推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

九龍仔街坊惨痛回憶 1954-07-22 日之火災

這位女士重巴閉過蒙羅麗沙,30 年前都知道將來會做國母,母儀天下。
在油畫中已經看到端倪。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 mtpen 於 2013-9-11 17:55 發表

嘩,犀飛利啊!

呢幅畫矜貴囉!

國母那眼神簡直殺死人啊,那個乜鬼阿莎行埋一便喇!
在那幅畫,她坐著,背景有江,有山
寓意是-坐江山............................

引用:
原帖由 1149 於 2013-9-12 16:11 發表
又是新北市衛生局,對世界知名的維他命Centrum開罰
因其摺頁文案中,有"延年益壽,減少疲勞"等語,罰4萬,
今年1-7月,新北市違規廣告已開罰441件,
舊東家某銀行設有款接員,我地叫巡場,由朝企到晚,
真係企到腳都軟,其中一位話食左Centrum後,
對腳就真係無咁疲倦,認該無講錯,但延年益壽就唔敢講了。

相關搜索目錄: 廣告 銀行

老牌粵語片演員兼書法家區樹湛

此君擅長演都市小人物,維肖維妙,最近在報章上有報導其遺產被盜,始知他已謝世,甘草演員又少一員。

他住在我家附近,以往曾多次見他拖住只巨型愛犬行街,說起來最近好似好耐無見佢拖狗了,原來他是2009年在家去世的,乜原來無見四年矣。

佢隻狗同主人一樣咁有性格,雖醜樣但得意,主人去了牠一定很傷心。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

我來搶答

速- YDL
幫- GIHAB
非- LMYYY

筆兄呢亭咁好嘅租客減租都嚟唔切呀!

以前我同人夾分的物業有個單身女租客,聽說是做美容醫學的,交個幾千蚊租,成日話要換野,換完熱水爐又話換分體冷氣,而且每次扭換野之前一定先唔交兩個月租,形同要脅,卒之我二話不說,等佢交齊租後就掃佢走。

相關搜索目錄: 美容

現在澳門是靠強國人養起的,所以澳門賭場內的字體是簡的,電腦賭具說出來的話是普通的。

昨晚半夜由澳門返港,兩點鐘週街空載的士,但架架都唔肯載我出碼頭,要我走到新葡京門口的士站,唔通真係大把錢唔憂做﹖

相關搜索目錄: 電腦

49 大夫,不用成副身家咁多,唔駛幾多錢嗟,有機會做一次甩繩馬騮,來一個港澳自由行吧。

相關搜索目錄: 自由行

淨係潑屎,已經算好彩了,紐約有一新移民,眼紅表哥有錢,殺死佢老婆同埋四個仔,真係慘絕人寰。

三千萬美元真係濕濕碎,最好搵都係做有錢佬老婆,然後攪離婚索贍養費,梅鐸個單唔在講,最近香港有一單都幾犀利,要取港幣45億。

引用:
原帖由 mtpen 於 2013-10-29 21:45 發表

做人最緊要安份,係咪咁話呢理兄?

我們這脫人,窮還窮,個個都腳踏實地,從來冇諗過話要發達,只懂穩步向前,芋首富揸奔馳係人嘅事,到家陣晚年,有飯食有屋住,咁嘅出身但 ...
無錯呀筆兄,我地的前半生,同是天涯淪落人,到現在有三餐一宿,都感恩喇。

君不見那些豪門,夫婦爭抝,兄弟爭產,邊有我地咁輕鬆快活呀﹖

筆兄你攪錯了,我老豆只不過是一個三行佬,同人裝修靚屋,自己一家人住爛屋,大部份時間住床位,天台木屋,我結婚三年都仲係住天台木屋,難為了家嫂,真淒涼。

相關搜索目錄: 裝修 結婚

引用:
原帖由 1149 於 2013-10-30 16:48 發表
請教理banker高手,
老婆最近買了一百萬人民幣做定存,
安全嗎
49大夫,我話就話打成世銀行工,錢銀方面我都好求其,定期存款都甚少做。

存人民幣個個都寄望佢升值,近來升幅緩慢下來,但始終好過存其他貨幣。

相關搜索目錄: 銀行

49大夫,問你羨慕嗎﹖

全國包二奶大獎賽已經決出勝負,九項冠軍得主分別是

1. 數量獎︰江蘇省建設廳長徐其耀,共有情婦146位。

2. 素質獎︰重慶市委宣傳部長張宗海,常年在五星級酒店包養漂亮未婚本科女大學生17人。

3. 學術獎︰海南省紡織局長李慶善,性日記95本,標本236份。

4. 青春獎︰四川樂山市長李玉書,20個情人年齡都是16到18歲。

5. 管理獎︰安徽省宣城市書記楊楓,用知識管理,有效管理77名情人。

6. 揮金獎︰深圳市沙井銀行行長鄧寶駒,僅"五奶小青",800天花了1840萬元,平均每天23萬元,每小時1000元。

7. 團結獎︰福建省周寧縣委書記林龍飛,為其22名情人共辦群芳宴,並設30萬元的佳麗獎。

8. 和諧獎︰海南省臨高市城管大隊長鄧善紅,有6個情人,6個孩子,對此原配夫人根本不信。

9. 幹勁獎︰湖南省通信局局長曾國華,面對5位情人立誓︰保證到60歲時,每人每周性生活不少於3次.

相關搜索目錄: 銀行 酒店

想當年毛主席縱有千軍萬馬,亦不能越雷池半步,望台灣海峽興嘆。

怎料到今時今日,主席搭載住一張張人民幣,昂然渡海,仲到處大受歡迎,吹咩。

中國人民幣萬歲!!

筆杞人你少擔心,說不定那100萬人仔只佔49夫人的財產一少部份而已。

btw, 想請教一下49大夫在台灣是可以做人民幣存款的嗎﹖年利率多少﹖

引用:
原帖由 mtpen 於 2013-11-1 09:12 發表

嘩,蕉兄犀飛利啊!

仲有,買真金我怕比人偷/搶,拎去賣又怕比人食價滾!

Paper Gold?流通嗎?價位可做到透明度高又緊貼市況update嗎?存倉費、年費、七折八扣,交易煩,轉身慢,錢賺得咁很驚風/唔開心並非我杯茶,不賺也罷!
筆兄,可以試下隻黃金ETF(2840),  或可解決你所有疑惑。

相關搜索目錄:

乜觀塘賣萬幾蚊一呎咁平,真係窮人恩物喇。

你睇下我地以前窮人住的西環悲路窄街而家賣幾多錢﹖

位於卑路乍街68號的Imperial Kennedy,首批50伙,分佈20樓至42樓,平均實用呎價2.99萬元,最平為20樓C室,實用面積564方呎,售價1,479.4萬元,呎價2.62萬元;最貴為42樓A室,實用面積1,256方呎,售價4,992.1萬元,呎價3.97萬元。一律屬3房單位,另2伙連平台特色戶,實用呎價均為3.9萬元。

引用:
原帖由 mtpen 於 2013-11-5 09:04 發表

此之所謂location,location,location也!

係人都知觀塘乃傳統cheap區,而西環從來都係貴格地域,否則俗稱影子特首所在之中华人民共和国驻港使领馆也不會設於西 ...
該段短時間住青衣浩劫灣,每天搭村巴往荃灣,再轉亡命紅色小巴,如果無事的話,好快就到。

最攪笑有些女同事寧願慢慢搭地鐵都唔坐那些飛van,因為快到嘔。亦有些女同事會揀司機才上車,見到亡命四眼仔就幾大都搭下一架,因為佢地落龍翔道分分鐘踩到110-120km。

引用:
原帖由 1149 於 2013-11-5 16:49 發表
110-120km很快嗎?
台高速公路限速110.開到120也不會罰,
我車有定速,定在110就不用踩油門,輕鬆愉快讓
車子自己開,生平最快開到180,不過那是很久以前的事了,
現在不敢,
聽說德國有無限高速公路,有朋友開到180-200 ...
110-120km, 以私家車來說,當然不快。
但以公共交通工具,當然是安全車速至上。

引用:
原帖由 mtpen 於 2013-11-6 10:59 發表

浩劫灣?

莫非連理Banker咁精明也錯手摸頂入貨?
我都是換樓嗟,高買高賣,無乜損失。

講起來我都要多謝我老婆,那時候我買青衣樓花,住緊個間西環樓未賣,兩間加埋差不多供晒成份人工,老婆話好擔心,瘦咗十幾磅,我見到咁樣,拿拿聲減幾十萬賣咗間屋,由成千呎搬去短租的500呎單位,實行能屈能伸,避過一場浩劫,執返身彩。

雖然現在那兩間樓的樓價比97時的高峰價高出很多很多,但相信無乜人可以捱過那個浪。

引用:
原帖由 mtpen 於 2013-11-7 21:03 發表

芋後炮週不時晌度醒我哋話乜鬼嘢早知冇愛滋!

若然理Banker當事時先賣後買,你說該多好啊!
香港地的房地產係怪胎,不可用常理來推測。

先賣後買,在香港千祈唔好制,尤其是你只得一間樓。

我試過用45萬在西環買615呎之嘉輝花園,呎價730,過咗兩三年覺得升了差不多六成,把它賣了71萬,呎價1154。計劃下跌後再買翻,點知就賴野,樓價一路標升,去到2000以上。

心想追無可追,今生都可能要租樓住了。豈料發生8964,樓價略為一回,才能用呎價1700買回一物業,總算有一個竇,真係一額汗,但其實都蝕咗章。

相關搜索目錄: 房地產

傳媒大亨梅鐸與妻子鄧文迪正式達成離婚協議,鄧文迪可以獲分部分財產,預料不超過17億美元。

梅鐸和鄧文迪在紐約曼哈頓法院達成離婚協議,結束14年夫妻關係.

14年就袋走130億港元,問你服未﹖

引用:
原帖由 mtpen 於 2013-11-21 21:05 發表

超,我話梅太唔夠老定喔!

套用我恩師名句,並稍作更改: 一萬年雖然太久,但何需只爭朝夕呢?

死鬼羅文歌仔都有得唱:… 嫁個大濶佬,貪佢死得快!等多陣嘛,冚副食晒都得 ...
非也,梅太嫁入豪門時,聽說其他家族成員已早有防備,她怎樣也不能全取老野全副身家,她懂得何謂得些好意須回手,高人也。

引用:
原帖由 1149 於 2013-11-23 16:30 發表
今晚是金馬獎50週年,
大迦都是香港來的
香港還是華語片的主流,
今年還有新加坡電影,好像還不錯
49大夫,香港雖然是華語片的主流,
但今次香港演員全部鎩羽歸來,
真無癮,最佳女主角由章小姐奪得,
大家點睇?

引用:
原帖由 1149 於 2013-11-27 15:06 發表
中國片面劃定東海防空識別區,包括台灣和釣魚台,
飛航經過都要向中國報備,星,馬,菲台都乖乖的
向他報備,日本則強列抗議,日,韓民航業者拒絕向
中國提交飛航計劃,美白宮說"中國的宣佈是不必要
的挑釁行為,"
奇怪,台 ...
一於台灣也整翻個防空識別區,
最緊要涵蓋釣魚島,
槍口一致對準日本仔。

相關搜索目錄: 釣魚

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。