推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

44 12
發新話題

第一次中招(新版開始)

中左招

我之前中過一次疱疹.....我個時可能自己出去玩中左招都唔知....其實已經係上年既事, 之後幾個月都出返, 後期去左睇醫生, 之後都係食藥同埋浸藥就好返~~ 其實我都知道冇可能會好得返....只要一發返出黎, 就要去睇醫生....點知十月尾個時, 我發現自己JJ好似有D肉粒既野, 之前係冇既....我諗會冇事啦~ 因為自己之前中左招之後已經唔敢再出去玩喇....但係我有一次同女朋友做時, 發現有少少血絲, 我就開始有D驚喇!! 之後走去再睇醫生, 點知醫生同我講話我大左Wart!! 我個時呆左, 明明自己上次中左招已經冇出去玩, 點解都會中招....之後醫生比左D solution 我搽, 好似有返好多...同埋D肉粒都冇左....但係附近又無啦啦生肉粒出黎....我而家都幾煩....我而家啱啱過左七日, 今日再開始搽藥...我諗住今次搽完都唔得, 就要睇多次醫生....同埋我見到大家話 Dr Ho 幾好, 如果可以的話就PM Dr Ho 個地址同電話比我, 我想睇多次......唉~~

回復 9553# 的帖子

但係會唔會成日發返出黎? 如果係就煩喇....唉

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-17 14:03 發表

師兄, 我9月中中左皰, 想問下你係上年幾時確定中皰呢? 你話幾個月後返發, 係係第一次發既地方, 定係第二到?  因為我係毛髮皮膚位出水泡, 但最近發現袋袋無故有結焦情況, 但又唔覺出過水泡, 師兄有無遇過咁情況 ...
我其實係上年八月到中左一次, 之後食藥同浸藥先好返...之後隔左一年之後到生返係同一個地方....而我發個時就好似一D爆左水泡既樣, 會痛既~ 所以醫生知我一中就要我浸藥, 大約四至五日就會好返

引用:
原帖由 0017564 於 2009-11-17 18:26 發表
如果我自己真係中左耶菜花 我叫我另一半去打hpv 疫苗 係唔係可以減低左佢中既機會 定係完全唔會傳染到
係邊到有得打? 如果有, 我都想叫我另一半打

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-17 13:50 發表

聽聞中兩樣野,真系比較麻煩!因為兩樣都系本身對抗病毒!

求証多個醫生都好!
dr ,這裡要版規系自己系版內找,無記錯系100頁左右!

不過我花都有幾年先發現添! 第一次睇醫生中三樣!
我係大約一百頁個到都開始揾, 前後十頁都唔係好見..... 我再努力揾下先...唔該

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-17 20:04 發表

你係話上年八月中招發左一次後, 成年後先係同一地方第一次返發?  請問上年醫生有無抽水泡既液體去測試? 確實係皰疹2型嗎?  因為皰疹有時會誤疹.  你係發係邊個位?  睇鈬呢年你都有同另一半做, 佢無被感染吧, 因為 ...
我上年中個時,醫生叫我驗曬幾樣野,HIV, 皰疹, 淋病,同埋梅毒個D....之後我記得冇樣中......但係醫生話我個症係皰疹....我冇理由唔信佢.....依一年我同我另一半做,但係佢又冇野....我間中都有問佢重要部份有冇事....佢又話冇....但係我中左招之後,真係同另一半少左好多做,可能我驚啦~~ 之後我又返發之後,梗係冇同佢做啦~~ 我反而禁多次都生係JJ到,其他部位都唔見有,同埋我冇無無端端潰傷結焦個D....可能我唔見都唔知~~不過今次好唔同,完全同之前唔同!! 但係我聽到我中左花,個下好驚,成日係到諗邊到野返黎.....自已依一年已經冇去玩....唉∼我依幾日又要開始搽藥,不過情況有冇好轉,我都想去Dr Ho個到睇多次,買個安心都好!

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-17 23:38 發表

你驗血都無中到, 即係你個醫生憑經驗判斷你中皰疹, 我真有鱓懷疑到底係咪, 確定係咪中皰疹最好方法係抽樣本培值菌再化驗, 避免有錯, 我當時係私家同政府都有抽樣本化驗, 係政府驗埋梅同HIV, 都唔洗比錢, 最終兩份 ...
如果政府唔洗錢,我諗我都會去驗多次~  我上次中疱,似係爆左既水泡.....我記得係痛嫁喎,痾尿都有痛∼∼ 今次我已經轉左另一個醫生睇,但係佢又話我中左花,因為當時佢即刻幫我搽藥水,佢話見到個傷口變左白色,就似係中左花∼ 我而家仲搽緊wart solution....但係個JJ既肉粒搽左之後真係冇左....我諗係花係機會都好大

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-18 00:08 發表

如果你仲有返發係JJ到, 即刻去抽樣子化驗, 咁先確認到.  如果真係花, 唔會咁易搽藥水就無左, 其他師兄可以比鱓意見, 不過我個人認為搵多個醫生RE CONFIRM 好鱓
不過我會搽埋今個星期睇下點先,我下星期好唔好都會去睇多次.....我覺得好奇怪,之前有幾粒肉粒,搽左D solution就冇左,但係附近又出返D粒,都唔知搞咩....所以我而家死人都搽左先,睇下咩事~~ 同埋我想知道,如果佢冇發返出黎,係唔係驗唔到嫁? 定係走去驗血就點都驗到出黎?

引用:
原帖由 bigdog33 於 2009-11-18 00:42 發表

===========
不過我花都有幾年先發現添 ???
C HING。。你咪吓我。。花仔。幾年後先出嚟???
但係查過網頁。。都無呢種病例。
可否分享多啲。。
定係你長期有出去風流。。唔知邊次中 ...
係未其實有時發返出黎都唔知呢? 但係我平時又唔係好覺有發返出黎~~ 可能今次個位置係JJ, 所以好緊張啦

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-18 13:52 發表

你係話花同皰都發係JJ到?  你成年無再玩, 想問下你上年八月中皰前幾多日中出過, 有無用安全套呢?  正常中皰4-5日就會出病徵, 花就潛伏期比較長
我上年七月中左之後就冇再出過, 但係我之後同另一半做都有用套....之後突然八月中又出返黎....醫生話個身體差都有機會出返, 之後我又去睇醫生, 食左藥同浸埋藥之後又冇野....

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-11-18 14:35 發表

老實講,,你個d係咪花黎架,我都未係睇咁多都冇見有人講係搽咩solution可以冇左d花,,,, 呢樣野真係覺得好驚訝同懷疑!!!

你有花(可能有)又有疱又有另一半,,, 你都係小心d,,醫好左隔一斷時間先同你女人行 ...
我個時醫生同我感講, 我都好驚訝~ 點解自己冇出去玩, 都會中左....我都呆曬....

不過我搽埋依個星期藥先, 之後再去睇左次好D

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-18 18:36 發表

好似我之前所講, 我真懷疑你上年七月係咪真係中左皰, 驗血又話你無事, 單憑水泡唔可以斷症, 雖然皰疹一定會出水泡, 不過出水泡有可能係其他事, 想問你出水泡前最後一次玩相隔幾耐?  同埋我都懷疑你係咪真係中花, ...
但係我而家JJ個到已經冇曬皰, 所以而家check唔到....同埋我上網睇過, 好似係中二型先會生係JJ到....唔係嫁咩? 水泡前最後一次玩相隔幾耐....依一下我真係唔係太記得....我諗同另一半應該係一個星期多少少到啦~ 因為我同另一半多數係1.5星期會有一至兩次....我D wart solution 搽埋聽日, 之後休息四日....就算有冇好轉, 我都去睇一次dr ho

引用:
原帖由 andus 於 2009-11-19 00:14 發表

兄弟我都同意你應該另找高明check一次, 因為本人有相似經歷

我中過珍珠疣, 即係傳染性軟疣, 我第一次俾醫生睇佢話係wart, 我果時驚都唔知點算好. 但係我有好多粒粒, 而且粒粒都係好細好多, 好似小水痘咁既, ...
軟疣我未聽過? 有冇D相可以睇下.....因為我都想查清楚係咩事

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-11-19 09:39 發表

都幾難得你中左招都好似咁平常心,,,講真,,,真係會用D SOLUTION就咁快冇既話你好應該介紹下呢到D CHING去睇唔駛佢地去冷凍都搞佢唔掂,,  ,, OTHERWISE我覺得你去睇多個專科醫生比較好

我自己都睇左2個性病科醫 ...
我其實上年中左招個時, 我真係癲左一樣.....我既心情係差到冇可以再差.....有時真係想死左佢算!! 同埋個時好後悔自己出去玩, 雖然唔會打真軍, 但係中左招之後都好驚會搞到另一半都有......好彩地到而家佢都未有特別事發生....同埋我中左招之後, 我都有同另一半講, 佢反而叫我唔好禁擔心....佢話佢都有朋友中過, 唔係想像中禁大件事, 仲話有得醫....當時我聽到依D說話, 先覺得原來依個世界仲有人係關心我, 唔會好似其他人覺得中左招就係抵死.....之後我已經唔想再中返依D野, 真係會好驚嫁中返....感我就冇再出去玩, 而家八月再出返, 我已經心情冇個時禁差....但係啱啱十月又中其他野, 個下真係down到爆.....我唔會唔信我另一半, 我只會怪自己唔知係未之前中左都唔知.....我反而驚我野到另一半就真.....唉

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-11-19 09:50 發表

其實你唔係應該等而家有病徵快D去睇DR.HO會好D咩???  仲有DR.HO要預約,, 你早D打去BOOK定啦,,,
之前問過醫生, 佢話要搽一or兩次period.... 如果係感, 我星期六去睇下啦.....買個安心都好

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-11-19 10:09 發表

你睇個個醫生係咪專科 "性病及皮膚科" ?

軟疣你上YAHOO打咪SEARCH到LOO,!! 不過你唔係專業醫生,,, 俾醫生睇一睇啦,, 自己係到估估下都冇咩作用,,因為你而家有D 野係到,,你先要快D去俾醫生睇下係咩一回事, 我相 ...
我之前係睇"性病及皮膚科", 所以我先比較相信個醫生既說話....但係都唔代表佢地一定啱

引用:
原帖由 candycandy 於 2009-11-19 12:09 發表

ANYWAY,,睇多1個,聽多一個個意見同判斷啦~~~ 對自己百利而冇一害~
都啱既, 我決定聽日都要去睇一次....

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-19 23:48 發表 你心情我同其他師兄都好明白, 我知自已中皰都成個人傻左 有另一半壓力更大, 我報告証實中招果晚即同我老婆講, 好在佢都無張件事放大, 呢件事令我對老婆睇法完全唔同, 以前我對佢都唔係幾好, 中招後我要好好珍 ...
吹我有時都冇用套,個陣時冇諗住吹禁易中招。。。。。我聽日終於去睇Dr Ho, 希望我個病冇惡化。。。唉

引用:
原帖由 vin55 於 2009-11-19 23:59 發表
吹我有時都冇用套,個陣時冇諗住吹禁易中招。。。。。我聽日終於去睇Dr Ho, 希望我個病冇惡化。。。唉
星期五終於去睇左Dr Ho, 佢話我係中左疱一型+花.....我個時都覺得好奇怪...明明今次得花, 點解無啦啦又有疱出返黎, 佢話可能係花影響到疱都返發~~ 佢個時即刻幫我做冷凍, 我有兩個位置都有, 一到係JJ個頭到, 另一個係JJ落少少既位置~~ 我見依兩個好似JJ個到粒野冇野, 但係另一個位置仲未甩....我而家驚緊如果仲唔甩, 下星期洗唔洗去多次, 做多次冷凍....我依排成日搽藥膏, 我見到JJ有D位置都紅曬...唔知係未D藥膏搞到感.....我都希望佢快D好返啦~~ 唉~~

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-22 20:52 發表

Dr. Ho 當時點幫你介定係中左皰一型?  有無講一型同二型既分別, 同處理方法?  本來星期六想去佢到睇睇, 因為之前講過我袋袋無端端有潰傷結焦(似皮膚龜裂)情況, 擔心係咪皰返發, 不過傷口暫時無咩, 都係12月中一次 ...
我上年中左招之後, 到今年既年中先再返發多次....佢話如果我中二型唔會隔禁耐先返發~ 如果係二型, 正常第一次同第二次唔會隔一年禁耐先發, 所以佢話係一型既機會好大~~ 其實如果你之前搽皰既藥膏未用曬, 可以搽返既, 睇下會唔會快D好返

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-22 20:53 發表

我之前都話中兩野花和包,兩樣野都系要自身對抗病毒,所以一起發機會大好多!
我就覺得搽消炎藥膏會皮膚比鮮粉紅些。算幾紅,可能系醫生出手堅過頭,噴重手!感覺jj裡凍到痛和麻痺!
因為系之前政府做冷凍無野 ...
我就係搽藥搽到好紅....我之前用緊solution, 對皮膚已經好傷....而家又搽緊消炎藥....所以我搽埋依個星期, 等多一個星期如果再冇起色先再睇多次....同埋我第一次做冷凍, 我都覺得好痛.....我唔知係唔係個個都係感

引用:
原帖由 man002 於 2009-11-23 06:49 發表

我都系傷口出水地方或者損厲害地方先搽,平時都無勿搽,都傷口康復吾錯!我凍十個地方!祇系搽頭三,四日!

因為私家無用飲管式噴嘴冷凍器,噴出來吾集中果點和分散,吾射準,所以噴多幾野,又噴到大面積,凍 ...
我今日已經搽第四日藥....我見我其中一個冷凍既位置變左一粒黑色一點野....另外一個位置好似冇曬野, 正常返....不過我第一次都想搽曬七日, 即刻搽到星期三先停, 到時再睇下點....

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 09:31 發表

咁醫生有無講一型既傳染性係咪同二型一樣?
佢話一型係好多人都會有, 例如有時口爛都可能係一型都唔定....佢話香港有機會80%既人都人一型而唔知~~ 但係二型就一定係sex先會傳到~~ 佢話我可能係oral 個時野返黎都唔定

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 10:59 發表

醫生有無講一型生係下面都係算性病, 不過睇嚟一型無咁嚴重掛, 但係都一樣唔斷尾
算唔算性病都唔係重點....重點係唔斷尾....感有咩分別....

引用:
原帖由 熊貓 於 2009-11-23 11:37 發表

至少比二型返發次數少已經好好, 醫生有無講一型皮膚都會傳染?
佢話都會傳染, 但係最好等好返幾個月先同另一半做....不過我下次會問埋佢會唔會影響我之後同另一半生BB

44 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。