推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-26 00:22 發表

就0係 B 個位, 有無人記得一個呀叔, 頭尖尖, 戴個千度近視鏡, 好多個圈, 真係超多, 揹個鈄揹鐵箱賣糖通??h:" /> h:" />
個樣勁似外星人
當然知道,佢仲成日駡我們唔知死,因我們在B位大石跑下來時速度很快.又要在馬路前停下來,否則便衝出馬路俾車撞到.

引用:
原帖由 妹珠 於 2008-10-25 23:58 發表

A.係電燈柱成日掛住個老鼠箱,有D味,好臭
B.係一舊大石,好多細老仔好鐘意爬上去坐
是從上面爬過鐵絲網下去的,從下面很難爬上去,因斜度很大.

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-27 22:45 發表

我也試過10歲時係第 9, 10 座近球場邊的商場頂公園仔比人老笠, 無咗幾皮野, 當年等於成個午餐錢, 之後 "的" 起心肝學武術, 用以防身, 點知未再遇過, 唔知使唔使得.....
[老笠]在當時很普遍,加上李小龍熱潮,很多人都食下夜粥,如蔡李佛.白眉,洪拳,同神打添.

相關搜索目錄: 武術

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2009-1-1 02:54 發表

可補充少少,
第    7座  地下 萬慈;
第 17 座  地下 聖博德;
第 18 座  地下 樂善堂;
第 19 座  地下 循道;
第 20 座  天台 飛鵬;
希望遲吓記得更多
第+座天台信義小學,第23座天台宣道會宣恩小學.

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-2 12:08 發表

天寶茶樓應該後期搬咗去21座舊忠興茶樓地址..
果然是一個老牌街坊,佩服!佩服!

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-2 18:44 發表
[quote]原帖由 林八八 於 2-1-2009 06:14 PM 發表
第   1 座   地下:屋邨辦事處              天台:信生小學
第   2 座   地下:商舖                         ...
11座天台印像中好像叫循道小學.

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-2 12:08 發表

天寶茶樓應該後期搬咗去21座舊忠興茶樓地址..
記得忠興有跑馬的日子,有現塲外圍買.

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 林八八 於 2009-1-3 21:43 發表

果時真係無乜邊個唔識彭英輝,除左佢個宣傳廣告外,
好似仲有一個印度神油既宣傳廣告又係油滿每個山邊護土牆。
印度神油.妙不可言.當時年紀尚小,唔知佢up也野.

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-3 21:19 發表

roverchan620 兄
我當然記得啦..咁正嘅車仔麵..唔好話你想食啦..我依家都好想食呀
魚蛋..豬皮..豬紅..豬大腸..牛腩..疏菜..粗幼麵和米粉..最正係煮滾完啲麵後再加豬油落啲麵上.. ...
淥麵之前先下對筷子.

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-5 18:02 發表

我有幫襯過佢..喺16座向10座嗰度..嗰啲打魚叫(彩雀)..啲魚打到kiss..
我仲有幫襯魚舖對面(即16座單邊)嗰間洋服舖..度身定做啲恤衫..
洋服店好像做尺寸洋服.

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2009-1-5 23:40 發表

記得, 仲係佢度買過彩鳳, 黑魔利, 獅頭, 魚缸, 無數咁多條紅虫, 山坑魚, 水滋.....
我多數在馬仔坑捉7星魚和蝌蚪回家養.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-14 16:22 發表

你是否住第10座?
全中,10座三樓.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-14 16:28 發表
有冇住10座又識得陳立興個仔細DEE呀
我識佢,他哥哥大Dee是開鈕扣廠的.潮州人.在10座祥盛酒家旁開士多的.不叫陳立興,是叫陳合興.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-16 11:36 發表
我識呀,不過我早兩曰問佢知口吾知你係边個佢話唔知wor
你問細D.定陳梅宣.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-16 00:00 發表
梗係識la,佢呀哥叫肥佬光
哈哈..........我就識肥佬光.李小龍時代常用地拖棍做的双節棍在中間樓梯練功添.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-15 16:16 發表
我住二楼向第9座,泉成楼上,我們認識嗎?
尚未鉤起回憶,不過泉成上下都很熟.因我常在二樓爬下他們的帳縫.因而熟悉起來.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-15 16:46 發表
回春園喺11座,嗰間係人生藥 行 !!!!
對,是我記錯了.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-16 21:14 發表
你以前叫咩名ar
我叫亞明,很小時候巳改浦旺角了.

引用:
原帖由 林八八 於 2009-1-16 22:59 發表

陳梅宣!咁有無個陳梅旺?
細D係叫陳國宣,不是叫陳梅旺.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-17 14:23 發表
細D叫陳運宣ar,我同佢係同學
你對,細D還有一個弟弟叫八仔.我比細D約五,六年左右,我認識他應該在70-72年間,還住在廣播道嗎?五樓大鼻有否印象?

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-16 21:11 發表
嗰個唔係肥佬光呀,是嚴命祥呀!!
當時仲有個猛人住二樓,叫飛仔雄,現時應該年近六張.

引用:
原帖由 大笨象 於 2009-1-17 17:16 發表
係ar叫張新廣
忘記他在邵氏定麗的做臨記.

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2009-1-17 19:35 發表

原來到這裡聚腳的街坊來自一個不大不少的圈子, 可能當時我地班細路都鍾意落街浦, 跨座識 friend 很普遍, 我住 18座, 但有不少 friend 在 22 座及 21 座, 19座及第 4 座也有, 我膽敢講句, 你地係我d friend d fri ...
不要給電影橋段嚇怕,很多江湖人,人情味更濃.

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-17 22:17 發表

咦..嗰個飛仔雄應該住喺3樓天井近4座向南第1間..?

如有錯誤..請跟進!
肯定是二樓,3樓應該是其他人了.

引用:
原帖由 發記大排檔 於 2009-1-20 10:19 發表

我一d都唔驚呢!!
我係橫頭磡大,乜都見過晒,屋企又係呢到做生意,好多當時既江湖大佬都經常光顧食飯,佢地更加唔會攪我地,加上爸爸媽媽同佢地又關係好,有D仲叫媽媽做契媽.
劈友,打架,收陀地,食大麻,食白粉,d ...
對.只不過是不同時代有不同的生存方式,幼時看見很多刀客巳經感到很震憾.但在菲島時巳沒有人開片了,全部是開鎗.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。