推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

124 12345
發新話題

[桑拿浴室] 東方水匯桑拿(The Sauna and Spa)

本主題被作者加入到個人文集中

東方水匯桑拿(The Sauna and Spa)

我本來話唔寫,只係係「尖東係新場」题內加些資料. 但見高射炮兄出左個報告,
我卒之都係手痕 ,開翻條題目。
這場記得我若兩年半前講過會開, 拖下拖下終於上月中開檔.
之前已说過,
雙鐘570 (85折原價約610, 加鐘200).
休息室內男女賓可同坐,

亦有女賓休息區及按摩房區,

男女賓不可同房dup.

佢地亦一年前請左大豪客/維港既嘉玲姐過檔做經理, 我一直都好期望見翻靓女經理.
高兄的報告見:

http://forum.timway.com/f/viewthread.php?tid=296609&page=2#pid8821792   (post #32)

高兄已寫過裝潢, 我只補充: 我唔會形容為好豪華, 但高雅新淨.

最吸引處是水池區的水晶燈好靚, 兩個水池(熱、凍)
分得好開, 地方大容許.

}身booths夠, 整個水池同locker區都鋪了好细塊tiles, 感覺exquisite.

休息室同維港一樣梳化好舒服,
但無維港色水咁花, 主調啡色, carpet 灰, 近水吧櫃有卡位餐^.

我個人經歷過原址舊龍濤濼(crystal spa) 、新龍濤濼到依家, 當然依家硬件最好.
入到休息室好輕鬆, 因為立即就有維港過檔的兩位腳師傅greeted我
(我唸間場都多得佢地能於開張後頭幾天幫手接待來自維港的客),

日更其中一位女公關Anna又同佢重聚,後來dup完出來,

都見翻中更的Maggie, 夜更的Carmen(當然不是維港的carmen)同Ming (唸第一聲),

同來自维港的locker熊仔.

特別開心見翻maggie和carmen. 幾位靚公關穿天空藍色suit,

而嘉玲姐養尊處優多時復出, 一樣依舊雙眼動人, 粉紅菲菲.

侍應服裝亦有姿彩.

食物方面, 雖然已開始有小炒及飯餐,但未比得起維港的質素.

聽說間場三位股東之一X哥試過都話未係好得. (我落去有見同到高大靓仔的他.)

16/10開張那天到18/10那三天的確好爆客, 初時收 1 am都百幾客 (by now, 收5 am),
但by now 已levelled off甚至回落, 初時吸引到尖東附近桑拿的客, 甚至棕泉及各股東的舊客、朋友.

現在能否有較多的隱定長期客, 未係肯定. 佢要同附近的棕南海和維港競爭.

維港的日日常客未有轉過去,最多試一試.

齋dup客好多是跟住相熟技師轉場亦有去開一間久了的感情因素.

現役技師亦俾一些競爭者缚住, 现役棕泉的,講明東方水匯唔會請(但應該/可能有例外,

因為我知水匯有一個剛之前係香港棕泉幾红), 维港则早已扣起技師鐘錢之中的每雙鐘十元.

所以雖然维港失了若干客,水匯暫時未算好樂觀. 希望唔係弄致雙輸.

至於技師方面, 我不在版面說numbers 了. 不過我可以講下: 未有 8 仔,
最好意頭的雙位數字技師, 大半年前在维港做過. 以前龍泉匯的四小花(我真衰, 以前替佢地起埋咁既 ),

首小花和另一花都係水匯. 有一位來自碧麗湖的陀地(number 也有8字)及另一入行無耐的陀地,

近日會有再多一兩個陀地返. 另外亦有 d來自维港(早前已離職)
及天天.

super兄和fitman兄問過我, 我會稍後pm你地深入少少的info.

對我方便的是,我在维港的至愛 ,與及维港較靚的其他幾位技師都留在維港.

相關搜索目錄: SPA 水晶
God's mill grinds slow but sure.

引用:
原帖由 高射炮 於 2009-11-3 16:11 發表
拋磚引玉! 大成功 Ha ha ha…..

雖然唔係好平, 但短時間可能會屎忽痕再去多次, 試下其他no.如何?
小弟報告不敢稱玉.
正如你話頭, 洗頭水用成龍sell果隻霸王,
沖3G用seba, 我唔多鐘意, 無Dove , 但有rain bath, 卻無
棕泉的泰國貨. 我睇佢地都要好似維港咁係水池區整個玻璃專櫃俾客放自家帶
來的toiletries 和massage oils.

God's mill grinds slow but sure.

另外, 佢地係學維港咁備有透明袋俾客放電話錶等,
但唔係維港咁已放係大部份lockers, 而係多數provide upon request, 我認為應更主動向客提供.正如先前有ching說是貼心一招嘛.

由於間場唔係好似浪淘莎、維港咁自家洗毛巾而係俾出面洗,
全新毛巾雖然雪白但唔索水, 沖完◣鼎僮n先後用兩條抹才夠乾,有點麻煩.

仲有,水池區有時冷氣太凍, 尤其是換袍處勁凍, 佢地好似話d'  窿未封好', 這問題需正視盡快解. 冷親客再交撌P染就唔好啦.

引用:
原帖由 yellowhite 於 2009-11-3 16:34 發表
C Hing的包膠真係Pro~~~!!! 同豬朋們去dup的話, 始終係大場較方便.... 最衰d豬朋不太好正骨... 唉.....
謝謝賞面, 我只是一向盡求中肯, 有果句就果句, 唔想無謂'paint a
rosy/overly-rosy picture'如「世外桃源」 , 等ching們落去有多點心理準備. 就算開係號稱全Kln最大的三萬呎crystal spa 「遺址」全新ぉ, 亦未必意味硬軟件中樣樣都very骨. 尖東最大場亦未必一定係女公關靚絕全港. 你見我話尼個撞翻果個又遇翻返, 尼十年尼來來去去又係果班,悗Y同伴成長歲月亦漸催人 .亦可見除硬件、bg quality外, 管理人事無話MK, Jordan一定比尖東差. 我亦很好難唔去同佢neighbour 維港比較.

相關搜索目錄: SPA

又仲有, 前周五開張後不久「跌咳匙」台就有疑似祭Z"超一流美容小工 一見難忘 ", 乜都唔提只係講淘金沙靚美容Grace過左水匯. 佢返中夜更但我暫仍無緣見到佢,另一美容披長頸巾有點gypsy look, 我仍較喜歡維港美容製服淺鬗W衣白色褲, 斯文但不會過份professional boring生硬look."

相關搜索目錄: 美容

引用:
原帖由 高射炮 於 2009-11-4 14:24 發表
補充一點: -

Kitchen 晚上9點半就收工, 所以9點半後只有小食, 油菜, 公仔noodle等….. 想食野就要早d. d湯水唔錯, 可以一試!

換衫個陣最好企後少少, 唔係會比個風口吹中, 好易感冒!
係呀, 入房前落定order 好d.

引用:
原帖由 littlehorse 於 2009-11-4 10:50 發表
貓兄... welcome report!!

出多D!! 支持支持!!
可能要等到第日北角鑑鴾蘉禷}至出新題了.

相關搜索目錄: 水療

引用:
原帖由 booshi 於 2009-11-11 02:15 發表
係咪真係有Spa做
定係淨得大池呢?

hot and cold pools, massage service, no real spa service offered as yet.

相關搜索目錄: SPA

昨天正式開張, 開始有10 pm 44X 及 12 點 38X 的特價.

引用:
原帖由 高射炮 於 2009-11-17 15:23 發表

咁樣價錢reasonable d! $38x 真係好ok, 不過聽d c fu講個場夜左好靜! 上次去做左*(, 覺得好面善, 但唔記得於邊個場見過?
我地以前談過洗頭水選擇及冷氣過了凍問題似已有所改善
師兄不妨再去.

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-18 00:49 發表
d r 貼屎方式,不敢恭維
好彩無r 我, 只是放下碟在我旁.

引用:
原帖由 arowana 於 2009-11-19 02:08 發表
支持貓兄支持貓兄支持貓兄支持貓兄支持貓兄
Thank you.

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-22 13:56 發表
管理慨念,
In what sense of business sense? Can you elaborate please?

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-23 02:14 發表

we spend money in HK ,it should be different to spend $$ in China,that's what I recommand  
其實香港場剩下仍吸引到我的只是人的親切感.

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-23 12:36 發表

this is what i can't feel it in this place till this moment
seem we are reunion to China h:" />h:" />h:" />
講開, 我第一次落水匯, 招呼我的locker 叫得出我姓,話以前係大豪客招呼過
但我去的的候已是八年前.   有時係別處撞翻d 主任或侍應升了主任,
記唔起人地名了,相認時有點尷尬.

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-23 13:24 發表

you must be 大豪客
洗腳唔抹的日子早已過,講正題, 你做過哪位技師?請PM我.

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-24 13:21 發表

ching, 邊位經理1對1咁老實呀
唔講尼間, 以香港棕泉來講日更, 一對一反而係少數, 好多Я對三、四甚至五(當然以較受歡迎bg而言),
係那處的客俾開, 唔係值唔值問題. 近年香港較似樣的齋場全部都有加價好似升呢咁.
我個人只會對特別琲槓g才Я對三或以上.
但一般鐘錢四百零如浪淘莎海濱去到五百零如水嶼茷ЁㄚY拆90俾bg(未計搏鐘),
所以bg到到一般質素差唔多,
除非要到過千如「十三樓」、Sauna de Palais,
可能分別都唔係咁大...
不過每次千千聲都唔係可regularly 付擔得起,
我若每周平均只去兩次齋按,
我一般消費每次$700-900幾.間中又去下樓上shops,或同honey去呢,
都要睇住條數呢.

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-24 13:21 發表

ching, 邊位經理1對1咁老實呀
如那是男經理, 可能是明哥了.

引用:
原帖由 高射炮 於 2009-11-24 16:55 發表

no no ..... 是女的! 名字...忘記了!
Then this is either Carmen  or 阿 Ming. She is a bit thin, right?

引用:
原帖由 btt 於 2009-11-25 03:01 發表

請問"一對一","一對三" 等是甚麼意思?
是每粒鐘計?
one hundred dollars' tip for each hr (45 minutes).

引用:
原帖由 gowentgone 於 2009-11-25 23:15 發表

I met the manageress seems all c9 on last visit
The day shift manageress looks a bit older than the other ladies, but she is graceful.
.Anna, Carmen, Maggie, Ming all look younger.
If you ever meet the chief Ka Ling, you will be charmed by her.

引用:
原帖由 高射炮 於 2009-11-25 18:10 發表

YES! BINGO
Carmen is the thinner one.

引用:
原帖由 SCWK 於 2009-11-25 17:23 發表
hey everybody, i am new in here cuz my newest interest is going to sauna. i have been to  東方水匯 for couple of times, and i am impressed with the quality of the overall service and deco. after 10pm  ...
You may also want to try the one opposite it, called 維港棕泉 (Victoria Palm Spring Sauna), slightly cheaper, not as grand as this one, but it is my favourite.

124 12345
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。