推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[原創] 太古漢文學校

回復 384# 的帖子

應該是六八年之前,圖中太安樓還未出現。

我兒時住太成樓某層一號室,記得七十年代,
有一年打十號風球,咁耐以來第一次見太古水塘滿溢,
本來上塘到下塘,只有中間部份有水流,
但當日就成個塘都佈滿水,氣勢都幾有睇頭,
所以到家陣都仲印像深刻。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-5-6 13:22 發表
xcat兄,個次我記得,的水都上左路面,好得人驚,我住太就樓六樓三号,你呢?
我住你對面,六樓一號。

哈哈哈,孖女我都識,佢地搬左了,我比佢地細d,
我外公仲住緊六樓一號,間中我會去探下佢,
呢張相....當年 d 天井仲未封,我住果陣家家戶戶已封天井做廚房了,
太古小學我只讀過兩年,因為細個成日同阿哥打交,
所以被送去跟外公外婆住左兩年,
呢兩年...令我童年過得好精彩,因為個個都係大人,
得我一個細路。

多謝你張相,我會 print 去比我外公睇。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-5-7 13:25 發表
原來你是曾家的外孫,你外公仲建在,都八十多歲啦,記憶中,你外公廋廋地,外婆則比他大隻很多,其實,我七二年已搬離上址,可能未見過你,
Lawrence 兄好利害,仲記得我外公一家姓曾,
外公今年八十三歲了,身體尚算健康,外婆於兩年前走左了,
如果你七二年已搬離,最多可能只見過我 BB 時期,
我有 forward 呢個 forum 比家母睇,不過佢家陣大部份時間居於國內,
佢由紅屋仔時已住則魚涌街,相信如果睇返舊相,
應該會回味無窮。

呢張圖?

羅記兄,我有班酒肉朋友,經常大魚大肉,但每次體檢膽固醇都冇超標,
佢地習慣每日服田七粉,至今都好健康。
關於田七好處,剛上網找來少少資料可作參巧...
http://paper.wenweipo.com/2008/12/17/zt0812170011.htm

相關搜索目錄: 膽固醇

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2009-7-11 10:05 發表
Lawrence 兄, 老搜兄 暨各位大佬:
小弟無言感激, 衷心感謝諸位之詳盡解說及安慰之言。人間有情, 萬般暖意在心頭。有緣再在此相聚, 祈就在下週。   
祝 1 兄手術成功!

各位大哥,睇怕都要認真注意一下自己身體,keep 住做下運動了。

相關搜索目錄: 運動

六萬八...
買得 D3, 14-24mm F2.8, 24-70mm F2.8 仲有找...

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-7-18 23:07 發表
六万八真糸可以買好多嘢、買Leica 都有找。
Leica 機玩唔起,太貴了,
而且數碼時代,始終覺得 Leica 電子部份未夾得好,
都係普通貨色比較適合我。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-7-20 10:45 發表
Panasonic LX-3 la,一樣
我係咕喱命,喜歡換換下,香港一入夏吹東南風就出動,
前星期剛打完風都揹住三支重鏡連腳架上左一轉雞公嶺。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

Thx 大隻西兄及 1 兄。
引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-7-20 23:44 發表
亞Cat光、揹住三支乜重鏡乜機連乜腳架上左一轉雞公嶺?雞公嶺係邊度架?
雞公嶺位於元朗逢吉鄉對上山頭,由小路上大約行四十五分鐘至一小時,
沿途全程上斜冇樹蔭,所以比較疲累,不過上到去景觀好開揚,
好天可遠眺錦田至深圳,夏天七至八月剛好可影到日落南生圍,
所以雖然天氣熱,都要上去搏一轉。
影相當日我帶左 Nikon D200, 14-24mm F2.8, 70-200mm F2.8, 500mm reflex (橙圈)
同埋一支 velbon 640 腳,加埋都唔算輕,不過預早少少慢慢行都冇問題。

除左穌光,當日日落餘暉都幾靚的。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-7-21 13:18 發表
嘩,咁重手全部都係2.8鏡,重加埋支長火500mm,x1.6足足有800mm,影翻隻大鵝蛋都無問題啦,幾時up部D200去D3或D700呀?
暫時未考慮換機,鏡頭就始終欠一支中焦,不過器材通常到有逼切需要先會換,
最重要見天色好就要出動。

日同月我都喜歡影,支 500 橙圈停產後我都搵左好耐,上年先從 yahoo japan 以合理價 bid 到。

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2009-7-22 18:08 發表
CAT少、個月真是好正、500mm的威力發揮出來了、今日有無影日蝕呀。支鏡幾$bid返來架?
支鏡上年晌日本 bid 返來,連運費三千五有找,香港二手價一直晌四千以上,
今日冇出去影,不過有晌窗邊放支 500 做投影,投上張紙上都見到日蝕。

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-7-22 20:49 發表

專業 欣賞!
謝大隻兄。

我間中會去三家村影黃昏景,不過家陣東區 d 屏風樓一支支杉咁,
真係幾剎風景,前幾日上寶馬山,island east 已高過山。

早幾年紅屋相...

引用:
原帖由 choihung 於 2009-8-3 21:44 發表

紅屋遲遲都不對外開放,好浪費!
印像中曾經做過類似青年旅舍,之後又荒廢了,
唔知有冇機會成活化古蹟之一,
家陣我間中會上去影 figure。

去北海道二世古滑雪,有 J 字形吊車,
我...好喜歡,仲來來回回搭左好多次,感覺好 free.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。