推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 testu98 於 2010-8-5 22:37 發表

我都聽日約了dr ho做blood test,我大約51日...
佢又無話要等幾耐?
通常人地lab一收到個個鐘都即做個test,(個時我見我個份好似e.g 5點收到 6:xx分都做左result)  所以我估3日到應該都出到 report<要速遞收/送>

個時我死忍難忍 97天先去check, 怕唔準, 之後9個月又再去check多次

未去check時每天都當自己好似有a咁,真係生不如死, 9個月check都會驚,因為怕之後夠90天都唔準, 所以真係問你死未,,

朋友我唸有a真係唔係咁易, 放心啦,冇事既, 記住今日咁痛苦,, 以後好返都千千千奇唔好再去啦~

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-8-27 15:27 發表

她沒有去驗其他 , 我之前打錯是6月29日同佢做 , 正確是6月27日, 因為是星期日黎的 , 今日剛好2個月我才61天 , 不過我都預了去驗晒佢 ,
我由懷疑她是花那日開始就無同老婆做了 , 都1個半月了 ..... 希望老婆沒感 ...
朋友, 好好彩, 你有個包容你既老婆,有時d野係要錯過先會去珍惜,先知係唔岩,呢到好多既ching朋友都係經歷過,你條路,我地個個都行過,時間可以沖淡你而家不安既心情,當然啦,報告冇A之後你會鬆了大大一口氣,個D花啊可以醫得好既,放心啦,不過時間同金錢上你都要預左付出代價。

照咁睇個條女可能自己之前俾條仔野左都唔知,唉,即係佢同你做時都有發左出黎,不過你唔覺,而家呢D病毒真係好勁,所以你而家唔好再同你太太行埋啦,係你地未確定有冇出病徵前。

你都叫你太太自己一發現有問題就即去醫,唔好好似個女仔咁,由佢,一野開左就煩
而你都要去問下醫生,你要CHECK乜野性病, 淋,非淋,AIDS,梅呢D,, (呢D應該你1個人CHECK就得,有就有冇就冇,反影你太太結果都應該係一樣)

你會識上黎留言係做對了,呢到真係一個互相支持同舒緩壓力既好地方

其實我而家都少左D留言,主要係,我其實見好耐冇人UPDATE資料,,, 當時,我唸我見冇人再留言我會開心D,因為即係代表少D人中招

PS: 你啊,記住以後對太太好D啦, 唔好想住自殺放棄自己,(好似,,,個時我都有咁唸,,,,,,,,,,) 你太太都唔放棄你,你更加要堅強,,, 知唔知,, 唔好郁D都話死,, 我地個個都會係到SUPPORT你的~

引用:
原帖由 garamon 於 2010-8-26 14:15 發表
Candy, 近況如何?做了檢查嗎?
GARAMON兄,

做了,,不過唔多好,又細胞有問題   不過我學會面對,, 擔心都冇用, 有病醫好去就係了,, 係咪

引用:
原帖由 garamon 於 2010-8-27 19:21 發表
Candy, 妳上次檢查說細胞已變回正常,現在有變,醫生怎樣處理?是否仍觀察數個月後再檢查?現在有沒有需要做陰道鏡檢查?
garamon你真係有心,,咁好記性,,無錯之前唔正常後正常,而家又唔正常,, 醫生會點我都唔清楚,因為佢都未覆我,應該下星期/今日先有回覆

一般對醫生黎講hpv係小事,只要你自己有問題就去搞,佢地唔覺得係乜野大病,係可預防,所以你問我係keep住check定入院真係唔知,唯有等醫生覆啦。

你太太點啊最近,,一切正常啊嗎~

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-8-27 18:18 發表

candycandy 多謝教悔 , 我經過呢件事 , 我已經知道我身邊呢個人有多重要 .
是 , 夠3個月我會check 林,非林,梅, 同A , 我沒有事太太就唔check啦 , 要慳d錢 .
至於抺片同HPV DNA 太太都會做 , 我都打算我去 ...
未冇生出黎,搵白醋都係check唔到的

平常心自己keep住check,有問題你就即去睇醫生就係,,一般醫生會講(dr.ho) 6個月都唔出 機會已細好多

其實有hpv 病毒都唔一定會生疣出黎,不過低危型6,11呢d就影響生疣既機會大d

引用:
原帖由 kin28 於 2010-8-28 12:30 發表
25/8搵女女....
上左天后電器....
全程有套吹+做...
但唔少心...kiss 左,即係咀咀...
唉.....玩完就驚.....
上網serach好多資料..禁日認唔到睇私家,比左葯only...no check..話3個月後check...
我等間會上衛生署 ...
唔做都做左,而家你只能自己反省一下,他日冇事都好千奇唔好再去玩,因為唔係次次都好彩的。

你全程有套吹+做, 會有aids呢d機會應該都微,, 所以你放心啦

花呢樣野好多ching都講,,如果有頭個3個月都會生出黎,,打後咁耐唔見,個機會都低好多的

你如果成日少少野都驚,,見到唔對路又驚,你會洗好多錢去左睇醫生,我當日就係咁,睇到醫生同我講,再係咁我可能會有精神病,,,

我覺得你未必有野既,唔好自己嚇自己啦,好在你玩左一次就知驚,你應該慶幸自己及早覺悟~

引用:
原帖由 MissGirlie 於 2010-8-29 10:21 發表
Hello 大家好...我岩岩先做左呢度會員, 請大家多多指教..!
其實我留意左呢個forum都幾耐架喇..尤其係呢一part...
我見左你地真係好齊心.....有時睇左你地互相鼓勵既說話會令到我冇咁沮...

我11月既時候同個ex-b ...
8個月之後先有? 咁即係都叫係潛伏期3-8個月內出,,  你得返1,2點,,即係出少左啦,, 希望你會快d好返

無錯,呢樣野真係好長手尾對女性講,,  不過我建議,如果你媽媽都知你有呢樣病, 你金錢上有問題不如同你媽媽講, 一般女性有hpv 最好你去做個hpv dna test ,睇下係咩野hpv no. 咁如果你有既不過係hpv 6 /11 (低危) 就好值得去打hpv 子宮頸疫苗針,因為hpv 16,18係高危令女性行子宮cancer既no.黎.

你好返之後又可以識男仔啦,不過記住,唔好咁易同人發生性行為,始終我地都要學識保護自己~

我到有事之後先知原來以前既人咁保守真係一個好好既美德同我地應份既野,以前既人根本唔會有咁多乜cancer乜cancer,就係我地既觀念同生活習慣唔同晒先會變到咁

有咩keep住上黎share啦,會心情好d的! 支持你,,唔好放棄~

引用:
原帖由 garamon 於 2010-8-30 12:48 發表
Candy, 應該沒有大問題,我太太將會預約檢查。
冇事就好!!!

引用:
原帖由 MissGirlie 於 2010-8-30 21:36 發表

Thank you ar Candy! ^^

我今日又睇政府覆診.... 個姑娘幫我check話冇哂...我話"下唔係呀嘛!"
因為前幾次去覆診, 第二個姑娘話冇...我死都叫佢check清楚D..之後佢叫左醫生入黎...check左好耐...先睇到果個 ...
我都係女,我都睇過dr.ho, 有病就要去醫我唔會理佢係男/女,只要醫得好,,有醫德先係緊要..... 其實如果係only入去check一check, 佢都係收你診金幾百蚊囉, 如果你要做treatment先貴d姐

我都明,有時睇多個都係買個安心,不過我唸你大約都知花係點既樣,, 你自己搵鏡睇唔睇到? 其實醫生都講過,,女性陰部下面唔會完全係平滑,所以你摸到有唔平都唔奇,我都有,,, 不過你會見到,如果花係係皮膚外面生出黎的,,, 我自己有睇過摸係有唔平,但眼睇就係平滑,, 所以你自己都可以check到,, 如係外面生增左呢d 粒出黎,, 先大機會係花囉

平常心啦,,,

其實花我唔太擔心因為醫得好,但hpv if影響到子宮先煩,我就係咁而家,, 大家加油啦~知唔知,有咩上黎呢到講下會開心d的

引用:
原帖由 ifeelsad 於 2010-8-31 18:59 發表
我宜架都好擔心自己中招呀...
23/8 個日..我第一次嫖...
雖然做個時有用到套...
不過佢同我沖涼時..問我洗唔洗鍚下佢..我自己呆下呆下又答人 好呀...
點知佢就一野含埋黎...無帶套=口=.....比佢係咁e含左幾下... ...
唔做都做左,,, 唔好太擔心啦,有好多時你講咩低燒呢d都係自己心理作用同休息又唔夠,精神上影響到咁既姐

學man咁講你去住d免費個d check住先啦,有d 免費既都有得check, 如果你想check去政府個d做住免費先囉,, 一般aids個d要夠90天先去check,你驚就check一次先,之後夠90天做多1次,咁先係最保守。

其實經口交感染aids既機會係好低,所以你應該唔駛太擔心。其實我唸呢到大部份人好似你岩岩未有時得個驚住都會訓又訓唔到食又冇胃口, 我地係明白的。有乜上黎share下傾下,會好d,,,, 加油

引用:
原帖由 ifeelsad 於 2010-9-1 23:40 發表

我今日都覺得jj有d 間中有d谷下谷下既感覺.......不過又無野流出黎呀....
我係咪中左招呀???!!!!
朋友, aids呢d野人地都話明要夠90天到先有足夠既抗體去check佢準唔準,人地法定得黎係90天,即係有數據support先會定佢為90天啦

谷谷地都可以係你自己心病盈住姐, 你問我地你係咪中招,何不你自己去搵個醫生驗下,呢個咪仲可靠,, 因為你有做過d 唔正常 (我指去玩) 既野,, 所以你緊加有理由去check, 係咪 if一check係冇事你自己個心情都會定下來大半先啦係咪

記住今日既你, 今天既心情, 呢個經歷,希望可以令你真真正正知道,唔好去再玩呢樣野,, (呢句說話我亦都講俾我自己聽!)

引用:
原帖由 ifeelsad 於 2010-9-3 10:39 發表

我見佢check曬4樣野都係$550....

不過愛滋又未過空窗.......唉...
咁其實..其他個d 係咪無空窗架? 係有就一定check到?
你同屋企人講? 你屋企人一向對你點既事, 如果白白冇事你又同佢地講, 會唔會係衰多口? 其實你個d屋企人又唔係你老婆/女朋友, 你係正常生活之後就算有性病都唔會傳染到俾佢地,咁你同佢地講黎仲乜呢?  你用d咁強既漂白水/綠水去浸就緊係會甩色啦你條under, 個d 底褲料都係染色上去咋嗎!

你問我地講準唔準, 其實你等唔到咪去check一次先囉,之後90天又去check一次,咁就包準啦, 我個時同醫生講,我未夠90天,我可唔可以check左先,我係睇私家既,佢話唔建議我咁做,因為佢話唔一定係最sure既答案,佢話仲乜要晒錢呢,我記得當時我係1個月鬆d到既空窗期, 所以我死忍難忍, 每一天都好似你咁,又驚又訓唔到,仲成日覺得呢到痛個到淋巴腫, 又夜晚訓到半夜濕晒咁起身, (我就唸係咪自己有aids既病徵有夜汗),,, 好好在,,頂左97天,, 去左check,, 等個3,4日仲辛苦過之前,,因為每一刻都望住個電話,成日唸如果佢打黎話我有事我點死,,,,  

其實我講咁多你聽,係想你知,你而家呢個情況,通常都係心理壓力搞到自己咁,朋友,真係唔駛擔心,有套做,真係會有a既機會係好好好低的,放心啦

如果你講性病,,, 你自己去出面免費/政府check左先啦,, 一般個d 淋 / 衣原個d都可以check到,  不過花就要有病徵先知係有/冇,,

放鬆d啦,,, 我地支持你!

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 17:52 發表
garamon師兄 , 你好像都是感染了hpv16高危果只 , 我現在hpv dna test到我有hpv18 , 有d問題想請教下你.
1.由感染開始計幾耐才有疣出.
2.你的疣體是不是一小點白色,仲沒有花出的.
3.你太太有沒有疣體出過.
十分感 ...
我都CHECK緊HPV NO,不過未知結果

我剩得知之前有HIGH RISK既HPV

其實有HIGH RISK既HPV NO.唔一定有疣出黎,,因為70%-80%既疣都係由 HPV 6,11引起。

你CHECK個HPV 有冇CHECK埋低危既HPV組別?因為以我所知HPV DNA TEST價錢都分好多種。

一般感染左 1-8個月會生出黎,但比較常見係 3個月內發出黎,,DR.HO講5個月都唔出都去左好大半機會會唔出

叫你太太唔駛太擔心,就算有HPV 18, 都唔一定會生疣,,都唔一定會影響佢子宮細胞的,,我應該係小部份唔好彩個堆瓜,,,

花係增生的,係生係皮膚表面,, 有D似角質型,其實你上網SEARCH下都有相,,不過,D相會睇到你好不安 我都唔多敢睇因為放得上去既都係幾誇張下

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 20:59 發表

找了很多資料 , 對HPV16 & 18多點認識 , cin 1,2,3 都清楚了一點 , 就算cin3都要5-10年才發展成癌 , 多數醫生是cin3都會做子宮頸環切手術( 小手術 , 局部麻醉30分鐘ok )
多謝關心 , 我太太明天去做抺片同 ...
無事既,,,放心

引用:
原帖由 TTTT1 於 2010-9-4 19:44 發表

師兄,想問下你上次去做hpv dna test 幾錢???
其實只要無花出,有hpv 都唔係咩大件事,好多報告指,有性生活,或者性伴侶多過3個或以上
都已經有50%有hpv,女人最多咪keep住半年,做一次抹片,
呢排見到心情都放鬆左好多 ...
朋友,你錯啦,如果你既太太/gf一向得你呢個性伴,而佢地同你之前都有性生活,但最緊同你行埋一齊先柏氏check到有問題/hpv, 佢地都會知呢d hpv係係你到感染返黎, (姑娘上次同我講,佢話一般感染半年就會check到,即唔會我之前有hpv都唔知wor)一旦有hpv即係白紙都變左污joe左,, 對女人黎講呢個影響係幾大,,,針唔吉到肉你都唔知痛, 每次去check時你都要擔心, 係長期keep住check,有問題又係要入廠

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-4 13:05 發表
老婆剛做了抺片同HPV DNA test 看看有沒有感染HPV18 , 佢醫生同佢說 HPV18發生到CIN2,3的比率比HPV16小好多(唔知真定假),叫我老婆放心同不用担心 .... 仲同醫生傾到哈哈大笑.
老婆都說我仲好緊張 , 說明 ...
我正正係hpv 16

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-5 08:43 發表

CANDYCANDY 唔好咁啦 . 加油呀
其實我都唔知真定假 , 好多都說1-3年 , 9成受感染都會比自身免疫消滅的 .
放心啦,我都面對現實既,自己要負上責任!

引用:
原帖由 TTTT1 於 2010-9-5 12:11 發表

咁其實係一感染到hpv,做抹片就check到,定係會有半年潛伏呢???
一般發現有high risk既hpv可能頭2年會叫你check密d (半年一次), 但如果2年到都正常,就可次1年先check一次咁囉

但如果情況好似我咁,有high risk既hpv 而又柏氏出現問題就可能要keep住3-6個月check 有問題就要入院做陰道內鏡睇下子宮頸細胞情況,我自己見就係咁, 如果有其他ching補充資料仲好 (不過呢個又唔係性病啦,係性病後既延續) kaka

引用:
原帖由 TTTT1 於 2010-9-5 13:39 發表

咁係唔係抹片有異常先要做hpv dna test呢??
或者咁諗如果真係多過3個性伴侶就有機會有hpv,其實好多時男人身上都早有hpv(就算無去玩過),
有好多女性結左婚,一直都係單一性伴侶,到四,五十歲時子宮好多時都有問題,或 ...
單一性伴個d可能都有d關係到遺存問題啦,,加上而家食既野咁多後天加工,真係好難講,好似食雞又話打激素咁

通常係抹片出現2次以上話有問題,醫生就會建議囉,

講真,係有去玩過既人先會咁注意既姐,好人好姐,都唔會咁concern呢d野架啦,男人都係,,, 我以前都唔會去摸下下面好仔細,,下面會係點,,所以當日摸到有唔平滑都驚好耐,,,

加油!加油!!!

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-7 17:23 發表
今日鬆了一口大氣 , 71日驗 A 同梅 , 用第二代同靜脈抽血驗 , 醫生都說好淮架啦 , 90天唔使再驗 .
無錯,,鬆了一大口氣真係,,, 加油啊!!!

引用:
原帖由 bebebaba1234 於 2010-9-14 01:14 發表
呢個教訓真係好大, 可以教到我以後都唔去玩. 如果有朋友話要玩的話, 我真係會拉住佢叫佢唔好去.
通常d人唔令過野係唔會知驚,好多時講佢地知都冇用

引用:
原帖由 man002 於 2010-9-16 22:41 發表

暫下眼,又一年,時間真系快過!
係,, 我都18個月, 呢年幾真係好難忘,,, 唸返起當日知道有事時個種不安又驚既心情,, 真係.......

引用:
原帖由 熊貓 於 2010-9-19 22:34 發表

好down, 前幾日個屁股位腫左都幾大粒, 好似大暗瘡, 點知今日有水皰, 唔係化, 就算皰返發都係前面啦, 聽朝即刻去睇何醫生, 好唔開心
疱疹真係好煩,好似我生一型係咀咁,身體一唔好就發出黎,ching, 希望你keep住好身體,小壓力,,可以control到d毒啦, 你有冇考慮過去睇中醫,調理下身體?

相關搜索目錄: 暗瘡

引用:
原帖由 shadow769 於 2010-9-22 01:00 發表
我想幫朋友問問...
佢之前2年都做左家計會個 "性病普查" 2年都冇事
但係今年就有問題: 衣原體 positive
佢真係傷心到要死....
因為佢依家果個係第一次,
但之前果個就唔係..勁濫+叫雞...
個家計會doctor俾左4粒 ...
你既朋友有衣原體,咁如果傳俾佢個個係佢之前個ex bf,咁佢應該係受ex感染後,好有可能又傳左俾佢而家既bf, 你叫你朋友帶埋佢bf去睇啦
如果唔係,永遠都清唔到,加上呢d病唔理會影響到第時生唔到仔的,雙方都有影響, 我覺得睇返皮膚及性病科專科好d,,, 仲有呢樣野好似同照超聲波冇乜關係,,,

引用:
原帖由 shadow769 於 2010-9-26 04:21 發表
re:你既朋友有衣原體,咁如果傳俾佢個個係佢之前個ex bf,咁佢應該係受ex感染後,好有可能又傳左俾佢而家既bf, 你叫你朋友帶埋佢bf去睇啦
如果唔係,永遠都清唔到,加上呢d病唔理會影響到第時生唔到仔的,雙方都有影響, 我 ...
佢男朋友睇皮膚及性病科
佢睇婦科我諗都ok掛??
睇性病科好d?
個醫生同佢照超聲波係睇d衣原體有冇感染到子宮
btw 係咪真係會清架? 佢仲好擔心....
有冇過來人可以俾d意見??

我覺得你朋友跟埋佢bf一齊去睇性病科好d, check 淋及衣源呢d係check 小便 / 分秘物架嗎, (個時我睇專科佢話最準確就係check 小便入面既dna) 我真係冇聽過人話係用超聲波去check,

呢d係清到,不過衣源好似手尾又耐dd 俾淋麻煩少少囉, 都係聽之前既ching講!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。