推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-19 17:25 發表

Stanley兄, 聽到你咁講, 我先有點安慰, 不過我係之前既post睇到, 有位中左皰疹既師兄話開頭差唔多2星期就發一次, 如是者過了年半, 依家情況好好多, 你話兩個醫生都話1年唔發, 就該唔再發, 係咩意思, 係咪話自已 ...
其實應該除左A士, 所有中招都有得醫.
係睇運氣同自己身体.
一定可以醫好, 只係可能要耐d.
吾好放棄.

(轉)20/10 都市日報~肛門癌 一半由椰菜花引起

肛門癌 一半由椰菜花引起

肛門出血,不少人會以為不是痔瘡,便是腸癌,但其實肛門出血亦有可能是肛門感染結核菌,或是肛門疣(俗稱椰菜花)、肛門癌,而有一半肛門癌的個案,都是由肛門疣變成,大部分患者都會因尷尬而延誤求醫。

香港港安醫院外科專科醫生楊國輝表示,很多因素引致肛門出血,最常見是痔瘡,但其實還有其他的原因,包括肛門疣,肛門疣是人類乳突狀瘤病毒(HPV)病毒感染肛門,多透過性接觸而傳染。
近年個案有上升趨勢,患者在肛門附近出現皮粒,數量可多可少,治療方法可用冷凍治療,或用毒素製成的藥水,讓肛門疣剝落,以及用手術切除。
而有一半肛門疣的患者會變為肛門癌。肛門癌是生在肛門的腫瘤,多與性接觸有關,而同性戀者患上肛門癌的風險高一般人17倍,由肛門疣變為肛門癌需要3至4年的時間,但一旦成為肛門癌,由一期進展為晚期,則可在短短數個月的時間。
患者怕尷尬 拖兩年才求醫
很多人以為肛門只會出現痔瘡,實情並非如此,加上怕尷尬的心理,不少人也諱疾忌醫,因而延誤求醫,部分患者更拖一至兩年才求醫。
一名50歲的男士肛門位置又痛又痕,兼有出血,以為患痔瘡,接受痔瘡切除手術,不久又復發,後來接受組織活檢,發現是惡性腫瘤,於是採用電療進行治療。
引致肛門出血亦可能是肛門結核菌,與肺結核病是同一細菌,但感染部位不同,患者的肛門會出現潰瘍,而且會長期不愈。

引用:
原帖由 garamon 於 2009-10-20 10:05 發表
Dr Ho 已回診所,你只是去檢查嗎?
係呀, 我都好耐無上去啦

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-21 22:24 發表

Kevin兄, 最近情況點?  我日日都check著自已, 身心都好大壓力
放鬆啦, 睡得吾好好易返發.

(轉)22/10 都市日報~夠專一 未必避過感染HPV

可誘發子宮頸出現癌變的HPV病毒,若性伴侶愈多感染機會愈大,導致不少女性誤以為夠「專一」,便可避過受感染,但若其伴侶曾感染,亦可把病毒無聲無息傳染伴侶。

蘇太與丈夫由拍拖至結婚,雙方也沒有其他性伴侶,在婚後的一次懷孕前檢查,蘇太證實患有由人類乳頭瘤狀病毒(HPV)引起的高度癌前病變, 但事前一直也沒有任何不適或異常情況。
當蘇太獲悉患病時,情緒極為激動,並即場向蘇生打一巴掌,由於蘇太的丈夫是她的唯一性伴侶,而且兩人在婚前沒有性行為,所以相信蘇太的HPV感染是源自蘇先生之前的感染,間接地傳染給太太,而後來蘇先生亦記起他在認識現任太太前曾感染椰菜花。
婦產科專科醫生靳嘉仁表示,醫學界早已證實,幾乎所有子宮頸癌個案是由HPV感染,誘發細胞病變而成。HPV病毒感染十分普遍,超過半數有性行為的男女,在其一生中都曾感染。
若重複地接觸病毒,會出現俗稱「椰菜花」的生殖器官濕疣,而初次感染HPV後的首兩年是患者傳播病毒的高危期,最容易把病毒傳染到伴侶。當女性持續受HPV感染,子宮頸細胞或會慢慢出現變化,形成癌前病變,甚至是子宮頸癌等。
HPV病毒本身的免疫系統可自行清除HPV病毒,有90%的人士可在兩年內自行清除病毒,但仍有10%未能清除,一直留在體內。
由於感染HPV病毒可以完全沒有病徵,特別是男性,故很多人帶病毒而不知,並把病毒在無聲無息間傳染給伴侶。
感染HPV的影響
◆患者需接受手術治療,手術後有機會令女性的子宮頸留有黏連及宮口收窄,增加經痛及剖腹生產的機會。 ◆日後懷孕,會增加嬰兒早產的機會,在自然分娩時,潛伏在子宮頸的HPV亦可能感染初生兒的喉嚨。 ◆有些個案需把子宮完全切除,若有擴散情況,便可能要輔以電療及化療,令患者喪失生育能力。

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 23:46 發表

我本來都覺得唔洗錢無所謂, 所以有唔妥就即去政府睇下, 不過今日比條四眼醫生既咀臉令我好唔開心, anyway, 有無返發都好, 我都打算12月試試去15樓做多次full check.
最把火就係比錢仲要受d咁既氣.
而且仲要醫吾好個下先仆街...
佢有料, 比佢串...我忍.
可惜"中招"lee一科, 真係好多醫生既醫德同醫術都真係麻麻地...
太多仆街拖証又無"良心"

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-24 11:49 發表

煲土茯苓買野生龜佰幾元,或者水蛇都不錯,或者豬骨!因為煲土茯比較平和!去毒!
土茯苓能治濕熱淋濁,帶下,癰腫,瘰鬁,疥癬,梅毒及汞中毒和

土茯苓,牛大力,豬骨或者龜!
能對癌症幫助!
牛大力能消 ...

土茯苓都應該有用.
因我一向都有食開龜零膏.
龜零膏有土茯苓.
食左d皮膚係好d, "胡蘇佬"個檔比較好.
但$50盅真係幾貴.

引用:
原帖由 omygod123 於 2009-10-30 22:56 發表

pm比我OK MA????THX

pm都吾得
會比人ban

引用:
原帖由 stanleysex 於 2009-10-30 23:26 發表

不過我都唔明點解d人中左好似無咩野咁, 本來我由唔幫板主到而家幫板主, 因為d人又係, 中左真係連驚都唔驚同我當年唔同, 睇哂所有網頁, 搵搵搵, 睇足幾日幾夜知個病係咩點點點等, 驚到難以形容, 你驚自然會睇哂想 ...

Stanley:
今次咩事?

引用:
原帖由 omygod123 於 2009-10-30 23:20 發表

咁點算AR...=.=
睇post就有架啦

引用:
原帖由 stanleysex 於 2009-11-2 00:11 發表
正常有花係好快會出, 好小要等到9個月既

Stanley:
上左去未?
今次咩事?

引用:
原帖由 bad-man 於 2009-11-6 00:27 發表

如果公司知道, 隨時搵藉口炒我啦...

比人知道左肯定周圍唱...

同我同期個d戰友己經好耐無返來...
所以一定可以好返~~~
各位努力.

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-6 00:36 發表

同意, 我都覺得比人唱到成間公司都知就會, 多過比人炒
比人唱到成間公司都知,
公司吾炒你, 你都自己走啦...

引用:
原帖由 ryankkw 於 2009-11-6 00:08 發表

地講既dr ho 既資料可以send比我嗎~?
收費大約如何呢~?thx
版主近排應該好忙,
吾係一早己經ban左你

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-6 00:40 發表

師兄, 其實想問下你有無同佢地聯絡過呢, 我都想知佢地近況點!
無.
佢地有d我都有msn, 但未見過佢地online.

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-6 00:47 發表

我唸, 其實如果醫返好既師兄可以係到keep post, 會幫到好多人!

我過埋聖誕就一年有多了.
聖誕前上多一次15/F check.

無野之後好多人都未必記得lee度...
可能我都係咁...

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-6 17:58 發表

師兄, 你意思係話你中左皰疹2型, 係邊個位置, 你一次返發都無?  想問下你有女朋友或者老婆, 我好怕傳染比老婆!
!
我睇第一個"黃綠"個時, 驗哂全套.
report check到我都中左皰疹2型,
我一次都無發過.
吾知係吾係嘴倉.

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-11-6 10:55 發表

你都一年幾冇事啦~~ 完全冇晒野架啦~ 放心去過你既新生活啦~
只怕仲有病毒潛服...
都係食多兩至三年保健食品,
清清d病毒先可以放心曳曳...

中大發明防子宮頸癌治療疫苗

明報專訊】引發[url=]子宮頸癌
[/url]的人類乳頭瘤狀病毒(HPV),以現時醫療技術,只可打疫苗預防,無法治療。[url=]香港中文大學
[/url]研究出「防子宮頸癌的HPV治療性疫苗」,成功治療白老鼠身上的子宮頸癌,痊癒率達百分百,用於人體身上則有待臨床實驗。
老鼠測試 痊癒率100%
中大內科及藥物治療學系助理教授陳揚超及中大病毒學講座教授孔祥復獲[url=]創新科技署
[/url]資助150多萬元,經過數年研究,發明以上疫苗。陳揚超解釋,從HPV病毒抽取編碼E6-E7的蛋白,注入「綠膿桿菌外毒素」(PE),再配合化療藥Cisplatin,製成「標靶藥」,有效縮小腫瘤。
陳揚超解釋,女性較常感染第16型或第18型HPV病毒,現時僅得預防性疫苗,未有治療疫苗。新研究的疫苗可應用於已感染HPV病毒的女性,同時兼備預防效用
他指疫苗經老鼠測試,整個療程共3周,每星期注射一支,老鼠的癌細胞於第11天完全消失,痊癒率達100%。不過,疫苗需經臨床試驗,需時數年至數十年仍未清楚。
(中大創新科技系列之三)

http://hk.news.yahoo.com/article/091110/4/f3zm.html

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-14 16:21 發表

同意, 最近來來去去都係我地幾個, 不過都唔重要, 呢版好自由, 想講就講, 不過睇鈬睇去, 唔通其他中皰疹既師兄都可以TAKE IT EASY, JUST LIKE 自已中普通皮膚病, 定係我自已心理有問題先成日係到講
d人好返左就好少返來, 咁咪靜...
遲d一定又會有新人加入.

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-14 22:17 發表

那樣靜些好,無人有病,身體健康嘛!
"香討"個面有人話用高濃度"滴露"可以拿甩d椰仔...
on9...

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-21 10:10 發表

你又講錯,以前好多人都睇過這些類似圖!
不過各人心態系點會中六合彩。
人生苦短,吾出去玩過,死也後悔!這點應該好多人有這個想法!
玩定義系bar disco KTV sauna,ONS 等!

"膠"硬無親情...
有時有d環境, 條"膠"會戰勝左理智...

相關搜索目錄: Disco

引用:
原帖由 bigdog33 於 2009-11-24 00:45 發表

=======
C HING
嗰3達淺啡既嘢..其中兩達係正毛囊位..有條毛生係正中既
另一達即生係平時啲白色毛孔位.
用手.按住嚟睇.只係好似一片碎咗小麥片..鼻尿一片甘既SIZE.無明顯突起& ...
狗哥:
你幅圖個d黑色粒粒我都有.
我都係生係袋度, 超過十粒.
我上次都同你講過, 個d係"血管"
係醫生講既.
吾係咩皮膚病.
吾好成日疑神疑鬼.

引用:
原帖由 minghin 於 2009-12-2 19:34 發表
老友~~ 好耐無見啦.好番未?
你同邊個講先...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。