推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 garamon 於 2010-2-26 10:08 發表
我太太發現感染 hpv 1年半,已檢查 3 次, 醫生說可以再用 dna 測試是否轉為陰性,但結果未變,據以往我曾看過香港大學婦科教授的文章說,無論感染高危或低危 hpv ,身體會在 2年左右將病毒清除,但清除的定義則沒有 ...
你太太幾耐去會check埋 hpv dna??? 我可能過多3,年先做,,, 俾d時間自己

有時係一樣未搞好,, 又多一樣,, 最怕係咁,,,, 其實個時dr.ho都講5個月都唔出好大機會都冇唔駛擔心咁話,,我都希望係真啦,,,

因為自己有淋病都傳左俾先生,,if 再多一樣又影響到佢,都唔知點算~~~ 我都想好似你太太咁落觀,不過有時係性格問題~

引用:
原帖由 LEN88 於 2010-2-26 16:46 發表

candy
你有試下食多d YOKA, 飲益力多, 唔好著褲改著dress, 改著棉質既底底
好有效

醫生有無講 唔係花咁你個幾粒係咩?有無藥膏比你搽下
幾個醫生都話唔駛理佢,冇野,,冇藥冇成架,佢地覺得呢d係正常,,唔係花唔係咩野loo

我之前有飲益力多個d,不過前排見到個報告話好多糖份,又唔敢飲啦,,,, 少左著d厚既緊身褲loo,,我都盡量力

咁你下次係咪會去check埋係咩野既hpv dna? 咁你之前有冇check過啊?

引用:
原帖由 stanleysex 於 2010-3-1 15:37 發表

放開d啦Sandy, 你之前都聽過dr ho講啦, 而我之前既dr tam都覺得疣唔係咩野咁, 同佢地兩個醫生都講通常大約3個月後無就無架, 而dr tam係好串既醫生, 因為佢曾經係世衛香港代表, 我諗都信得過掛, 只係佢比較串, 有 ...
乜個個dr.tam都係咁講,,, 5個月都唔出好大機會會冇?
其實我係check到有hpv16,18,再俾個醫生講講就驚,我連尋晚訓教發夢都夢生花,,
ching,,, 我都好白,,, 有事個心真係會好down好憂心,,, 唉,,, 真係希望會有藥係可以醫好呢d病有得斷尾啦

引用:
原帖由 stanleysex 於 2010-3-1 15:38 發表

garamon兄咁你有無打算幾時生bb?
生bb我都想,不過陰道成日發炎,, 1個月1次,,唉,,, 唔知係咪有過淋病,影響到身體,搞到而家咁,, 之前都冇咁既~ 發開有條路

引用:
原帖由 bigdog33 於 2010-3-2 01:05 發表
candy
你陰道發炎..最好要禁房事.
最常規的做法,先搞清楚係唔咪交叉感染.即係made sure你老公無嘢先.
其次,你要問吓醫生,係唔咪連珠菌引起既.
再其次就係...中西醫合治..西藥治標..中醫治本.
因 ...
我問左幾個醫生都話男性係冇藥食,,唔關佢地事wor 發炎既話
我地而家1個月最多做1次,,, 有時0次添,,,
我唸係我身體太差啦,差到呢d菌成日發出黎,,, 又多問題,,, 有時心情不安又會有影響,,,
我呢個月尾會去睇中醫,,調理下,,,行埋會用返套,,,

有時自己唔開心上黎講下,有人回應下會開心d loo
多謝大家既互相支持!

引用:
原帖由 garamon 於 2010-3-2 10:01 發表
希望到 6月滿 1年沒有問題就開始。
yeah~一路都冇晒事,,斷尾
就最好啦!!!

我呢個月中夠1年!

港去年新增愛滋病396宗
(明報)2010年3月2日 星期二 12:45

本港去年新增396宗愛滋病感染個案,較08年的435宗減少39宗。
去年向衛生署呈報的愛滋病感染個案有396宗,當中透過異性性接觸感染的有108人,透過同性或雙性性接觸感染的則有162人。不過總數較08年的435宗減少,目前累積4000多宗感染個案。
另外,本港至今有千多宗愛滋病病發個案,去年第四季就有20宗病發,一半是透過異性性接觸感染。

引用:
原帖由 bigdog33 於 2010-3-3 00:12 發表
candy.
你要注意..如果無緣無故陰道炎.看是否有糖尿.
再...就是..留意平時的白帶..西醫如果種菌..種不出菌.
那肯定是陰虛帶下類..虛勞症...
或以前..緃慾大多..傷咗腎元.
宜家咪發出嚟..
所 ...
曾經有醫生都咁講過,話糖尿都有可能架,不過我之前做body check時都check左係冇事
我覺得有過淋病之後就好多呢個問題,,,唔知係咪有關係,因為身體俾之前既菌搞到差左,而家又有咁多high risk既hpv

我之前都種過菌,針對地醫生俾藥我食,不過好快又返轉頭搵我,,,,
中晒我有book啊,,過2個星期會去睇架啦,,,到時要keep住調理,希望好d啦會

請問各男士你地有花後有冇試過去check下 hpv dna???

相關搜索目錄: Body check

引用:
原帖由 garamon 於 2010-3-3 10:29 發表
我太太的婦科醫生及 Dr Ho 都說沒有需要,因為已沒有作用。
但我問過幾個醫生
佢話就算你中一隻 16咁,,, 個d針都可以幫你去防 6,11,18,,, 係對本身中左個隻起唔到作用咁解姐

引用:
原帖由 garamon 於 2010-3-3 13:44 發表
我想信醫生認為,如發現感染 hpv ,不可能只有一種,而疫苗只預防 4 種 hpv,但引起病的 hpv 不只是該 4 種。
Garamon
咁你太太睇個個婦科係睇女個個? 定係去睇dr.ho?  其實係咪女性去返搵女專科睇會好d?

引用:
原帖由 mando 於 2010-3-4 01:57 發表
各位ching好:

己沒有出現在這己有一年多, 回想以前曾經好傷心, 及有自殺念心, 最後多得這裡ching一點意見, 防止自殺會工作人, 及我老婆支持, 總算走出這一年.

現身在外地工作的我, 忽然打開這裡, 不竟以前曾有 ...
CHING 睇返你之前既舊post你都係留過2,3個post,我相信你都係心病問題吧! 點都好啦, 你而家從新振作,能面對自己過往做錯既野,,,已經係得來不易。你要堅強d啊~~~ 同老婆好好地,,,, 生bb呢d野真係順其自然啦!!!

見上面呢位ching係到話過去,,我都想講講

我係2009年3月份先知自己可能會中招,,, 當時既心情係超down超驚超旁惶,,, 唔知點同另一半講,又唔知會唔會生花有性病有aids

最驚都係有aids,, 係4月頭知道自己有淋病,,個2個星期食藥打針,,醫唔到再要同先生一齊去醫先搞到,,真係好對唔住佢,,,,每一晚都係半夜就訓醒,,好早就起身,, 因為真係太自責,,, 唸返起都唔知自己點解會做埋呢d咁既野,,, 應該係我份人自私吧!!!

係等check aids個90日,,每秒鐘都唸既係:已設定自己為有aids ,, 點面對人,, 要個老公陪我死,,, 病發起時點同屋企人講,自己咩事,,,, 種種既 亂唸,,, 成日要去黃大仙上香,,,祈福,,,, 冇唸過自己係冇事,,, 直到夠左90天再去check時,, 抽左血等出Report個2日,,就係到驚,,每次電話嚮都會驚到震,,,怕醫生第1句打黎同我講"唔好意思,,,你有,,,,," 好在,,, 冇事,,,, 但到左9個月時又係到唸,,死啦上次會唔會check唔,,次後又死去check aid & 淋 & 衣原,,  當然個result係冇事啦,,,

到到今事今日,check出有咁多高危既hpv,,, 我就覺得,,唉,,, 真係恨錯難返,,,, 冇得講,,, 但願有事既只係我自己,,唔好害到老公第時有事就得,,,,,

如果睇到呢段留言既朋友,,希望你地都唔好再去玩/唸住去玩,,帶套都冇用,好多細菌套套都防唔到!!!   其實而家既性病/hpv咁普遍,,同而家社會對性既開放有關 & 人們對性知識既缺乏,,,,,,,, 我以前真係白痴到認為,,, 好少會有性病/aids,,,, 咩叫淋病咩叫非淋都唔知,,,,

祝願所有既朋友都早日康復!!!

相關搜索目錄: 性知識

引用:
原帖由 mando 於 2010-3-4 22:46 發表

CJie, 好認同及對妳經驗好有共鳴..... 尤其, 等那一段日子, 好像死一樣, 日日行屍走肉咁, 自己死就算, 重要搞到老婆.  成世人, 等那電話, 一接聽, 個心驚到跳出來都是第一次.  找朋友出來談談, 他們都唔明妳感受 ...
一返到黎公司食早餐,就係到上黎forum睇見到大家咁講突然間好TOUCHING,,,  大家衰得黎都咁有共嗚。
其實唸深D,我地係咪俾別人好彩,起碼我地得既唔係不治之症既AIDS先,,,,, 雖然對第時既健康可能都會做落左好多既陷阱,但係,,將來既野冇人預計到,,, 我地只可以不斷KEEP好自己既身體,, 免疫力高D,,等D細菌病毒可以清除到

尋日我同我先生出街食飯後,,行街,,突然問佢,,,點解你肯原諒我,,佢答我,唔原諒我我又唔知點同人解釋又唔知點面對人,,佢話佢決定俾機會我,等我做返好自己,,邊個人冇錯WOR,,佢話如果唔原諒我,都唔會發生左呢件事之後仲同我一齊,,,唔錯過真係唔識去珍惜,,,,佢話有病都一齊啦,,仲唸咁多驚咁多仲乜,,,,

實在慚愧!!!

尋日講少左一樣,,, 呢段時間都好多謝大家既支持,,有地方俾我係到講下呢D唔開心既野,唔係肯定痴得仲快我!!! 多謝大家,,我會為大家祝福的!!! 早日康復,日日都開開心心!!!身體健康!!!

引用:
原帖由 stanleysex 於 2010-3-5 12:29 發表

放鬆d啦, 我既感受更加無人明啦, 唔係信我, 係信forum啦, 同我同期5年既人已經全部當無事重新做人, 黎到無黎過, 估都估到同無事無分別啦, 所以健康應該會無問題既加油啦
stanleysex,,,  你呢5年黎,, 係咪冇再有SEX過 / 出去玩過???

5年真係好長既抗戰,,,非人人都能明白,,, DR.HO 有咩COMMENT?
我今日咁岩係到睇雜誌見到話咩"雲芝"功效好,,, 可以抑制癌細胞 & 一D身體入面唔好既細胞,,, 不如你試下問下中醫,,呢D有冇幫助啦!!!

相關搜索目錄: 雜誌

引用:
原帖由 man002 於 2010-3-5 16:41 發表

其實這些病真系好平常同好小事!

同內科果隻大煱野,真系牛比同蚊比!take it easy.............你重可以自由自在生活和活動!

內科果隻真系痛不欲生,求生不得求死不能!果下先最驚!最可怕!
我都明,但有時得左呢d hpv 病毒都俾別人大好多機會有cancer,,當然唔一定會有,但個機率高左,, 呢d都係做錯野既代價。

最緊要係平常心,,,放鬆d,,, d病先會少返黎搵我地!!!

引用:
原帖由 alvinch 於 2010-3-6 00:42 發表
抱歉,小弟剛來報到...其實已看了一些師兄的post...
自己12月出現珍珠疣....看政府的。
問題是...有說好返兩年沒有復發就沒事....但政府的那位醫生又說不可作準(加上有些師兄又說有翻發)
知道這裡的朋友,可能在對抗 ...
朋友~ 我唔係好識珍珠疣係乜
你有冇出去睇過皮膚科專科醫生,聽多個醫生既講法啊?

*提提你,而家開始唔好再同你gf行埋啦,唔係傳左俾佢就麻煩!!!

引用:
原帖由 alvinch 於 2010-3-8 23:00 發表

謝謝你, 剛剛在政府排到期, 遲吓會做冷凍,醫生說做完再觀察。
另外,或許因此問題...與女朋友溝通有少少問題...但開心的是,雖然是新仔,但有大大肯回post

還有,想問問candycandy,其實如果係花, 有冇得完全 ...
朋友,,唔怕講我係結婚前2個月死去亂識人玩先會中淋病,,,老公事後都知,但佢都肯俾機會我,,,,,, 你如果中左招之後有同你gf行埋過都可能好大機會傳染左俾佢,,, (希望你冇啦),,  你真係唸清楚你去玩過之後有冇同你gf行埋過啦,,如果有,,你真係唸唸要唔要同佢自首~

呢到所有人都會好明白大家既感受,,,所以係到可以得到大家互相既支持,,ching知道既都會分亨出黎俾大家知

如果我係你,我會走去私家到睇,唔會係到等政府排期,,真係等得黎都蚊訓啦,,,,加上唔多唔少實會拖延左你既最佳疹斷時間,, 仲有,,如果你中得一樣,你就記住check埋其他既性病會安全d,,, 政府呢d野我覺得對醫性病真係好求其,,,聽過之前幾個ching講都冇咩好感,,, 朋友呢d錢唔鏗得真係

花應該有得斷尾既,,,學stanleysex話,,, 5年前係到既人而家99%都冇再係到留言,即係代表好返冇事先冇上黎啦~係咪~~~ 我自己就聽醫生話if 1.5年-2年冇再出,都好大機會唔會再出,,, d病毒可以自己抑制到同清取到佢loo

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 95555052 於 2010-3-7 02:18 發表

你不要比太大壓力比自己, 其實過了3個月無出, 75%已無事, 睇呢度咁多無返就可證明!!!

祝你早日康復
唔係想俾自己大壓力,不過係我check到有 hpv 16,18,,醫生同我講花唔一定係hpv 6,11,,, 16,18呢d都可以wor,,咁我聽到之後先好驚姐~~~ 擔心都係人之常情

不過,,多得你地同我老公支持,,, 我會自己盡量去調節下個心情,,唔係真係人都癲

引用:
原帖由 neoguy5555 於 2010-3-11 12:19 發表
講真當我知道中o固一刻真係好似依個世界無晒希望, 人生灰爆, 係因為有依個forum可以大家傾下講下扶持下先可以無咁灰,當你醫好左後再睇返, 其實依啲事無乜大不了,  
個個都係有玩過先會有事,,,

所以希望張呢個"唔好出去濫交、嫖妓"既信念傳開去,,, 等d人要珍惜自己既野,愛珍身邊既人,,, 少d人步我地後塵!!!

不要以為用左安全套就冇事

不要濫交

保持單一性伴侶

不要嫖妓

每天早睡早起、戒煙戒酒!!!

多做運動!!!

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 LEN88 於 2010-3-12 15:57 發表
candycandy
我驗血報告出左啦
無事啦 好YEAH!
冇事就太好啦~~~恭喜晒

不過你驗血係check ? aids? 梅毒嗎???

不經不覺,,一年了~~~

引用:
原帖由 loklokhung 於 2010-3-15 13:26 發表
唉,中了之後有一晚老婆咀我小兄弟,第2朝我先至知有白色分泌,心知不妙,上星期去睇政府醫生,確認中淋仔,之後一路都冇同老婆行埋,早兩日佢喉嚨發炎仲發埋高燒有鼻水,再之後佢下面話多左d 分泌白帶,好驚會同我有 ...
朋友,呢樣我中過
可以答到你
我當時係去私家到睇,第1次自己未同老公講,, (當時都未知有冇淋)但醫生照同我打左1針食1個星期藥,, 叫我2個星期內唔好同老公行埋,等d藥力發揮左先再留小便check, 但中間我有同老公行埋一次,, 留小便check出黎 係有淋,,

最尾係老公同我2個一齊去睇,, 左右pat pat各俾人打左一支針,之後食左一粒等效藥,2個星期冇行埋,再check 小便dna,, 就清左,, (呢次係轉左針藥)

我當時未check前係真係有好多白帶好誇張咁流出黎,我唔知你老婆個d係咪,但我當時係真係有呢個情況,多到好似流水咁,,一抹係好多成張tissue都係,,, 口交都係可以傳到的。

睇黎你唔好自己亂去買藥食,真係唸唸方法同你太太講會好d,,因為你自己幾時中左淋都可能唔知,,, 淋病會引致女性不育,所以越早醫係越好~

希望幫到你啦呢d意見!

引用:
原帖由 loklokhung 於 2010-3-15 17:48 發表

唔該晒,想知係一開始就流得好勁定係開始時得小小,之後越來越多?

我老婆係多左,但唔誇張果隻,以往冇見過佢條底褲有跡,而家有,所以都係估o下估o下
講真,,,淋病好多人都可以冇咩野病徵,,咁你點可以按我個case去伻估你太太而家個情況呢,,,我地去check都要留小便去check dna 啦,,,先生

你自知sure唔sure你有淋之後,真係有冇同你太太有咩close接觸先,,, 我覺得你都政實左你自己係有,唔好再唔面對啦,快d帶你太太去睇醫生啦,,
一間你整到佢由起其他問題仲大獲啦!!! 想想如何解釋得好d仲好過啦,,,,

引用:
原帖由 loklokhung 於 2010-3-16 15:34 發表

我想知私家 check 淋病係唔係都可以去大家傾開的那位皮膚科醫生度check? 還是要去泌尿科醫生度check?唔該晒
yup,, 你可以去大家講開個個皮膚科醫生到check (其實專科係叫"皮膚及性病科")明未?   呢d係性病,咁你話去睇佢岩嗎?

而你太太都可以去睇佢,, or 佢自己想去睇婦科都得,, 但我自己覺得如果係性病既都係搵返"皮膚及性病科"佢地d藥可能會好d吧!!!

朋友唔好再拖,快d同你太太講叫佢一齊去睇醫生!!! <除非你自己sure你有淋後一次都冇同佢有親密接觸過>

引用:
原帖由 LEN88 於 2010-3-16 13:15 發表
candy
梅毒我幾個月已驗出無事
我今次係驗HIV (要等3個月)
出來結果無事啦
呢一part冇事真係放下左心頭大石~~~ 你最近好嗎?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。