推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

孝? 現實?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-5-19 00:07 發表

全因阿水極不認同父母的思想行為.兩老人生沒計劃.更不善理財....
My dear Brother Water, we speak the same language.

I'll come back to you later, it's a good and arguable topic.
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-5-19 12:53 發表

成晚都訓唔好.係度思考呢個問題.知道沒法改變.好無耐.

水兄你都算夠朴,夠胆開個咁敏感題目,尤其是响中國人對此問題咁禁忌之社會。  

老兄嘅胆量比起戰機兄响天子脚下溜灠,轉載及發放出頭號毒草刋物「大紀元」更薑更有種!

當然,如果開題讚爸爸好、媽媽好就絕對迎合香港一般民智未開之愚民,大把人造好造醜响子女面前都上嚟和你意,以奪取光環

但若然食咗豹子膽又唔怕第日會被打落18層地獄俾油炸,你就即管背住「不孝」呢個千斤重十字架大鳴大放數落去吧!

不竟,香港呢個咁講孝道嘅社會,除咗小弟夠胆接招之外,睇怕都冇乜人夠癲响呢個forum跟你數父母,縱使佢老豆老母,犯咗打家劫舍、非禮強姦,虐待子女,甚至性侵犯親生女,都會一一輕描淡寫帶過算了。

點解?除咗去得多虎豹𡋾墅俾鬼神威嚇得多之外,最重要係有個千斤重包袱,乃深恐自己子女有樣學樣一如你對父母咁對番你。

反而罵天子乜匪物匪都冇咁驚呀!睇死阿爺捉你唔到,鬼神喎,寕可信其有,都係敬而遠之好啲!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2011-5-19 16:35 發表

父母在是你的福氣
Absolutely, the trouble is, it only applies to好嘅父母而言,否則唔慌唔福嘞!(維圓兄,請恕小弟頂撞,純粹以事論事,不涉其它,請有怪莫怪!)

响政治層面,大家都識得講制衡,為何冇人夠膽向啲不及格及不稱職之所謂父母提出類似之事物而讓佢哋永遠站在道德高地而不盡/未盡好父母應有之良心/道德責任,甚或改善呢?

政治領袖我哋就諸多差疑,作出這樣那樣的規範,莫非天下所有男女樂過之後所產生嘅後果就自動美化成為偉大嘅事,並榮升為偉大父母而無須付出/學習偉大父母所應要付出之愛心/真心與子女呢?而天下所有父母絕不意圖及企圖作出虧待子女之事呢?那就真係一件easy task,太美好喇!

我首先再次(因我很久以前曾於此forum提及過)澄清,子女孝順父母,猶如張口呼吸,口渴飲水般自然,有需要而必然,故做得好係應份,並不值得/亦無須嘉獎,尤其是對真正好父母而言!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-21 16:47 發表

ah Sue 都會有一些人, 又要尊敬/愛他們, 但又不認同, that's life...

My dear Sister Sue, I’ve got several stupid questions to ask, some are silly though:

1.既然不認同,又何解妳仍會咁愚忠愚孝去尊敬/愛他們呢?
2.妳不認同阿爺,妳會尊敬/愛阿爺嗎
3. If the answer to (2) above is negative, then why you’d treat those persons you mentioned in (1) above in different way?
4.妳對待「忠」與「孝」是否意圖及企圖採用double standard呢?
5.妳有否採取行動向那(1)內之一干人等指/糾正那些妳不認同之處?
6.If the answer to (5) above is negative, then why no such action has been taken?
7.妳有否感覺不安,見到人家行差踏錯都唔提醒人,由得佢死呢?
8.妳因何對阿爺不採取相同之體諒態度,一如妳對(1)內之一干人等?
9.妳有否意圖及企圖迥避以上某一两條問題?Why then? 是否怕雷公劈?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-21 16:51 發表

明白你的矛盾/ 無奈.如果真是沒法改變, 就只有認命...

黃小妹,其實我是一個好學生,唔明就問!

點解妳唔引用同一標準去認命,反而肆意批評/攻擊阿爺?

是否因阿爺仍有得救才温𧅥提示?而那一干人等冇得救,所以費事嘥聲壞氣?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-22 18:24 發表

我不認同的是 他們的一些價值觀, 但 somethings happen for a reason, 他們的背景/經歷, 使他們有這般想法/ 行為. ...

有啲嘢,我哋為人子女無須避諱,我唔係叫妳同佢嗌交或直叱其非,而係和顏悅色哋两父/母女傾吓,等佢知或因時代觀念唔同咗,今時今日唔再可以倚老賣老咁蒙混過去,要與時並進,等一家人更speak the same language而更harmony合拍地一齊好好生活,大唔蝦細、細又唔蝦大咁呢?

我哋為人子女又有否响呢方面盡責如實告/勸之呢?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-22 18:54 發表

Q2. 妳不認同阿爺,妳會尊敬愛阿爺嗎?- 唔會. 阿爺只是政權, 唔係中國, 愛國  愛阿爺....

我同意阿爺其認受性係subject to query,但呢啲乃歷史遺留下來的問題,米已成炊,現時大家可做嘅不多,唯有向前看,耐心等候,妳明㗎喇!

但同一邏輯,我唔敢用黃小妹代入此比喻,以免涉及其它!

就當我哎吔老豆非法同我阿媽結緍,甚或我是油餅仔,理性上我當然唔認同佢係and/or可代替我個original dad,惟法理上/形勢比人強下,我冇能力反抗不認。

某日,佢叫我勤力啲讀書,唔好群埋Peter仔去打機食忽得,我是否應像一般時下此類不幸家庭所產生之反叛青年咁find excuse頂番過去問佢算老幾嚟咁同我講嘢?我是否應因為佢冇認受性,故為反對而反對,仲特登去打多啲機同食多啲忽得,更伙同Peter仔番屋企搗亂,整爛哂哎吔老豆啲衣物、Hi Fi及傢俬呢?

抑或妳認為我要忍辱負重,一邊勤力啲讀書,一邊耐心等阿媽遲啲飛佢,又或等阿媽揾過第二個哎吔老豆俾我咁呢?

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-5-23 00:43 發表

您有好父母,給你五官端正,健康,給你養育成長,給你受教育,他們做足了。 ...

B哥規勸水哥之言,乃金玉良言,絕對係擲地有聲,事到如今,乃無奈中之無奈。

其實大家,當然包括為人父母者,養兒育女之前/中,可否加多两錢肉緊,做足一百分,減少/避免日後如水哥所面對之「少年水哥之煩惱」,以至唔河蟹之場面出現呢?

賜與五官端正,健康等等,乃「天工」,在歡愉當時一定已做足一百分,惟玩完玩罷,搞出人命到BB出世後,父母可否在「人工」方面與時並進,遏盡所能,學習十優父母所為,毫不利己,專門利「兒」地,為祖先、為國家、為民族打做一個超級人種呢?

上一代因資訊及社會文化所做成之種種對待無助/辜兒童不公義之事,仍可理解,今時今日,想掩耳掩眼都逃唔過,午夜夢迴,可有撫心自問,自己會feel guilty及查找不足呢?

更重要一點,我哋亦無謂為「父母」呢個鬆散既得利益集團做跑腿,𠺶喊助威,辯護,以至「官官」相護,為的是要令那些不稱職父母孤立起來及容易被羣眾identify以至被迫改進。

須知現今世界一家,社會一家,跟以前各家自掃門前雪之農業社會大大不同,由於福利及教育制度改革,早已達致幼吾幼以及人之幼矣。我老豆嗰代仲巴閉,聲稱生得你出,打番死你都得!𠵱家兒童大翻身,真正是國家(社會)資產,未到你父母話哂事!所以人哋個仔好,社會都好,惟反之亦然!

西方社會之所以提倡人權無國界,就係怕蝦毛內衣、傻金、卡達菲上校呢亭一言堂狂人搞亂地球村。我就提倡教仔無家界,以免一些無知/自私父母ruin咗件國家瑰寶,將之變為人渣垃圾負產資,禍及社會。

引用:
原帖由 suewong 於 2011-5-24 15:00 發表

阿爺有其認受性 (聯合國都承認她是合法政權), 我不滿的是統治手法 / 後遺症 (e.g. 黑心食品...)..

恭喜妳呀,黃小妹,妳卒之認番阿爺,仲肯定佢嘅合法性添!

妳可能俾我哋呢亭維園阿伯感化成同路人,下次妳再見到啲民見亂高層記得話俾佢哋知妳變咗態啦!

不過妳肯面對現實啫,可惜嗰啲國際反華集團與及本地反中亂港之飯民仲係未面對現實,死都咬住話阿爺唔係民主產生,更苛刻到要連好多所謂民主嘅西方國家都未能做得到嘅一人一票公投式產生至算有認受性。

同一邏輯,黃小妹妳應該承認凸手阿曾同凸府有認受性喇掛?佢嘅產生既合乎國法而權力來源自基本法及中央批准。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。