推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 停不了的我 於 2009-3-4 23:05 發表
正呀!26座巴士總站
印象中橫頭磡巴士總站,當年有一個香港紀錄,
就是一個十字路口,擁有最多紅綠燈,唔知呢家會否仍是紀錄保持者!!
有冇村民可以印証一下!!

引用:
原帖由 停不了的我 於 2009-3-5 16:42 發表
發記我住係弟2座
有冇幫趁過家父的發記?
我都有落去幫手,樓面,洗碗!!

引用:
原帖由 停不了的我 於 2009-3-5 19:12 發表
最正就係洪記側邊果檔粉仔
佢好似係賣"碗仔翅","生菜魚肉".
是否老闆四眼佬一名,成日著樽領衫?
仲有左邊的一檔賣"齋雞粒","齋燒鵝".
同落樓梯第一檔"滷味",都經常幫趁!!
試下諗下第一,二座既綠屋仔既次序先,諗到再post上來!!

引用:
原帖由 唔講住 於 2009-3-25 13:44 發表
聴人講川绮車隊有艦s六指神童蝷穻n勁架: h:" />
"六指神童"係咪住8座2樓?姓李or利?

橫頭磡好似仲有隊"雷射車隊"?

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-1 01:27 發表

發記! 你位朋友應該係學文.
佢同你一樣住8座地下, 不過面向7座.
佢都幾型仔, 一路賣報紙一路聽佢對迷你小嗽叭..
係啊,林學文!!不過冇見好耐啦!!
你識唔識住佢旁邊既炳福,炳輝兄弟?

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-2 01:03 發表

Sorry! 冇乜印象...
反而我識住係你隔離奰ぁ, 偉光,
我同偉光比較熟.
咦!!!
我都係偉光玩大既喎,曙光都識,不過我叫佢做"曙長",我間唔屎都有同偉光聯絡!!
他呢家間廠係大陸,所以都小左返香港,仲有兩個細路!!

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-3 01:41 發表

偉光都幾叻仔, 讀完書冇耐就同朋係大陸開咗間手辦廠.
偉光開手辦廠你都知,究竟你係邊個呢?
你識唔識佢去了加拿大既家姐鳳儀,今日返橫頭磡見到佢,仲傾左一間!!
我都推介她到此討論區來回憶一下橫頭磡!!

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-4 20:44 發表
發記!  我100%肯定你係亞........泉.
真係好耐冇見
你是"林永強"?

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-4 20:44 發表
發記!  我100%肯定你係亞........泉.
真係好耐冇見
咁你識唔識我屋企人?
上星期四亞偉打電比我,佢都話第8座只有幾個人知佢開手辦廠!!
你住14號?

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-4-15 04:29 發表

我知道你有幾兄弟
發記!  我與你讀過同一間中學,  可惜無緣同班...........
同一間中學?
波記定渠記?
範圍收細好估d!!

冇返樂富中心商場一段時間,已經面目全非,迷宮一樣!!

前日返橫頭磡,沙地街市竟然變了餐廳酒樓食肆!!
有冇村民幫趁過!!

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-15 02:26 發表

我哋叫佢做冷陳,高高瘦瘦咁仲哨牙添,好耐以前好似喺第4座近10座向北已經喺嗰度開咗檔..做「打冷」。
高高瘦瘦咁仲哨牙添 - 呢個係老二 , 另外一個係老四.
以前都好怪,父母都是在第一座開大排檔賣潮州粥,每晚經過第四座回家途中,
爸爸媽媽多數都會落去同老二,老四,伙記打牙較,我就幫趁白粥+咸酸菜.

引用:
原帖由 hitachitw 於 2009-5-15 10:08 發表
幫襯過三和茶餐廳, 餐廳牆壁以橫頭磡舊區圖片為主題, 好有懷舊feel. 至於早餐就叫咗份: 牛油方包. 雙併公仔麵. 凍檸茶, 埋單廿四蚊.
盈好(客粵)海鮮酒家迫到爆, 好難有位.
聯合興就比較冷清, 可能價錢唔係咁 ...
羊毛出在羊身上,領滙貴租,自然乜都要貴!!

相關搜索目錄:

回復 1172# 的帖子

潔心中學既松樹...,呢家已經好高啦!!

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-22 23:36 發表

畀條link吖..thx!
去左uwants睇,真係好多未睇過既相!!
但copy唔到條link!!

引用:
原帖由 舊足跡 於 2009-5-25 21:41 發表

同意是第十座那一邊,對住第九座.
objection!!
1. 因為由第四座開始去到第廿一座(富美街)是一條向上行的斜路,呢條睇落似平路多d!!
2. 第九,十座之間,馬路冇咁窄!!
3. 第九座近五座那邊有一斜坡,如果是十座影向九座,五座,應該見到斜坡!!
4.細路時代,好似唔覺有紅ven行富美街!!
綜合以上幾點,唔係橫頭磡第十座位置!!

回復 1278# 的帖子

斜路乜唔係在7座,8座之間(近17座),粥鋪隔離咩!!

引用:
原帖由 舊足跡 於 2009-6-3 21:49 發表

揾到的新相,玩吓嘢,大家估唔估到是那座?
左19 , 右18?

引用:
原帖由 st2v2 於 2009-6-9 13:40 發表
CHING 係有二條斜坡架,一條由十七座沖落八座,另一條由八座沖落七座,不過十七座沖落八座個條冇咁好玩鵅C
邊個位?真係冇印象!!

回復 1353# 的帖子

如果第二張相是第7座的話,咬住煙個人好似係"孔子"!!
搵d朋友印正下先!!

回復 1419# 的帖子

2字對住好似係賣玩具.
印象好似係由樓梯向第三座方向
滷味 , 唔記得 , 啞伯伯碗仔翅 , 京都撈麵(齋雞粒) , 生果檔 , 肥伯伯玩具檔(對正進記), 賣白色底衫檔? ,
對正出口是大B,細B既生果檔,接近第三座那邊是一間配 鎖匙 , 報紙檔 , 唔記得 , 樓梯!!

相關搜索目錄: 玩具 報紙

回復 1428# 的帖子

正確位置在扶輪中學門口,電力變壓站旁邊.
有錯請更正 !!

引用:
原帖由 後生仔 於 2009-8-21 20:17 發表
循道小學畢業相
好似見到我哥哥啊!!
太"亞美成"啦!!!
等我問下哥哥先!!

引用:
原帖由 舊足跡 於 2009-8-25 01:18 發表

哎!見到現在的超級巨聲,首首國語歌,彷彿香港已沒有好的廣東歌了,這些歌,那能代表香港的情懷.

走音歌手,卻比比皆是.

現在的歌,只是消耗品,根本稱不出經典.
現在所謂的香港歌星,只注重外表,曝光率!!歌都唱唔掂,更要歌影視三線發展,到頭來三線都冇樣掂!!
我既MP3,仲係聽緊夏紹聲,盧冠廷,Beyond(黃家駒年代),同實力派既台灣歌手!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。