推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

61 123
發新話題

旺角天虹娛樂場

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-19 12:17 發表

惜日嘅天虹娛樂場位置, 現况是住宅和學校, 地下有連接大坑東之水渠 !
請問老搜兄,是否在昔日大世界戲院舊址?

相關搜索目錄: 娛樂
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-19 18:17 發表

筆兄你說得對, 天虹娛樂場的位置, 後期是大世界戲院, 約在70年中改建為鍾意商場.

多謝老搜兄不辭勞苦替小弟搜查,証實此乃大世界戲院舊址。

Albert兄講天虹娛樂場位置,勾起我對大世界戲院之無限回憶,因我在此戲院找到我中學會考後之第一份工,在全港各區一片紅之年代,即1967年,能於未放榜前响嗰度揾到份帶位做,實屬萬幸!有戲睇又有人工收,好棧鬼!

除咗開場要用電筒照田雞外,散場後要掃地、清潔及洗厠所。

若然有新戲要換畫,我要負責攞住桶漿糊、一個掃及一張約五呎乘五呎手繪即日放映廣告紙步行去佐敦道與彌敦道交界之一座古老大屋,赤手爬上約六呎高通花石屎圍牆,將新戲廣告貼於豎立於圍牆內面向大街之特定廣告木板上。而該古老大屋三層高,通花石屎圍牆後是小花園,大屋建於小花園後,雖位處大街,印象陰森恐佈。此大屋之現址為前裕華國貨公司。

相關搜索目錄: 清潔 廣告 娛樂
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-21 23:49 發表

筆兄唔講唔知, 當年在大世界戲院任職帶位 , 筆兄實是對電影界貢獻良多.  很多時都會執到錢, 尤其是在下雨天 , 時 ...

老搜兄果然名不虛傳,咁都俾你揾到一張大世界戲院陳年舊照,多謝!

錢及遮我都未執過,狗肉亦未嘗食過,因為就算有都未輪到我也。

我叫自己做帶位,其實係作大而已。應該叫boy或雜工比較貼切些。你知喇,十七八歲花𡃁猄,烏吓烏吓咁,人哋叫我去食屎都會say yes

散咗場我首先要去所有男女厠洗厠所,每日又要去三樓司理(佢哋叫經理做司理,何解?作大?)個office打掃、倒垃圾及洗痰罐。久唔久大家一齊要响戲院洗太平地,之後要將所有門都打開通風吹乾,個個收哂工唔知去咗邊,留低我負責看門口。

正場除咗放影西片外,我記得當時亦會放影㗎仔片。

人工幾多就唔記得,但好肯定少於五蚊一日,因為我响佢度做咗两三個月到放榜後,我憑英文中學會考五科梳仔Epass即光頭,有幸响尖沙咀北京道一間阿差行揾到份五蚊一日嘅馬辰(messenger)做。

老搜兄話我對電影界有貢獻,實在不敢當,除非連戲院洗厠所都算係嘅話。

之不過我一生的確做過接觸電影行業嘅工两次。大世界是其一,其二是於阿差行後,及做過售貨打雜後,大約响1968-1969年間,即入電話公司做安裝技工前,曾於清水灣邵氏片場做過服裝管理,負責幫狄龍呀、李菁呀等準備啲連戲衫拍戲。

老搜兄,你有否記得大世界戲院傍邊向美孚方向有個好細個嘅三角花園仔咁呢?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-22 22:16 發表

just for curiosity sake, why the landlord has no objection ? connected ?

You’ve asked me a good question!

Yes, I’ve sufficient reason to believe that the landlord must have got some connections with 大世界戲院, otherwise he wouldn’t allow the erection of such an advertisement board in their garden like that.

Or, it’d be the case that the landlord actually owned the theatre as well.

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-22 22:17 發表

another question -

當時中學畢業, 應該幾好咖 ? 點解...
Don't forget that it was in the year 1967 that people would have no tomorrow, who would like to run a business and offer you a job?

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-4-23 10:20 發表

何其巧合,小弟的第一份暑期工就是在上址的鐘意商場做Sales...很開心。

我諗𠵱家啲公子哥兒,放暑假係頭痛揾邊度未去玩過嘅地方,而唔係好似oldman兄與小弟當年咁,連揾雞碎咁多嘅cheap都搶住去做,成世未見過錢咁!

相關搜索目錄: 暑期工

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2011-4-23 13:11 發表

網上鬼屋照片,請驚住笑納!

Oh, wonderful!

Oldman兄簡直將我回到未來!

Many many thanks!

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-23 21:27 發表

有請筆兄講述當年大世界戲院時代之三角花園仔情况 ! ...

多謝老搜兄搜來三角花園仔之相片。

當年小弟可能每次出現大世界戲院附近時已太晏,故未察覺有判頭佬揾工人之場面。

我可能記錯,但我依稀記得當年三角花園仔與大世界戲院之間連成一體,並冇車路。

三角花園仔並冇樹木,甚至連花草也沒有,四週衹是用一些矮鐵鏈與行人路作分隔就算,有否凳亦成疑問。

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-23 23:57 發表

那三角花園仔相片剛是今日下午拍攝的, .. 相信你沒有記錯.抱歉打亂了你那昔日腦海中...

用不辭勞苦、盡心盡力去形容老搜兄為此forum網友努力搜圖,絕無恭維或言過其辭矣!

我在看見老兄於post #2 之高空相已覺奇怪,因何google之衛星相會咁清晰?而Post #25 之多角度相亦以為乃於網上咁啱俾你刮到而已,誰不知乃老兄之親手傑作,佩服!

老兄熱切探究事物之drive仍非常旺盛,單憑呢點,我有理由相信老兄一定會好長命,carry on, mate!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-22 22:23 發表

又有人說,  李菁理財不善, 流落廟街...

黃小妹提到傳聞中有關李菁晚年坎坷境况,真是令人不勝唏噓。

以我在邵氏片場內見咁多女星中,我可用驚為天人去形容李菁。

人靚乃不爭事實,否則不會在1965-1966年間,十個年尾米舖送嘅鐵底板日曆,九個係李菁。

佢除咗省鏡之外,我最鍾意佢活潑開朗、待人有禮、親切、冇架子。就算對住我哋啲下人,亦冇呼呼喝喝。當時佢拍緊鷹王,我叫佢影幾幅相留甫士一樣咁俾面(見附圖)。當然,張徹大導狄龍哥哥都一樣咁俾面。

其實李菁晚年搞成咁,除咗遇人不淑外,我都要付上部份責任。若然我當年大富大貴,我一定同邵老闆斟斟,將佢割愛and/or轉讓給我,佢一定安享晚年。  

佢尤其初出道時非常清秀有氣質,不太濃妝。To be honest, I did fancy her very much at that time!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-24 18:13 發表

聽聞衰爛賭 - 未婚夫早逝, 又不能面對年華老去....  

其實李菁响1968要拍鷹王呢亭武打片,同狄龍呢啲花𡃁猄新仔開戲已呈敗局,兼且佢根本唔係似得鄭佩佩之類適合做打女!

年華已逝,時不與我,唉!

呢方面其實我可幫吓佢嘅,可惜我當時大約仲係揾緊相信衹有七八蚊一日嘅工吖!It’s all my fault!

若然佢真的一如傳聞般衰爛賭,就真係太不自愛了!

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-24 22:59 發表

各位師兄師姐言重嘞 !
老搜只是盡點綿力矣 !   
請恕我年紀老邁,記憶力開始嚴重衰退,老搜兄做蜘蛛俠從高空影鐘意商場之建築物是否乃Albert兄前宗主國駐港政經特務機構,台灣土產(生?)文物百貨公司舊址?

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 antoine90 於 2011-4-25 10:00 發表
係台灣民生物產百貨有限公司!
多謝老兄指正!

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-25 14:20 發表
兩位討論此位邵氏女星樣貌真甜美可愛 可惜她下圉在歌舞片着裙時有問題!  

多謝comm兄送上我當年夢中情人靚片!

李菁呢個村姑look真煞食。此戲應屬佢早期黃金歲月,夠清秀,不濃妝,近真人。

至於個躉係大咗些少,算喇,can’t complain㗎喇!

其實我早已叫揸機條死仔就一就位,佢駁我咀話山坡太斜,轆咗部機落山為我事問!

comm仲有佢乜好片,請推介!  

唱嗰把聲係靜婷,一流!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-25 19:16 發表

.. how about Lily Ho ? 懂事時, Lily 已經是中年. 氣質/樣貌   

我嫌何莉莉撈味重一啲,我唔LIKE!

再講番comm兄放上嚟條片,其實套戲都拍得幾靚吓,肯用實景,成棚人拉大隊帶埋竇羊咩去山上拍,以成50年前嚟講,叫做落重本㗎喇

不過呢亭戲拍成music video/MTV咁款,節奏又慢,今時今日若果响戲院上畫實死硬,出銀開戲嗰個一定血本無歸!

除非叫揸刀郁佢個木咀(當時佢係好紅嘅甘草,乜水話?)改用猛男如林峯之類,詐假意嚟真,郁手郁脚响山上打真軍就收旺場嘅!

戲名亦要改改,叫乜鬼嘢「青山3D狂野弄羊春」之類會in啲!

相關搜索目錄: Video

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-26 00:07 發表

見到筆兄當年拍攝菁姐之相片, 確是傳神, 表情掌握恰到好處. 難得 !

老搜兄兜把星咁醒過嚟打到小弟暈咗!

相對老兄撚機之心得,拍馬都追唔上喇!不過話時話,我真係好鍾意影相嘅。

其實我當時乃一窮二白,絕對冇資格玩啲咁嘅小資產階級玩意。部相機係借未來姊夫部西德Rollei仔影嘅。該機特色乃比一般機細少一半。

我第一部用自己錢買嘅乃1978年之Nikon FE。我知FM更好,但懶較機,冇計!

至於老兄之初中同學仔咁有商業頭腦,抵讚!相信其日後必成商界翹楚矣!

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-27 10:15 發表

筆兄咁早期已使用Rollie仔, 難怪哋相影得咁細緻, 當年部Rollie仔如果...

正所謂唔睇白鴿都睇篤屎,看來老搜兄必是高幹子弟(我哋要跟共和祖家接軌,用字都儘量要大陸化喔!),居然响當年當日afford得起撚幾部相機,仲件件好嘢嚟添,你都得嘞!

我都記得當時NikkomatK行貨及NikormatK水貨一事,如冇記錯,此乃Nikon FE/FM上一generationmodel

睇嚟老兄唔單只係攝影發燒友,仲係攝影名家大師添。拎得作品去參賽,一定唔講得笑矣!好欣賞老兄竟然會搞咁多符拂去印證各相出處,好認真!以今時今日科技,咁搞作真係得啖笑矣!

我年少無知,烏吓烏吓咁兼低級員工,可能有見過董伯伯,祇是有眼不識泰山而已

照咁睇,係老兄對電影界有貢獻就真,連"多利"部機都造得出。呢,comm兄响樓上post #44何莉莉部...處啊何處咪係「船」囉,你都有功勞㗎,係冇?然則老兄亦應是邵氏員工,經常出入清水灣邵氏片場了罷?

再者,若老兄得閒不妨放幾幅傑作上嚟俾大家欣賞吓吖?

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-25 14:20 發表

可惜她下圉在歌舞片着裙時有問題! 現送上菁菁電影內MTV一首

老搜兄提及佢個十巴後人fiance雷乜鬼嘢我亦有所聞。

我之所以對李菁嘅狀況深感興趣,皆因心靈上,我對佢仍然有責任!

至於comm兄投訴李菁個躉碍眼,老兄有所不知矣,此乃職業病也!

要知佢每日等埋位,除咗,又有乜好做?日久咪搞到嗰度大哂囉!

若遇上百慢大導仲大鑊,做咗大婆,等餐懵!

引用:
原帖由 老搜 於 2011-4-28 11:26 發表

筆兄對菁姐在心靈上仍有未盡責任, 安慰兄台無需內疚, 一切俱去矣 !

對呀!此情只待成追憶!喊亦無謂矣!  

I blame comm兄,正一冇好!無端端提話李菁個躉大做乜呢?破壞哂我心目中對佢嘅無限完美形像!

我人冇乜點,硬係諸事八掛兼鍾意打爛沙盆問到篤。

敢問老搜兄嗰段犧牲甚大(甚至壯烈)兼可歌可泣嘅puppy love結局是比翼雙飛吖抑或勞燕分飛咁呢?

當然,若果我無端勾起老兄傷痛嘅話,then just ignore this silly question, okay?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-27 20:30 發表

咁貴?! 印象中, 70 年代, 我既中學學費只是 40 多元( 仲係貴族學校o窩)...

貴?妳鋪話法要戒喇!

黃小妹妳讀書叻,可以考到貴族學校所以先至有40蚊咁平學費咋!

妳真係不知民間疾苦矣!

老搜兄間名校我不敢評論,但以我1963-1967讀嗰間响太子道西對正啟德機場,飛機起飛鬼殺咁嘈,又冇操場兼樓下地鋪係賣建築材料(火燭一定燒死幾十個學生)嘅band 9學校聖若望(啲死仔叫佢做〝性慾望〞)英文書院都要成50蚊一個月喇!

I blame myself,鬼叫你讀書渣呀!有學校肯收都執到喇!

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2011-4-28 16:39 發表

各有前因莫羨人也。
Albert兄講前因,我絕對認同!

換句話說,一個小朋友之所以冇心機讀書and/or怕讀書,乃事出有因。

一個不負責任嘅父母只需說:「佢曳!」,就可推得一乾二淨矣!

响英國識得一個friend仲叻,見两個仔成績唔好,同我哋講: 「佢哋唔係讀書嘅材料!」

其實我哋唔係好朋友,唔敢指正佢疏於管教至真。我曾想出聲,奈何老妻阻止話人家唔使你教喇係嘛?

查實個男嘅,攞居英權响英國做太空人帶住两個仔,自己响倫敦唐人街同人夾份開餐舘,朝六晚十二。個女嘅,响香港醫管局度做高官唔捨得份工而留港。两個小朋友十一、二歲响屋企自生自滅,英文又追唔上啲鬼仔,唉!好可憐的小朋友啊!你哋第日仲要孝順嗰啲聲稱係偉大的好爸爸、好媽媽啊!

at the end of the day呢两個小朋友會點呢?賭chance囉!龍就上天、蛇就落地!But, take my advice, I’m serious, don’t take a chance, make a choice, please!

我自己都做過小朋友,我好怕返學,尤其是數學堂,I did once hate myself very much皆因我1949响廣州出生,落到嚟超齡入學,於是攞宣誓紙時父母監生同我報細两歲,以便就番讀培立小一,仲係學期尾先至入讀嗰隻,到1957年大坑東官立小學起好,即入讀二年班。年紀大兼腦閉塞,foundaton唔好,上堂根本唔知先生噏乜,最慘老豆得閒亦唔會教吓功課。

我𠵱家响度咁樣批判父母,大逆不道,必遭天譴!

我祇係想講出事實啫,天譴?好吖,絕子絕孫吖,橫掂我哋俩老無論响學識及金錢方面都冇資格成為好爸爸、好媽媽的了!更無謂連累無辜的下一代吖!

相關搜索目錄: 功課

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-4-29 07:09 發表

唉, 近半年來, 進出医院多過進出茶樓, 還能夠在此與諸君神聚, 已幸甚矣.
唉!年紀大、機器壞。萬望牛sir多多保重呀!

聽家弟說,如果响佢佛羅里達州冇買醫療保險,有病死咗好過做人矣!

相信老兄住緊嗰州會好些吧,對嗎?

老兄提及方盈,乃小弟當年在邵氏時所見除李菁外之另一絕色美人。此姝美豔不可方物。而此豔並非冶豔,而係發自內裡。其性格温純內斂,文靜典雅,做戲如做人。雖然給人憂鬱感覺,然對人和藹可親,揾人做嘢,常面帶笑容,唔該前唔該後。雖無何莉莉之驚豔,勝在襟睇,夠古典美。

「寒烟翠」當然係一絕,「西廂記」之崔鶯鶯更是令人百看不厭。小弟跟老兄一樣,佢當然亦是响我飛佛女星榜上喇!佢跟李菁性格迥異,一動一靜,俱絕色美人,好!

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-29 17:54 發表

亞哥/家姐 小時食唔飽, 父母為口奔馳,要幫手看檔, 都考 3 名以內.....: ...
Sure, my dear little Sister Sue, you may pick the rare cases of your elder brother and sister as samples in arguing that it’s not necessarily in getting close and/or intensive parental care.  

However, you shouldn't forget that these are only regarded as extreme cases when using statistical methods in explaining the outcome. Unfortunately, in reality you may have got a very good chance in finding that the norm is quite different from these samples you picked.

Thanks to the evening Diploma Course ran by the then HK Polytechnic, I’d get a chance to learn from one of the subjects, Statistics, where I’d know the principle of which, especially about the probability of the outcome of things. And the famous saying “Don’t take a chance, make a choice” derives from it.

I’d like to use my determination in getting zero chance on bad lucks; and I’m the person looking for zero tolerance in making mistakes, as far as possible, particularly on those mistakes I’ve made/seen/heard before.

I’d prefer to apply this golden principle in bringing up my children as well, thereby trying to strike out the probability of seeing them getting an unfavourable chance and falling into the other extreme opposite from that of your elder brother and sister.

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-29 22:10 發表

筆兄今天你個處首都多唔多人呀!
呀爺人不到派了全國代表祝賀一對新人  

多呀!簡直people mountain people sea喇!

我知你阿爺呢排有個特立獨行怪人搞佢,要响屋企鎮住個局冇嚟坎。

下次吖!快㗎喇,嚟食碗猪脚薑吖!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-4-30 06:36 發表

首先多謝各位的問侯, 病魔要向我招手, 躲也躲不了...
雖然未知SIR所患何病,但營養好對復完一定有幫助。

無須食啲乜鬼矜貴嘢如鮑參翅肚,只需去一般supermarket買啲新鮮蔬菜生菓加魚及少量肉已是極佳之維生素矣!

我哋呢啲老鬼,少啲食白飯(米)為佳我與老妻2004回流香江至今約七年,未嘗因傷風感冒需看醫生,只是老妻因有hay fever病,但亦只需拍粒Piriton就搞掂矣。

我有理由相信其中一大原因乃我哋棄食白飯,改為將紅米、糙(玄)米加red kidney bean混為一煲當飯食,日子有功而已!Try, no harm啊!

61 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。