推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

59 123
發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 停不了的我 於 2009-4-23 10:04 發表

重記得中間樓梯地下士多買孫梅湯tim
好耐都飲唔返果種味,懷念!

引用:
原帖由 發記大排檔 於 2009-5-23 02:53 發表

去左uwants睇,真係好多未睇過既相!!
但copy唔到條link!!
www.
uwants.
com
/viewthread.php?tid=8112245&highlight=%BE%EE%C0Y
要分開一截截先 copy 到,唔知你地係咩講緊呢條 link

橫頭磡附近有幾間中學,當時唔少街坊都在這些中學讀書。
唔知呢度有幾多人都係附近讀中學?咁我地就係鄉里或者仲係校友添。

我住第一座,小學13座慈孝及 4 座華惠 中學讀龍翔

引用:
原帖由 舊足跡 於 2010-3-15 19:40 發表

雷達山的雷達是這樣的!大家可有印象?
在新加坡見過一個雷達,有 d 相似,又係不停咁轉‥轉‥‥
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2010-3-17 22:23 發表

呢個都幾近磅.
當日在新加坡見到在雷達在轉呀轉‥‥都有 d 興奮,
彷彿細個果時望住雷達山個雷達轉呀轉‥‥
於是用相機拍了幾張照片,
而當年雷達山的雷達就只能留在記憶中,
唔知有無人有 d 大 d 既相可以擺上黎?

引用:
原帖由 yoyoyingying 於 2010-3-21 20:39 發表
雷達山個雷達係幾時搬?我都未見過。我只係見過獅子山上面嗰個轉轉轉雷達,好有粵語片feel,有家有冇印像?
我見佢拆時都仲係好細個,記唔到年份了。
印象中應該係70年之前,山背後起左果支紅白天線塔後才拆。
上次見果張相應該仲可以見到雷達同天線塔同時存在。

獅子山上面有個轉轉轉雷達咩?呢樣反為無乜印象。

引用:
原帖由 ifox 於 2010-3-22 15:38 發表
原來照 1960 代o既規劃,
老虎岩地區根本係橫頭磡o既一部份,
如果真係的話咁橫頭磡應該有成四十幾五十座,
地鐵站一定會叫橫頭磡站,
商場叫橫頭磡中心,
唔似依家咁慢慢比樂富呢個名蠶食...   
地鐡樂富站個位置本來就係橫頭磡公園,
自從地鐡將個站起名為樂富後,
做成橫頭磡同樂富混淆不清,
後來房署更將部份樓宇撥歸樂富,
橫頭磡就係咁俾樂富一路蠶食,唔止係個名‥‥

引用:
原帖由 ifox 於 2010-4-9 17:28 發表
小弟搵到兩張九龍仔雷達山o既相,
係1967年12月3日影...
好珍貴!

引用:
原帖由 tabasco 於 2010-11-11 17:16 發表
唔知有無人記得在橫頭磡有一個人揸住一條滕條,
捍住一群鴨上街賣o
見過,場面好壯觀,當時都好奇怪 d 鴨仔咁聽話!

59 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。