推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

其實政府醫系米好難醫好?私家醫藥好D?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 10:23 發表

Kevin兄, 你係政府check d 咩 ?  我第一次去睇政府佢都無比咩治療我, 話皰疹第一次發過2 - 3 星期會自已無事, 除非感染其他細菌.  你我都係有老婆既人, 壓力真係好大, 好多師兄都講過頭3個月比較緊要, 大家要kee ...
無葯食?等自己好?自己凋謝?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 13:16 發表

Man兄, 我首先係去睇左普通科, 醫生一睇就覺得係皰疹, 比左3, 4 日藥我, 為免有錯, 我第2日去堆政府睇, 無任何藥比我, 可能係我有講私家有比啦, 政府個男護士話一般唔會開藥, 除非症狀比較嚴重, 佢解釋最好等自 ...
原來是這樣,又學到野!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 17:21 發表

呢位師兄, 呢樣野學嚟仲咩, 如果你係無中招既, 不如唸下唔好再亂嚟, 唔洗害到自已一世, 我都係咁同我班老死講!
常識嘛!
就系中了,不過吾系這病!

剛星期一睇完政府,下星期再覆診!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-22 20:34 發表

原來如此, 師兄你中左咩, 可以講下嗎?  政府係咪只幫你檢HIV & 梅毒嗎?
第一次睇醫生,即場檢尿道分泌物初部結果中淋仔,比一粒藥食,
點知問醫生其他野,黑點系什麼來,佢用放大鏡睇完話椰仔,就立即做冷凍!
凍兩野,就走得!
檢HIV & 梅毒和尿道分泌物!

叫下星期再來覆診!好像好簡單!

幾天後都少少開始脫落黑點。

原來黑點黑印像老人斑都系椰仔,
原來吾系流野都吾會去社會衛生科睇,才發現這些,
吾知系不幸還是幸?不過黑印都有幾年!
以前問普通醫生話無勿野!h:" />

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-23 09:07 發表

黑點黑印? 有冇可能啊係椰菜花,,,應該唔係啊嗎,if幾年前都有你應該生得好多啊嗎???? 個醫生可信嗎? 專科?
政府社會衛生科醫生(應該系皮膚科醫生),我問他吾洗做testing都可以確定,他說睇都可以分析到!

祇有四粒,兩粒好細,像默那樣!兩粒就1-2mm,扁平凸小小滑滑感覺!不過現在比以前慢慢長大!
應該兩三年前看香港腳時問過普通政府醫生!

我都問不是凸起疣才是椰仔?

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 10:16 發表

Candy/Man, 我發現下面毛髮邊白白地色, 有啲唔安心, 都係等陣去政府check下, 因為我公司係灣仔, 都算近政府醫院, 又唔駛錢, 不過我都知個醫生都無咁好耐性同每個病人慢慢睇, 中招抽完血之後都無叫我3個月再 ...
其實睇病是要自己主動問和自己找尋病處!

當然一個好醫生會細心引導和檢查!

我都問好多其他問題和身上粒粒,他說其他是脂肪粒!

不過政府不會幫你找出其他粒,祇能自己找自己提出,這點系重點,

不過佢叫剪光毛髮,容易檢查和方便些!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 12:05 發表

嗯, 我上一次就係係 JJ 上面接近根部毛髮既地方, 見到啲白色一粒粒凸物體, 即係飛跑去政府睇, 佢話無事, 係毛囊大, 不過今次係發現係 JJ 右面毛髮邊既位置, 為免錯誤, 等陣又跑去政府望望, 未中招從來都 ...
其實吾洗過份擔心,緊張!
因為病,在點樣心理下都系到,吾會變,
平常心臉對!發現就問問醫生!

我自己都呆呆地,都系等時間慢慢醫!
因為內科內藏病更痛苦,
現在我地行得走得,食得行得!已經好好!
我系樂觀性格果類人!

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-23 09:07 發表

黑點黑印? 有冇可能啊係椰菜花,,,應該唔係啊嗎,if幾年前都有你應該生得好多啊嗎???? 個醫生可信嗎? 專科?
剛才用數碼相機拍照再放大看,原來黑印面積裡都好多粒粒凸起,心理都down些少!
是否要冷凍幾次先會謝脫落不再凸起!凍後粒粒粒會點樣?
下次都系拍照記錄凍前/後,康服期長展照片先!

相關搜索目錄: 數碼相機

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-10-23 14:13 發表

你係咪做左冷凍啊咁???
第一次睇,發現已經過隔離房做冷凍,G 2野無勿感覺!

引用:
原帖由 Lawrence_12_9 於 2009-10-23 13:49 發表

ching, 俾個advice 你~ 政府真係唔好信~!!!!!

我都係同你一樣係gov clinic 睇淋仔, 同你一樣既treatmetn
下星期再來覆診,  你前2hr 都唔好去tioelt , 因為佢會用stick 插入你尿道take sample 去睇你仲有冇野 ...
明白!多謝!

以前幾個月前有朋友護士看我手和月位,話我應該有前烈線問題!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 13:14 發表

Man兄, 你有女朋友, 老婆/仔女嗎 ?
散拖就有!
不過看緊骨科很久無行房!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 15:05 發表

頭先2點走左去政府睇, 都係果個四眼醫生, 今次感覺比人串, 我show左比佢睇J 右面毛髮邊既白左既位置, 佢反問我 : 你覺得有咩問題.  我指比佢白白地既肉唔知係咩, 佢話都無野, 我就係無知先中招, 先搵醫生睇, 因 ...
我見粉嶺果間無勿野!可能第一次所以感覺吾到囉不算熱心,不算細心!

引用:
原帖由 LEE624 於 2009-10-23 22:51 發表
今天下午第一次去左15/F,幸好DR話出左個d唔係花 .但用左3m2個星期,D濕疹復發哂.好鬼死很 ...
濕疹都系中醫,我都有好多年,十幾年!轉季這時期最易發作!不過這兩年我都無出!
之前看10次中醫!
最好系發時,食西藥然後看中醫療理,平時煲湯飲!

你去旺角買土服苓煲,飲個幾月!
另強個肝腎,多做流汗運動!

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-23 17:28 發表

師兄, 你都係去私家睇真啲!
我都系打算星期二覆診政府然後睇佢地點處理,然後再去私家專科睇,窮無法子!

引用:
原帖由 LEE624 於 2009-10-24 10:55 發表
dr.ho刀有話我濕疹好勁 ,仲話濕疹+花係難d會好  正係用土服苓煲嗎...知唔知仲有煲d咩可以防止濕疹同花復發
煲土茯苓買野生龜佰幾元,或者水蛇都不錯,或者豬骨!因為煲土茯比較平和!去毒!
土茯苓能治濕熱淋濁,帶下,癰腫,瘰鬁,疥癬,梅毒及汞中毒和

土茯苓,牛大力,豬骨或者龜!
能對癌症幫助!
牛大力能消腫作用!

我家常煲3斤土茯苓,半斤牛大力,3斤豬骨!土茯苓切薄片,先浸水半個鐘,煲2.5/三個鐘!
試過一星期煲兩,三次!飲足成個月!皮膚滑一滑!

【拉丁文】 Rhizoma smilacis glabrae
【英文名】 Glabrous Greenbrier Rhizome
【釋名】土萆解、刺豬苓、山豬糞、草禹餘糧、仙遺糧、冷飯團、硬飯、山地栗
【歸類】植物 土茯苓
【藥效分類】 清熱解毒藥(清熱類) 祛風濕藥(祛風類)
【性】 平
【味】 甘 淡
【毒 性】 無毒
【歸 經】 肝 胃
【藥用部位】 根狀莖
【功 效】 清熱解毒、除濕、利關節。
【主 治】 濕熱淋濁,帶下,癰腫,瘰鬁,疥癬,梅毒及汞中毒所致的肢體拘攣,筋骨疼痛。
【附方】1、梅毒。用土茯苓四兩、皂角子七個,煎水代茶飲。
  2、骨攣癰漏(筋骨疼痛,潰爛成癰,積年累月,終身成為廢疾)。用土茯苓一兩,有熱加黃苓、黃連,氣虛加四君子湯,血虛加四物湯,煎水代茶飲。又方:用土茯苓四兩、四物湯一兩、皂角子七個、川椒四十九粒、燈心七根,煎水代茶飲。
  3、瘰鬁潰爛。用土茯苓切片,或研為末,水煎服,或加在粥內吃下。多吃為好。
【藥 量】 15-60g。
【配伍宜忌】 忌茶、鐵器。肝腎陰虧者慎用。
【炮製方法】 將原藥除去雜質,洗淨,浸泡,潤透,切薄片,乾燥。
【品質標誌】 本品以外皮淡棕色、形大質重、斷面粉白色、筋少、粉性足者為

中醫話濕毒濕毒,濕氣日久聚集於身體內,困於身體,多做運動流汗運動帶走濕氣!
另外分上身濕疹和下身濕疹,

下身濕疹例如下體陰部,腳等,會比較難醫,
要中醫開藥題升下身濕氣上升,比較麻煩醫法,要長時間!

另外如果年青但手指出濕疹已經系好嚴重!

我就系下身和手指都出齊,2006年就日日看中醫,把脈看証改藥,煲藥飲,手就茶保濕藥膏,所住水份,
然後慢慢好,之前我出到難肉,紅腫,不會自己結好,
中藥有些藥有用但毒些強,所以天天改藥,另外又補肝膽腎,增強自己身體!

你都系先看中醫,看他怎樣分析你先!
之前中醫話我虛火和虛,涼茶是無作用,他每次藥都有當歸補,行血題升我!
幸運的我的中醫是免費醫藥,日日睇日日聽証改藥,這樣比較好!佢的藥都好靚。這麼正!
如果初初睇一張藥一個療程五日果些醫生,就比較無那麼細心,醫得無那麼貼身,因為飲藥有不同情況反應,更改藥芳!跟貼些!

另外如果次祇睇西醫,打針,消炎茶藥膏怯除,祇是治表,不治本!日久慢慢積聚,突然會一次發出來好厲害,更難醫!

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-26 15:47 發表
唔該有中皰疹既兄弟講下你既情況, 我9月中中招後, 日日都好仔細檢查自已, 好擔心返發, 呢幾日發現無端端係袋袋位有少少結醮, 但又唔覺之前有水泡出現, 以前無中招就唔會理會, 男人下面有時都會"行行地"有時損左都唔知 ...
依家就唔同晒, 疑神疑鬼,這樣好正常!

因為吾系你認識範圍,好多不懂問題?好多憂慮?如果這程形,最好在網上找多些正確資料,
看後有什麼問題,和不懂分析為上是否包,
覆診時一次問醫生幫你解答,當然系私家醫生才那麼好耐性答你!他是專業專科!
如果你不是再去病毒高危地方,都吾好太擔心!多出街空曠地方走走,看書聽歌,分散注意力!多想也無作用!

其實覆診,醫生解答你的問題,都算心理負導一種,平式你的多憂慮病況!

剛去完政府覆診,又再抽sample for testing.
話林仔醫好,但上次抽sample 種菌話中衣原體,現在比一星期藥!
今日睇証系條靚妹醫生!
疣就話冷凍結焦,ok喎!其他點吾系喎!
今日四個醫生當值,一個鐘睇完,無勿客!
同醫生,男護士,女護士吹一陣水問些問題!
男護士話好少第一次睇會做冷凍,多數做搽藥就算,話我都例外!
上次醫生好人!??
今日見間laser 房好忙,好多人做!

總結都系過幾天去睇私家專科覆檢先!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-27 17:54 發表

師兄, 你係去左政府男衛生科, 點解會有靚妹醫生?  同埋師兄係政府驗左幾多樣野?
今日三女一男醫生,我去粉嶺吾系油麻地!
驗愛滋,梅毒,種菌驗衣原體,尿道分泌驗林仔瓜!基本都系這幾樣!如果無錯!
你吾系去過睇政府?

引用:
原帖由 Lawrence_12_9 於 2009-10-23 13:49 發表

.ching, 俾個advice 你~ 政府真係唔好信~!!!!!

我都係同你一樣係gov clinic 睇淋仔, 同你一樣既treatmetn
下星期再來覆診,  你前2hr 都唔好去tioelt , 因為佢會用stick 插入你尿道take sample 去睇你仲有冇野~
我就係唔知~~ 9.30am 去睇, 一起身去左tiolet,
take 唔到sample 未話我冇事, 好番~

但其實o的野未清晒~入左去,
1 week 之後, 睪丸同小腹痛...........endup 都係要睇dr. ho
仲食梗藥, dr ho 都話可能係 附睪炎or慢前~~ 食梗第2個course, 話仲有野既~要再食~之後做sperm check...唉

仲有~中淋仔 同中非淋 既risk 係1 : 4 ~
姐係話你唔知會唔會中埋非淋, 但gov 係唔會同你check 衣原體 , 你好番之後2 weeks 去做小便dna testing..
但gov 係唔會同你check 衣原體 , 你好番之後2 weeks 去做小便dna testing

今日覆診佢地化驗認症話比我聽知中衣原體,比一星期藥DOXYCYCLINE HYCLATE TABLETS 四環素
,不過見到網上話這樣吾系好見效!話衣原體如果寄生得久要長些時間醫!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-27 20:52 發表

個靚妹醫生睇你, 你會唔會唔自然?
我都老到幾十歲人,靚妹仔都見吾少,點會吾自然啊!系都想好和記錄問題問醫生重好啦!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-29 23:55 發表

Man 兄, 你覆疹完點 ?  中招已經擔心, 不過原來等夠90日再去驗果兩野仲難頂, 我真係做唔到師兄你咁冷靜!
覆診完,米食緊衣原體的藥!等康復!
我都無勿野特別擔心,一樣行得走得,都系同平時差不多,一樣逛街,運動,睡覺,影相影下風景,逛圖書館,看電影!(近幾年睇濕疹和醫筋骨都習慣病囉!)初初第一星期我都無失眠!
冷靜都有少少啊!初初話中野,我都有心理準備,
點知睇完醫生告訴我,然後出去大廳座,都有些少呆,無想過中兩種!現在三種野添!
這麼吾好彩,不過好快都想一想要點處理,回家上網找些資料和看BBS,認識多些!
其實你話驚吾驚中aids和梅,我又無這樣想過,中吾中都已經系等結果,改不了的事實,
祇有不再去危險病毒的地方就可以,無增加機會,就已經ok啦!多想多慮都系自找麻煩!
人生好多野都系學等待!

我工作和性格習慣自己處理自己的問題!所以比較獨立處事!

等待和找不到自己可信的醫生有時真系令人擔憂和恐懼,我以前看跌打都有這樣恐懼感,怕手為縮。
有時很快死去不令人可怕,不3不4,不知怎醫,不知結果,無手無腳不能動,盲,無可信的醫師,才可怕!

如果有時有人話比你聽祇得一年命!
我祇會計劃點利用這一年時間做所想做的事和計劃有勿比給家人,不會還在憂慮!
做人都系樂觀些比較好!

不過好多師兄都講,錢解決到就吾系問題!
當錢都不能解決就系大問題!
我都同一個這樣的想法。
性可有可無,無謂想多!好多人結婚到某年已經無性的生活也一樣生活!人要學識改變生活方式,適應新生活。

相關搜索目錄: 會計 結婚 運動

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-30 11:09 發表

Man兄, 多謝回應, 你中衣原體食藥可以斷尾, 濕疹和筋骨都可以醫, 只係需時, 努力!  不過我中既係病毒就無得根治, 因為師兄你係單身, 所以比較豁達啊.
嘻嘻,你無留心聽書,之前中三樣野,林,花,衣啊!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-30 14:17 發表

哦, 原來係咁, 唔係一次中晒吖 ?  點都好, 你無另一半咩事都可以自已解決, 壓力無咁大
就系一次過發生!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-10-30 14:51 發表

所以我好驚會中其他吖? 唉......
驚都無用!

用驚時間炒股好過!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。