推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

大家好, 我新黎既, 加入大家既行列.
早幾日小弟生日, 收到好大份生日禮物, 疱疹. 夜晚見到肚位對下有一個豆咁大粒既血泡, 以為係暗瘡一類既東西, 仲刺穿佢. 第二朝三角位見到兩三粒好細既水泡, 就知大鑊.
我有去玩援交, 大概一個月一至兩次, 自以為好小心, 全程帶套, 點知都出事.
我有個好好既女朋友, 談婚論嫁, 其實最近成日形住自己會出事, 已經少同佢做(好彩).
去紅磡睇一個專科男醫生, 俾左藥我食, 同藥膏, 七日藥. 但係問多兩句佢都唔想答. 打算唔去佢度覆疹, 轉去睇15/f醫生.
我知道呢度既師兄都係以花比較多, 我想知疱疹既復發比起花, 會唔會勁好多? 又生活上有咩要留意? 如果可以斷到尾, 好想盡快搞掂. 我仲未諗掂應唔應該同女友講好, 唉.
請各位師兄幫忙.

相關搜索目錄: 暗瘡

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-8-2 19:55 發表

疱疹都不可以斷到尾.
只能靠自己本身抵抗力.
好似我有唇倉(都係疱疹)好多年, 細細個就有.
近1~2年睡多左, 同食左d保健產品.
好好多, 好少返發.
以前個個月都生唇倉,
轉天氣又生.
食完藥又 ...
其實我都懷疑自己呢兩年有疱疹一型, 不時爛嘴角, 但係我以為係暗瘡
上星期下面未出水泡之前, 嘴唇入面有粒小水泡, 我就懷疑係咪疱疹
食食下野爆左就冇再理佢
我都有諗過會唔會係自己多手唧完d"暗瘡"再打飛機惹返黎, 唉

我九月仲要同女友去外國一年, 唉, 如果成日翻發就死得人多啦

補多句, 個嘴生水泡仲連埋喉嚨唔舒服tim

岩岩搽完藥, 睇黎都okay, 都係維持住四五粒, 細細粒好似小水點咁. 冇擴散
希望快d好返, 搞好身體 (好彩自己唔煙唔酒), 以後唔復發就最好.
勁後悔去玩, 為左我未來老婆, 以後真係唔敢, 但係我驚一講左佢知, 佢唔會原諒我, 唉......

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-8-2 21:47 發表

疱疹一型多數生在嘴,
疱疹二型多數生在JJ.
其實疱疹一型同疱疹二型都有機會生在嘴同JJ.
好似係可以check到係一型定二型.
我年頭中左椰仔, 在第一個黃綠做左詳細check.
check到我有 ...
我查過d網話平均頭一年會翻發四至六次
實際上係咪真係咁多, 係就死啦

我呢幾日諗過, 都係唔講啦
係講都好返哂至算. 但係其實好難瞞得住佢, 因為佢成日上我屋企訓

引用:
原帖由 andus 於 2008-8-3 13:01 發表
喂喂兄台.

你話肚對落即係毛毛位置係咪?生左豆咁大?係咪硬硬地? 痕唔痕尼?我中既係珍珠疣, 即係軟疣, 當時都係好似你咁, 唔知你有冇俾醫生睇過?以我所知包疹唔會咁大粒. 珍珠疣長大左可以唧佢, 會有好多血水出, 記 ...
正是, 硬既, 係一個深紅色血泡, 脹卜卜, 唧出黎既係血唔係膿. 我以為係暗瘡所以走去唧. 夜晚唧完之後, 第二朝至見到粒血瘡對落既位置有疱疹狀既水泡. 去俾醫生睇, 醫生冇乜comment o個粒大瘡, 話細粒o個d係疱疹.

引用:
原帖由 殺菌者 於 2008-8-3 13:46 發表

正是, 硬既, 深紅色, 脹卜卜, 唧出黎既係血唔係膿. 其實係唧完之後, 第二朝至見到對落既位置有疱疹狀既水泡. 去俾醫生睇, 醫生冇乜comment o個粒大瘡, 話細粒o個d係疱疹.
補多句, 唧哂d血出黎之後, 而家個傷口位就似一粒暗瘡, 圍住一條毛既圓點, 中間有少少陷入去, 周圍紅色.
唔知疱疹爆左係咪咁既樣呢

我今日都第四日, 食左三日藥, 醫生俾左d acyclovir我, 另加一隻抗生素
幾粒都冇乜點變樣, 冇變大變小, 冇擴散生多幾粒
可能我醫得快手, 朝早一見到出水泡就即時去醫, 十點鐘已經食緊藥

所以我幾有信心即使真係疱疹, 都唔會有好多病毒殘留

我上網查過molluscum既相, 發現同我有既野都幾似
有d紅色大大粒, 好似一粒勁毒既暗瘡
細粒o個d好似疱疹水泡
我睇o個個醫生求其望兩望, 又唔問多句, 真係懷疑佢有冇斷錯症
我聽日走去15樓睇一睇先
請問佢診金幾多? 費事帶唔夠錢上樓

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-8-3 20:19 發表

我茶唇倉都係用acyclovir藥膏.
我查過acyclovir係專醫疱疹的

希望唔係疱疹啦, 聽日我都會約15/f
呢幾日心情真係極之差, 對住女友又要開開心心, 唉.....
希望係一d斷到尾既症, 快d搞掂佢

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-8-3 22:10 發表

不中都中左, 唯有積極面對.
睇醫生, 戒煙酒早d睡,
身体好自然快d好.
但真係要忍下, 不好做.
野到條女真係返不到轉頭...

有個咁既病仲邊扯得起, 一諗起就心寒
好彩我唔煙唔酒, 係衰在唔夠運動
都要開始做返運動啦

唔知係咪自我安慰緊自己, 今日真係覺得係珍珠疣唔係herpes

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2008-8-3 22:33 發表

唉... 兩樣都咁麻煩....
最緊要斷到尾, 我而家得幾粒仔(一大幾細), 唔擴散的話我估唔會好煩卦.....

引用:
原帖由 小肥t 於 2008-8-3 23:12 發表

睇你彩數
總之冇休息死梗.............
我呢輪都有少少唔夠訓, 可能係咁就發左出黎
不過托賴, 都係幾粒仔, 呢幾日冇擴散

我又報告下, 今日我一早走去睇
同醫生講想check真d係咪疱疹
我話唔係好似, 一來d水泡係硬既, 二來有粒好大粒
佢用放大鏡睇過之後認同我既睇法, 唔係疱疹, 係珍珠疣
佢話我既情況, 其實唔駛特別醫都得, 但係我下個月去外國, 想快d斷尾
結果做冷凍
一星期後退, 再下個星期覆診, 冇事就斷尾

凍完返黎又唔係點痛, 不過d瘡腫起哂紫色一粒粒
唔知冷凍係咪就係咁既樣?
經過呢次真係怕怕, 咁細粒都搞成咁, 真係有花都唔知點算

引用:
原帖由 stanleysex 於 2008-8-5 02:31 發表

殺菌兄請問你紅磡係睇咩醫生, 你講街名同dr.咩就得唔可以開名, 等d兄弟唔好再去.
姓譚既, 係皮膚專科
都唔係第一次睇佢, 我之前有香港腳, 手有濕疹都係睇佢
但係佢睇症真係好求其, 好似問多句都唔得咁
我覺得佢雖然收得平, 但係都真係冇乜醫德
呢鋪仲要斷錯症, 一定唔會返轉頭

我生日o個朝話我中左疱疹, 真係好大份禮物
而家諗起真係火都黎埋

回復 5060# 的帖子

15/F話係珍珠疣嘛, 呢幾日食緊消炎藥, 等冷凍d傷口快d好
見到好似有一兩粒十分細粒既, 都唔知係唔係. 試下用抵抗力搞掂佢

引用:
原帖由 nowhereman 於 2008-8-5 11:22 發表
你話大粒周圍細細粒果D水泡係咩色其實? 都係血泡?
皮膚色既, 不過硬身

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。