推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

34 12
發新話題

[建議] 淺水碼頭村

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-11-29 18:17 發表
54b兄即係83年開始無再在村口開檔,亦在同年遷出淺水碼頭村?
印象中你居住的54b好像轉手賣了給一對夫婦居住,是嗎?
54號b是租住的,同屋住姓謝的後來的事,我也不清楚,因為那時大家的關係,已不如小時候般......,真可惜!
54B

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-11-28 22:35 發表
54B兄(相信你比我年長),我是說此帖內曾經描述的人
有一些人如黎明記.油叔.米佬.財記.............這些都記得,因為我而家在筲箕灣工作,間中還會見到一些老街坊,但可惜都認不到我,不過有部分都唔係咁熟!

54B

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-11-29 18:47 發表
即係54B係一間大屋,再分拆出幾個單位出租?
我記得好細過時候係入過去54B,係老豆帶我入去,
因乜事就唔記得了.
你所指的關係大不如前,係指你同謝X還是他的兒子?
最初有三伙人,有一伙是姓潘的,他們搬走後,就剩下我家和姓謝的.
佢哋幾兄弟,其中一些........人大了會變!

相關搜索目錄: 出租
54B

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-11-29 21:45 發表
54B,你對筲箕灣,還有什麼其他事情(記憶)可以分享?如淺水碼頭村附近!
由50年代成長至80年代中搬離,生活了三十多年,家人.朋友.同學.街坊............一切往事還是滿載腦中,可講的多的是,但千頭萬緒一時無從說起,給我些時間重新整理.........,回憶總是美好!
還是新不如舊?
54B

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-11-30 14:43 發表

54B兄所拍的變,是友情改變,還是當人長大了,對事物價值的改變?
我印象中,70年代財記附近有一班年青人聚集,
有時會吹水傾計到通宵達旦,當中有你嗎?
算了吧,緣起緣滅,已過咗咁耐咯,我只珍惜而家,好似喺呢度,我哋大家細個時未必識得,但係既然今日有緣在網上相聚,我希望能繼續喺呢度同各位懷舊一番.

吹水冇我份,果時我喺生果檔瞓,有一段時間我喺做嘢嘅地方留宿,都少咗同村內人聯絡.
54B

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-12-1 21:49 發表
54B兄,我係70至80年代在村中成長,真正認識淺水碼頭村只係十多年,
你可否描述下50至60年代村中情況係點樣呢?
例如夏圖,或者那地方是耕地呢?
有一段時期治安很差,很多賊匪出沒,村民自組打更對,你有經歷過嗎?
初時我家是住在34號,不要以為很近,那可差得遠呢,位置大概在瞭望台後面之上,我住的地方約有四五伙人同住,日間屋的大門不會關上,家家戶戶也如是,街坊鄰里守望相助,小孩子隨時可走入人家的屋內,找朋友仔去捉金虎,放紙鳶,捉"兒人"(音:E恩,據看書得來的資料這是正字,如有誤,請指正)......................真懷念那時的日子,一家有事街坊都會來噓寒問暖,互相照應!
但可惜此情不再,月是故鄉明,人是舊時好!
54B

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-12-3 20:27 發表
望台後面之上是否就是望台兄所講既"爛地"?
那地方有一間士多叫"旭記",54B兄是否就是居住在那裡的一列石屋?
54b兄講得對,淺水碼頭村既街坊好多都唔駛關門,鄰里關係好好,有事會互相幫助,
父母行開左小孩子可叫隔離鄰 ...
嗰陣時好細個,地方嘅記憶有啲模糊,搬屋就可能係家裡人口多咗,幾兄弟姊妹又逐漸長大,需要大一啲嘅地方,
住34號嘅時候,全屋有三四伙人,但只有一部"麗的呼聲","麗的呼聲"唔知大家記唔得呢?

相關搜索目錄: 搬屋
54B

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-12-7 18:35 發表
我記得爛地近明福台常常有很香的杏仁餅味,你們有印象嗎?
當然有啦,我專吼住佢新鮮出爐果陣至買,特別香嘅,真係講起都流口水,重有啲熱辣辣嘅豬腸粉呢,記唔記得呀!

54B

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-12-15 22:24 發表
杏仁餅太貴,買不起。
豬腸粉通常在油叔對面的一家買。
我講賣腸粉嘅地方,其實係一個工場,佢哋嘅出品除腸粉外,重有河粉............,工場位置大概喺........唔係好記得添,等我問吓屋企人先!
54B

34 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。