海理髮店用的椅子,客人躺坐上去張開著口,由酒保把"林寶堅利"慢慢地倒進口裡去,酒再經喉嚨一下一下吞進胃裡。

迷城剛開業時,友人們包了 karaoke 房間,相邀只去過一次。
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。