推介:| Make Friends | 交友 | 婚姻介紹 | 網上交友 | 幽默 | 趣味網頁 | 娛樂 | 魔術 | 精品 | 玩具 |

發新話題

藍蝶人

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2010-11-13 01:12 發表

鬼片驚悸片都怕怕        輕輕鬆鬆看套戲會好好多   
近年看的片子少之又少
是沒時間又是沒心情

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2010-11-13 01:15 發表

見習失左蹤,可能要自己埋尾  

唔係大狀隔離食煙,但係大狀隔離買左串魚蛋食   
又有危機感
唔買臭豆腐食
我鐘意食

引用:
原帖由 chanpowing$ 於 2010-11-13 01:17 發表

做到有點累, 上來看兩眼都差不多了  
嘩~~~原來已經好夜,快d去瞓啦﹗
晚安﹗ good night and sleep tight

引用:
原帖由 KMY89 於 2010-11-13 18:55 發表
告白 和 蒲公英 兩套戲太沉重啦 .
不適合 松隆子
我覺得  用 竹內結子會好一點   
《告白》,確是一部沉重的片子,心情不好的不要去看,看了心情更不佳。
blue看了片子感到莫名的寂寞,只感到片中多個人物都寂寞,生活在一個孤寂的世界,這世界沒有大同。
不知為何影評都說松隆子表現出色,雖然演得也稱職,但blue有同感,覺得角色並不適合她。
個人對片子的看點,除了改編小說的故事內容,還有畫面的光影視覺﹐以及片中人物交叉的告白。

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 扒扒 於 2010-11-14 15:24 發表

就係車車打呀
車打   我想起了不臭的車打芝士

引用:
原帖由 KMY89 於 2010-11-13 18:46 發表

哈 ... 阿盟妹  莫看那皮相,當觀之內咸 ..  哎, Sorry ... 係內涵
最千古其冤莫過於那任師傅 ...
明明無劍可揮 ...
卻被屈姓"淫".   
有無餡,係咩餡,係睇唔到咖

係鹹係甜都要嗒過先知

冤豬頭有盲鼻菩薩,都有好多粉絲蕃薯。

引用:
原帖由 boot_boot 於 2010-11-13 14:08 發表
鐵觀音, 正呀!     
個人覺得碧螺春正d

物競天擇來維持平衡,適者生存,弱肉強食正是大自然生存的法則。
豬、牛、羊等等..., 都是有生命的,屠宰而食,也是殘忍,這根本就是個殘酷世界。

靈魂深處為內心世界,blue道行未夠高深,只知眼睛所能見,未必為事實的真相,又金玉其外,敗絮其中,內涵則付諸厥如,比比皆是。

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2010-11-16 12:51 發表

冷盤食過, 我覺得同芝士無分別.
熱盤, 應該都係用煎的方法, 不過好似食緊淡味o既咸牛肉咁
問多一樣野, 芝士配紅酒尼食. 姐姐又會買邊幾種尼配?
唔同品種的紅酒可以有不同的配搭,我對芝士不算鍾情,也不太懂。
曾經有法國同事從中環Monsieur CHATTÉ (Gourmet shop)買來Brie de Meaux試吃,味道不錯。

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-6-8 06:03 發表

對唔住,借個地盆用一用。好奇怪琴日覆藍蝶君嘅嘢唔見哂,而家淨係睇倒五月廾一號之前嘅嘢,五月廾二日到而家(7th June)完全睇唔見,唔知你地果邊點呢?
相信是XOCAT本身的server問題,再重設的latest backup,可能只去到五月尾, 所以此日期後的留言都沒有了。

這種情況之前也曾出現過,見怪不怪。

今午無無聊聊閒在家...
飲咗兩杯espresso, going to have 3rd one

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-6-26 00:17 發表

閣下可否告知美人魚像,座落香港何處?是否近年新建?在下居港數十載,竟未知有此像,真可說是愚昧無知。
看看從這個角度能否猜到所在地
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 sheepandpig 於 2011-6-26 00:39 發表
来冒个泡~大家晚上好的说
歡迎泡到這裡來

引用:
原帖由 boot_boot 於 2011-7-9 13:26 發表
睇到都想食!  Hehe!      
茘枝當造,又平又甜,不過糖份高,不宜多吃
今日去做義工,順道帶了一些給義工們及單位服務人員分享,自己就無本事食得晒﹗

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-7-7 05:36 發表

到身體出現問題嘅候,冇哂胃口,食乜都冇味啦。在下一D都冇戒口,祇唔係量嘅方面食少D,但唔會一D都唔食,留番D Quota食自巳己最鐘意嘅嘢。
少食多滋味,多食壞肚皮,何況再好的珍饈百味,每天吃感覺都不外如是。

年輕時得天獨厚,吃東西大啖大啖的吃著,可以吃到撐著肚皮,卻很快便消化掉,也不怎麼發胖。

但年長了,新陳代謝慢了,都會儘量飯吃八成飽,細嚼慢咽。

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-7-11 01:03 發表

係!每個地方都有佢嘅特產,新彊咁遠,都有馳名嘅哈蜜瓜(個人認為係瓜中極品)同埋珍珠葡提子。在下呢道就有士多啤梨、櫻桃、葡提子。最值得話比閣下聽嘅就係,兩個月前呢道嘅生猛龍蝦 ...
說到新彊,記得曾到過烏魯木齊公幹,臨走時中方帶來一箱新彊香梨送行,拿了一顆即嚐,非常清甜。

說到龍蝦,有一次從波士頓回港探訪的友人,手送竟是帶來了一隻活生生的波士頓龍蝦,好不感動;另在歐洲居住時,弟弟會在某海鮮批發商有飛機貨到時等開箱,買開箱剛死去的龍蝦,價錢會便宜得多,但龍蝦只是剛死,買回家即煮來吃,仍很鮮味。

吃的回憶,總會令我回味﹗

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2011-7-11 22:07 發表

哈哈
姐姐未試過用愛去俘虜情侶咩
記得, n 年前問你: 你試過最浪漫係點樣?
你都好似無一個答案.
唔知, 你依家有無答案呢?
自己去俘虜還是被俘虜我都分唔清
乜你有問過咩
依家話你知,記得n年前在秋涼的天氣下,寧靜的沙灘上,邊看著夜空的星星,聽著規律的潮浪聲,開著一瓶不錯的紅酒,拿著晶瑩剔透的酒杯,一啖一啖的品嚐著葡萄佳釀,伴著綿綿細語,加點卿卿我我,度過一個浪漫長夜… 哈哈﹗啱啱睇呀﹗

相關搜索目錄: 紅酒

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-7-17 05:23 發表

希望閣下能够成行,澳洲四面臨海,海鮮有鮑魚,海膽同生蠔都非常靚,每盒/每打大約HK$80.00---HK$90.00。
機票和簽證都搞定了,可以成行,下一步是住宿和行程,相信問題也不大。
澳洲現在是冬天,一早一夜都會幾冷下,要帶埋個睡袋去,不過冷冰冰過日子都慣,難度唔高。
食方面,多數係牛扒同海鮮,仲要係自己煮,好一餐唔好都一餐,隨隨便便就可以了。
但係... 澳幣都幾高下,高處未算高,仲可以負擔得起,高就高啦﹗

相關搜索目錄: 簽證 機票

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-7-18 09:31 發表

在下從未欣賞過此曲,此曲之旋律為 Waltz,未知對否?
對的,此曲旋律是 Waltz。
無聽過此曲不為奇,但相信歌手 Edith Piaf 的另一首 《La vie en rose》就耳熟能詳,因為已被不下數十個歌手以不同方式演譯。

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-11 01:07 發表

閣下無須客氣,更談不上(賜教)兩字,這故事在下十數年前讀過,憑記憶寫出。
不喚作賜教,那麼... 謝謝你的分享。

記得小時候,媽媽買回來半打牛角包打算一家人吃,誰知愛吃牛角包的我一口氣便吃光了六隻,感謝媽媽的寵愛,沒有責罵,幸好一向乖巧,也沒有持寵生嬌,媽媽以後要買一打回來才夠分,我半打,爸媽和弟弟們半打,哈哈﹗

可惜的是,在港至今都吃不回當時當地美味的牛角包。

引用:
原帖由 Ada2011 於 2011-10-11 01:38 發表

可能佢見到妳,一見鍾情呢!嘻嘻......
可是,佢未必有機會見到我呢﹗哈哈......

引用:
原帖由 81tkhk 於 2011-10-11 02:00 發表

在下萬分同意 (不斷的轉變才是永恆)。
我們不能停滯不前,也不能去改變變化,唯仍可以去適應轉變,與時並進。

引用:
原帖由 扒扒 於 2011-10-11 18:32 發表

有機會 到時打孖上吖
甜上加甜,甜到漏

引用:
原帖由 bb3808 於 2011-10-11 18:33 發表

Unfortunately the right person won't give me a chance!
then wait for the right time.

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2011-10-11 23:41 發表

轉了台。 
can be bilingual or even trilingual

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。