推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

130 123456
發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

HI,見到師兄將相真係有無限感觸﹗

我由BB住到囝東頭村拆,我想應約有二十七年。

因為福德小學出咗好多醫生。

我細個時會有架車每星期一次停係我樓下車場派奶及餅乾,唔知有無c兄排過隊。

餅乾係麥餅,因為以前無錢買零食,所以咪好食d。

仲有以前讀小學有好多嘢派架。

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-9-26 09:48 發表
我以前曾往福德輪候派麵粉。 成日比人"恐"山上有鬼。
我都有往福德輪侯派麵,但無比人"恐"過。

引用:
原帖由 kentli 於 2008-9-26 10:12 發表
我係十六座住七樓,在天台愛冶學校就讀,最近學校,但最經常遲到,一住就差不多十多年! 
你住七樓都遲到,我住八座返十二座地下都未試過遲到。

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-8-28 00:26 發表
回覆2#......
圖中那公園和遂道真是冇咩印象
19座隔離好似是新起的
圖中正面是否22座呢..印象真是有點無糊..
謝謝你的相片啊....

回覆4#......
圖1應該由新浦光影入去的..
圖左是否溥仁學校嗎 ...
C兄相片中拆緊"果"座係12座即是我就讀間小學,13座側係衙前圍村,
衙前圍村過小小就有間個名叫聖博德小學。
13座地下有檔粥好好食,而衙前圍村有檔車仔麵都好正。

更正上文聖博德小學應該在樂富。

街市檔粥檔d粥同炸兩好正架。而家食唔翻以前味道。

第六座單邊樓梯檔雲吞麵夜晚先開,我奈唔中會幫襯架。

以前零用錢小,車仔麵一毫子就有交易,現在食車仔麵好貴。

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-9-26 14:53 發表

我老豆朝朝返工前,都係去樓下飲茶架! 
振與係唔係第八座樓下果間呀。

相關搜索目錄:

咁係唔係第二座果間,我好懷念我樓下果間,因為佢每朝都係到打牛肉。

可能以前d人讀書唔多,所以只識用振興果名。

你地就好啦,呀爸呀媽會比零用錢你地,我小時要靠做錶帶加工先有零用錢。

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-9-27 23:58 發表

兄台.請不用希噓..在我們那個年代.比比皆是..
我也要幫手穿膠花的..但也活得開心.送你一個 互免之......
係呀﹗我都覺果時生活開心好多,需然無電子遊戲機及玩具,但我地會自創遊戲玩。

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-9-28 02:59 發表
我看, 東頭村的日子也和橫頭磡幾相似, 我雖不是住在東頸, 但也覺大家是生長在同一天空下, 或許大定在摩士見過面, 現在成長的細路無了我們當日的純樸與韌 力
係呀﹗我地年代d細路無要求,所以會好開心。多謝c兄相片,燒巴士張相亥應該是暴動時影。

都係"果"句,以前樣樣都好,左鄰右里關係良好,有時有拗撬都係樂趣,因為"果"時無娛樂。

相關搜索目錄: 娛樂

我都係出世時住何文田木屋,因打風關係,所以先搬上樓入東頭村,我玄記得以前唔係用第123座咁分,而係用ABC座分別。

其實"果"期好多都係由何文田木屋搬到東頭村。

係呀﹗我記得住喞第八座先身叫S座。我仲記得以前係有上門推銷做門牌。

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-3 11:31 發表

個陣時一間屋,得個百零呎,住七個人,
真係好難想像!!  h:" />
我屋企都係住七個人,分上下格床睡覺,男仔夏天就睡樓梯。

耍講戲院小食,莫過於麗宮戲院啦。

130 123456
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。