推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

各位,你好,我在22座大的。

Show 下 Quli 先~~~
1. 住左22座 20年
2. 看左兩小無猜 8 次--- 本應看完第七次已經唔再看,但最後麗宮大大招牌話最後今次播兩小無猜,0n 車車又去看埋送別最後一次。我隔離屋就勁喇,佢前後看左14次。不過最近又想看,終於給我找到隻VCD,原來我家姐以前買左隻正版,哈哈哈。
3.最喜歡在23座安園冰室飲佢奶茶,長大後上班,每天必飲完才搭車。搬走後,有時星期六會特意開車去飲,最后一次飲就是佢光榮結業最後一天,佢班友有我這老顧客,最後一天都還仲要收我錢。   , 老闆娘其實有兩架的士,唔駛做都掂。上面看到說他們投了KLN City 法院Canteen 做,唔否現在仍是呢? 等我回味下他們的靚奶茶。

相關搜索目錄:

上文有朋友講東頭村23座的安園冰室已去左九龍城法院飯堂開檔,
今日專誠開車去看下,可惜,原來個飯堂無開左幾個月了。

東頭村記憶之一:
(這下面講的並非最懷念,大把其他,慢慢寫)

我入住22座是5歲半,好肯定的,因為我入讀幾個月21座頂樓的幼稚園,行樓梯行死我,,我好記得,
如何入住22座這些靚樓,我都記得,慢慢講歷史罷。

先講一樣:
我記得去21座李記士多,店面是商店,前面賣野,可以付錢買多士食,但店後面是要付斗零看電視。
成班細路排排坐看電視,幾十個細路看卡通。
我當時都覺得佢地咁樣做生意會發達,唔知佢地今日如何?
我當日得幾歲唔記得了,但都覺得佢地會賺大錢(當日),我當日得幾歲都好懂事
我付錢去看電視時約十歲罷,好似是麗的呼聲。

2008今日話:
只要在東頭村1966年當日有個地鋪,佢地應該生活無大麻煩,可憐只是我老豆上一輩和大家的上一輩,
搵份工都難。

其他慢慢講。

相關搜索目錄: 幼稚園

當然有去過,我哥和我好辛苦有零用錢買左架雙星模型船,佢我大家要自己砌,弄好都幾日,第一次去摩士放,就有管理員竟然話這裡不能放船的,話充公我地的船。
真係給佢取走左,好大架,唔便宜的,可憐我地細路仔唔敢講任何野,連爸媽都唔敢講。

現在回想當然是管理員簡直是強搶喇,我地是十歲八歲乜都唔識,回家仲驚爸媽鬧點解無左架船。
講都唔敢講。

當日真係做官的人,夠膽收貪污又發,大到小都貪,連個公園管理員都騙/搶我地細路的船。

相關搜索目錄: 模型

加入這版後,好想找翻自己兒時的東頭村照片,床下底的確收埋一些。
昨天好辛苦拿翻成個紙皮箱出來,發覺都唔得幾張有東頭村環境的。

振興可以賭外圍狗的?那是16定17座。
22座無茶樓的,21座好似叫英記?

當日持刀打劫橫行,我得十歲大都遇上了,晚上六時和鄰家同樣大的小孩坐升降機(即是lift喇)
架lift只停九樓和13樓,在九樓給三個賊人持刀打劫,成lift有成十幾人爆滿的呀,仲有個是拿著石油氣樽送上門。
賊仔要錢要手錶,竟然那些成人個個俾,無人反抗,我和鄰居傻仔兩個,on居居都在袋中拿出幾蚊給賊仔他們。

跟著賊仔看著架lift關門才走,架lift繼續上翻十三樓,受害者各散東西。
我就唔抵得喇,回家就打999,警察來我家調查,又帶我坐警車回黃大仙差館看慣犯照片認人,認唔到,反而我提醒回去振興酒樓看下會不會打劫完就去賭外圍狗,咁幾個便衣,真係聽我提議,一齊坐私家車去振興看,嘩,晚上星期六罷,坐滿人賭狗,可惜無我找的賊。
果日對我來說極刺激,可惜當時無寫日記。不過我今日都還記得。

我當時約十一歲炸。我和鄰居給打劫兩元罷,但我都會去報999,可憐好多大人,交錢交手錶,又根本唔報案。
果個送石油氣的工人,好大隻的,竟然又唔反抗,掉個石油氣樽落賊度,都可以做好多野。我得十歲,根本唔可以做乜。但我可以過後報案和提議去邊拉人。

後註:應是林園,不是振興

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 kentli 於 2008-11-14 00:55 發表

賭外圍狗的是19座林園
你對的,我記錯了,是林園~~~~~~~
我亞公都好喜歡去賭下的

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-16 08:30 發表
我見到張相,第一個感覺就係19座轉向20座21座之間嘅位置
但係景物有啲唔同,我唔咁肯定張相係唔係東頭村
我找到個 blog,人地寫這張相是1964年東頭村東隆道
我幾肯定影相的人,即抬泥工人位置是站在21座影的
左手邊的樓是20座
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.q_TRyqFGRsWs4hGFtRgcA--/article?mid=86

21座的地下比22座地下高好多,因為斜路來的,所以20座又比21座地下高少少,圖中可看到要上幾級樓梯。

轉一下話題,
有日我睡醒,竟然看到22座樓下空地,停左架爛直升機,我地這些細路當然入去玩喇。
架直升機當然無乜儀器或乜,但已經非常好玩。
那時應該是1969年左右。
唔知點解有架爛直升機停在溥仁小學旁,玩左好耐,又唔知點解架機又給人搬走。

我今日都覺得是迷團,大家知點解嗎?

相關搜索目錄: 直升機

架直升機唔係天跌落黎的,是有人搬來的,機器和大車葉已拆走,得個壳,錶板和座位等。
我地成班細路日日走入去玩,相信都無野好拆,
玩左兩星期罷,又給人搬走了。

當日是放在22座向南方向,溥仁小學右邊(向南方向說),那時無樹木的空地。

相關搜索目錄: 直升機

你們還記得每年中秋節,七層大樓就在走廊圍欄,點上一大排蠟燭,大家鬥多,點知風一吹,各人又忙於點翻著??我住在22座,無得玩,只能看21座和第一座互相鬥快的情況。

引用:
原帖由 yesterdaywth 於 2008-11-21 08:37 發表

ECSC

你有幾遍文章沒有了,是嗎?
我自己刪去的,日後整理好才寫過。

不如講下東頭村花絮,可能大家會有共同興趣。估下是邊個?

------ 東頭村的靚女之一  -----

23座安園冰室旁邊有間照相店,大家要影學生半身相,一定會去,這照相店名稱我唔記得喇,老闆是個好粗壯和一點肥的男人罷,兩公婆開的,兩個都好好人的,收費也合理。(是否叫名仕照相店?????)
講靚女,點解要講影相店佢地?因為佢地將一張女學生兩吋大的照片,放在玻璃櫃內裡給你看,問你是否影這兩吋大的學生或護照相。而相片中的女學生就靚囉,我一世都記得,這女孩住在我22座的,真人兩姐妹都極靚,但當時我覺得佢家姐仲靚,可能是年紀跟我差不遠罷。
相片是細妹的,年紀比我少一點。

這小女孩是邊個乜? 長大後成為明星,經常見報。
先不多說,大家猜下罷,大家猜一猜是誰?

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-11-29 01:33 發表
江欣燕-江欣慈
我說的不是這位,江姓的我完全不認識,是否往在東頭村更不知,抱歉。
我說那兩姐妹,應該只是妹妹做了明星,其姐姐沒有做明星,但我覺得姐姐更靚。

開估,我講是邱淑貞
佢未搬走前某DJ 經常用架紅色跑車送佢回22座。

引用:
原帖由 beautifulcats 於 2008-12-1 12:54 發表

無錯,就係名仕照相!     各位好,我是1970-1982住23座9樓的,溥仁畢業
你好呀,我都是溥仁畢業的,但應該比你早得一點罷。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。