推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

Old Pics found in the internet Phase II

一毫四個生果?呵呵。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-1-6 23:40 發表 一毫四個君莫笑,孩時鮮果幾人嘗。 50年代生果價錢我都唔知平定貴,但都無錢買,所以都好少食生果,記得孩時有時候會和小朋友住上環果欄執生果食,因為好多時果欄會將些爛生果掉出來,有些都仲食得。 ...
生果就真係冇乜印象。但記得唔係咁平,食完飯同老豆行廟街,食件西瓜都一毛子一件,此記憶最強。而家老豆仲都成日欏番出黎講。

引用:
原帖由 suewong 於 2011-1-9 15:30 發表 家姐話佢 5/6 歲食唔飽, 要偷番薯; 到我5/6 歲, 食生果幫助消化.
  • 1 切都是命...
  • 香港真係好.
  • 黃小妹真好命。我食唔飽就冇,但食生果多數都係同老豆行廟街時食西瓜。

引用:
    原帖由 理魯竇 於 2011-1-6 23:40 發表 一毫四個君莫笑,孩時鮮果幾人嘗。 50年代生果價錢我都唔知平定貴,但都無錢買,所以都好少食生果,記得孩時有時候會和小朋友住上環果欄執生果食,因為好多時果欄會將些爛生果掉出來,有些都仲食得。 ...
    爛生果有得執?咁就未見過。
    但記得街市有好多菜烚賣,斗零一大抽,那時老媽子買斗零番黎俾雞食,老媽子好鍾意養雞。我就成日同D雞玩,D雞原來都有性,晚黑會自己番入個籠度,好乖,做時做節有雞食,就問老媽子,如果係街市買番黎既就食,如果話劏自己養個D就唔食,仲要唔開心幾日。

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-11 19:37 發表 similar experience, 我會 lau /now 亞媽添...
    呵呵,不要心邪。

引用:
    原帖由 ces 於 2011-1-12 01:50 發表

.....................
    個時唔怕禽流感。

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-12 16:42 發表

咁當時咪會缺乏維他命 c ?
    當時差不多大部分生果都係由外國黎,而西瓜就係台灣既。
    那時生果並冇今日咁多,乜野火龍果、恐龍旦、香梨,也都未聽過。

只有新奇士橙、華盛頓蘋果係最常見既兩種生果,由美國來,富貴一些的,就吃提子,也是美國來,或者啤梨,由澳洲來。其他節令生果如西瓜,由台灣來。芒果,由菲律賓來,荔枝及龍眼由大陸來,梨,則是天津鴨咀梨,日本的,則係水晶梨。時最真貴澳洲啤梨,平均每個要八毛至一元。黑提子不遑多讓,要一元一磅。

不同今日既生果,品種全部亂晒,龍眼可以係泰國、橙係南非或埃及,至於藍梅及西梅,大陸都有,但相對今日既生果,已好難搵得出以前那味道了。除了荔枝外。

相關搜索目錄: 水晶

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-13 18:14 發表 細個好怕食提子, 因為通常食藥送口... 6 歲時同家姐講, 家姐嘆氣, 話我好命...
    呵呵,此提子不同彼提子。
    藥材舖的係提子干,一般用白葡萄晒乾而成,新疆一帶產物,用來送苦茶。黑提子乾乃地們一盒盒的,賣$1.2一盒,同藥材舖一毛子有一大把的白提子乾相比,是貴品了。
    至於一般講提子,就是一串的新的黑加侖子,是水果了。

相關搜索目錄:

引用:
    原帖由 理魯竇 於 2011-1-13 23:08 發表 c 兄,同我問下世伯點解以前賣酒的咁鍾意用個醴字,記得灣仔有間叫"醴棧 ".............以前我同d 大人買酒,多數會去第一街"吉祥酒莊" 和大馬路"和友酒行",另外有一間在 "趙醒楠"行落少少,唔記得叫乜名 ...
    因醴係指甜的酒的意思,所以多數酒莊都用醴字,就如昌隆、興盛之類。

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-14 17:21 發表 當時係食黑加侖子. 童年陰影, 巨峰提子都唔鍾意...
    巨峰提子那時香港好少有賣,只有日本百貨公司或有。到70年代尾我到日本時才第一次見到,那時最記得還有極大的溫室蟠桃。

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-14 17:24 發表 mygo D 記憶力. 多口 1 問, 你會唔會傷心事, 常掛心頭 ?
    會架,睇下乜野傷心事啦。哈哈。

現的細路好幸福,可以食美素佳兒奶粉,那時的嬰兒只哺母乳,沒有母乳者只食煉奶,嘩,糖份多到。

那時有四牛煉奶,但唔暢銷,暢銷者只有鷹嘜及壽星公,每罐賣1.25元,其後有冠軍煉奶,只賣1元,但都係唔賣得。

講番起煉奶,有否飲過葡萄糖開滾水?又否記得得力素同葡萄靈?

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-15 18:16 發表 又係童年陰影, 1 病亞媽就開葡萄糖水比我飲, 所以覺得味道...
    呵呵,我就由細飲到大,冇乜特別感覺。

引用:
    原帖由 suewong 於 2011-1-15 18:13 發表 嘩, 原來當時香港已有得賣巨峰提子...家姐係大丸買過文具買比我. 因為好 cute, 當時係鄰居/同學, 都好哄動...
    巨蜂提子一路都覺得唔好食,塊皮好韌,咬穿左,全部都係水,冇提子味。
    講番起,仲記唔記得細路仔時有D一個個波既啫喱既波波賣?係一個好似奶咀既橡膠袋,袋住一D啫喱等物件,解開個結,就咁用口吸,似足一粒巨蜂提子。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。