推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 nelsonwong38 於 2012-6-15 23:12 發表
另外温馨提示各Bro, 15樓Dr Ho會放假,
日期為6月22日至7月2日
Thx,, 我都同dr ho 一樣, 呢幾日飛, 哈哈!

各位點算丫, 上次叫雞中出都冇咁多野
今次兩星期而已, 又泡又尿道炎了,
梅同A 高機率嗎?

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-6-17 03:46 發表
新人31日無套中出,2號龜頭開始痕,小便冇分秘物但經常尿頻及排尿困難
5號睇私家醫生驗衣原體、淋病、念珠菌及滴蟲
11號報告証實中左衣原體
醫生開左Azithromycin 250mg 一次食晒8粒仲打左一支針
Doxycycline  ...
叫雞中出?

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-6-17 14:45 發表
因為三月份試過一次無套中出,係同一人
所以而家夠十二週,但無hiv早期病徵,又冇高危發燒越過38度
但而家有衣原體比較擔心
師兄, 你夠3個月其實唔驚架啦, 不過你同佢最後一次係幾時?
如果夠3個月你就驗埋A 梅, 就算架啦, 其他冇病晶其實唔洗理會
冇病晶而有大事既只有A同梅係咁~

恐懼既只係恐懼本身, 上一次我唔知性病係咩, 呢度驚果度驚,
但係其實全部都有得醫除左A, 其他野都係錢同時間解決到既問題
即係唔係問題, 講真, EVEN 每1個WEEK見DR. HO 一次 當你要整D野
一次一千蚊, 一個月都係4千JA, 我諗一個有錢叫雞既人一定負擔到,
同埋係有事之後頭3個月會見多D DOCTOR架JA< 之後都可能變成一個月
一次或者一個月兩次, 冇事既就半年比佢DOUBLE CHECK, 冇問題的, ^^

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-6-17 20:12 發表
最後一次係上月31號,我報告出話佢知我中左衣,問佢病徵同我一樣,同佢有關係差唔多一年。
我最近在台灣網站上(心之谷)有個羅一均醫師專硏究hiv,佢話hiv唔係人類想像中咁可怕,只要發現早就可以控制好d,雖 ...
有關係差唔多一年? 而家先有事?
我唔理啦, 總之上個月31號, 即係同我時間差唔多, 我就6月3日,
衣原食多4環素其實都唔會話有咩問題, 不過睇個好D既醫生會有幫助, 因為
衣原可以用4環素, 紅梅素等等, 仲有就算同一隻藥效既藥, 份量同廠唔同
都會有分別, 最重要係你果個醫生識係你食緊果隻藥唔WORK既時候識轉
第2隻, 唔係食死一隻食成個月都清唔晒都仲話要食落去~ 呢個係我之前預到唔好
既醫生既情況。

不過係你個CASE 都諗到最壞打算, 我覺得你係值得去驗RNA-PCR, HKD$1100 你上網SEARCH 就有
OVER 14日已經準到99點幾%, 仲有既就係 AIDS 並唔止可以多10幾20年, 點解咁講係因為AIDS 係台灣都只係黎左3十幾年
而有去睇醫生KEEP住食藥到死既人都係真係老而死, 30年前30歲, 十幾廿年都50, 所以唔係問題的~

重點係你而家過左成個月, 除左大笨象流鼻涕就冇其他病晶就唔洗理, 夠1個月自費比$$驗埋梅啦, 好平的~

各位。到我個CASE , 睇完DR.HO 佢見到紅點, 話唔係泡, 只係尿道炎有菌而另到龜頭皮膚會起紅點, 即係話網上面既資料係唔齊的, 即係總之你係尿道炎既話, 咩菌都可以令你龜頭起點, 所以起點都唔好咁擔心~ 另外我而家環保口爆事發15日了, 請問咁多位, 我除左尿道炎之外其他野係唔係唔洗驚? 除左梅, 疣, A 係我仲未過潛伏期之外~

引用:
原帖由 肥仔生 於 2012-6-18 07:42 發表
紫兄泡係唔係做化驗知?
有時網上太多資料啦!真係做個化驗就清楚晒唔洗驚啦!唔好睇資料黎同自己估中咩!

你講的3樣基本上唔洗驚!我都問過醫生佢地都話好低好低機會咁樣中!
生哥,
咁我個CASE , 事發兩星期零一日,  睇完DR.HO 佢見到紅點, 話唔係泡, 只係尿道炎有菌而另到龜頭皮膚會起紅點, 即係話網上面既資料係唔齊的, 即係總之你係尿道炎既話, 咩菌都可以令你龜頭起點, 所以起點都唔好咁擔心~ 另外我而家環保口爆事發15日了, 請問咁多位, 我除左尿道炎之外其他野係唔係唔洗驚? 除左梅, 疣, A 係我仲未過潛伏期之外~

請問我仲有冇d咩要驚, 同埋醫生都話HIV1 會比HIV2多機會, 即係爛嘴角~

引用:
原帖由 peter_safe 於 2012-6-18 09:58 發表

究竟你有冇中泡疹?
你之後又講dr. ho話你唔係?
實情又係我到而家都覺得係, 有一粒, 睇住佢大, 睇住佢謝,
但DOCTOR 見到果陣已經謝左=0= 仲係一點紅囉, 咁我信住佢唔係架啦, =0=

有冇師兄好似我咁, 有粒新既時候好快謝,,, 3日就謝左~
今日又有一粒新, =0= 唔知仲睇唔睇DR.HO 好~去到又話唔係=0=

引用:
原帖由 ray0079 於 2012-6-18 13:24 發表
救命,第み次來這留言
可唔可以PM DR.HO 資料給我
我有肛門疣2個幾月,去政府醫只係醫到肛外
上星期摸肛門内,發現有1,2x粒突起物 ,唔知係咪疣.垃圾政府話醫唔到裡面
我唯有搽住WARTEC CREAM係裡面先la
再 ...
不會PM 亦不想PM, 請自己睇, 頭10頁有的, 你睇晒都唔晒你半個鐘~
有疣明明做冷凍就好快好, 政府用電灼就一定會差D架, 唉,,,, 呢D錢唔省得架~

引用:
原帖由 hangworry 於 2012-6-18 23:38 發表

P24 抗原抗體 測試話14日就過空窗期
之前出左報告係negative先冇甘驚..
本身諗住3個月後再去CHECK一次
不過尋日發燒
搞到又開始驚過.....
唉......
其實我上次點解會問你呀DR 方同你講麥,
原因係我睇晒全台灣什至係美國MEDHELP,
P24, 14天都只係50% 排除,,,,,, =0=
反而RT-PCR 就有97% , 所以我上次先問你
而唔係想話覺得好準定點~ P24 係MEDHELP
既醫生講都要過左1個月先至可以當90-95% > <

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-6-18 23:28 發表
末夠十二週做抗原係唔準,等到七月先做PCR抗體
你有帶套驚咩中HIV,就算發燒、喉嚨痛、淋巴結腫大都唔使驚住
如果中左急性HIV你而家冇可能仲上緊網,有氣管炎多數引起喉嚨痛,唔使咁恐慌
我冇套中出仲驚過你,而家 ...
抗原有分幾種既, P24 殼既抗原係MEDHELP 幾位專業既醫生都說1個月會有90-95%
雖然要覆檢,但可以安心, 14天就唔準, 而RT-PCR 係張RNA一段放大黎睇,
有50粒病毒已經驗到, 14天已經有97%, 雖然台灣RECOMMAND都要覆檢,
但英國MEDHELP  既醫生都話可以唔洗覆添,

另外, 師兄, 我而家14天 無套口爆, 有紅點, 但唔係水泡好驚梅同A,
比醫生睇左, 話係尿道炎引起既炎性反應, 好驚, 因為我發現好多野都可以係炎性反應~

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-6-19 01:28 發表
補充一句:你有冇打飛機習慣?
之前有, 事發之後一次都冇打了~

引用:
原帖由 hangworry 於 2012-6-19 17:27 發表

我唔係14日 我係21日
今日打上去CHOICE 佢唔比我做TEST ..
話唔夠90日...
咁你而家實情幾多日呀?

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-6-19 14:09 發表

放心啦,你尿道發炎加上打機充血會起紅點,食醫生D消炎藥就冇啦
過埋今次仲敢玩?!?!?, 剩係今次尿道炎D紅點炎性反應都夠嚇死~
THX, 醫生又轉左隻藥比我, 而家好無奈, 驗就冇菌, 但有白色流野,
=0= 咁即係咩黎~

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-6-19 22:20 發表
小第係新人, 一星期前也有不安全性行為, 冇套口交有套性交,想請問下紫亞兄同其他師兄,你地事發後幾耐先發現自己下面唔妥 (eg. 小便痛 or 尿道炎病徵)因為我上網睇衣原體起馬2星期潛伏期,除非係中林,如果唔係 ...
基上本, 我想想話你講果3隻尿道炎, FEEL到唔舒服我係係口爆果晚已經FEEL到,  但真係識流白色野係係3日後~(不過自己濟出黎都有係第1,2日, 但唔係白色)   

咁多位師兄, 我想問你地中疱既係幾耐見到? 我過左3星期 LU, 睇左醫生都話冇係唔係就即係冇架啦?

引用:
原帖由 hangworry 於 2012-6-20 14:14 發表

35日.................
你都廿幾日驗,  驚唔準既就驗pcr 啦 1100 抵比的
一比完晚晚有覺好訓, pcr 準到99.幾 even你而家35日已經好wor
你自己決定啦, 不過你唔係無套中出, 都唔洗點驚既, 你又唔係gay~

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-6-20 15:06 發表
紫亞兄你驗左衣同淋都冇? 可能只係普通細箘感染
驗左啦, DR 同我驗尿咀分秘物, 包埋的, 衣林都唔係,
事源係事發3日後驗到有隻菌, (隻菌如果係口入面係可以令到你
喉嚨發炎的) 食左一星期藥, 再驗 (結果咩菌都冇) 尿咀都係有淺白色
分秘 (醫生就話因為岩岩食完藥, 菌既數量低到DETECT唔到,
只要驗唔到有幾他菌, 就剩多兩個星期藥觀察呢隻菌點)  
重點, 我龜頭有紅點, 同冠位有紅點, 但醫生都話唔係疱, 只係炎性反應,
即係話冇大事 一個人未試過發炎, 見到都嚇餐飽~

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-6-20 15:18 發表

你出來玩左幾年?
兩年前試過一次叫雞無套中出, 跟住冇玩,
直至而家環保口爆, 中間冇玩過~
但兩次,. 兩次都尿道炎=0=

各位只係環保吹既brother, 請看以下Answer, 睇完你就唔會再驚,

This question has been asked and discussed many times.  The quick answer is that STD transmission risk by oral sex, from the oral to the genital partner, is low -- not zero, but much lower than from vaginal or anal sex.  To the specific questions:

1) Herpes is a risk, but a low one.  Not for HSV-2, which is rarely carried in the mouth.  And for HSV-1, if you ever had a past infection with HSV-1 (as half of all adults have), you are immune or at least highly resistant to a new infection.  If no symptoms of herpes (penile blisters, sores etc) after 1-2 weeks, nothing more need be done.

2) Genital HPV is rarely if ever acquired by oral sex.

3) The average risk of HIV transmission from the oral to penile partner has been estimated at 1 for every 20,000 exposures -- which is equivalent to receving a ** by an HIV infected person once a day for 55 years.  And most CSWs aren't infected with HIV anyway. For all practical purposes, zero risk.

Other STDs you don't mention:  gonorrhea and nonchlamydial, nongonococcal urethritis (NGU) are the highest risks, but it is unusual to get these without symptoms.  Syphilis is rare in most settings in the US, including most CSWs; it can be transmitted by oral sex, but uncommonly and usually would cause a noticeable penile sore, typically starting 2-4 weeks after exposure.  If no abnormal discharge or urethral irritation in the next 1-2 weeks you probably were not infected with NGU or gonorrhea; and if no penile sores in the next month you're probably home free with respect to herpes and syphilis.

If you remain nervous, you can always visit your primary care provider or your local health department STD clinic for testing.  But if you don't develop symptoms testing probably isn't necessary. You definitely don't need blood testing for HIV or herpes.

I hope this helps. Best wishes--  HHH, MD

引用:
原帖由 michaeltam55 於 2012-6-25 00:04 發表
你好,本人在5月頭係九龍城叫雞
無套口交,有套性交,到而家都無咩異樣,但係好驚中aids.......
請自己睇我上一個回覆段英文, 睇完你就知自己應該驚麥, 唔洗好驚的~

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-6-23 11:07 發表
就算冇出花都唔代表自己唔係HPV帶原者,DNA TEST就係係細佬皮膚組質到睇下有冇HPV病毒,有就要更加留意自身抵抗力唔好比機會佢出花,同埋叫女朋友/老婆打疫苗,唔好傳到比人,好消息係HPV病毒好大機會係2年內比自身 ...
其實除非你有老婆啦, 唔係既講真, 你自己玩完3個月內你都唔想攪野, 仲有台灣名醫都說了一句: ((其實我都不知道你們在驗什麼, 如果你們驗到HPV 陽性, 又冇病杜, 我都不知道要怎醫!)) 之前我係某FORUM 見到的, 所以單身去玩既, 玩完就算了, 有病貞先去醫, 比你知道左有事, IGNORE 驚傳比伴侶呢個POINT既話, 留番D錢做冷凍就好~

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-6-25 20:16 發表
同埋照計你係政府到抽取尿樣本,佢應該會話比你知有冇發炎細胞
錯了, 我唔知佢點驗啦, 之前我JJ流白去政府佢取埋D白都可以話我冇事~

引用:
原帖由 sick123 於 2012-6-25 20:03 發表
醫生話可能係非淋,jj炎好似不會尿道同睪丸痛
JJ炎係可以令到尿道痛同高丸酸痛, 我就係一個好例子~

引用:
原帖由 sick123 於 2012-6-25 20:29 發表
起初5月頭醫生本來話係jj炎,5月中下再睇醫生話可能係非淋
你事發都有一段時間, 過左兩個WEEK 除左A梅比貴D先驗到其他都驗到,
對症下藥啦, 我上一次奶野睇既醫生就係用把口話我知我有事,
結果食左成個月都唔好仲要唔識轉藥~ 你自己決定啦~

引用:
原帖由 sick123 於 2012-6-26 17:16 發表

好似有隻叫慢性非淋,同花仔一樣難醫
唔係慢性非林, 係慢前, 慢性前列線炎,
都係果句, 比花好, 只係食藥, 幾百蚊, 唔貴,
花仔一個月凍4次, 1次都千幾蚊, 所以安啦~

引用:
原帖由 sick123 於 2012-6-26 17:04 發表
我事發約一個星期同一個月分別係衛生科同choice驗過,咩都無...
依家事發三個月啦,黎緊再睇會叫醫生驗
紫亞兄係咪淨jj炎?依家咩情況?
我中左尿道炎, 附帶JJ炎就實會的, 而家打J隔褲打J甩皮, 尿道仲有少少液體,
仲多一個星期藥,停一星期搵DR.HO 再驗尿, 冇事就FINISH, 其他野就少問題, 夠個半月先再去比$$驗AIDS + 梅
2個星期驗左轉A同梅冇事~ , 同埋只係口交, 本來既機會就好低~

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。