推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

168 1234567
發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-15 17:00 發表

八萬五建屋計劃是肥彭任港督的時期開始研究的,但當時受制於《中英聯合聲明》,未能付諸實行。直到主權移交後,賣地不再受限制,  ...
喂!大嫂!怪人需有理,當時肥彭呢隻奸龜,較啱時間响樓市癲瘋期時掟出八萬五呢亭咁正氣嘅西瓜皮,邊個敢咁大不諱say no呀?  

好嘞!你哋班犯民又有冇say no呀?吓?點解冇呀?

妳答我,隻肥鬼既然明知呢條屎橋冇可能在港英時代實行,使鬼佢咁好心响度指手畫腳教將來凸府點做呀?唔係陰謀係乜?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-15 16:50 發表

先母成日話 -- 人地叫你去死, 你就死比人睇咖 ? 你有腦咖...
佢唔出聲冇人話佢啞!

俾佢講到天花龍鳳去呃啲犯民,邊個敢唔跟呀?

唔跟嗰個先至冇腦呀!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-15 17:23 發表

..肥彭口才非常好, 爆肚/出口成文; 董生, 背講詞, 都結結巴巴 ...
咁叻!叫肥彭同董生大家鬥講撈鬆話吖!

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-16 13:19 發表
..但SIN就真係對民眾要求有極速反應, 5 月大選. 昨便即刻推出於兩個月內便籌劃好的組屋大計,  ...
你哋香港人咁崇尚民主自由,仲係極高標準嗰種,高規格到烏托邦、無政府主義嗰隻,即係「絕對自由」,自由到無法無天、輸打赢要、多數服從少數、肚餓就有權打劫、有性需要就可去強姦!

坡佬行家長政制、專制獨裁,佢哋呢種生番文化,唔啱我哋文明優秀嘅香港人㗎!

淨係左諮詢,右審議,再加訟棍司法覆刻、終審,蛇都死啦!仲話學人坡佬嘅効率,咪講笑啦,尊貴嘅香港人,自己照吓個鏡喇!唔該!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-8-16 18:29 發表

for argument sake, 被管既人既質素...
黃小妹不愧為一有良知之學者,冇為咗扮仁義道德、作悲天憫人狀而埋沒真理!久唔久都講吓真話!

與其刁難已被侮辱夠嘅凸府官員,倒不如 get into the root of the problem,揪出元兇!

我哋香港啲怪獸父母,開口埋口自細教啲怪獸仔學人講民主、講自由,教佢六四、七一上街反乜反物,遲早搬起石頭打自己隻脚!

小朋友心智未成熟,誤解懶惰、不守紀律、自由放慫、挑戰權威/法律、無理取鬧…等等反社會行為為民主、自由!

平時耳濡目染怪獸父母之好食懶飛所為,又大花筒,賴綜援唔夠使,總之食飽飯等屎疴,一路搲一路鬧,淨係識得怨天怨地!生長响咁嘅家庭嘅呢亭怪獸仔有乜唔「社會代有豺狼出,两代衰人累社羣」吖?

加上若父母離異,單親家庭有爺生冇乸教,小朋友揾到大人不和/離婚/搞搞震嘅錯處,等於刁民揾到凸府冇認受性,阿爺唔俾香港民主…等等籍口,仲唔隋懶,乘機作反唔聽教咩?

呢!David Cameron 卒之真係採納阿筆我嘅鐵腕政策,強政勵治,將啲有破壞性、反社會、虛無主義、流氓文化嘅暴力傾向打靶仔定性為人民公敵,而全英上下亦達成共識,實行 zero tolerance, 見隻打隻,絕不手軟!

仲學足阿爺嘅偉大信念,不過用相反方向嚟睇嘢,就係「兒子革命父好漢、兒子反動父渾蛋」,實行一人犯事,株連九族,要佢闔家拉差!收番佢間 Council House公屋),趕乜春埋佢老母,要佢闔家落鑊,掃地出門去食雪!好!誇啦啦!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-8-19 05:08 發表

到外面栘民, 各自各理由, 如果已界中年, 在香港事業已有基礎, 還是要三思. 移民代價很大, 夫婦子女都會受很大沖擊. 香港是一塊福地, 不比美加鈕澳差.
以我過來人經驗及觀察所得,若想移民成功冇回頭(回流),務必:

1. 越後生移民越好;
2. 單身,冇男/女朋友在港;
3. 在港一無所有,指物業、投資、生意;
4. 盡快與當地人結婚,人也好,鬼也好;
5. 忘記自己係中國人;
6. 習慣食凍食當飯,如三文治、薯片、朱古力;
7. 學識飲番两杯及有去 pub 嘅習慣;
8. 記得、記得臨起錨前要飲番杯「忘情酒」,從此在港之一切華洋轇輵,要一筆勾銷!  

相關搜索目錄: 投資 結婚

引用:
原帖由 西南風 於 2011-8-19 20:14 發表

#5 忘記自己係中國人
Yes,做得到的話.....世界之大,處處皆是吾家。
西南風兄一啲都冇講錯呀!所以呢點好蝦華人㗎!

其實英國與美國皆早已變成世界民族大溶爐,以我親身經歷,佢哋有時都唔記得你係外人,亦冇理你是否外人,因為實在太多外人,真㗎!

情况一如响香港嘅大陸人咁,依家通街都係阿燦喇,咁又點?看更、清潔、待應、售貨… you name it!你見到佢哋都冇乜特別感覺啦,係冇?而香港又可以冇咗佢哋咩?  

所以與其話當地鬼子佬歧視你,倒不如話你自己太自卑(or 自大),太放唔開民族觀念,太唔化,太唔溶入人哋社會,太執着好了!

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-8-19 21:56 發表

如何判斷成功與否, 當你發夢, 記电話號碼, 數銀紙都用英語時, 差不多了.
未必盡然!  

我早已發夢, 記电話號碼, 數銀紙都用英語,連依家仍然久唔久發夢講英文,都要回流!  

引用:
原帖由 老何 於 2011-8-30 18:44 發表

所以聖經講左咁多道理之後, 對住ne d 不明物體, 最後都係話......小心Judgment Day!
我去年曾講過,香港小心會上演「天火焚城錄」!

今年蘿蔔311乃現代啟示錄!

阿彌陀佛 and/or 阿門!

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-20 00:39 發表
  ...一個死窮香港大學生邊會有呢啲機會去,, ...
依家香港仲有人嗌窮?扮嘅啫係嘛?抑或打跛嚟醫?又或以億萬富豪標準去睇?

我細個試過瞓石冚蓆,咁算唔算窮呢?

最衰港英政府當時未似得依家咁人道,行共人嘅產主義!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-20 16:55 發表

家境富裕, 是否真是比家窮的有絕對優勢 ? 個人是否有責任 ? ...
當然有責任啦!尤其是佢父母!冇條件咪學人生仔!玩呀?

妳想唔想見到自己子女起步快吖?

至於話乜鬼嘢勞其筋骨,餓其乜乜,講嘢呀?有頭毛邊個想做癩𤷫呀!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-20 23:08 發表

今時今日, 中產下一代, 就算 讀書 let D, 真是在起跑道前端 ?
今時今日, 無父蔭, 非 e-科畢業 /i-banker,  預左身處中下層.
...
我就唔明因乜解究做人一定要做到最上層至開心?何必俾自己太大壓力而令致成世人做人唔開心?  

我自細就產出於貧下中農地底泥,出到社會做事又在中下游,但at the end of the day,都not too bad  

爭爭爭!何必呢?Take it easy嘛!

佢哋明唔明乜嘢叫做自得其樂呢?係就係酸嘅,阿Q啲!

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-21 20:34 發表
...如果講到闖天下, 牛奶sir 同筆兄都應該有啲一手見聞喎 ...
Marco兄提到分享闖天下見聞,令我不得不讚歌神阿Sam响卅幾四十年前早就道出遊子心聲,…山長水遠未入其懷抱…豈能及漁燈在彼邦?…何須多見或多求…

我以過來人身份,絕對領略其歌詞感受,老兄若想長居異域,怕已太遲了,因老兄睇嚟已中華毒甚深,就算起錨前飲却忘情酒,日後亦會死死哋氣番嚟!   

至於短居就無妨,就當去Outward Bound訓練自信好了!

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2011-9-23 23:46 發表

等我在此又唱下反調, 純粹討論, 拋磚引玉 .. 對香港年青一代怎樣面對愈來愈困難的世界憂心忡忡 !   ...
時下好多後生仔女,受其冇品父母之成日想出人頭地/發達/不勞而獲等不良/勢利/功利作風薰荼,以致志大才疏,不自量力,又冇認清時勢,叫佢哋使少啲嘆少啲,當你唔抵得佢富貴逍遥!

最大鑊係被飬成只識take唔肯give,日日响度發白日夢,失望/怨恨由此而起!

我哋嗰代,並無太大不切實際大想頭,見步行步,認命兼冇時間去怨天怨地,就係因為理想唔高,落差自然少,反而可相對平穩地渡過一生,靠嘅係樂天知命,自得其樂,居然烏吓烏吓,仲柳暗花明去到又一村添!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-24 12:03 發表

那時候,沒有專人來為香港人「研究解決貧窮問題的方法」,因為每個窮人,自己都在想辦法解決自己的「貧窮問題」,...
依家啲所謂窮人都有想辦法解決自己的「貧窮問題」,衹不過方法先進過我哋嗰代多多聲!

無須辛勤工作,只須識得鑽空子、揾着數、打橫嚟講、歪理作真理,口號多多,又基本人權/生存尊嚴等等,一味夠惡,再唔掂就賴人打壓佢!

早排電視講個阿嬸同個仔住劏房,一路訴苦話幾慘幾慘,如果冇睇開頭嗰段,仲以為凸府咁冇人道,特登揾官員捉佢两母子落嚟受苦!  

最好笑佢聽埋啲所謂社工教,驚死唔夠揚話自己係窮人,叫佢個六七歲嘅仔去街口做show唱歌叫口號閙凸府冇人道逼害佢哋窮人!真趣怪!

如果可以時光倒流50年,請呢位大嬸嚟參觀吓我細個住响九龍仔大坑東木屋區間50呎石棉瓦屋頂(原來係可致癌物料)嘅所謂房,住六個人,冇水冇電冇厠所,包保佢以後唔會再話香港欠佢乜!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-25 13:22 發表

...希望基層既生活, 一代好過 一代.  ...
一代好過一代,今時今日淨係靠「希望」係唔夠嘅!

基層嘅父母一定要切實行動起來,作出犧牲,付出愛心,要毫不為己、專門為兒,咁佢哋嘅下一代先至會得救嘅!  

大家睇吓今日頭條嗰個跳樓死咗嘅妹妹仔就應該會問,佢老豆老母死咗去邊?

乜阿婆可以代替父母嘅咩?揾食?去滾至係嘛?

如果妹妹仔今次識諗冇跳樓,話唔埋二三十年後靠自己發憤做人,成為才俊專業人士,又或嫁咗主好人家,突然間會有一對聲稱係佢父母嘅人形禽獸拍門,話幾十年咁耐冇見,係時候要個女報答養育之恩,又數乜鬼十月懷胎,棉乾絮濕之苦,拆哂天咁嘈!稍有阿芝阿佐,即唱通街治以不孝死罪,浸猪籠都有份!

天啊!還妹妹仔個公道呀!做人父母唔係大哂係話?都要跟守則又或顧及商業道德 or ISO 5354之類㗎係嘛?

唉!Tragedy! RIP!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-1 20:22 發表

...善意治港
講來講去,都係揾飯民/民恥黨治港好啲,開倉派米,皆大歡喜,洗哂就拍吓蘿柚走頭,臨走轉身是旦揾啲嘢嗌吓啦 - 平反六四!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-11-1 16:34 發表

... 強積金局原來管不到 ...
香港人聲稱文明、講道理,之不過搏懵攞着數確有一手!

食住政府冇認受性呢個歷史遺留落嚟嘅問題,就乘機搏大霧!

我都叫做响歐洲一啲國家住過、納過稅,我未曾聽聞唔使納稅都有退休金食!

港人蠻起上嚟,仲比非洲啲食人族惡!

168 1234567
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。