推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

71 123
發新話題

九龍仔街坊惨痛回憶 1954-07-22 日之火災

而家全部都是電話預約的, 所以無半夜 3 更排隊呢支歌仔唱了
第 5 座那診所應是直至南山村健康院落成後便關門, 應是 70 年代尾, 80 年代初
記得以前在第 5 座睇醫生時, 葯水樽是要自備的

我小時印象她是潮州人, 家中長輩都稱呼她為"潮州姑娘"

引用:
原帖由 小師弟 於 2010-8-11 23:11 發表
覆871帖
我在十一座的四樓水喉頭位那一家都有裝一部麗的電視,有粵語片做時一毫子可以入座,屋內有個閣仔,堆滿小朋友。我大家姐小時候都跟一對做教師的夫妻上課,後來上契了。最後大家去了寶安商會學校讀。
寶安我都讀過, 不過而家叫宣道了

美麗宮做過歡樂今宵
地下有間茶樓

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 HAOCHANG 於 2010-8-19 21:53 發表
即刻上GOOGLE MAP看看美丽宫戏院旧址,据闻现址为普仁大厦,看来与以前很大分别,是否重建或改建?

要请教MTPEN仁兄!
應是"仁寶大廈", 大約 78,79 年左右入伙
美麗宮應是約 70 年代初(我估約 73年)發生火警後改健的

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-8-20 09:58 發表

多謝 Haochang兄之美麗宮舊址新照。我有十二年冇去過九龍仔了,當時是離港六年後首次再踏足香江,亦不知六年後會回流大把時間睇。當時正一死人尋舊路,惟老妻對我舊史不感興趣,怱怱地看看母校大坑東 ...
是"石硤尾"地鐵站吧

我係住另外一邊既第一家,即浴室既另外一邊
那時浴室好多道友

mtpen 兄 : 你唔好見怪就真

話時話, 今日又到 7 月 14, 以前既熱鬧而家都蕩然無全

好彩石硤尾仲有做戲, 過 2 日去睇下先

我住第一座的, 68 年開始
捉木蚤就未試過, 記得夏天晚上出走廊訓帆布床

引用:
原帖由 小師弟 於 2010-8-31 21:18 發表
小時候用透明膠袋捉烏蠅,間中有時捉到螳螂,大隻飛蟲,就用線綁住隻腳任佢飛,用咸水草綁住個圓圈用來套新開張鋪頭的花牌的紙花,幾開心架因為無其野玩,拍公仔紙。還記得在十一座中間H位向官小方向,每天早上有一檔 ...
用透明膠袋捉烏蠅呢家野, 早前表現比我侄仔睇, 睇到佢嘩嘩聲
另外走廊的牆裡常可捉到一種條尾有個鉗的小虫

多口一問, 各位講既大坑東官立小學位置是 ??
照計當時咁多細路, 點解會停辦呢 ?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-9-13 12:24 發表
前輩們有否記得巫山園?
位於 7 ..,8 座那茶樓 ?
此 post 之前應有提及
老闆就妮像是姓巫的

再行入 d 就是另一家叫 "南華"
規模好似較大

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 天九 於 2010-9-13 14:16 發表
巫山園,很熟...但都記不起在那一隅?

基本上,我都好少幫襯大坑東的食肆...

有,都係76年幫襯過南山邨的華仁餐廳...一次咁大把。
天九兄 :
是大坑西的華人酒家嗎 ??

那飛碟型的涼亭是會產生回音的
我家小孩現還有去玩耍

引用:
原帖由 scottiehong 於 2010-10-6 23:39 發表
呢張係我家姐偷影我既
都係同一個公園, 其實呢個公園係唔係已經無左 ?
以前係唔係叫三角公園呢 ?
公園還在, 不過水池已填平 (今年中秋當晚有去過)

我跟 scottiehong 兄都算係又一村 & 寶安既校友喎

話時話, 我對寶安及又一村既老師都無好感 !!

引用:
原帖由 scottiehong 於 2010-10-8 13:10 發表

又係我發揮超強記憶力既時候,
him 兄係又一村讀書既時候,
係唔係有位老師叫 周桂(貴)冰 ?
我仲好記得佢個大寶號
事關呢位周老師對百厭 or 易喊既小朋友無乜耐性,
印象中, 比佢捉過入黑房, 不過又無喊喎

...
咁我又唔記得, 除了幼稚園, 2 & 3 年班我都係讀又一村, 我印象最深就係 2 個老師小息時同 d 學生爭乒乓波檯
又無理沒收我個靚靚筆盒, 收理 d 智商有問題同爆力傾向既學生 (我並不是歧視, 但真係有危險)
寶安又係, 有一年 3 班 5 年級要縮為 2 班 6 年級, 一係就轉去天台學校, 一係留班
我就同另一個同學留班, 咁細路要留班就當然唔開心啦
佢老味, 姓馬個 Miss, 仲要罵我, 但就不停安慰另一同學, 大佬, 我讀書唔叻, 但平時都乖乖咁絕不生事,
妳唔安慰我無所謂, 但點解仲要落井下石
另外姓蘇個 sir 又係, 我舉手答問題佢居然話 : 你平時成績都唔好, 學乜人舉手呀

學校對黑學生又視而不理, 我地呢 d 善類就當災, 靠學校 ? 結果咪又係要自己做野

相關搜索目錄: 幼稚園

我今年仲開始做生意添

勁呀 !
我的都不知放那裡了

祝大家新舊九龍仔街坊~~新春大吉, 身體健康, 萬事如意 !!

今年的九龍仔盂蘭勝會剛舉行過了

71 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。