推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

33 12
發新話題

九龍灣、彩虹、鑽石山、新蒲崗、九龍城

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-11-25 15:39 發表

可惜教育界的「教協」,竟然叫人撐與教育界毫無關聯的北平趙XX案,都沒有激烈行動來反騙公帑
呢啲叫做雞仔唔管管麻鷹。

更可能係食飽飯等屎疴or想轉移視線咪俾人釘住教協失職之嘛!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-25 17:32 發表

唔講都講埋, 敝舊東家, 差不多每一單位領導人, 都犯左每 1 男人都會犯既錯, 點拉得咁多?...
此風不可長!
違規違紀之事,一定要嚴打!

一於雙規佢哋,以警效猶!

Ps 小弟梗知係徒勞無功既野喇,附和吓妳,等妳消消氣咁啫!恕罪恕罪!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-25 22:44 發表

點解佢地基層出身, 受惠於港英政府 1 d 相對公平的措施, 冇諗過將公平 keep 住, 令子孫受惠?
其實港英政府時亦非絕對公平寃假錯案時而有之。

見黃小妹呻開,提及office war啲激氣嘢,請恕我離題,讓我亦講吓我响港英政府嘅寃屈嘢妳聽。

1983年,小弟剛考獲polydiploma繼而成為英國某professional bodychartered member 後,札職為junior officer, on probation一年。

原來大老細一早target咗我為office bullying對象。佢等我臨confirm前三個月second我去警務處,因當時職位相對低级,要under個鬼頭總幫,外號屎坑蚊,又陰濕又毒。

三個月後,屎坑蚊話我工作excellent,但無辨法confirm我,因時間太短,要睇多三個月再算。後來才知佢聞哂名咁玩人法,我並非第一個。  

我跟咗佢三個月,日日朝七晚九搏到盡,到頭來咁嘅結局,好upset。年少氣盛,沉唔住氣,入房跟他理論,問點解唔flexible啲處理?邊有得解唧,解咗隨山走。

我新嚟莫賴,犯下兵家大忌。軍裝最憎下屬challenge上级嘅decision。佢話我以下犯上,叫我大老細調走我,我亦因此燉咗冬菇一年,日後升级seniority亦低哂,前途盡毁。我大老細借刀殺咗人,掩咀笑。

我自問亦抵死,中咗大老細奸計。佢一早睇通我脾性,知我一定同屎坑蚊理論。性格決定命運,早知冇乞兒。

引用:
原帖由 av8s 於 2010-11-26 17:12 發表

MTPEN Hing were you SPI at that time?

引用:
原帖由 av8s 於 2010-11-27 11:23 發表
.........

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-26 16:54 發表

我都會出聲嘈. 咁年輕就逆來順受, 唔製....  
Everything happens for a reason, 𠵱家事後多年,諗番起,要感謝佢哋都嚟唔切,因我跟老妻有今日之健康及財富,皆或多或少由佢哋而來。

既然前途暗淡,去意早萌,適逢八九六四英國放大閘,唯有敗走英倫。

當地生活,日出日落,平淡如水。正一有得做、冇得食。錢就有,不過冇埞使。最大支出,乃去garden centre買花、買肥、買架生响花園種嘢,日日擔泥。

叫做最好食嘅中菜,要揸成個鐘頭車去Central London唐人街至有,但也不是甚麼好東西,呃鬼老炒雜碎而已。

好彩,原來食得多、食得好係罪過嚟嘅。大把錢使唔晒,又賓賓又印印仲大鑊,郁都唔使郁就有得食,食飽拍吓蘿柚睇電視。

十載歸隱後回港,盡見同輩親朋戚友,個個腰圓背厚,大咗成個碼。外形趣怪都算咯,三高有之、痛風有之、糖尿有之、中風通波仔坐輪椅有之,變成長期病患者。最大鑊係有三個生咗腸癌。一個割咗,一個二期,都唔使化療,好番。但一個三期,化療後一年,近月復發兼癌細胞走入肝。上次40萬好彩有買危疾保險全包,今次呢40萬食自己,慘!

我俩自認纔嘴一族,兼且若在港返工出街食好正常,但油鹽不受控制,必多。有幸在英返工多揀揸車15分鐘必達者,lunch可回家食老妻煮之自家飯。更經此十載冷靜期,明白食得就真係是福,𠵱家識驚唔會放縱亂食嘢。

感謝我大老細、屎坑蚊一干人等、另加柴玲及吾爾開希。

仲有大英帝國之糠概。天𧙗女皇!   

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-27 16:51 發表

Pen 兄有冇種過西洋蘭, 我種左 10 多年, 今年搬家 (臨海 / 泳池), d 葉黃 side, 死左 1 棵. 是否水土不服 ? 有冇辦法 ?:' ...
西洋蘭就冇種過。

妳話搬過屋?Isn’t it?

妳有否在搬到新地將之入土後不斷淋水令其根mix & fix firmly with the new soil

I love pansy, nearly evergreen, even though it’s in winter.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-27 21:19 發表

西洋蘭是種在花盆的.
死火,小弟外行冲內行,今鋪露咗底添!

33 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。