推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-8-7 12:11 發表

葉劉都得,但可唔可以去執一執個look,話晒都係代表香港嘛。

話時話,振英哥行出來還可以。

當然是期待亞習總坐正,到時候中國就會有一個行出來唔失禮嘅第一夫人矣。
親身體驗, 振英哥係 d 損人不利己 既人, 佢做特首...

p.s. ah Sue 既家教, 損人利己, 形勢所迫, 冇法, 但損人不利己...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-7 17:59 發表
雖然衙門中人, 對其反感, 然梁某大利不在香港, 此君野心非比尋常。
...
此君野心非比尋常 -- .

何老大為在野人士, 但識見...

家中至親 (衙門中人), 與其有泛泛私交, 相安無事; 但評價...

p.s. 可參考吳敦義訪港...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-7 19:38 發表
我諗好多影响香港既重大民生政策,其實倫敦知得一清二楚同埋會有啲ADVICE. ...
其實重大民生政策 (e.g. 難民),係成班高官, 圍坐係中環政府總部, 等倫敦 guideline...

英國政府, 應該對香港高官的級數, 瞭若指掌. 真是功於心計...

p.s. to be fair, 其實無可厚非...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-8 20:46 發表

與生俱來的DNA, No 得 king

yes, 家姐做銀行, 都哦我...

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-8 18:43 發表

問題係他何所恃? 棵樹勁得咁交關!
只有一棵樹才可以, 係咁先

p.s. 知到了.
主觀意願 - ah Sue 一生, 見唔少衰得黎蠢既人, 冇所恃. 希望 it also applies to him...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-9 16:51 發表

冇吖,朋友,妳冇有做得用咁惡毒字句鬧我振英哥吖,佢都係為家為國啫,只不過唔用犯民嗰套方式而已!

妳咁鬧佢法,妳阿爺會唔很高興呢!
非無的放矢...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-9 18:35 發表

衰得黎蠢...
ah Sue 既家教 -- 精 nut 辮+有強勁後台, 先有衰既本錢. 此等人鳳毛麟角, 無此條件, 倒不如如人為善, 多一個朋友...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-13 12:09 發表

非也, 此君旗幟鮮明, 難得的是雖老董已下台, 尚忠心護主, 自提出8萬5, 地產霸權+50%港人對他恨之入骨,
衙門中人何以對其反感, 因阻住人發達也. .........老何若一定要揀的話.......都係揀佢。
80 年代初開放, 此君已招待國內高幹 來港, 到大學培訓, 全包. 應積落不少人脈...

衙門中人對其反感, 因其出爾反爾, 有功爭領, 有鑊你咩...

他是行內人, 竟然推出8萬5, ah Sue 對佢識見/才能, 有懷疑; 8萬5出了事, 推卸責任,  缺乏承擔 (董伯伯好得多)...

何老大曾有言, 此君野心, 非比尋常. 我明白政治不是請客吃飯, 但此君他日以香港的福祉, 取悅共產黨, 會理直氣壯, 毫不猶豫...

p.s. 有得揀, ah Sue 3 個都唔揀...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-13 19:07 發表
  今日讀過鍾祖康的高官癈話程式, 有講當年乾隆皇帝點對明朝降臣,要將明朝降臣事明事清諸事如實編入"二臣傳",謂之二臣,因事二主為失節,但又國土之大不得不收編, 力戰敗軍者為上等,主動投順者二等, 而為明殉國者, ...
以前 d 人, 點都講下風骨, e+...

而且阿爺大方好多咖.

64, 好多建制派都曾經一時軟弱 (e.g. 立法會/民建聯 主席), 來來來, 阿爺都既往不咎, 大家一齊忘記背後...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-14 21:14 發表
>>>>>C

A......不單只他, 老何都有份............帶路
B......至於有功爭領, 有wok你咩, 出此言者, 實小兒科;試想, 不識讓功, 豈能埋堆,
埋堆都冇份, 只能口出怨言. 老何所指是此君圍內於點劃會阻人圖謀,  隔山打
衙內眾牛, 而於行得正茶聚時更而點名問責此一江湖傳聞。
以港福祉取悅老共一說並不成立, 世家羅氏可見一班。
C.....8.5萬是對, 節奏錯, 不關乎專業問題, 是識見問題. 若是老Tung著他責任推向自己身上呢, 妳又點諗?
A... , 因此故+出身, ah Sue 初時好 like 佢

B......此君羽翼未豐時, 禮賢下士, 招待國內客, 擺出愛國愛民, 當時 ah Sue 年輕, 聽見熱淚盈眶. 有毛有翼後, 身為行政會議召集人, 與政府口徑不一, fine, but please quit before making any negative comments...

C.....good!!! inside information - 此君向老Tung建議推行八萬五建屋計劃, 出事後, 四處宣揚 - 集體 decision, not only me. 現在, 舊事重提, 孤家何等有識見..  

p.s. 世家羅氏 - 羅德承 ?? if so, 估唔到何老大懂得留意佢

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-15 10:09 發表

臨走前 埋一大籮地雷俾凸府嘆,乜鬼嘢政改、生果金、強積金、大學泡沫化….等等,最勁嗰個菠蘿係八萬五, ...
先母成日話 -- 人地叫你去死, 你就死比人睇咖 ? 你有腦咖...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-15 10:09 發表

八萬五確實在港英肥彭年代 initiate!起屋噃,非三時五刻成事嘛,到上馬時已是多年後,以至可憐的老董+振英哥硬食此悶棍

振英哥其實亦蠢過隻猪,若果當年樓市爆煲時仍一力承担,兼自動過賬話係自己 initiate,依家反地產霸權熱爆,個光環正好係時來風送騰王閣,戴住嚟爭凸手,殺通庒啦!
...
八萬五建屋計劃是肥彭任港督的時期開始研究的,但當時受制於《中英聯合聲明》,未能付諸實行。直到主權移交後,賣地不再受限制, 振英哥就向董生建議推行。 - btw, 佢地一向話肥彭係千古罪人/妓女, 仲聽肥彭點 ? 蠢蠢蠢!!!

你精佢唔呆, 振英哥 e+ 認係經手人...

no la, 香港人 幾like, 都 無用, 最緊要 亞爺 like...

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-8-15 11:32 發表
"政客"肥彭當之無愧
有風就識使盡
無風就撩起三尺浪
記不記得他面紅耳熱寸車毀亡左耳.白頭魯是低級官員
最最最寸有次撩交打大言不慚
"中國從來以後都不是偉大的國家"
我小小小
做左歐盟尃員後對老八 ...
有 uncle 跟過佢/老董/曾生, 最 like 董生 (謙厚君子); 肥彭其實看不起中國人, 私人場所, 身體語言, 擺明歧視 . 問題是肥彭識做 show, 祖家官員...

以事論事, 做左歐盟尃員後, 老八對佢都好恭敬o窩...

相關搜索目錄: 語言

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-15 15:53 發表

呢條番鬼掙爆,笑口噬噬,食咗你都唔知呀!

講講講!咁醒又唔見佢將啲咁好嘅方案 ...
ah Sue 的私人英語導師, 退休前, 有份為督爺 / 特首 寫講詞, 曾經說, 肥彭口才非常好, 爆肚/出口成文; 董生, 背講詞, 都結結巴巴

喂, 人地祖家係實行緊哩 d 方案, 只不過敝民族虛不受補. 曾經有偵探小說, 描述如何毒死枕邊人, 而可無積可尋...

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-15 19:29 發表

喂!大嫂!怪人需有理,當時肥彭呢隻奸龜,較啱時間响樓市癲瘋期時掟出八萬五呢亭咁正氣嘅西瓜皮,邊個敢咁大不諱say no呀?  

好嘞!你哋班犯民又有冇say no呀?吓? ...
喂!大哥!怪人需有理,明知佢係奸龜,仲信佢. 係咪本身都有責任 ?

投資方面, 我咁信何老大/ D 哥, 佢地 d 建議, 我都會先做風險評估/研究...

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-15 19:35 發表

佢唔出聲冇人話佢啞!

俾佢講到天花龍鳳去呃啲犯民,邊個敢唔跟呀?

唔跟嗰個先至冇腦呀!
你都話佢係奸咖啦, 佢唔出聲, 先至冇腦呀!

強國/香港 d 官, 晨早睇穿佢, 仲跟???

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-15 19:29 發表

妳答我,隻肥鬼既然明知呢條屎橋冇可能在港英時代實行,使鬼佢咁好心响度指手畫腳教將來凸府點做呀?唔係陰謀係乜? ...
我答妳,隻肥鬼既然明知呢條屎橋冇可能在港英時代實行,係陰謀.

一個民女, 都知係陰謀; 凸府號稱有強國做靠山/能幹既班底, 點解仲要比佢指手畫腳教點做呀 ?

我成日教 d 小輩, 作為一個心智正常既成人, 要為自己行為負責, 唔可以賴人點你/靠害...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-8-15 19:39 發表

咁叻!叫肥彭同董生大家鬥講撈鬆話吖!  
撈鬆話唔係國際語言o窩, 你不如話 鬥講馬來西亞話吖!

btw, 董生講英文, 好過廣東話...

明師曾提議他以英文/國語 致詞...

相關搜索目錄: 語言

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-16 13:19 發表
眞係唔想將HKG與SIN比較, 但SIN就真係對民眾要求有極速反應,
SIN 5 月大選引至的後果, SIN GOVT. 昨便即刻推出於兩個月內便籌劃好
的組屋大計, 快到可以於年度計劃外即刻增加供應60%達至2.5萬個,
仲有其它新 ...
極權/獨裁 和民主 相比, 一向都 效率高 D. That's life...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-16 16:28 發表
   老何兄, 香港是一個死局, 官員視野已經相差很遠, 有咩好UP, 有聞挪威首相除稅後人工只係普通工作既三倍, 但挪威首相要管的,一定要比香港特首的多, 真不知道人哋首相咁窮,但管出來的國家,是世界先列, 官 ...
for argument sake, 被管既人既質素...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-17 12:45 發表
Ne次香江專業中產大wok了, ah 強話, 醫療, 建築, 金融 etc, 可北上廣東, 遲d全國,
咁即係話, 香港亦要開閘讓北人南下, ................會點呢喂
金融影響大 d, 因為 人脈緊要. 其實 E+ 香港好多 i-banker 都是國內人...

03/04 年, 大學畢業, 平均月薪 大約 $6500, 科大有內地畢業生從事金融, 月薪 7 萬. 科大大吹大擂...

醫療, 建築 - 何老大敢唔敢 buy their services ? 我唔敢!!!

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-17 18:15 發表

A....Ne瓣都唔駛up了, 自青島啤上市即已大定.
B....權貴子弟+確係有料= 唔憂冇人吼.
C....醫療, 妳我唔buy, 老傷病弱殘就ng buy都唔得.
      建築, e+已越來越多了。 我有個老番則師朋友, 作品之一係舊山頂老 ...
一講醫療, ah Sue 唔係懶矜貴, 國內既技術, 中西 e 融合, 可能好過香港. 但專業操守...

SARS 一役,  睇到洋鬼子既 professionalism, 如何 令香港醫療界 outperform 2 岸3 地, 甚至星加坡 .

uncle 話, 10 年 8 載前, 國內既 西-e, 薪資 = 救護員, 佢地從未當自己係專業人士...

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-19 00:11 發表
歐盟經濟唔掂,現在德國總理倡議,歐洲經濟政府, 有論德國事成的話即可兵不血刃將歐元區的各國經濟自主權統一,謂之fourth reich 興起, 不過香港中文報紙甚少提及, 不過歐盟的興起根本就係要一統歐洲, 歐元就是手段....
生果報有講, 而且論及第三帝國...

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-8-25 15:02 發表
呢個特衰政府係咩都唔會做, 嗰啲高官都係等揾夠就上岸, MPF呢個真情係第一個要爭取取消,   現在香港生活水平, 無3萬一個月都好難每個月有錢淨, 只不過好多人唔認清形勢, 我有次响網台聽 ...
04 年, 有同事 兩夫婦, 月入 4 萬多, 都捉襟見肘..

97 到現在, 中下階層薪金冇乜點加, 通貨膨脹...

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-25 14:35 發表

方才睇完周永新教授講保晚年問題, 從內中統計數字所得出結論,
現時收入中位數1.2萬樓下的1.8M打工仔+1.2/2萬收入的1M打工仔,
共2.8M人口, 因生活開支, 而錢則儲無可儲, 不要說奉養父母,
本身晚年肯定暈得一陣 ...
btw, 香港又有 唔少 隱形高收入者, 唔洗納稅...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。