推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-18 16:00 發表

我都係好少去玩...好唔好彩中左招.早D睇到這個討論區可能改寫了結果.好後悔去玩有了性病.身心受損.希望未中招既朋友能夠睇到這討論區及早回頭是岸.
我好同意, 不過既成事實, 只怪唔好彩, 我中招已馬上同我幾個成日出去玩既朋友講, 叫佢地自已唸清楚仲博唔博.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-18 21:51 發表

我中左\疹...9月中中左..睇左幾個醫生都話係其他病過左十幾日開始jj爛心諗死La分分鍾連jj都要切.後來無意中睇到這討論區有個c兄介紹左個醫生給我.現在巳經表面好得7788但心知有庖疹係一世.....好後悔去玩
Kevin, 我都係9月中中左皰疹, 你搞完第幾日先發? 你係JJ生水泡, 係咪無用套? 我發病時唔行唔痛, 突然發覺有水泡, 醫生比左藥, 幾日就謝左, 你情況點, 醫生有咩提議, 你有老婆仔女嗎 ?   我都後悔死啦......

引用:
原帖由 stanleysex 於 2009-10-19 01:45 發表

我睇過兩個醫生, 一個去世衛既, 不過上左岸就態度..........., 所以醫到我咁, 第二個係dr ho, 唔洗講佢點, 兩個都講一年後無就無, 而去世衛既即頭講通常3個月無發既, 好翻既機會已經好高, 唔會再發除左去玩, 而你 ...
Stanley兄, 聽到你咁講, 我先有點安慰, 不過我係之前既post睇到, 有位中左皰疹既師兄話開頭差唔多2星期就發一次, 如是者過了年半, 依家情況好好多, 你話兩個醫生都話1年唔發, 就該唔再發, 係咩意思, 係咪話自已抗體已經識得消除本身殘餘既皰疹病毒? 除非自已再亂嚟感染新病毒.  我最怕斷斷續續返發就唔知點好, 唉.... 師兄你中左咩咁多年都唔好, 係咪忍唔坐又搞搞震?

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-19 09:48 發表

唔發出黎係咪即係係高危既hpv啊? 我都有hpv,,, (我有即係我老公都有,,touchwood 我冇見到我同我老公有發出黎),所以我都問醫生我冇發出黎其實係咪代表我身體入面有既係屬於high risk既hpv,佢都話我咁推斷都岩。 ...
Candy, 我新手所以唔係太知妳中左咩, 不過想問妳同妳老公點處理夫妻間既事.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-19 18:17 發表

應該一星期左右到.jj冇水泡但有紅色一點點.過多幾日開始爛.爛到成個9頭.跟住留血.心諗死La好彩有人介紹醫生給我現在好得7788.政府要月尾先有報告睇.如果等政府救我可能己經切左jjLa,醫生話我唔使驚係庖疹一型. ...
Kevin兄, 我中既係二型, 我一發就見到水泡, 唔行唔痛, 開頭以為自已係普通發炎, 點知係中招, 醫生點同你講, 有無叫你點處理, 話會唔會返發?

引用:
原帖由 health222 於 2009-10-19 21:32 發表
唉 ~! 又番黎同大家作戰,我好左差不多九個月。 可能我用 3M 多得濟,那損左其它地方搞到其它地方有花花。用3m 既朋友真係要小心D! 加油努力 ~!
我想問下師兄可否講下 D皰疹,同皰疹二型有D咩病徵。 因為我自己有 ...
師兄, 知你好左九個月又返發, 對我都有打擊, 以我上月中皰疹後上網睇左好多有關資料, 一般皰疹都會出水泡, 通常潛伏時間短, 我就4, 5 日就病發, 不過有懷疑最好馬上去睇醫生檢檢血.  男人下面部位有時"行行地" 本來都好正常, 不過自從中招後, 一有唔妥就疑神疑鬼, 真係心力交碎......

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-19 18:05 發表

我同你心情一樣.....只怪自已去玩染到性病
你中既一型本來唔算性病, 不過生係下面就變左性病.....

引用:
原帖由 health222 於 2009-10-19 22:42 發表
thxthx~! 不過可否概要一下病徵。麻煩你? 是否有液體流出?
師兄, 如果你無再出去玩, 該唔係中皰疹, 因為潛伏期好短, 上網睇過好多, 中招反應因本身抵抗力都有唔同症狀, 我第4, 5 日起身發覺毛髮地方出水泡, 有幾個, 我起果陣咩特別都無, 話出就出, 又唔行唔痛, 醫生比左藥, 4, 5 日就謝晒, 流野情況唔係好明顯, 跟著就結蕉.  我相信唔同地方會有唔同反應

引用:
原帖由 health222 於 2009-10-19 23:33 發表
Thx thx ~ 但請問水泡面積大唔大?
面積一般般, 都係幾個細既水泡集中係JJ旁既毛髮地方.

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-19 23:56 發表

你睇返我之前既post咪知loo (淋病,而家話有hpv,,應該係高危,因冇發花出黎暫時,,7,8個月,)

夫妻間既野點去處理真係好難講,, 睇另一半架咋,,我咪認錯loo,,, 真心,,,,,做好自己,,,,唔好再錯
機會係人地俾唔俾你 ...
Candy, 我明白, 今次真係一生既教訓, 我以後都唔會再敢亂嚟, 妳會唔會係上次出事中左hpv吖?  我依家希望好番唔會再返發, 能夠有重新做人既機會

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-20 10:43 發表

我唸冇咩人會唔明白,,除左唔怕死既姐,,,,  我估係啦係去玩過先會有HIGH RISK既HPV,,, BTW我都要黎緊1月再去做柏氏+做HPV DNA TEST,, IF 個柏氏REPORT唔OK就麻煩D~ 不過到時先算啦,,急都冇用,, 我都冇太去唸,,, ...
我都打算12月中再去檢查多一次, 因為政府無CHECK HPV.  人唔中招真係唔多識死, 相比我班朋友, 我真算好少玩亦好小心玩, 點之係自已中招, 真係命數, 我之前對太太都唔係太好, 發生呢件事我完全覺悟, 想同各位中左招, 無中招既師兄講, 有女朋友, 太太既, 要好好珍惜, 真係唔好再亂來, 除非你打算一生單身寡佬.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-20 22:14 發表
非常同意c兄你講既野....我同你一樣之前對太太唔係太好.中左招後就非常後悔.未來曰子要好好珍惜
Kevin兄, 我地算好啦, 太太無走到, 師兄你同我都係9月中中招, 不過你係一型, 我係二型, 你情況點, 呢段時間我真係成日疑神疑鬼, 因為我係JJ旁毛髮既地方發病既, 你都知男人JJ附近有好多毛髮, 毛孔又多, 袋袋皮膚又一節節, 有時真係唔知係咪返發出小水泡, 因為唔行唔痛, 我每日早晚都會好小心自我檢查下, 煩死.......

引用:
原帖由 killer_law 於 2009-10-20 22:30 發表
我每日都是後悔的心情
希望後悔來得切
Killer 兄, 你點 ?  我需然係新手, 不過我覺得此版真係好有意義, 中左招既人果種無耐, 對未來既恐慌, 後悔自已之前太無知, 係中左既人先知道, 我地都向著要好番, 唔再返發既共同目標努力, 希望各位師兄要互相支持, 真係要 keep post

回復 9191# 的帖子

Thanks for posting.

回復 9208# 的帖子

Stanley兄, 最近我都返睇左個版, 以前果個就無睇過, 想問下 Tony & 伙計兄係咪都好番晒, 有無聯絡過 ?  我9月中中招皰疹(私家同政府報告一樣), 不過只係政府做埋HIV & 梅既測試, 所以我想再去全面檢查一次, 係咪最好等3個月, 即係12中再去會好啲呢 ?

引用:
原帖由 sara10 於 2009-10-21 10:33 發表
thank you. i'll make appointment and report to you all the details.
師兄, 睇左醫生未? 唔好遲疑

引用:
原帖由 garamon 於 2009-10-21 19:54 發表
據曾讀過一些關於 HPV 資料,男性如沒有症狀,是沒辦法做 HPV DNA 測試,因不知擦那地方取樣本,但女性則可在抹片時取樣本做測試,是否感染了高危 HPV。所以我以前曾說過,就算沒有症狀,都要做 HPV DNA 測驗,才可知 ...
即係點, HPV抽血都驗唔到?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-19 21:49 發表

Kevin兄, 我中既係二型, 我一發就見到水泡, 唔行唔痛, 開頭以為自已係普通發炎, 點知係中招, 醫生點同你講, 有無叫你點處理, 話會唔會返發?
Kevin兄, 最近情況點?  我日日都check著自已, 身心都好大壓力

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-22 02:18 發表

c兄唔好意思遲左覆你..都好得7788但都覺得有D唔妥.可能仲有D陰影.不過要睇埋月尾政府既報告先.我都好大壓力.自已一個就冇所胃死就死.怕連累其他人.....真的早知結果又何必當初
Kevin兄, 你係政府check d 咩 ?  我第一次去睇政府佢都無比咩治療我, 話皰疹第一次發過2 - 3 星期會自已無事, 除非感染其他細菌.  你我都係有老婆既人, 壓力真係好大, 好多師兄都講過頭3個月比較緊要, 大家要keep 好 d 抵抗力, 你老婆無咩吧  ?

引用:
原帖由 BLACK_SARENA 於 2009-10-21 23:17 發表

放鬆啦, 睡得吾好好易返發.
師兄, 多謝提點, 自從中招我都儘量瞓多啲, 不過肯定唔似以前無事一瞓落床就好快瞓著, 師兄你有另一半嗎 ? 可能我有太太所以壓力大, 一靜下來就自然會想到......

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-22 12:55 發表

無葯食?等自己好?自己凋謝?
Man兄, 我首先係去睇左普通科, 醫生一睇就覺得係皰疹, 比左3, 4 日藥我, 為免有錯, 我第2日去堆政府睇, 無任何藥比我, 可能係我有講私家有比啦, 政府個男護士話一般唔會開藥, 除非症狀比較嚴重, 佢解釋最好等自已體內既抵抗力控制病毒, 此為上策, 正常情況水泡本身會過幾日破, 之後結礁, 自我癒合.  希望之前有兄弟中過既, 可以交流一下, 謝謝!

引用:
原帖由 nolock 於 2009-10-22 13:12 發表
This is the main point !
Yes, that's the main point!  中左病毒既兄弟除左擔心返發既問題, 第二樣就係怕成世人都係帶菌者, 怕總有機會傳染比伴侶, 因為正常人都想成家立室, 生兒育女.  正如 Stanley 兄講過同佢同期既都唔見晒, 大家都望自已能及早痊癒, 正如篇報告講, 先唔好講2年後有1成人仍然係帶菌者, 究竟所指清除係咪100%無晒呢? 我真係好想知有無兄弟過左1, 2 年時間再去檢查, 而報告証明病毒已經唔再殘留餘孽係身體內.  我希望大家都有機會可以完完全全變番正常人, 唔洗再擔驚受怕.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-22 13:23 發表

去政府到種箘..醫生比左D藥高藥水同一星期藥..仲有c兄你睇邊個醫生..好似幾好..
Kevin 兄, 你係咪同我一樣係私家同政府都有種菌呢?  唔係你點知你中既係皰疹一型呢? 我係私家先出結果, 最後政府都再確認.  我一發覺有水泡就飛奔睇私家, 只係公司醫療既普通醫生, 不過見佢有皮膚科文憑, 所以先去睇佢, 因為我無唸過中左招, 以為係毛囊發炎, 真係太天真....佢就係比左3, 4 日藥我, 不過佢態度唔似好 nice, 亦都唔會再搵佢.

引用:
原帖由 kevin12345 於 2009-10-22 14:11 發表
咁你好彩過我.去睇普通醫生就一眼睇出係疱疹.我就唔好彩知道有事咁去睇一個專科醫生.咁過左一星期越睇越唔妥開始jj爛同流血.好彩有c兄介紹個醫生比我..佢話一型.但政府未有報告
個私家醫生始終有張皮膚文憑, 再加上我表面有水泡, 所以覺得係.  你個醫生話一型, 有無種菌睇過?  一般生係下面都係二型!  我剛剛去睇其他病, 覺得肥仔醫生幾好傾, 就另外問下我中招既野, 佢真係幾好同我傾左陣, 作為醫生, 都知會講得保守, 都係話睇下啲中既菌有幾惡, 定係自已抗體夠強, 而導致返發既次數......至少佢話手接觸該唔會有事, 因為手既皮膚構造同下面 & 口腔唔同,  我果次可能係有睇唔到既傷口係附近, 所以被感染左.  師兄, 你係政府係咪都有做 HIV & 梅毒test 吖?  我想夠3個月重新檢查多次, 想CHECK 埋 HPV.

引用:
原帖由 man002 於 2009-10-22 16:51 發表

原來是這樣,又學到野!
呢位師兄, 呢樣野學嚟仲咩, 如果你係無中招既, 不如唸下唔好再亂嚟, 唔洗害到自已一世, 我都係咁同我班老死講!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。