推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

106 12345
發新話題

[建議] 淺水碼頭村

我住水井區的,黎明記附近就係夏園,聽到你地提起呢d名,感覺好似見返好耐冇見d街坊咁
你地記得財記嗎?
村口紅屋派信既"朱伯"有印象嗎?

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-7-20 09:48 發表
我在淺水碼頭村住了十多年,看到網友的討論很有興趣,如果有淺水碼頭村或筲箕灣的照片的話,很想看看。我的用戶名-瞭望台,是淺水碼頭村一個特色,有誰知為何?我也知道70s筲箕灣很多東西可分享!
瞭望台印象好似係財記行上d果間紅屋,屋出面吊住有個火警時用作通知街坊既銅鐘...
我都好想睇返以前d相,可惜當時細個冇相機

西南風兄瞭望台兄
我係70年至86年期間在淺水碼頭村渡過,夏園70年代中期已經空置左,當年我時常會同期他小朋友入去玩,入面有棵楊桃樹,但d楊桃每年都係花生咁大粒,而楊桃樹對住一條斜路仔上面有一間石屋,就係當時夏園主人間屋,以前細個驚有鬼,冇入去睇過呀.
西南風兄我同你返屋企既路線有d唔同,你係沿黎明記行過去會見到山坑一段,而我就要沿夏園右邊竹林再上小小就到,我屋企好近夏園,只係隔幾間屋咋

我屋企門牌65b,你又幾多號呢?
你講起張師奶,即刻令我諗返起佢間張記士多,細個屋企冇電視,成班細路仔坐佢門口"遙望"住佢果部黑白電視,電視做緊乜其實係唔知,只係覺得好好玩
突然記得張記個老闆係叫張建東,佢當年係村長,佢死左瞭望台有嗌咪叫村民籌帛金,諗返起覺得當時村民大家都好有人情味,多年後張記士多冇再做,佢間屋賣左比人,連佢門口條橋仔前面塊空地都比佢霸埋起屋,自此就少左個地方同朋友仔玩了.
其實一直我都想知夏園既事,因為到我大個少少既時候,夏園已經人去園空,而當夏園要改建公園時,工人破開土地竟然發現地底下面係空心,而且仲有好多用紅磚堆砌成既圓龔型石柱,亦見有石牆,地面離下面有20至30尺深,而個範圍都好大,好似一間巨人住既屋咁,呢件事冇人講得出究竟點解,連黎明記呢輩老街坊都唔知,我到呢家對呢件事都好深刻.
瞭望台兄可唔可以講多d夏園既事我知呢

斜路盡頭近馬路方向是幾家水果檔仲記得呀
當年斜路數上第一檔係賣奶茶蛋治,再上係全記賣麵,再上係米佬,之後生果檔過d係飛髲佬,再上又係一個生果檔,即係今日仲見到果棵榕樹對面既位置.
再上係一個賣榚點既老伯,米佬同賣車仔麵既"油叔"
見到你兩位老街坊,雖然唔同年代,但又在呢個時空傾談真係別有一番滋味

相關搜索目錄:

記得,佢娶左個泰國婆做老婆,生左個仔,街坊叫佢個仔做"米碌",個名好搞笑,
當年大約1979年左右獅子山下"老犁"就係用佢間米舖拍攝,個故事都係講個米佬娶左個泰國婆做老婆,你有冇睇過呢?
賣電芯的李記你講起我記得啦,印象中佢間舖黑蚊蚊,好似長期係打麻雀架喎,係嗎?

我記好少係斜路玩,通常自己屋企門口同隔離屋或者d同學仔玩.
細個玩摺飛機,波子,劍仔,荷蘭水蓋,貼紙,同你差唔多,基本上係唔駛錢,
到大個d就識通山走,同朋友仔上水橋路玩,即係依家稱呼既將軍石下面既引水道玩水,捉蝦仔,游水,仲記得係朱伯帶我地去將軍石,捉金絲貓,斬吊鐘樹....
你有冇上水橋路玩呢?
我細個好百厭,真係有都講唔完

我記得李記附近唔係好多戶人家,莫非你係就係屋企門口時常有兩隻雞果家人?
蘭姐如果冇錯係紅屋下面賣魚同菜既
膠花婆又真係唔識啊.
一家姓蔡的人永華戲院附近賣涼粉就記得,佢地幾兄弟姊妹住水井隔離,我成日放學有幫襯佢買涼粉架.

豬欄就係我堅企對面,好鬼臭,但當時太細,只有一dd印象,
只記得入過去睇,好黑同臭,但唔知什麼原因佢搬左上近公廁位置再養豬,
記得到d豬養大左,就有人抬d豬落山,好大隻又臭,一見呢d場面就要閂門啊...
有一年大火正正燒左個豬欄,自始再冇人養豬了...
養豬隔離仲有一個豆腐工場,你記得嗎?

哈哈~~你記憶力真好 ,我記賣荳腐果過男仔追我隔離屋果個女仔,下文係點就唔記得,但果陣時成為街坊鄰里話柄.
賣牛什又真係唔記得了,永華戲院擺檔?

財記士多你好
歡迎你返來"淺水碼頭村"

引用:
原帖由 財記士多 於 2008-7-29 09:48 發表
朱伯  時常 帶我們 上 水僑路  玩
我都係朱伯帶我上水橋路玩喎,唔通我地係識既?

有冇去過呢個水池玩水呢?

今日係屋企努力搵下有冇淺水碼頭村既野,俾我搵到呢本簿仔

記得呢幾個人名嗎?

1975年出品,33年了

1986年從將軍石下引水道下望淺水碼頭村,當年東區走廊直入柴灣段仲未興建,愛秩序灣仲未填海,可以見到好多漁船

引用:
原帖由 pceworld 於 2008-8-1 22:41 發表
我就係呢一年搬離開筲箕灣的........
我係87年因為清拆淺水碼頭村離開筲箕灣,pceworld你呢?

大隻西師兄,choihung師組,呢張相係當年小弟用最CHEAP既傻瓜機影既,所以質素奇差,但總算可保留住一點點回憶.

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-8-2 20:45 發表
ccooww你有沒有筲箕灣其他的照片呢?如有,我很想看!
你記得"金鹿麵飽"嗎?
要再搵下先,如果有發現一定會放上來同大家分享.
個名好似叫"金鹿餐廳"呢,不過又唔係好記得了.
以前如果可以入去食個早餐好開心架 ,
記得係火腿通粉,兩隻太陽蛋同一件牛油方包,即係同依家既A餐冇分別,
但細路仔時期已經覺得極度豪華,要儲幾日錢先可以星期日偷偷地去一次"嘆世界"

你又記得佢隔離間"萬香餅家"嗎?

相片中其實沒什麼重要建築物,我只可以講一些對小弟有印象的事物
紫色線就係東區走廊,同今日一樣,只係未興建柴灣段
藍色圈係西灣炮台,即係今日既鯉魚門渡假村
黃色圈係譚公廟,印象中當日廟前面係無敵大海景
綠色圈位置係亞公岩最入位置,當年係兵房,係鐵絲網圍住,有一個碼頭可以釣魚,呢個地方要係鍾意釣魚先會入去玩.今日海防博物館海旁仲可以見到鐵絲網遺跡
紅圈位置其實係我拍呢張照既主要地方,佢係淺水碼頭村既公園位置,即係前身夏園既地方,我屋企就係附近,可惜太模糊,搵唔返...
如有錯漏,各位大大請多多包涵及給予指正,thx

相關搜索目錄: 釣魚 建築

各位街坊,淺水碼頭村美食你地又記得有幾多呢?

引用:
原帖由 大隻西 於 2008-8-5 22:10 發表
左下角有居住人家的一塊高地小平原 這個環境印象 多年來都在我腦中圍繞著 究竟是在夢境出現過?還是親歷來過?真暈人!直到現在見到ccooww兄這張照片 才了掉一煩事 確是小時到過 可能當時太幼小 只模糊一個印象 有論 ...
不用客氣
大隻西兄所指的高地小平原記憶中不像屬於淺水碼頭村,那位置像似是屬於教文村的地方,
那年代我們如果到其他山村玩耍會有一定危險,因為每條村都有一班"陀地惡霸"

回復 61# 的帖子

choihung師姐不用客氣,我都係跟各位師兄師姐學緊野,能力做到的我一定會為大家辦妥.

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-8-6 09:32 發表
記得"萬香餅家"行過一點的街市嗎(街市口對住康元的路口的), 在現在東亞隔離的?
記得哦,我有個同學屋企係賣魚的,有時同老媽子買菜行過會見佢幫手,就會同呢位同學打招呼囉.
記得有d檔口係有梗檔的,好似間屋仔咁,東亞銀行位置係一列大排檔,記得有粥食啦,
後面依家東區走廊上橋位置當年係棚屋,有好多小販擺地攤賣魚.....
只係記得返咁多,瞭望台兄可否又描述一吓呢?

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 財記士多 於 2008-8-7 10:21 發表
  大家記得 淺水碼頭村  小食嗎  ,,,  有一個獨眼龍 買魚旦 ,............., 擔 住 兩個 火鍋  四維去 , 到時到侯 在村 任何角落 出現,   :applaus ...
記得哦,一亳子兩粒魚蛋丫嗎,佢通常會"停泊"係夏園門口,就有人圍住幫趁佢架啦
佢賣既魚蛋真係好好食,到今日都食唔返呢種咪道,當年"油叔"賣既都比唔上佢.
瞭望台對面有檔糯米飯,印象中好似開左好短時期,對嗎?

尋日打風其間係屋企搜尋相片,搵到一千零一張淺水碼頭村既相,
可惜係夜晚影既,好難辨認邊間屋打邊間屋
拍攝位置係自己屋頂向柏架山方向,唯一可仲以辨認既只係山上面發光既無線電發射站.

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-8-7 21:14 發表
講到小食,你們有沒有印象去爛地的樓梯級(現還在),晚上有人賣豆腐,煎釀三寶的流動檔(=在蘭姐檔口附近)?
另有一檔賣芝麻糊的.
也有一檔賣花生糖的.
也有一檔賣粉果的.
全在斜路!
完全冇印象添,點解我完全唔知既
賣花生糖係咪即係油叔再落兩間舖果個老伯?佢有"笑口棗"同粉果賣喎.
你講開爛地,有冇印象以前有一檔雲吞麵,係用一架舊巴士改裝而成,停泊係愛民街,好過癮,
夜晚就會賣宵夜,係架巴士入面開餐好抵死

106 12345
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。