推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 monster00888 於 2011-9-5 19:19 發表

CHING, 咁醫生斷定你咩病??

我想問我有搞野至病發約5日, 有冇得驗下係咪真係中左疱疹, 因為個醫生佢只係問我病情同檢查我尿度口同水泡處, 已斷定, 及開了7日一個療程藥比我.
一般中皰4, 5日就發作, 係一粒粒細細既水皰, 醫生會提議你種菌, 即係係皰抽啲液體, 再化驗, 皰有一型二型, 一般性交都大部份中二型, 返發既機會高, 如果係口交中既一型, 會比二型無咁易返發

引用:
原帖由 stanleysex 於 2011-9-7 22:13 發表

熊貓兄你近來點呀? 應該無問題啦係咪呀?
Stanley兄, 中左皰都足兩年啦, 計埋原發總共4次, 皰比較難搞, 好睇個人, 不過我都隨遇而安, 返發就去睇醫生啦, 我以前講過中皰後兩三個月左右, 個袋袋成日無故成日少少損, 何醫生當時話係扁平苔蘚, 話唔知成因, 亦都無咩可以搞, 唔傳染, 有啲人耐左會自已好, 點知快2年仲不斷發, 雖然無對我有咩大影響, 只係煩, 同成日下面都會有傷口, 上個星期最終決定去搵區醫生睇下, 佢話唔似係扁平苔蘚, 開左7日藥膏藥水揸, 情況又好似好左, 不過仲未好, 我都唸點會一揸就會將兩年既皮膚病醫好, 只希望真係可以對症下藥

引用:
原帖由 fukkk123123 於 2011-9-7 23:50 發表

CHING請問有冇機會永久無症狀/只有間唔中紅腫痕癢?
如果抽左血測HSV-2抗體係POSITIVE即係已經算"帶菌者"以後都有機會傳染俾人?

唉....我已經測左2次都係POSITIVE....睇黎已經中左招
聽講有人係"帶菌者"係無症狀, 可能係免疫系統強禁得著唔發出嚟, 不過如果皮膚紅腫痕癢已具傳染性, 果時就唔好搞嘢啦, 免得傳比人, 有師兄同我講平時沒發唔戴套同老婆做, 都無傳染, 不過未必人人一樣, 因為體質唔同

引用:
原帖由 strange 於 2011-9-7 23:29 發表
我的菜花已經好了一年, 到而家仲無復發.  JJ炎也相應好了.
不過到現在, 晚晚沖涼都要自己檢查一下有冇復發.

勸喻各位師兄,  大陸的囡囡真係幾污糟!
開大會中菜花, 口交會中JJ炎.
我前後醫咗一年, 用 ...
Strange兄, 呢兩年我只係陪我朋友去過一次機場, 因為我個袋袋成日都會損, 所以好怕啲地方唔乾淨, 反而去大既正場間中都會鬼鼠機 至少心裡覺得地方乾淨企理

引用:
原帖由 strange 於 2011-9-11 10:47 發表

其實都吾駛咁驚, 去機場做手作仔, 跟本吾會中招.  我而家平均一星期去一次機場,否則D火好難消除.
有時做下波推都吾會再中招.
都係因為我下個袋袋成日有傷口, 所以先唔敢去機場, 就算去都要搵間比較乾淨企理既, 貴少少唔慳得, 我都知好多機場都有波推, 不過都係小心啲好

引用:
原帖由 TTTT1 於 2011-9-18 19:08 發表
中庖的兄弟睇下   
http://blog.udn.com/bhlin/3396367
T1兄, 我收到你短信, 謝謝!  不過最近比較忙所以無回, 篇文章即係要食成年藥?  我問過區醫生, 平均1年4次都算正常, 超過就可考慮比較長時期的治療, 你而家情況點?

引用:
原帖由 95555052 於 2011-9-26 01:31 發表

TTTT1兄, 我都收到你短信, TKS!! 因為轉了工, 大陸又上不了Timway, 所以好耐都無上來.

我比較好彩, 2-3年, 皰只返發過一次, 但JJ炎又出返, 而家變成敏感性, 這半年飲酒/晚睡都會出, 我轉了兩個醫生, 遲點考慮 ...
師兄, 我唔記得你中一型定二型, 不過2-3年先返發過一次真係好好啦

引用:
原帖由 eugene~129 於 2011-10-3 23:36 發表
想請教下D中過疱既CHING.....
我第一次中, 岩岩發果到差唔多好番, 但其他地方見到好似新既疱咁
咁正常嘛?

小弟出黎玩既次數唔多, 次次都有帶套, 最多輕輕錫下咀仔咁
有次玩水床時, JJ被囡囡用妹妹 ...
eugene, 你唔好自已估估下, 快啲去醫生驗清楚係咪皰疹先, 真係中招就食藥, 多休息飲食均勻, 提高自已免疫能力

相關搜索目錄: 飲食

引用:
原帖由 eugene~129 於 2011-10-5 02:37 發表

唔係ar ching, 我睇左兩次醫生
第2次佢已經話左我係啦
食左d藥差唔多好番晒
但第到又起d新既........
醫生只係望完你就話你中皰?  正確應該係啲皰直接抽啲液體去化驗先知係咪.   如果你一停藥就會發, 咁一般醫生會試落重啲藥, 又或者食3個月藥等等

引用:
原帖由 eugene~129 於 2011-10-6 12:57 發表
吾好意思仲有野想請教
咁我而家睇果個係皮膚專科
我應該轉番其他科定繼續睇佢好呢?
因為上次都睇左成$900, 都吾平所以希望岩醫生啦

thx
都係睇皮膚及性病科, 呢啲錢都慳唔倒

引用:
原帖由 worryme 於 2011-10-12 10:58 發表
怕中皰既ching... 可以一睇, 我睇完之後, 真係唔驚了...
大概係話,
1. 中皰三個月驗血就準.
2. 無病徵但中招既人係好少20%
3. 就算唔帶套, 中招既機會都係1% only
http://www.medhelp.org/posts/STDs/HSV-Clar ...
第三點我真懷疑, 因為我有戴都中, 我以前太無知, 以為套就100%安全, 其實花, 皰等病毒係可以透過體液, 同埋緊密既皮膚接觸都可以傳染, 我中個位置係JJ右邊既毛髮位, 你話係咪好易中招呢?  根本係3角位都係高危, 袋袋都唔平安.

引用:
原帖由 Tony1 於 2011-10-15 19:11 發表
沒有入來這麼久,已過60萬人次,真的很利害.
是的, 師兄, 因為太多人以前一樣咁無知

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2011-10-19 19:51 發表

沒有出外再接觸,
但有用袋食過"良家婦女".
返工有吸2手煙.
近排覺得個人累d.
未必有時間上去.
睇下下星期點先.
師兄, 我以前一直都係QQ識良家婦女, 一般都係有正當職業, 我中招果個本身都有男朋友, 仲係佢唯一個男人, 我最後就係戴套都中招, 眼睇啲損友成日叫雞玩咁都無事, 都係果句, 無人保證對方有無病

引用:
原帖由 candycandy 於 2011-10-22 12:28 發表
原來仲有舊CHING係到!
LONG TIME NO SEE TOO.
當日既淋搞好但HPV仲困擾住我前排仲有變差左,做左小手術
大家要努力
Candy, 無咩吖妳?  多多保重, 大家加油!

引用:
原帖由 man002 於 2011-12-5 12:02 發表

醫生話吾會,佢座返位同我講你找到話比他知!吹賬
Man 兄, 點吖!  其實睇醫生都要睇多一兩個, 因為有啲真係唔係好pro

引用:
原帖由 catzy 於 2011-12-31 15:36 發表

我都煩緊E樣野  林緊好5好醫返好就當冇左件事!不過5好甘灰住 花系可以好返,等自己身體免疫系統殺死D病毒就OK DR.HO都系甘講!等D焦冇晒再去睇啦,我都就黎去覆診希望好返晒啦/_\
唔好唸咁灰, 好返係時間問題, 其實我地個個都係到努力 - 係到祝大家兄弟姐妹早日好返晒, 新年快樂!!

引用:
原帖由 ding 於 2012-3-2 22:41 發表

唉, 都係自己衰
停左去DG好耐, 但哩個月唔知點解勁想去玩(之前最多係深圳起個機), 結果上星期六上左去CP, 就咁中招,
係做完發現條女下面大脾內則有好多粒獨立, 分散, SIZE黑豆大細, 既白色疱&# ...
Ding 師兄, 唔洗咁灰, 如果中皰, 一個星期左右, 你下面就會見到有皰皰出嚟

引用:
原帖由 ding 於 2012-3-3 22:49 發表

想問下係咪會痕會吉吉地同埋會感覺好炙熱?
定係要用肉眼去搵?
成日凝住好多位都好難CHECK到......唉......
肉眼一定睇到, 每個人對皰都有唔同病況, 我果啲唔痕唔痛, 但皰就一定有水泡, 係一堆細細個水泡

引用:
原帖由 dary_1981 於 2012-3-3 23:20 發表
唉…飲大左都唔係好得!諗住條女唔係雞,俾左自己借口除套,甘就一世啦!ding兄諗住幾時去15/f?
呢到有啲師兄都唔叫雞中招, 都係正當人家, 有正常男友, 用左都中, 可況唔用.... 花同皰可以皮膚, 體液傳播, 尤其有睇唔倒既傷口.

引用:
原帖由 dary_1981 於 2012-3-3 23:39 發表
熊貓ching我都明白,我都真係知錯!係呢貓兄近期身體點?
我唔記得上年幾月返發, 都幾耐下, 依家我都無咩,  最慘個袋袋皮膚病, 成2年幾, 都未完全好, 是好是壞.....可能上天等我唔敢亂嚟, 因為袋袋啲皮膚成日都有啲損

引用:
原帖由 stanleysex 於 2012-3-7 22:53 發表

熊貓兄咁而家好翻哂啦應該, 最緊要keep住健康生活應該ok
Stanley 兄, 多謝晒!  你知皰比花可能仲難搞, 有時JJ附近有咩異樣, 我都好怕係返發, 今日都有啲啲痛, 但暫時未有明顯, 希望KEEP著無嘢啦!

引用:
原帖由 熊貓 於 2012-3-8 00:26 發表

Stanley 兄, 多謝晒!  你知皰比花可能仲難搞, 有時JJ附近有咩異樣, 我都好怕係返發, 今日都有啲啲痛, 但暫時未有明顯, 希望KEEP著無嘢啦!
唉!!!!! 幾日紅紅地少少踵, 都知有些不妙, 頭先終於發現有啲泡泡仔係毛髮位, 又係過左半年以上, 又返發.....無計啦, 唯有食藥.......

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-21 20:17 發表

唉....我都約係上年9前中疱, 知果刻成個人失晒魂, 情緒到人生低點, 雖然而家已經隔差多9個月, 開始頭兩個幾月復發2次, 而家食緊vatlrex, 雖然未復發過, 不過得知停藥都有不少復發個案, 而醫生亦解釋過個病 ...
師兄, 我係2009年8月中皰, 個個中招都係一樣...真係覺得世界末日 我無長期食藥, 呢幾年隔段時間就唔知點解就會返發, 最近果次係上兩星期, 食左valtrex 500mg 過左個星就無事, 距離上次都有7, 8個月....可能都接受左, 雖然都會唔開心, 都唔會係太影響生活.  師兄, 你係咪中招後一直都食著藥?

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-30 23:59 發表

我唔係一中招後食藥, 係由開始2個幾月後開始食, 未食前復發過2次, 而家差不多食左近5個月, 未復發過, 不過間唔中就會感覺下面唔舒服

復發的原因好多, 抵抗力弱果陣易發, 挨通宵休息唔夠...等.
我第一次復發應 ...
是的, 曬過多都會易返發, 師兄你食緊咩藥? 每日一粒? 醫生建議?

引用:
原帖由 monster00888 於 2012-3-31 13:05 發表
仲有來緊應該會有以下疱疹新藥, 不過未知幾時可以先正式推出到, 雖然未可根治, 如果減至一星期食一次就已經方便左好多

轉貼
另外也很開心有人分享了AIC36這個新藥
我稍微瀏覽的一下該藥廠的網頁
http: ...
Thanks 師兄資料, 我問過醫生, 一般1年內返發2-3次都叫正常, 我基本半年以上就有機會返發, 醫生一般會建議返發得密既人食長時期既藥, 所以我一向都無食, 怕有副作用, 唉...師兄去藥房買藥吧, 我問過1個半月藥既VALTREX 500mg 都係800

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。